Skocz do zawartości
IGNORED

Zapisy na PCB - simple RIAA preamplifier

Pi_etro

Rekomendowane odpowiedzi

... też złożyłem układ na płydce od veterana. Na rozruch wlutowałem to co miałem : Tl 071, kondensatory RIAA - typ

MKS 4 Wimy - pierwsza opcja, druga - mikowe, wyjściowy SCR MKP, odsprzęgające - tantale 10 uF. Zasilanie akumulatorowe.

Żeby zbytnio nie bełkotać o ,,detalach,, zrecenzuję granie na poszczególnych typach kondensatorów w torze RIAA.

Niestety na mikowych było gorzej, ogólnie mniej przejrzyście, mniejszy wykop, etc. Bez zastanawiania skłaniam się do ponownego przelutowania na nowe kondensatory, tym razem na typ MKP 10 lub inne polipropylenowe Wimy .

Kondensatory mikowe były niezłą alternatywą w czasach dielektryków typu : papierowo/kartoflane, olejowe, itp.

Ich bezprzeczną zaletą jest trzymanie parametrów przy zmianach temperatury.

mam problem natury bałaganiarskiej i nie mam jak tego postawić i podłączyć, na razie się wygrzewa preamp, tzn jest podłączony do prądu nonstop (jest malutki przydźwięk więc i sygnałówka tez się wygrzewa hehe), muszę odebrać winyle od AcousyiC'a bo mam dwa tylko ;) no i jakiś stoliczek muszę zakombinować... bo bieda z tym u mnie

Lisior nie stosuj wimy MKP10 jeśli już to FKP -dużo lepsza.

Troszkę dziwne mi się wydaje żeby mikowe były mniej przejrzyste tylko że ja stosowałem je tylko w filtrze w CD i jako sprzęgające- i ich główną cechą była przejrzystość, czystość i detaliczność dźwięku- chociaż to całkiem inna aplikacja i ja stosowałem ruskie.

Zdecydowanie polecam Silver Mica. Teraz mam je w Phonoclonie i grają super - wybrzmienia, smaczki ... Poza tym człowiek , który zaprojektował te układy nie jest ignorantem i na pewno sprawdzał co lepiej a co gorzej gra w aplikacji (jest na jego stronie) - też wsadza np BGN na wyjściu :-)

>Matthew

Nie to nie Rega ... dobrze szanujący się i stary ale jary Thorens :-).

Co do buczenia - czy podłączyłeś gnd od gramofonu?

Jak tam - sprawdzałeś te kondy na wejściu do masy? Ustawienie wkładki?

Pozdrawiam

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

... mnie subiektywnie pasują jednak bardziej od miki polipropyleny- MKP i FKP - jeszcze lepsze. Na rozruch daję to co mam.

Jest prosty sposób sprawdzenia jakości kondensatora - trza go włączyć między CD a wzmacniacz słuchawkowy

( jak kto ma ) i wtedy można ocenić, silwery, olejaki i współczesne.

witam, bardzo ładną obudowę dostałem z cyfroniki (na zdjęciu) hehe

obudowa ta ma pomieścić RIAA, czy coś nie tak? chyba będe mógł sobie zrobić 200 małych preampików RIAA.. :/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

wyciągam wątek z mroków historii, bo mam jedno lamerskie pytanie odnośnie zasilania: czy trafo do tego pre na pcb veterana, ma miec symetryczne wyjście tj np. 230V / 2*15VAC (-+30V) ?? - tak mi wychodzi, ale wolę się upewnić.

Jeśli stosujesz stabilizatory z serii 78xx 79xx to lepiej 2x12V. Jeśli 317 337 to najlepiej zasilić to z płytki Vet'a - regulowany stabilizator napięcia.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Mam jedno, dość głupie pytanie, do którego zmusiło mnie życie - jakie DUŻE znaczenie ma to, żeby regulatory napiecia na "+" i na "-", były jednego producenta? otóż zamówione przeze mnie rg. LM317 i LM337 (National Semi.) okazały się być LM317 Texas Inst. i LM337 Fairchild. Odpowiedź chyba znam...

ahaja, 30 Sie 2006, 18:30

>Jeśli stosujesz stabilizatory z serii 78xx 79xx to lepiej 2x12V.

na schemacie ze strony veterana jest LM2937/LM2990 i takie właśnie chciałem dać - stąd też to 15V i mam nadzieję że będzie dobrze (?).

a jeśli już seria głupich pytań: lepiej trafo z dwoma oddzielnymi uzwojeniami czy z odczepem? (i dlaczego?)

2990 jest 1,5A to czemu na plusa lm2937 który jest 0,5A .. ponieważ nie miałem lm2937 użyłem lm2940 co jest na 1,5 też i jakoś jestem zadowolony... oczywiście mówię o 12V

• 1 miesiąc później...

dobra, znowu odgrzebuje wątek

zmontowałem ten pre na płytkach veterana, z jednym trafem 2*12V, ale coś jest nie tak:

- niby jakoś to gra, ale basu prawie żadnego, a co gorsza czasami dzwięk potrafi nagle zniknąć (tak jakby układ się "zakrztusił", wystarczy podnieść i ponownie postawić igłe i dzwięk wraca),

- myślałem, że może jakaś przerwa, zimny lut, więc przelutowałem wszystko ale dalej tak samo.

- nic się nie grzeje, ani nie wybucha

i pytanie: co moglem spieprzyć? (wiem, wszystko... :-) - elektronik, ze mnie żaden)

- na wyjściu zasilacza mam poprawne + i - 12V i tu wydaje sie ok, więc obwiniam część pre

- czy może to, że na wejściu i wyjsciu dałem (R1, R7) 50k (jak wg schametu veterana), a nie 47k jak w oryginalnym VSPS?

- czy powodem może być "odwrotne" włożyłenie C3 (dałem 4,7u BGN non polar, jak bóg przykazal)

- co i gdzie moge jeszcze sprawdzić?

wszelka pomocna idea mile widziana...

• 1 miesiąc później...

>>>miszczur

A czy podczas tych prób nie dotykasz masyGND lub punktów "gorących" W VSPS ahaji miąle podobne zjawisko. Jedynie izolacja od potencjału ciała powodowała poprawną pracę . Po namniejszym dotknięciu punktów j.w Opa się zatykały. Po chwii l3-5 sek następowalo odetkanie.Masa musi być "czysta"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.