Skocz do zawartości
IGNORED

IC klotz la grande i srodek pasma

MarcinQ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po paru dniach męczenia IC klotz la grande zaobserwowałem co nastepuje: (w stosunku do jakiegos taniego marketowego nonama)

-góra gra troche spokojniej i to jest to, co miałem nadzieje uzyskac po zmianie kabla (czyli tu sukces). Przy głosnym słuchaniu (potencjometr na godzinie 12) wysokie tony nie przekrzykuja reszty pasma.

- pojawiło sie wiecej dołu, wydaje mi sie też ze schodzi troche nizej. Niestety kolumny zaczely lekko buczec - pomogło odsuniecie ich od sciany na okolo 90 cm (przedtem było jakies 70), bo dali 505 maja br wypuszczony na tył.

- średnica - tu nastapiła katastrofa!! srednicy jak dla mnie brak. Niedawno zminiłem wzmak denona pma757 na arcama delta 290 i najwiekszą poprawe jaka wtedy zaobserwowałem, to były własnie średnie tony. TO był dzwiek jaki zaczynał mi sie podobac :) Niestety pod tym względem klotz przyblizył dzwiek z arcama do tego denonowego. Teraz zestaw gra głównie górna i dołem :(

Moj zestaw w tej chwili to dali 505, arcam delta 290 i cd technics sl-pg5. Mam zamiar zmienic odtwarzacz na jakis sredni model maranza (cd63 lub 67) i zastanawiam sie czy wtedy pojawi sie wiecej srednich tonow, co moze zrównoważyło by charakter klotza? mam tez nadzieje ze lepszy odtwarzacz zlikwiduje paskudne "ś" ć u wolakistów - rani to troche uszy.

Moze ktos bardziej ode mnie obeznany z tematem podpowie, czy zostawiac tego klotza, czy tez moze kabelek ten nie zagra ładna srednicą z żadnym budzetowym odtwarzaczem?? A moze marantz to nie najlepszy wybór?

Help hilfe na pomoc

marciq

ps mam jeszcze jakies 2 dni na podjecie decyzji o ewentualnym zwrocie tego kabelka (ale w tej chwili raczej palnuje zostawic go sobie do porównań - cena nie była wysoka)

https://www.audiostereo.pl/topic/25499-ic-klotz-la-grande-i-srodek-pasma/

MarcinQ ---> nie ma uniwersalnego kabla. W jednym systemie Klotz zagra dobrze i innym cienko. U mnie z Marantzem i Denonem grał nieźle. Ale jak przesiadłem się na lepsze kolumny, inny wzmak i inny głośnikowy to usłyszałem ograniczenia Klotza. Więc jakie są moje spostrzeżenia - góra nie jest jak wspominasz uporządkowana tylko jest jej po prodtu więcej dlatego Klotz podkreśla sssssybilanty ;) Dół - jest go dużo ale jest mało zróżnicowany, taki raczej monotonny i lekko pudełkowy. Średnica - hmmm i tu zależy od zestawu - z Denonen i Marantzem była OK, ale z Grundigiem A-9000 jest wycofana i nie ma muzykalnośc, barwy. Taka mocno zamglona. Ale i tak Klotz jest lepszy niż AQ Turquize czy Profigold 4210 (chyba taki mam nie pamiętam dokładnie symbolu - ten 1 m i za ok 60 - 70 zł). Za to poległ sromotnie w zestawieniu z Audionovą Proteusem i Phantomem (prototyp) i Albedo Blue.

W sypialnianym zestawie (Conrad KD261 + Sony CDP 930 QS) Klotz się obronił całkiem dobrze. Był lepszy od AQ Turquize, porównywalny z Proteusem (Proteus przeniósł dużo sybilantów) ale poległ w porównaniu z Phobosem Mk2 i Phantomem (tu już była przepaść) i Albedo. Phobos był bardziej muzykalny, łagodny ale ciut ciemniejszy, za to z ciepłym i zróżnicowanym basem. Phantom rozwalił Klotza w każdym aspekcie tak samo jak Albedo.

Podsumowując - Klotz jest dobry do niektórych budżetowych systemów ale nie do wszystkich. Przy lepszych systemach pokazuje swoje wady. Do budżetowych systemów "bezpieczny" jest np Phobos Mk2 i Cardas (ten z Allegro po 80 zł/mb) i Albedo Blue (ale drogi). Są bardziej muzykalne, gładkie i nie przekazują tak męczących sybilantów.

jaro4444

mam wrazenie, ze w stosunku do mojego poprzedniego nonama ze sklepu idiotów, klotz zagrał spokojniejsza gora :) mozna sobie zatem wyobrazic jak "fajnie" gra ten noname ...

W takim razie ktory z tych kabli miał wg Ciebie najładniejszą i nie wycofaną średnice i robił porzadek z sybiantami: Phobos Mk2, Phantom, Albedo czy moze Cardas (w zestawie nie marantzowo/denonowym ;) )?

Przykro mi ale wróżka nie jestem ;)

Ale polecam Ci posłuchać wszystkie - Cardasa ma pewnie ktoś z kolegów, Pan Gierszewski bez problemu wypożycza kable na odsłuch (bardzo miły człowiek!!!) podobnie chyba nie będzie problemu z Phobosem Mk2. Phantom to prototyp więc musisz trochę poczekać aż będzie w ofercie (mam go w domu dzięki uprzejmości Pana Audionovy :)

Na moje wyczucie wszystkie mogą być dobre ale Phantom jest BARDZO przeźroczysty choć nic nie dodaje od siebie. Ale przez to może w budżetówce być niebezpieczny bo może pokazać słabości systemu.

Nic tylko słuchać osobiście ;)

zanim zaczne pożyczac kabele chciałbym kupic jakis odtwarzacz lepszy od mojego technicsa - z tego co wiem to gra on bardzo jasno wiec jest ryzyko, ze kabelek pasujący do niego nijak pasował nie bedzie do nowego sprzetu.

>Skąd jesteś?

z lublina - niestey nie ma tu zbyt wielkiego wyboru jezeli chodzi o sklepy oferujące sprzet audio... swoją drogą ciekawe ilu forumowiczów tu mieszka :)

U mnie w systemie (MF E11, CD 63 SE) srednica tez zostala delikatnie cofnieta,ale .... Spojrz prosze na opis KLotz-a, ktory umiescilem w watku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Koledzy z forum rowniez umiescili w tym watku swoje spostrzerzenia. Warto zapoznac sie z tym watkiem.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

czytalem ten wątek i Twoją opinie zanim kupilem kabelek.W sumie sie z nia zgadzam, tylko ze mi jednak brakuje tej srednicy ... nie sądziłęm ze jej cofniecie sprawi ze muzyka ucieknie mi z pokoju ;)

Jak zwykle wszystko zalezy od systemu. Jak mialem tannoy m2 to kabelek znakomicie do nich pasowal jesli chodzi o srednice, a i bas schodzil bardzo nisko. Takze jesli srednica w kolumnach dominuje ( tak jak w m2) to ten kabelek dobrze sie wywiazuje ze swej roli :)

Chyba w wiekszosci budzetowych monitorow srednica gra pierwszoplanowa role wiec kabelek do nich pasuje.

Profi generalnie jest wyraznie gorszym kablem, jedynie dzwiek jest jakby taki bardziej "jedrny" i "mokry" :)

MarcinQ

Na forum było trochę o kabelkach, popróbuj z Sonus Oliwa, teraz kosztują chyba 280 zł. Te napewno nie wycofują średnicy.

U mnie gra na przemian z Siltechem SQ58G3. Z tańszych jeśli znajdziesz "Sonic Link Silver Pink".

Pozdr.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W moim sytemie CD Marantz oraz wzmak Denon testowałem parę kabelków ... Klotz La Grande ( jedno żyłowy oraz dwużyłowy) niepopisał się -rozlazły bas wycofana średnica.

Gothman GAC 2 -trochę mniej basu -lepsza średnica

Natomiast skrętka wykonana z miedzi posrebrzanej w izolacji teflonowej fi 0,20 mm pobiła wszystkie te kabelki . Ilość pojedyńczych żył

na + 20 i 18na - .Bardzo duża i ostra średnica zależy kto co lubi mi to pasuje bo tego szukałem.

znalazłem na allegro cos takiego:

Ukryta Zawartość

krzysztof4444, czy to jest ten kabelek o ktorym pisałeś?

Ukryta Zawartość

Sonic Link Silver Pink kosztował ok. 175 zł. , ale mozna go kupić już tylko z drugiej ręki.

Rozumiem, że Sonus Oliwa są za drogie, choć warte przynajmniej zapoznania sie z nimi.

Zobacz w ogłoszaniach, chyba widziałem na stronie"HIFI" Sonic Link Silver Plated ( nie wiem czy to jest ten sam model ?).

A może coś z nowych kabelków Sonic Link ( teraz firma nazywa się chyba Black Rhodium). Spróbuj jeszcze z Ixiosem.

Pozdr.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>>MarcinQ

Dobrze to ujołeś Klotz nadaje się do porównań . Jak do tej pory wszystkie IC jake słyszałem i w różnych zestawieniach zawsze go pokonywały . Jego cechą jest monotonny bas wyostrzona góra i taka sobie średnica . Nawet w zestawieniu z moim ciemno grającym CD DENON po wipięciu klotza całość gra jasno . Tak więc w zestawieniu z Twoim Technicsem bedzie porażka . Masz teraz jasno grajacego CD a dodatkowo kablem podkreśliłeś jeszcze górę to Ci środek żnikł .

Raczej poszedłbym w stronę wymiany CD ( bo pisałeś że i tak do wymiany ) a dobur kabli dopiero potem .

jak jesteś z Lublina to mogę Ci za jakies 2 / 3 tygodnie podrzucić na weekend AQ Coperheada ( ale nieorginalny tylko DIY ) do posłuchania u mnie ładnie wszystko wyłagodził ( zero krzykliwości ) aczkolwiek muza traci nieco szczegółowosci .

chodż tak jak pisałem na jasnym technicsie i kabel mało pomoże . Mam włąsnie w domu przechodniego techicsa i jest to co piszesz w porównaniu z denonem jakby w technicsie nie było środka no i bas nie dość że Buuuuuuuuuułka to trudno go nazwać basem , raczej niską średnicą .

Klotz la grande to fatalny kabel wg mnie on nie gra. Z najtanszych najlepiej wg mnie zagral wloski Bespeco. Ostanio mialem wpiety przez dlugi okres czasu Somer Cable ( patrz dzial DIY ) sprowadzony przez forumowe zamowienie. Swietny kabel wart o wiele wiecej niz cena na to wskazuje, bez porownania nawet do La grande.

Nadal używam dwóch I.C. Sonus Oliwa łącząc nimi,

końcówkę mocy McIntosh 253 pre.AVM4 z CD Accu 65 .

Co oczywiście nie znaczy ,że nie ma lepszych ;-)

Ale po odsłuchaniu wielu IC z zakresu do 4-5 tys. Sonus O. najbardziej przypadł mi do gustu-wpasował się w system. A pewne jego cechy uznałem za wybitne, których próżno by szukać w wielokrotnie droższych wynalazkach.

Radzę spróbować zanim się wdacie w inne znacznie droższe kable.

lagrange nie jest kiepski tylko sprawdza sie w mniejszej ilosci systemow

MarcinQ - srednica hmm wedlug mnie w porzadku ale uwaga, mam kef iq3 ktore graja srednica (mam ja troche wysuniete) wiec jesli kabelki ja cofaja to moglem tego az tak nie poczuc.

Szukalem kabla ktory pozbawi moj system syczacych sybilantow i ostrosci i jak narazie ten kabel sie sprawdzil najlepiej sposrod lagrange, iy106, gac2-v1, ultralink competition, zwyklych ic ;)

polecam ci sprobowac zwlaszcza z powodu dobrej podstawy basowej i braku bolo glowy :)

jacm, 30 Mar 2006, 22:56

>jak jesteś z Lublina to mogę Ci za jakies 2 / 3 tygodnie podrzucić na weekend AQ Coperheada

jacm, wielkie dzieki - bardzo chetnie skorzystam z propozycji - musze tylko w koncu zakupic porzadny odtwarzacz. Przypomne sie za jakies 3 tygodnie:)

No bo nie LaGrange tylko Klotz Y106.

LaGrange do czasu jak nie byl produkowany u nas byl OK.

Teraz to juz nie jest ten sam kabel. Zdazaja sie takie kwiaty jak roznica grubosci (ilosci nitek) w zyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.