Skocz do zawartości
IGNORED

zdjęcia obrazu z projektora

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

proponuję aby każdy z nas, co posiada projektor cyknął ustaloną uprzednio scenę z jakiegoś konkretnego filmu (np. Powrót Króla, scena z 00:55:32) w celu porównania.

co o tym pomyśle sądzicie? film powinien by łatwo dostępny, tak aby dostęp mogło zadeklarować jak najwięcej ludzi. raczej wolałbym wybrać scenę z ciemnymi motywami?

proponuję coś ze Star Warsów lub Władcy pierścieni (Matrixa nie posiadam w kolecji...)

https://www.audiostereo.pl/topic/25525-zdj%C4%99cia-obrazu-z-projektora/

ze strony www.cinematic.pl przedstawiam fotki dla projektora Sim2 C3X uważany za sprzęt klasy high-end.

ktoś się orinetuje, za ile można kupić to cacko?

zdjęcia pochodzą z filmów: Gdzie jest Nemo oraz Dwie wieże.

Akurat drugi film mam na DVD więc mogę pyknąć te samy sceny. Aż sam jestem ciekaw jak duuża róznica dzieli mój sprzęt od tego Sim2...

>>krzy$

to co ogłosisz ociera się o truizm. gdyby było inaczej to sim2 musiałby już dawno ogłosić klęskę...

ten sprzęt kosztuje przeszło 10 razy tyle co mój Panasonic. grzechem by było nie oczekiwać lepszego obrazu :-D

Meloman, bardzo dobry pomysl. Przy fotce może jeszcze podac jakies ustawienia projektora. To kto da pierwsze fotki? :) To 5 min roboty, a moze byc ciekawie! jak tylko dostane (juz zamowiony) projektor, od razu je zrobie!:)

To ustalmy kadr, czyli dokladna sekunda z projekcji w pozycji pauza?

ps

czy nie ma tutaj znaczenia aparat cyfrowy ktorym robimy zdjecie i czy nie warto byloby nadmienic o warunkach i konfiguracji sprzetu??

Witam

Meloman

To w sumie niezły pomysł.Jednak wartość porównawcza takich zdjęć będzie żadna albo prawie żadna.

Dlaczego ?.Ano z prostej przyczyny.Po pierwsze możemy założyć,iż każdy wykona zdjęcie innym aparatem.Po drugie jeśli nawet takim samym to może użyć różnych ustawień.Po trzecie każde zdjęcie wykonane będzie w innych warunkach oświetleniowych.Po czwarte możemy przecież używać rożnych ustawień naszych projektorów,nie mówiąc już o ustawieniach odtwarzaczy.Po piąte jedni będą fotografować film wyświatlany na scianie a inni na mniej lub bardziej profesjonalnym ekranie.Po szóste nie będziemy w stanie sprawdzić czy zdjęcie poddane zostało różnym zabiegom retuszowym.

Mógłbym wymieniać kilkanaście innych przeszkód w obiektywnej ocenie,lecz na tych poprzestanę.Zatem,jeśli chcemy poeksperymentować w celu wywołania dyskusji,który projektor wyświetla lepiej daną scenę a nie da się ukryć,iż to chyba był motyw wywołania tego wątku to naprawdę dajmy sobie spokój.Taki sposób porównań nie ma sensu.Sam jestem posiadaczem budżetowej Toshiby MT200,która wyświetla obraz jak dla mnie znakomitej jakości i jestem przekonany,iż tylko bezpośrednie porównanie różnych projektorów może być zasadne.Jeszcze raz przepraszam,że brzmi to jak próba dyskredytowania tego wątku,ale przyzwyczajony jestem do tego aby pisać co myślę.

alez kolego grisza ,przeciez nie tylko temu sluzy forum aby polemizowac i powarznie traktowac kazde zagadnienie ,podchodzic rowniez mozna do tego jako dobrej zabawy a dla mnie osoby ktora planuje zakup projektora ,bardzo atrakcyjne sa takie fotki,jako cos czym mozna oko pocieszyc a i zarazem jako zaspokojenie mojej ciekawosci.Mysle ze i nie tylko mojej.Pozdrawiami czekam z niecierpliwoscia az sie rozwinie ten watek.

oczywiście grisza masz rację. ale traktujmy to bardziej za zabawę niż na poważnie. mam nadzieję, że zdjęć nikt nie będzie retuszował. notabene - nie mamy gwarancji czy te prezentowane na stronie cinemtaicu są czyste...

jutro poszukam tych samych scen z Dwóch wież i pstryknę fotki.

Niestety mam tylko kamerę cyfrową Sony HC-90, ale ma 3 mln pikseli i robi całkiem znośne fotki.

Dwie wieże pożyczyłem w wersji rozszerzonej. Niestety jest to kopia i mnie wychodzi:

- pierwsza scena: 55:15

- druga: 1:10:14

powiem Wam, że te fotki są niesssamowite. na moim monitorku wyglądają duuużo gorzej...

to jeszcze nie są zdjęcia z projektora, ale zrzut ekranu z programu NeroShowtime (taki PowerDVD).

w sumie to jak teraz porównuję, to nie jestem przekonany do jakości tego Sima2... przynajmniej z fotografii...

właśnie za sprawą tej nienaturalnej niebieskiej poświaty... troszkę nienaturalne

OK, to lecimy:

Projektor: panas 700, tryb Cinema 2, ustawienia fabryczne, oprocz zmiany w adv. menu gamma low +1

DVD: denon 2910, HDMI 720p

ekran: roleta okienna granatowa z tylu, warstwa biala (guma?) jako ekran, raczej matt, podstawa 2 m

pokoj: jasne sciany, bialy sufit

aparat: canon powershot s50, asa100, 0,8 sec., przeslona 3,2, statyw

zdjecie: jpg, nie retuszowane, zmnieszona rodzielczosc z 1600x1200 na 700x525

Pewnie to kwestia pomiary aparatu. Zreszta na moim monitorze jest w sam raz. Moze u ciebie jest za jasno?

pozdr, burz

ps. I to jest przyklad na to, ze w zaden sposob nie mozna wykonac miarodajnym porownan, za duze zmiennych. Trzeba zaczac od kalibracji monitorow u nas wszystkich:))))

Bez sensu to co robicie. To zalezy duzo NIE od projektora lecz od aparatu cyfrowego.

Tu zdjecie filmu z projektora Benq 6100

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moglo by sie wydawac ,ze to dwa inne projektory ,a to tylko zmiana ustawien w aparacie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie napiszę,że mam satysfakcję z tego,iż dokładnie przewidziałem efekt Naszych doświadczeń.Jednak to naprawdę nie ma sensu.Przekonał się o tym Burz,którego fotka jest dla mnie akurat OK i nie wygląda gorzej od zdjęcia z Sim2.I przykro mi to stwierdzić,ale przekona się o tym każdy ,który opublikuje swoje zdjęcia.Dla jednego będzie za jasno.Dla drugiego za ciemno.A obiektywnie nic nie sprawdzimy.Pomysł z kalibracją monitorów to naprawdę fajny żart.

Nie marudźcie, co wam to szkodzi?

Można zrobić też zdjęcia jakichś bardziej ludzkich rzeczy, np miasto, jasy dzień, ulica , ludzie. bo tak oglądając wulkany i 20 warstw różnych chmur, ciężko jest ocenić jakość zdjęć :)

P.s. Czy znacie jakiś tani sprawdzony sklep internetowy gdzie można kupić dobre kable? ( HDMI, światłowody, itd)

Moze faktycznie nie traktowac tego jako zart, tylko przynajmniej na czas ogladania fotek skalibrowac (choc z grubsza) monitory???

Gdyby ktos chcial. to zamieszczam zrzut z optimizera THX.

Jasnosc ekranu powinna byc taka, zeby NIE bylo widac cienia pod napisem THX

burz, 2 Kwi 2006, 19:05

>Moze faktycznie nie traktowac tego jako zart, tylko przynajmniej na czas ogladania fotek

>skalibrowac (choc z grubsza) monitory???

>Gdyby ktos chcial. to zamieszczam zrzut z optimizera THX.

>Jasnosc ekranu powinna byc taka, zeby NIE bylo widac cienia pod napisem THX

Słuchajcie, zabawa jest fajna, ale nie da ona żadnych miarodajnych porównań. To co proponujesz z monitorami, burz, to nie jest kalibracja tylko regulacja jasności i kontrastu. Kalibracja polega na ustawieniu krzywej gamma i kolorów składowych red, green, blue oraz uzupełniających cyjan, magenta i yellow. Poza tym "kalibrację" trzeba by zacząć od aparatów cyfrowych. Celowo napisałem to w cudzysłowiu, bo to bardziej chodzi o zmierzenie obszaru kolorystycznego, czyli jak aparat "widzi" barwy. Taki profil dołącza się do zdjęcia i wtedy program graficzny typu Photoshop, wie jak ma odczytać informację o kolorach (oczywiście na skalibrowanym monitorze). Dopiero wtedy widzielibyśmy wszyscy prawidłowo zdjęcia. A tak widzimy tylko (i to każdy inaczej na swoim monitorze) jak dany aparat zrobił zdjęcie, a nie jak to wygląda u kogoś naprawdę.

Wystarczy pójść do sklepu RTV i popatrzeć na ścianę telewizorów (nawet tego samego modelu). Każdy wyświetla obraz inaczej i nic nie da ich regulacja.

Trzeba by mieć jakieś odniesienie, tzn. jakąś planszę, czy coś innego co wiadomo jak powinno wyglądać. Wtedy można by sobie ewentualnie z grubsza "poprawić" obraz zdjęcia, albo w programie graficznym, albo w... głowie.

Tak więc pomysł na zabawę jest fajny, ale na nic więcej.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.