Skocz do zawartości
IGNORED

Najładniejsze filmowe ścieżki dźwiękowe

saczek_XTRM

Rekomendowane odpowiedzi

trochę na ten temat można znaleźć w watku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ł.A. Woman

Polecam kawałki z filmów z muzyką Henri Manciniego i Nino Roty. Są to starsze nagrania, ale mają taki urok... Zupełnie inne rzeczy niż produkcje Badelt/Zimmer, Horne, czy Williams. Z nowszych rzeczy świetny jest sountrack z A.I. Williamsa. Często też wracam do Requiem for a Dream (Kronos Quartet). Niezbyt popularne, ale świetne rzeczy pisał Szostakowicz np. do filmu Owad (Gadfly), czy do spektakli (Spartakus, Hamlet - jest też zupełnie inna muzyka do filmu Hamlet, też Szostakowicza). Znakomita jest też muzyczka filmowa Giya`i Kancheli`ego - nie jest tego dużo na płytach, ale fajne bardzo.

Sporo jest dobrej muzy filmowej...

....hmmmm! Na poczatek!

-Ghost in the shell - Kenji Kawai: plyta nie wydana w Polsce. Duzo oryginalnych japonskich bebnow. W srodku ksiazeczki zamiast zdjec filmu mozna obejrzec rozmieszczenie mikrofonowpodczas sesji nagrywania owych bebnow :)

-Marzyciel - Jan Kaczmarek: obowiazkowo :)

-Godziny - Philip Glass

-Albin Aligator - Michael Brook: rewelacyjny jazzujaco-ambientowy utwor na wejsciu :) ... i cala reszta

-serial HBO Angels in America - Thomas Newman: na tych nagraniach mozna testowac system poza tym, ze to piekna muzyka symfoniczna :)

... i cala reszta klasyki i nie tylko :)

Moja lista to:

1. Ostatni mohikanin

2. Braveheart

3. Karmazynowy przypływ

4. Marzyciel

5. Wodny swiat

6. Władca pierścieni:Druzyna pierścienia

7. Szybki jak błyskawica

8. Indiana Jones i ostatnia krucjata

9. Bandyta

10. Gladiator

Oprócz wymienionych powyżej soudtracków według mnie warte przesłuchania są jeszcze:

- Solaris

- Amelie

- π (pi)

- Svidd Neger

- Fight Club

równiez warte uwagi są ścieżki dzwiękowe które przede wszystkim są fajnymi składankami niebanalnych utworów tj:

- Lost Highway

- The Crow

- Natural Born Killers

- Trainspotting

Witam

Nawet jeśli podobny temat już był, to bardzo chętnie podzielę się swoimi "ulubionymi". Kolejność raczej przypadkowa.

Ścieżki dźwiękowe (tak na szybko, po napisaniu z pewnością wiele się jeszcze przypomni):

Randy Edelman, Trevor Jones - Ostatni Mohikanin

Henry Mancini - Różowa Pantera, Peter Gunn, Śniadanie u Tiffany'ego

Mark Knopfler - "Cal"

Maurice Jarre - Lawrence z Arabii

Nino Rota - Ojciec chrzestny

Hans Zimmer, Lisa Gerrard - Gladiator

Dużo, dużo jest dobrej muzyki filmowej. Największym odkryciem, był dla mnie jakiś czas temu Henry Mancini. Chociaż odkrycie to może złe określenie. Po prostu jego muzyka bardzo mi się podobała, tyle, że o tym nie wiedziałem. Po zobaczeniu jego "filmografii" nie mogłem uwierzyć, że napisał tak wiele świetnej muzyki.

Tematy filmowe (o ile autor wątku się zgodzi):

- Ojciec chrzestny

- Doktor Zhivago

- Różowa Pantera

- Zawodowiec (Ennio Morricone, "Chi Mai")

- Going Home (Mark Knopfler, "Local Hero")

- Bez przebaczenia (Lennie Niehaus, "Claudia's Theme")

- i wiele innych...

Pozdrawiam

A ja cos innego zaproponuje.

Bardzo piekny jest temat z filmu Forrest Gump Alana Silvestri

A co powiecie o wystepie Divy z Piatego Elementu ? :)

I na koniec film Polanskiego Pianista bardzo piekny utwor jak Szpilman gra dla niemieckiego oficera.

We wkładce do płyty z muzyka z filmu "Piąty element" pisze, że utwory spiewane w filmie przez Divę wykonuje niejaka INVA MULLA TCHAKO. Nazwisko to z pewnością nie polskie chyba, że z pochodzenia ma coś wspólnego z naszym krajem.

Bardzo lubię ścieżki dźwiękowe do filmów:

- "Siesta"

muzyka Marcus Miller, na trąbce Miles Davis

- "Niebieski" K. Kieślowskiego

muzyka Zbigniew Prisner

- "Windą na szafot"

muzyka Miles Davis

Świetna muzyka zarówno do słuchania, jak i jako dźwiękowe tło filmów. W moim odbiorze, we wszystkich wymienionych produkcjach muzyka niezwykle współgra z akcją poszczególnych scen i przeżywanymi emocjami.

Glos Divy Palavaguny, o ile pametam byl specjalnie do filmu sklejany z dwuch glosow kobiecego (polskiego) i meskiego aby uzyskac bardziej "niesamowita" skale.

Wszystko to zostalo zmodyfikowane w komputerze aby uzyskac prawdziwie nieziemski glos :)

Jako w ten piekny piatkowy wieczor siedze w pracy to jeszcze sobie troche przypomne:

- Bandyta - Michal Lorenc: muzyka targajaca za serce

- Powaqqatsi i Koyanisquatsi - Philip Glass

- K-pax - niepamieatam: muzyka z niesamowicie nostaligicznym klimatem

- Helikopter w Ogniu: dla jednego utworu Lisy Gerrard

-A dzis rano obudzila mnie muzyka do Wladcy Pierscieni: typowa muzyka ilustracyjna ale jakze pieknie oddajaca wszystkie klimaty filmu, wzruszenia, bitwy i "epickosc"(przepraszam za brzydkie slowo) wspanialej opowiesci :)

Pytanie za 1000 punktów:

Czy ktokolwiek widział gdziekolwiek jakiekolwiek nagranie do filmu Martwe Dusze (Dead souls) A. Schnittke'go???

NIE chodzi mi o operę Shchedrina - to zupełnie co innego

Pzdr

Polecam oprawę muzyczną Gabriela Yareda do filmu "Agent Trouble". Muzyka rzadkiej urody. Dodam jeszcze utwory Angelo Badalamentiego do filmu "Blue Velvet", oraz Bernarda Herrmanna do "Fahrenheit 451" Niezwykłe wrażenie, zrobiła na mnie również muzyka Glenna Paxtona do filmu "Dark Night Of The Scarecrow". Warto wymienić też kilka naszych produkcji, np: "Bariera" Skolimowskiego (Komeda, Novi), "Nóż w wodzie" Polańskiego (Komeda), "Siekierezada" Leszczyńskiego (Penderecki, Banaszak). Uwielbiam filmy, których można również słuchać. Szczęśliwie jest ich dużo, duuużo więcej.

Blade Runner, Ostatnie Kuszenie, zgodzę się też z Trainspotting niby ścieżka zmontowana ze znanych rzeczy, ale jakoś zostaje w głowie...a ze staroci prawie wszystko Manciniego. Ostatnio jakoś mi się nie zdarza żebym po filmie odganiał od siebie jakąś natarczywie powracającą melodię ;(

A już w Hollywoodzkich superprodukcjach bieda straszna pod tym względem , jak scena dynamiczna to napieprzamy smyczkami i chórem, a jak niedynamiczna to smyczkami smęcimy... litości. Najpiękniejsze tematy filmowe to chyba dobry materiał na nowy wątek, trochę szkoda żeby zaginęło tutaj. :)

Pawlinda ze swoimi dwoma pierwszymi typami trafil w moj gust. The Last of the Mohicans (Ostatni Mohikanin), Waleczne Serce (Braveheart), The Rock (Twierdza), Lord Of the Rings (Wladca Pierscieni), 28 Days Later i wiele innych.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.