Skocz do zawartości
IGNORED

Pianocraft-Kable, modyfikacja, kolumny

Ewelin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam Pianocrafta 600Mk2 i w związku z tym mam trzy pytanka ?

1 Kable

2 Modyfikacja kolumn od pianocrafta

3 Jakie inne kolumny mogą zagrać z elektroniką od pianocrafta ?

pyt 1

Kabelki - wieczny problem - posiadam już okazyjne zakupiony interkonekt TARA LABS PRISM 5500 (wiem ze zdecydowanie na wysrost do tego sprzętu ale cena była super) i teraz poszukuję kabli głośnikowych a że mieszkam na "wsi" z wypożyczeniem do odsłuchu mogą być spore kłopoty.

Myślałem nad zakupem :

-real cable 250

-kimber 4PR

-Monitor Atmos Air 309 Sliver

-Monitor Atmos Air 309 Bronze

- audioquest typ 6

- KLOTZ 4mm

-czy moze coś z cordiala ? albo jakieś inne propozycje

Ogólnie zależy mi na precyzji, stereofonii, "powietrzu", "wybrzmieniach" nie tracąc na muzykalności...

poradzcie co wybrać !!!

pyt2

Czytałem sporo na forum o modyfikacji kolumn od pianocrafta. Podstawa to wytłumienie - tylko czym? matą bitumiczną jakąś "wełną mineralną" ? - co przyniosło by lepszy efekt?

Kableki w środku ? - na jakie najlepeij wymienić ?

no i zwrotnica ale na tym się zupełnie nie znam może ktoś z frumowiczów by pomógł ?

pyt 3

Czytałem test 400 pinocrafta z Hi-Fi i muzyka że nieźle grają z Dynaudio 42

Słuchał ktoś tego połączenia ?

Jakie inne kolumny mogą fajnie zagrać z pinocraftem?

https://www.audiostereo.pl/topic/25650-pianocraft-kable-modyfikacja-kolumny/

mam Pianocraft E400 + DVD E600. Kable głośnikowe Real Cable TDC 200, interkonekt Klotz La Grande 107 + Neutriki - DIY.

Wg mnie dzwięk jest super - porównywałem z kablami "pudełkowymi "i Profigoldem PGA 4201 (głośnikowe od razu zamieniłem na Real Cable). Profigold w porównaniu z Klotzem miał słabsze basy i mniej zaakcentowaną przestrzeń - dopiero po podłączeiu Klotza usłyszałem lokalizację poszczególnych instrumentów, jakby cofnięcie dżwięku poza kolumny. Trudno mi opisać wrażenia, bo wcześniej nie miałem do czynienia z sprzętem niewykraczającym poza komputer. Nie mam też porównania z "prawdziwym" zestawem stereo - jednak z cała pewnością mogę stwierdzić,że istnieje pewna różnica w odbiorze w zależności od kabli- niuanse,ale jednak.

W ten sprzęt nie opałca się inwestować. Gra bo gra ale bez rewelacji nawet po wymianach i tuningach. Taki sypialniany usypiacz. Chętnie bym go sprzedał, ale żona się polubiła bo wie gdzie się pstryka... to chyba jedyna zaleta łatwy interfejs.

Temat nie raz już wałkowany - wystarczyło skorzystać z wyszukiwarki...

1. Kable głośnikowe: ProCab LS25 lub Cordial CLS 225

2. Temat nr 25414

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3. Przemyśl ewentualną wymianę jeszcze raz, bo monitory YAMAHA NX-E400 są naprawde dobre. Jeśli brakuje Ci w nich basu to zawsze możesz kupić odpowiedni subwoofer (amplituner ma wyjście na subwoofer).

Powodzenia :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dynaudio Audience42 nie nadają się do współpracy z elektroniką PianoCrafta. To trudne do napędzenia monitory wymagające wydajnego wzmacniacza. PC ma do nich za mało pary. Nie przeczę, ze mogły zagrać "ładnie", ale z całą pewnością nie pokazały wszystkiego tego na co je stać.

gosc z HI FI rozpływal sie nad tym zestawieniem. Sam nie słuchałem i raczej nie bede miał możliwosci. Ogólnie to jestem zadowolony z zestawowych kolumienek ( moze jak skonczy sie gwarancja to zaczne bawic sie w tuningowanie - wtedy zaczne meczyc forumowiczów;)

Może gdzieś uda mi się podjechać i posłuchać Dynaudio z pianocraftem

A wyc szanowni forumowicze co słuchaliście z pianocraftem - podzielcie sie wrażeniami

Wracajac do kabli mam okazję zakupić resona słuchał ktoś go z pianocraftem ?

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.