Skocz do zawartości
IGNORED

Dark ambient - muzyczna otchłań.

mc iek

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem od kilku lat zafascynowany tą muzyką. Zaczęło się niewinnie - od genialnego El Greco Vangelisa. Potem Lustmord. Teraz dziesiątki innych, często fenomenalnych płyt i wykonawców.

Czy tylko mnie pociąga ten złowieszczy nastrój ?

Czy macie w zbiorach jakieś płyty dark ambientowe ?

polecam ostatni jak dotąd album fińskiej formacji BEHERIT - Electric Doom Synthesis, a także poprzednika tej płyty tj. płytę o tytule "HV418ovC.21" - obie pozycje raczej trudno dostępne, wczesnych dzieł tej formacji zwolennikom dark-ambient nie polecam ;-)

Re: eq, 6 Kwi 2006, 17:53

>wczesnych dzieł tej formacji zwolennikom dark-ambient nie polecam ;-)

eh wczesny Beherit :-) "Ave Satan, Ave Lucifer..."

mniam :-)

w sumie to też jest taki "dark-ambient", pobodnie jak np. Burzum "Hvis Lyset Tar Oss", tyle że dość agresywny i nieelektroniczny

dark - jak najbardziej

ambient - owszem, można przy tym jeść, czytać, prasować itp. itd. a to sobie leci w tle i sączy... ;-)

Re: wovo, 6 Kwi 2006, 21:17

>Ja polecam Sigura Rosa, Mortala Coila, no i panią Diamanda Galás, po tej ostatniej będzie cód, jak

>któremuś z Was nie zachce sie wyskoczyć przez okno ... i to nie są żarty ...

o tak, Diamanda jest super :-)

dark...

ale zdecydowanie nie ambient!

-> mc iek

Eee, przesadzasz, takie Sigur Ros na pewno bym wyrzucil z tego wątku, ale SFTB Swans bede bronił, bo po prostu pasuje do tej etykietki (nawet allmusic sie ze mna zgadza;)

Chyba, ze chodzilo Ci tylko o dark ambient 'elektroniczny', to bylo od razu napisać ;)

A Gas moze być?

pozdr

Re: mc iek, 7 Kwi 2006, 21:28

>Zaspamowaliście wątek. Wypada już tylko dorzucić Frania Sinatrę i Fredka Mercurego żeby był komplet

>gwiazd dark ambientu.

jesteś wymagający gość Mc iek :-)

i masz wyrobiony, niepospolity gust, trudno Cię zaskoczyć czy Ci zaimponować :-/ ;-)

a my staramy się :-)

zauważ, że gdyby nie nasz "spam" to wątek by w zasadzie w ogole nie ruszył :-(

pozdrawiam

graaf

Zalecałbym uważne przesłuchanie El Greco. To nie tylko najpiękniejszy Vangelis ale także najsmutniejszy. Od niego się zaczęło - bo przenikliwe piekno tego smutku zainspirowało mnie do poszukiwań podobnej muzyki. Tak odkryłem dark ambient.

Czy El Greco jest płytą dark ? Na pewno. Czy ambientową ? Gdyby ściśle trzymać się definicji - to nie do końca.

Za Wikipedią : Dark Ambient to jeden z podgatunków muzyki Ambient. Jak sama nazwa wskazuje, jest to tzw. muzyka tła. Nie obowiązuje tutaj harmonia, linia melodyczna, a nawet rytm. Celem jest stworzenie 'muzyki otoczenia'. W przeciwieństwie do swego ojca Ambientu, gdzie muzyka miała być przyjemna, relaksująca, Dark Ambient jest muzyką mroczną, mającą na celu wprowadzenie słuchacza w strach, przerażenie, niepokój.

Dzięki za wszystkie wpisy - nawet te nie mające z tematem wątku nic wspólnego.

Poniżej link do najciekawszej chyba strony o tej muzyce :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

mc iek

Może Bass Communion - projekt Stevena Wilsona. To już chyba nawet 4 albumy. Trudno tego nie znawać dark ambientem. Ich klimat kojarzy mi się z kostnicą.

Pozdrawiam

wojtekitek

Jeżeli lubicie takie klimaty to posłuchajcie sobie "Wahnfried 1883" z płyty "Timewind" Klausa Shulze, a rzeczywiście zobaczycie otchłań ! Ten utwór jest NIESAMOWITY !!!!!!!!!

• 4 tygodnie później...

Kurcze, a znacie : SUNN O))) - Black One (wyd. Southern Lord 2005) !?

Zdaje sie, ze to kasuje - WSZYSTKO, co wpisaliscie tu do tej pory,

i co jeszcze, kiedykolwiek - wpiszecie ! Plyta na Amazonie kosztuje 14 $ !

Zaklinam Was ! Sprowadzcie Ja, a jak sie Wam nie spodoba, to

ja natychmiast od Was odkupie !

Jesli nie jestescie BARDZO odwazni, to lepiej odsprzedajcie mi ja - BEZ SLUCHANIA !

Pozdrawiam

Atopos,

Słuchałem próbki Sun o))) - boje sie, że zrobiłbym sobie krzywdę przy tej muzyce ;)

Pozatym na allegro pojawił sie sprzedawca sprzedający całkiem sporo arkambientowych zestawów.

Pozdrawiam

wojtekitek

Lubię dark ambient, ale jeśli chodzi o Diamandę Galas, to faktycznie zdarzył się cud a nawet dwa - pierwszy to że nie zechciało mi się wyskoczyć przez okno :)... a drugi, że przez to okno nie poleciała sama wyżej wymieniona, ale to tylko dlatego, że szkoda byłoby wyrzucać komputer ;)

A dark ambient?? Może Ontario Blue - akurat mam ich płytkę Shine i wg mnie nawet pasuje do definicji. Albo AGHAST - Hexerei im Zwielicht Der Finsternis.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.