Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukuję programu monitorującego łącze

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

W pracy- na statku , korzystam z łącza przez komórkę i chce dokładnie wiedzieć ile danych poszło i w którą stronę ,bo płacę za za dane i mam limit 1GB ( nie pytajcie za ile ;-)

W związku z tym faktem poszukuję małego programu ,który by mi na bieżąco takie informacje udostępniał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie wiem na czy tam jedziesz ale jak masz możliwość wyłącz obrazki itp duperele w przeglądarce - i zostaw tylko tryb tekstowy - transfer Ci spadnie radykalnie

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

gutekbull - o jakich opcjach mówisz?

napisz konkretnie jakich programów używasz w jaki sposób i do czego

Na gg to głównie reklamy i obrazki zżerają transfer, bo rozmowa to tyle co nic. A w skype ustaw gorszą jakosc dzwięku - spadnie transfer (skype nie znam)

1 GB - miesiącznie to całkiem sporo

Dead_Dog => musisz wziąć poprawkę na moją wiedzę komputerową ;-)

Interesuje mnie używanie dwóch programów ;

1. to G.G - rozmowa pisana, ale z jedną osobą, to się chyba czat nazywa

2. Rozmowa tel. na skype

Jak te opcje obciążają łącze ? Jak to monitorować ,abym wiedział ile danych poszło np. w kB.

Już mnie zaskoczyłeś bo myślałem ,że rozmowa na Skype jest bardziej KB- żerna niż pisanie na GG ;-)

A jak na stronie przeglądarki int. czy np.GG wyłączyć opcje graficzne czy wyskakujące reklamy itp. ?

gutekbull, a to sie laczy przez GPRS czy HSCD? :D Bo jakos nie wyobrazam sobie gadania przez skype'a via GPRS :D Co do zasobozernosci skype'a oparte to jest na technologii p2p, sam protokol nigdy nie zostal udostepniony, z tego co widze na routerach to czasem trudno odroznic od programow kazopodobnych ;) Jak bede mial czas to sprawdze ile to "zre" w czasie rozmowy...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

ja polecam NetMeter

Ukryta Zawartość

na bieżąco monitoruje wybrany interfejs sieciowy, zbiera statystyki, prognozuje wykorzystanie limitu itd.

Ukryta Zawartość

foxbat => to nie jest GPRS ,to chyba jest to drugie HSCD bo przepustowość mamy coś 480kB, przez komórkę Holenderską i za 1Gb płacimy 100 euro !!! ;-)

Także sprawdź jak ten Skype działa w czasie rozmowy tel.

Ja go jeszcze w pracy nie sprawdzałem - może Skype w ogóle nie będzie działał ???

Na razie chce wiedzieć jak obciąża łącze.

Mam tu parę programow monitorujacych, ale sa dość zawiłe i dla mnie muszą rozgraniczać internet od przeplywu danych w mini sieci wewnętrznej. Zeby program nie sumował tego,bo interesuje mnie tylko pobór z internetu.

gutekbull - zainstaluj sobie operę - i wtedy jeden przycisk "bez obrazków" i już po obrazkach

znajdę chwilę to tu wpiszę co i jak po kolei

napisz mi jaki system, jak przeglądarka, jaki komp, jak sieć - wszystkie szczegóły

Windows XP Home, Internet Exploer 6.0, AMD 3.2GB ,RAM 768 , Sieć wewnętrzna statkowa - kilka komputerów,

jedno wspólne wejście do internetu przez komórkę.

Ukryta Zawartość

- a ten program liczy transfery jak chcesz , dzień, tydzień, miesiać,itp. alarmy itp a transter widzisz graficznie na ekranie - co się dzieje i w którą stronę

Ukryta Zawartość

Dead_Dog => zainstalowałem Operę i widzę, że mniej się otwiera reklam - nic nie pulsuje ;-)

ale ten drugi program jest w wersji Ang. i 30 dniowy ,a ja bede troche dłużej na statku ;-) i wolę po naszemu ;-)

po prawo przy okienku google masz taki kwadracik (jak najedzies mysza "widok" sie pojawi, kliknij go i masz tam przyciski po kolei "znajdz na stronie" "znajdz następny" ....... " wyświetlaj obrazki"- kliknij go aż się pojawi napis

"bez obrazków" i tak zostaw

ewentualnie prościej

Widok - Obrazki - bez obrazków

- a jak chcesz obrazek zobaczyć - prawy przycisk w myszy nad obrazkiem - wczytaj obrazek

ogólnie poczytaj o operze - fajna przeglądarka

rozpakuj i wklej do Program Files/ Du meter

tj. zamień plik dumeter,exe na ten dumeter, exe pobrany z sieci - i masz po polsku

jak coś to jestem i czekam na pytania i poczytaj o operze

How much bandwidth does Skype use while I’m in a call?

On average, Skype uses between 3-16 kilobytes/sec depending on bandwidth available for other party, network conditions in between, callers CPU performance, etc.

How much bandwidth does Skype use when there are no active calls?

On average Skype uses 0-0.5 kilobytes/sec while idle. This is used mainly for buddy presence updates. The exact bandwidth depends on many factors.

Gość Piórkowski

(Konto usunięte)

foxbat,

Skypem gadać można nawet na modemie telefonicznym. Sprawdzone w połączeniu Polska - USA. Niestety, te 56 kilobitów z modemu to graniczna wartość, jakość łącz w Polsce nie pozwala uzyskiwać tyle i czasem przycina. Ale ogólnie - modem wystarczy.

Co do łażenie po www - warto się zainteresować wyłączeniem w ogóle pobierania wszelkich obrazków, nie tylko reklam. Opera też to potrafi. Nie wszystkie strony da się tak przeglądać ale, naprzyklad, forum czytać - czemu nie.

Co do oszczednosci lacza:

- wylaczaj niepotrzebnie wiszace na przegladarce strony portali, one maja automatyczny mechanizm samoodswiezania sie , ktory powoduje niepotrzebny ruch(dzieki czemu wskoczy na otwartej przegladarce wskoczy nam nowy news bez odswiezania strony)

- zablokuj reklamy i bannery ladowane wraz z komunikatorami, one stale dociagaja sie ze strony nadawcy, nie buforuje ich w zaden sposob komunikator

- przelec system Spybot-em, pewnie wywali Ci sporo aplikacji adware, ktore sla bez Twojej wiedzy dane z Twojego kompa w swiat

- ustaw sobie, aby klient pocztyowy pobieral Ci same naglowki maili, a dopieo interesujace Cie pobieraj w calosci

.....

Dead_Dog => Opera jest rewelacyjna ,zablokowałem zdjęcia i reklamy i nawet logować się muszę na Lukarze za każdym razem ;-)

Znajdź,..... Narzędzia i szybką konfigurację i....... powiedz mi co warto wyłączyć w tej opcji .

Wczoraj sprawdzałem radio Jazz - ale dużo ciągnie danych ;-( Trójka pewnie też....

Jak wyłączam ciasteczka to nie mogę nic wpisać na forum bo ciągle wyrzuca mnie jako niezalogowanego ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.