Skocz do zawartości
IGNORED

Rezystory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 26.02.2024 o 20:10, rambo54 napisał:

Zamówię te Daytony dla sportu, wypalę i dam znać co o nich przez ucho myślę 

Zamowilem i ja ale jeszcze nie dotarly. Zamowilem tez Intertechniki przy okazji.

A ty je w koncu testujesz?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

11 godzin temu, Wito76 napisał:

Z torbami chcesz mnie puścić

Na anode spróbuj dać Dale. Często pasuje mi w tym miejscu. I jest tani.

20 minut temu, Mariusz03 napisał:

Na anode spróbuj dać Dale. Często pasuje mi w tym miejscu. I jest tani.

Mam taki plan na lampy dac miks Takman Rex + Rey, a na konwersję Tantalowe Audio Note. Masz może jakieś zdanie na taki pomysł? 

6 minut temu, Ajothe napisał:

Mam taki plan na lampy dac miks Takman Rex + Rey, a na konwersję Tantalowe Audio Note. Masz może jakieś zdanie na taki pomysł? 

Czystsze na lampach od takmanow jest DALE jak wcześniej wapomnialem dalbym na anode na katode nobium. Na konwersje również nobium ewentualnie takman rex. Takmana rey nie używam wolę Dale. 

Tamtal jak chesz zaryzykowac to tylko nomagnetic. Ale może być za ciężko. 

41 minut temu, Ajothe napisał:

To moją subiektywna proppzycja. 

Edytowane przez Mariusz03

Może komus się przyda:

Testowałem zarówno AN Tantlum Silver non-magnetic jak i Niobium Silver non-magnetic w konwersji I/V. Moje doświadczenia są takie, że Tantalum zagrał bajeczną, "ciepłą" średnicą i to do tego stopnia, że nie chciało się przestać słuchać, ale niestety nie radził sobie za dobrze na skrajach pasma. Za to Niobium zabrzmiał dużo równiej w całej szerokości pasma, ale już nie tak ciepło/słodko jak Tantalum. 

Oba wymagają dość dużo czasu by się wygrzac i ułożyć.

Ostatecznie na pozycji I/V zostały Charcroft Z-Foil Resistor (to samo co Vishay TX2575/Texas Components) czyli rezystory w technologii Bulk Metal Foil. U mnie grają równie dobrze jak Niobium a cena bardziej przystępna. 

Edytowane przez Spacejack

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co znaczy "nie radził" sobie na skrajach pasm"? Rozwiń, bo różnie można to interpretować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powiedziałbym, że góra była lekko przymulona a dół nie schodził tak nisko jak w przypadku Charcroft Z-Foil czy Niobium Silver non-magnetic. W moim odczuciu była też odczuwalna utrata rozdzielczości wysokich i niskich tonów.

4 godziny temu, Spacejack napisał:

Testowałem zarówno AN Tantlum Silver non-magnetic jak i Niobium Silver non-magnetic w konwersji I/V. Moje doświadczenia są takie, że Tantalum zagrał bajeczną, "ciepłą" średnicą i to do tego stopnia, że nie chciało się przestać słuchać, ale niestety nie radził sobie za dobrze na skrajach pasma. Za to Niobium zabrzmiał dużo równiej w całej szerokości pasma, ale już nie tak ciepło/słodko jak Tantalum. 

Czy porownywales może tantal, nobium nomagnetic z tantal silver, nobium silver nomagnetic? Jeśli tak powiesz jakie są różnice. 

A próbowałeś łaczyc tantal silver z nobium silver nomagnetic?

Nie porównywałem wersji non-magetic z silver non-magentic, ani zwykłych z non-magnetic. Od razu wziąłem na testy silver non-magnetic. 

Jedyne połączenie rezystorów, które testowałem w miejscu konwersji I/V to równoległe połączenie Vishay/Dale CMF55 + AN Tantalum Silver Non-magnetic. Nie miało to własnego charakteru. Wyszło nijako.

14 godzin temu, Spacejack napisał:

Jedyne połączenie rezystorów, które testowałem w miejscu konwersji I/V to równoległe połączenie Vishay/Dale CMF55 + AN Tantalum Silver Non-magnetic. Nie miało to własnego charakteru. Wyszło nijako.

Dale brakuje dociazenia, aby nie powiedzieć że nie ma go wcale. Przy łaczeniu ma manierę "odchudzania".  Dlatego tam gdzie muszę dać coś z lekkim dociazeniem to idzie rex, choć nie jest tak czysty na górze jak Dale. Jesli masz taką możliwość to spróbuj połączyć nobium z tantalem one ładnie się "złożą" razem. Wersja silver jest mega droga może skusze się kiedyś. 

12 godzin temu, adalbert napisał:

Panowie opisujcie rezystory w odpowiednim wątku co by wszystko było w jednym miejscu. Tutaj jest tylko realizacja zamówień. 

Wybacz nam kolego. 

23 godziny temu, Spacejack napisał:

Może komus się przyda:

Oba wymagają dość dużo czasu by się wygrzac i ułożyć.

Ostatecznie na pozycji I/V zostały Charcroft Z-Foil Resistor (to samo co Vishay TX2575/Texas Components) czyli rezystory w technologii Bulk Metal Foil. U mnie grają równie dobrze jak Niobium a cena bardziej przystępna. 

Trafione w sedno 👍  na konwersji  nic nie zagra lepiej niż vishay zfoil .Teraz charcroft ,audio note zaokrąglają nie tylko w tym miejscu , za drogie generalnie moim zdaniem.

18 godzin temu, Spacejack napisał:

Nie porównywałem wersji non-magetic z silver non-magentic, ani zwykłych z non-magnetic. Od razu wziąłem na testy silver non-magnetic. 

Na Dale szkoda kasy ,😁 tak zagra ile kosztuje .

W dniu 12.04.2024 o 12:17, rafa napisał:

Zamowilem i ja ale jeszcze nie dotarly. Zamowilem tez Intertechniki przy okazji.

A ty je w koncu testujesz?

Po zmianie interfejsu USB na Spdif, przestałem na razie myśleć o kondach i rezystorach, słuchanie mnie wchłonęło na dobre 😎

W dniu 12.04.2024 o 12:17, rafa napisał:

Czy już grały , jakie różnice w stosunku do Mundorfów.

W moim przypadku  Mundorfy sprawdziły się znakomicie. Szczerze mówiąc idealnie dopełniły  brzmienie po zmianach które wprowadziłem w torze wysokotonowym w Elacu przed głośnikiem wstęgowym -  wymiana starych elektrolitów na Clarity Cap. Byłem początkowo sceptyczny co do sensu wymiany standardowych ,, drutów " bo to przecież tylko zwykły rezystor. Początkowo wymieniłem tylko przed wstęgą. Zmiana była od ,,kopa" ale po kilku dniach wszystko się ułożyło. Póżniej poszedłem za ciosem i wymieniłem pozostałe w sekcji wysokotonowej.  Najbardziej zaskakujące w moim odczuciu było to że ostatecznie dźwięk stał się bardziej przejrzysty i analityczny nie tracąc nic ze swojego ciepła z którego słynie wstęga Elaca. Brzmienie stało też spokojniejsze ( nie zmulone ) po prostu analogowe.

Jak widać dobre brzmienie to suma wielu czynników i wszystko może mieć znaczenie .

Spotkałem się kiedyś z opinią że tuning to autosugestia i sposób na poprawienie sobie samopoczucia. Oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania ale w konfrontacji z praktyką ( opinia syna  że gra lepiej- rzucona mimochodem) bez mojej sugestii wniosek nasuwa się sam ,, Albercik - to działa "😀

10 godzin temu, schik napisał:

Czy już grały , jakie różnice w stosunku do Mundorfów.

Na razie dalem 20W Daytony na srednice gdzie bezposrednio zastapily foliowego Powerton'a.

Na pewno sa gladsze w przekazie niz foliowce. Ale srednica to nie jest miesce gdzie latwo porownywac, znacznie latwiejsze jest to na wysokich a nie mam obecnie wartosci ktora moglbym uzyc bo przestroilem zwrotnice.

Wstepnie, przekaz z nich wydaje sie byc czysty i rowny tonalnie ale na ten moment z duza doza niepewnosci.

Im niżej tym trudniej - przymierzam się do sekcji średnio-niskotonowej . Na razie jednak słucham sobie muzyki i odkrywam nowe smaczki . Kiedyś po zmianie kondensatorów zdałem sobie sprawę że szukanie lepszego brzmienia niekoniecznie musi polegać na ciągłej zmianie kolumn wzmacniaczy kabli itp. Mała uwaga - trzeba mieć dobrą bazę bo większość szczególnie używanego sprzętu gra dużo poniżej swoich możliwości z powodu oszczędności producentów- prawo skali i koszów produkcji oraz nieuchronnych procesów fizycznych  które degradują w efekcie dźwięk po upływie lat. Dotyczy to oczywiście nie tylko kolumn.

• 3 tygodnie później...

Każdy ma widzę swoje wrażenia i swoje historie. Ale to w sumie oczywiste, bo nie ma tu na forum chyba dwóch identycznych zestawów i dwóch takich samych par uszu. Ponad miesiąc temu podpytywaliśmy z kolegą @Ajothe o rezystory z Hificollective. Zamówienie poszło, przyszło i już słuchamy. U mnie na konwersji były Takman Rex i te zmieniłem na AudioNote Tantalum Non Magnetic. W sumie to z godzinę z plusem może tylko słuchałem, bo za chwilę wlutowałem kolejne. Po zmianie na Takmanów na AN Tantalum pierwsze co usłyszałem to większa przestrzeń, no może nie sięgająca aż do sąsiada, ale było to wyraźne wrażenie. Przy okazji poprawiło się tzw czarne tło i w zasadzie to chyba to właśnie dało ten efekt lepszej przestrzeni i takiej klarowności grania. Po powiedzmy  dwóch godzinach słuchania wylutowałem jeszcze 2szt rezystorów katodowych PRP i w ich miejsce weszły AudioNote Niobium Non Magnetic. Wrażenia po wymianie wspomnianych 4 rezystorów. Wspomniana przestrzeń, czarne tło i przede wszystkim progres w aspekcie barwy grania. Brzmienie stało sie takie "grubsze", takie bardziej "wilgotne" (przeciwieństwo do suche), szlachetniejsze, instrumenty dostały jakby większej masy, energii. Kotły mają to takie swoje echo i prawdziwość, gitara akustyczna brzmi tak realistyczniej, słychać struny i pudło rezonansowe. Na pewno nie ma tego, co ktoś tu wcześniej napisał, że słodko, cieplutko i tak lepko. Jest drajw, jest pazur w tym graniu. No po prostu wszystkiego jest więcej. Coś jakby posłodzić kawę najpierw jedną łyżeczką a potem dołożyć kolejną i robi się smacznie i w sam raz.

Otaguję jeszcze @arturp 🙂.

• 1 miesiąc później...

Czy rezystory mills 5W "grają" tak samo jak 10W? Różnica w cenie dosyć spora i pytanie czy warto dopłacać? Mają być w zwrotnicy, w szeregu głośnika wysokotonowego. 

1 godzinę temu, chudeusz napisał:

Czy rezystory mills 5W "grają" tak samo jak 10W? Różnica w cenie dosyć spora i pytanie czy warto dopłacać? Mają być w zwrotnicy, w szeregu głośnika wysokotonowego. 

Do wysokotonowego 5W wystarczy.

Ja ci w zamian proponuje lepsze i tańsze Mundorf M-resist 5W MOX

W dniu 19.05.2024 o 19:42, Wito76 napisał:

U mnie na konwersji były Takman Rex i te zmieniłem na AudioNote Tantalum Non Magnetic.

Szkoda ze na konwersję nie dałeś nobium lub z-foil lepiej pasują bo to bardzo czule miejsce.  Tantala soro ukrywa.

W dniu 19.05.2024 o 19:42, Wito76 napisał:

Po powiedzmy  dwóch godzinach słuchania wylutowałem jeszcze 2szt rezystorów katodowych PRP i w ich miejsce weszły AudioNote Niobium Non Magnetic.

PRP to tragedia świszcza na górze dobrze ze dałeś tam niobium. 

Tantala używaj bliżej zasilania fajną daje masę dociazenie i barwe. Albo jak masz w tym samym miejscu tak aby ścieżki się stykały daje tantalu plus nobium. Super razem się z grywają. Fajną zupa z tego wychodzi.

10 minut temu, rafa napisał:

Do wysokotonowego 5W wystarczy.

Ja ci w zamian proponuje lepsze i tańsze Mundorf M-resist 5W MOX

M-resist, ale dałbym 10W. Tak na wszelki w. Miałem kiedyś Mills 5W z kopułka d28 dynaudio, i się lekko smażył.

32 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Szkoda ze na konwersję nie dałeś nobium lub z-foil lepiej pasują bo to bardzo czule miejsce.  Tantala soro ukrywa.

No i widzisz, co kraj to obyczaj. Zanim kupiłem z miesiąc czytałem różne fora, nasze i zagraniczne i tam wyszło, że Niobium na konwersji mimo swoich zalet mógłby zbyt dużo słodyczy zrobić a Tantalum będzie bardziej neutralny i zarazem rozdzielczy. Na pewno w tym układzie co mam teraz czuję poprawę w przestrzeni i takim 3D. Opinie są przeróżne, nawet skrajne  i czytając je ciężko ocenić, który wybór będzie tym optymalnym. Na pewno w tej mojej decyzji był jakiś wspólny mianownik i pewna spójność wyczytanych opinii, stąd taki wybór.

36 minut temu, Mariusz03 napisał:

PRP to tragedia świszcza na górze dobrze ze dałeś tam niobium. 

Eee, bez przesady, nic mi nie świszczało, PRP na katodzie były w duecie z AMRG Amtrans Carbon i fajnie to grało. Na pewno lepiej, ciekawiej i barwniej niż jeszcze wcześniejsza wersja z Dale RN55.

15 minut temu, Wito76 napisał:

Niobium na konwersji mimo swoich zalet mógłby zbyt dużo słodyczy zrobić a Tantalum będzie bardziej neutralny i zarazem rozdzielczy

Nobium ma lekka słodycz lubię taką, brakuje w dobrych rezystory tego typu. Ta słodycz jest niewielka w nobium sporo wnosi na plus. Tantal nigdy, ale to nigdy nie jest rozdzielczy i na pewno neutralny za dużo ukrywa. Ma swoje zalety i wady, ale to nie jego miejsce. 

15 minut temu, Wito76 napisał:

PRP na katodzie były w duecie z AMRG Amtrans Carbon i fajnie to grało.

Jak miałeś tam zapakowany carbon to się nie dziwię. Na katode i anode nigdy nie dawaj nic z wegla i tanatala. Szkoda psuć dźwięk. 

Do DACa jak będziesz potrzebował z rezystrow coś eksta i w dodatku taniego to pisz na priv.

1 godzinę temu, OLES napisał:

Miałem kiedyś Mills 5W z kopułka d28 dynaudio, i się lekko smażył.

To jest zupełnie nie możliwe. Na wysokie to może 0.1W trafia podczas grania

2 godziny temu, rafa napisał:

Audience82. Nawet zdjęcia zrobiłem i Arkowi S. wysyłałem, bo też nie wierzył. Chyba, że to były 2W lub 3W, i wymieniłem na 5W. Nie pamiętam.

Ha ! znalazłem !  A to było ze 25 lat temu !!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez OLES

3 godziny temu, rafa napisał:

W takim układzie aplikowany. 1R8

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez OLES
27 minut temu, OLES napisał:

Chyba, że to były 2W lub 3W, i wymieniłem na 5W. Nie pamiętam.

To mógł być 2W ale i tak musiałeś niesamowicie w palnik dawać 🙂 

Ja na foliowych bez radiatora grałem długo i głośno i nigdy w dotyku temp pokojowej nie przekraczały 

Teraz, rafa napisał:

To mógł być 2W ale i tak musiałeś niesamowicie w palnik dawać 🙂 

Ja na foliowych bez radiatora grałem długo i głośno i nigdy w dotyku temp pokojowej nie przekraczały 

Kupiłem używki. Coś mi nie pasowało w wysokich, rozebralem i niespodzianka. A jak już rozebrałem, to się zaczęła zabawa 😁.

13 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Do DACa jak będziesz potrzebował z rezystrow coś eksta i w dodatku taniego to pisz na priv.

Z-foil na pewno nie będą tanie 🙂. No i zawsze zagwozdka co do źródła i oryginalności. Te co kupiłem to z HiFi Collective, więc źródło jedyne słuszne.

• Pokaż nowe odpowiedzi