Skocz do zawartości
IGNORED

Wybrać Minoltę Dimage 7i czy może Z3?

pitou

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o opinię użytkowników na temat tych dwóch aparatów. Właśnie sprzedaję swoją Maxxum 600si bo postanowiłem ze względów ekonomicznych przejść na fotografię cyfrową. Niestety na lustrzankę mnie jeszcze nie stać, myślę więc o używanych modelach Dimage Z3 i 7i. Zależy mi na jak największej mozliwości wpływu na obraz, czyli jak największej ilości funkcji manualnych, przy jednoczesnej wygodzie obsługi. Prosze o opinię użytkowników tych aparatów. Jakie są ich mocne i słabe strony?

każda pliszka swój ogonek chwali - ja mam Z3 i nie mam z nim zadnych problemów (ponieważ nie jestem zawodowym pstrykaczem to nie wiem co mógłbym wymyśleć zeby temu aparatowi brakowało) Pomijam jakość obiektywu która wystarczająca jest dla amatora , możliowość wpływania na chyba wszystko co możliwe . Ja kupiłem ze wzgl na zoom optyczny (pół roku temu razy 12 wiele aparatów nie miało) Natomiast jeśli pstrykasz zawodowo to zapewne oba cię nie zadowola (bo to tylko i az 4 Mpikseli) no i zawodowy obiektyw tak za 60tys

natomiat jest w tym to co w zenitach, praktikach i jeszcze trochę wiecej

Milalem Minolte 5 i wiecej Minolty nie kupie. Przestal po 1,5 roju dzialac zoom, postanowilem wiec sprawdzic co mu sie stalo. Po zdjeciu gumowej obreczy z obiektywu okazalo sie, ze sterowanie zoom-em jest w nim zrealizowane poprzez 2 srubki wkrecone w bardza waski kawalek plastiku. Calosc sterowania wygladała mniej wiecej tak: milimetr plasitku-srubka-milimetr plasitku-srubka-milimetr plasitku. Wiec nietrudno bylo sie domyslec, ze ten plastik poruszany tymi srubkami w koncu szlag trafi. Wiec producent wzmocnil konstrukcje obejmą z .....tasmy klejacej ( fabrycznie !!!). Oczywisce tasma klejaca z wiekiem po prostu sie rozeschla i cale sterowanie poszlo sie kochac.

Po prostu podobnej tandety w drugim od góry modelu producenta jeszcze nie widzialem.

Co do słabych stron starsze lustrzanki Minolty (wlasnie seria 5, 7, 5i i 7i) strasznie zra akumulatory z wlaczonym LCD, para najwiekszych accu starcza na okolo 30 zdjec. Zwroc uwage przed kupnem czy aparat dobrze ustawia ostrosc na automacie przy robieniu fotografii z bliska, czesc Minolt miala z tym spory problem (blad fabryczny opisywany wielokrotnie na forach).

Przeglądnij recenzje :

Z3 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

7i :

Ukryta Zawartość

Jakościowo w tej klasie prowadzi cała seria Canona IS , np IS S1 (zwróć uwagę na jakość matrycy przy różnych nastawach ISO )

Ukryta Zawartość

Jedyną wadą u Canona IS S1 jest problem z focusem przy małym natężeniu światła.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy warto inwestować w Minoltę ?

Z dniem 31 marca 2006 roku firma Konica Minolta oficjalnie wycofuje się z rynku fotograficznego. Produkcję cyfrowych aparatów typu D-SLR ma przejąć od niej firma Sony.

Trzeba przyznać, że to dość niespodziewane oświadczenie, po podpisanym w lipcu 2005 roku porozumieniu pomiędzy Konica Minolta, a Sony dotyczącym wspólnych prac nad rozwojem cyfrowych lustrzanek.

Od 1 kwietnia 2006 roku, zarówno za sprawy serwisowania, jak i sprzedaży aparatów cyfrowych z serii Dynax/Maxxum odpowiedzialna będzie firma Sony. Z końcem marca 2007 roku Konica Minolta zamierza również zaprzestać produkcji kolorowych negatywów i papierów fotograficznych. Za kwestię serwisowania minilabów od 31 marca 2006 roku odpowiedzialna będzie firma Noritsu.

Niestety, tak gruntowne zmiany pociągają za sobą redukcję zatrudnienia. Konica Minolta do września 2007 roku zwolni 3,7 tysiąca pracowników (obecnie zatrudnienie ma tam 33 tysiące osób). Powoli musimy się zatem przyzwyczajać do zniknięcia tej popularnej marki z rynku produktów fotograficznych.

No niestety paulinko od dawna o tym wiadomo ... poczytaj np. tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatnio próbowałem zabawy z Canonem S2 IS i muszę powiedzieć, że świetny aparacik - może warto się zainteresować. Miesiąc temu sprzedałem swojego Canona 300D z kartą 512MB i obiektywem standardowym oraz UV Marumi za 1600zł, więc możesz gdzieś poszukać podobnej "okazji" - jeśli zechcesz się przesiąść na lustrzankę oczywiście. Jakość zdjęć przy słabym oświetleniu, czy przy wysokim ISO jest nieporównywalnie lepsza niż z kompaktow.

>rekin

:) myślę o budżecie do 900zł. Dlatego zapytałem o te dwa aparaty, bo wydają mi się najrozsądniejszymi pozycjami w tej cenie. Canon i Nikon mają bardzo wysokie ceny. Minolta jeszcze jakoś trzyma granice rozsądku.

Przykra jest ta informacja o odwrocie Minolty z rynku. Bardzo przykra.

>pitou

Niestety w fotografii podobnie jak w wielu innych dziedzinach - tanio to zwykle nie za dobrze. O minimalnych cenach aparatów cyfrowych decyduje już powoli to samo co w tradycyjnej fotografii - czyli cena optyki. Matryce staniały, elektronika, to niewielki wydatek, natomiast z tego co mi wiadomo, to fabryki robiące szkła nie wyrabiają się z produkcją - mimo iż do cyfrówek kompaktowych, gdzie crop jest b. duży, a matryca mała nie potrzeba wiele szkła :)

Najrozsądniejszym wyborem były w Twoim przypadku zakup Olympusa z drugiej ręki C-4000, lub podobnego. Doskonała optyka o dużej jasności i niezłe fotki. Pozostałe aparaciki będę miały malutkie i niezbyt jasne obiektywy o wątpliwej jakości szkłach (mówię o tej cenie). Możesz spróbować jeszcze jakiegoś A80 lub jakiegoś starszego coolpixa - one też miały nie najgorszą optykę. Ja poleciłbym Olympusa np. C4040, bo nie każdy aparacik kompaktowy ma obiektyw o F 1,8-2,6 i takiej jakości. Dodatkowo pełen manual i wyzwalanie z pilota. Niestety brak wspomagania lampy - tylko brzedbłysk.

>rekin

Zdaję sobie sprawę z wagi optyki i dlatego właśnie Minolcie Z3 przeciwstawiam dimage 7i. Ogladałem zdjęcia i czytałem testy i wydaje mi się że akurat optyka w tym aparacie jest zupełnie przyzwoita. Na pewno lepsza niż w Z3. Oglądałem też aukcje tego Olympusa i przyznam że jasność obiektywu jest bardzo satysfakcjonujaca, natomiast możliwości tego aparatu nie umywają się do Minolty. To już go dyskwalifikuje. Może trochę zamykam sobie pole wyboru, ale nadal wszelkie sugestie chętnie rozważę. To dla mnie bardzo waży wybór.

Minolta na pewno nie jest złym wyborem. O jakich funkcjach Minolty mówisz, których Olympus C4040 nie posiada? Pytam bo użytkowałem przez dwa lata C4040 i C45050 zanim przesiadłem się na Cannona 300D i w tym ostatnim brakowało raczej niektórych przydatnych funkcji (np kompensacja siły błysku wbudowanej lampy).

Jeśli jesteś zdecydowany na Minoltę, to nie ma co się zastanawiać - ja bawiłem się tylko 7-ką i nie było źle. Na uwagę zasługuje niewątpliwie szerszy zakres ogniskowych. 7-ka miała np. krótszą minimalną ogniskową niż Olympus, co w pomieszczeniach bardzo się przydawało.

Kodaki są bardzo usterkowe i są niemałe problemy z serwisem, pomimo, że firma w Posce dość rozpowszechniona. W miarę dobre Kodaki robiące zdjęcia jak Canony lub Olympusy w cenie ok. 1000zł kosztują prawie dwa razy tyle. Ja jauż po raz któryś polecam Sony- szczególnie te z obiektywami Carl Zeissa.

• 2 tygodnie później...

Wypatrzyłem dziś takie pisemko: "Fotografia & aparaty cyfrowe". Są na końcu testy różnych, wg cen ustawionych ap. cyfrowych, zwarte opisy oceny w plusach i minusach oraz gwiazdeczkami. Są fotki oceniannych aparatów oraz recenzje paru modeli. wewnątrz numeru. Coś jak w naszej prasie audio, tylko na inny temat. Przejrzałem. Polecam uwadze wszystkich zainteresowanych, jaki aparat kupić. Koszt pisemka - 16,50zł.

Pozdrawiam.

PS. Wewnątrz n-ru jest też jakaś płyta CD-R.

Znalazłem ich stronę. Jest nawet nr, który wyżej poleciłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomyśl może o aparacie z oferty Panasonic`a, przyjżyj się modelowi DMC-FZ10, jeszcze można bez problemu kupić nowe egzemplarze na gwarancji.

Sam przymierzam się do zakupu tego modelu i myślę, że warto dołożyć te kilka złotych.

A za Minoltę to ja dziękuję, miałem przejściowo w ręku kilka egzemplarzy łącznie z Z3 i żadnego nie chciałbym mieć.

A optyka Leicy to nie w kij dmuchał.

McKornik, 22 Kwi 2006, 18:29

optyka made in leica zmiennoogniskowa , ktora stosowana jest w aparatach typu compact

zakupowana jest wlasnie od minolty.

dziadkom z leicy nie chce sie wymyslac nowych ukladow optycznych i zakupuja gotowe wyliczenia ;-)

>fotoarkady

Dzięki, dobrze wiedzieć, dotychczas używałem dalmieża, poczciwego modelu Leicy M-4 + komplet obiektywów, i od dłuższego czasu zaskakuje mnie optyka Leicy i jakość zdjęć pstrykanych przy jej użyciu.

Dlatego sugerowałem się tym napisem na obiektywie.

Druga sprawa, to to, że proponowany przezemnie model naprawdę przypadł mi do gustu, używałem go przez kilka dni i byłem pod wielkim wrażeniem jego możliwości i łatwości obsługi...

A szczerze mówiąc to i tak nie zamierzam się rozstawać z moją Lecicą, ale aparat cyfrowy potrzebny mi jest ze względów ekonomicznych - do zdjęć robionych na codzień.

McKornik, 22 Kwi 2006, 23:00

aparat celownikowy leica m4 z obiektywami to kultowa sprawa

jak najlepszy gramofon analogowy z genialna wkladka , poezja

ale zycie pokazuje swoje praktyczne oblicze troche odbiegajace od tej poezji

wiem , rozumiem

pozdrawiam milosnikow fotografii

oczywiscie pozdrawiam wszystkich milosnikow fotogrtafii

cyfrowej i tradycyjnej na filmy maloobrazkowe , zwojowe , ciete , diapozytywy i negatywy, kolorowe i cz-b :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.