Skocz do zawartości
IGNORED

grubość kabli do wysokotonówki

gabler

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego np Audio Physik stosuje w swoich najleprzych kolumnach cieniutkie kabelki do wysokotonówek?

W Virgo i Librze przewody mają jakieś 0.5mm2.Postanowiłem sam to sprawdzic na kabelku 4pr ss9300

Przewód ten jest plecionką więc mozna łatwo przecinać poszczegulne druciki.I faktycznie w miarę zmniejszania średnicy dzwięk staje śię bardziej przestrzenny i szczegółwy.Takie są moje odczucia.

Co wy o tym śądzicie i jakie dobre kable o tak małej srednicy polecacie.

Użyłem srebra czystości 5N jako drut przekroju 0.3 (solid core). Na pozostałe głośniki dawałem skrętki, które dopasowałem średnicami pod zakres tonów jakie mają być przekazywane do głośnika. Po wygrzaniu efekt zadziwiający. Nie potrzebuje już nic innego w zyciu :):)

mam pytanie czy ten cieniutki kabelek stosujecie tylko w instalacji wewnętrznej tj. od zwrotnicy do głośnika wysoko tonowego, czy też od wzmacniacza do zwrotnicy przy instalacjach bi-wring? i czy warto stosować takie rozwiązanie do głośników średnio tonowych z dolną częstotliwością podziału ok. 800 Hz lub do takich konwencjonalnych przy 200 Hz. a może do średniaków troszkę grubsze-jakie? co do srebra to kumpel bawi się z "pleceniem warkoczów" ale przy interkonektach i ogólnie dźwięk jest bardziej stonowany, można by powiedzieć że przytłumiony niż przy miedzi, ale w jego systemie gdzie góra jest zdecydowanie wyeksponowana jest jak najbardziej korzystne- dźwięk nie jest taki "krzykliwy". Ale w kablach głośnikowych może być inaczej! Pozdrawiam Wilk

gabler, 2 Kwi 2006, 19:49

>Do Zydelka.Jakiej firmy masz ten solid core i gdzie można go nabyć.

Obawiam się, że z zakupem srebrnego solid cora będziesz miał problem z zakupem u "źródła". Wymagana minimalna ilość to minimum kilogram+ walcowanie, wyrzażanie i koszta przesyłki. To wyjdzie Cię podobnie, jakbyś chcąc sie wypić szklankę mleka kupował krowę. Z drugiej ręki można nabyć drut w cenach od 10-15ł/mb., co i tak jest chyba ceną niewygórowaną. Polecam więc użycie wyszukiwarki allegro.

Pozdr.

Dziś rozmawiałem z sprzedawcą z elektrycznej pomarańczy , który zaproponował mi cieniutkiego flatlayna.Zbudowany jest podobno z kilku cieniutkich drucików. Jak znajdę trochę czasu to się do nich wybiorę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.