Skocz do zawartości
IGNORED

ODTWARZACZ CD Z PERSPEKTYWĄ??

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem na etapie poszukiwania odtwarzacza CD do mojego zestawu - oczywiście second hand.

Budżet: ok. 400 zł

Sprzęt: B&W 705 + wzmacniacz Rotela (niesprecyzowany jeszcze konkretnie:)

A teraz parę szczegołów odnośnie moich preferencji. :D

Zależy mi na ciepłym i szczegółowym brzmieniu z dobrą przestrzenią i stereofonią:)

Miałby być to CDek zdecydowanie przeznaczony do tuningu - jednakże nim zainwestowałbym w niego kolejne pieniążki, chciałbym żeby pograł on sobie przez jakiś w takim stanie jak go zakupie czyli fabrycznie niegrzebanym:)

Myślałem o jakimś Philipsie na 1541 i CDM1/2/4, ale mam obawy co do trwałości (czytnik) takiego rozwiązania. Może jakiś Marantz...a może Harman HD750?

Powtarzam za te 400 zł chciałbym kupić przyzwoitą bazę, którą w przyszłości będę mógł rozbudować do znacznie wyższego poziomu. Podobno stare, tuningowane "Filipki" można porównać do współczesnych odtwarzacza nawet za 12K;>....podobno:)

Słucham Waszych propozycji.

Z góry dziękuję za pomoc;)

Pozdrawiam

cloudior

https://www.audiostereo.pl/topic/25449-odtwarzacz-cd-z-perspektyw%C4%85/

cloudior -->

przezabawny z Ciebie gość :) ... dawno się tak nie uśmiałem :)

a ten text o Filipku ... przedni :) gratuluję :)

zdezintegrowany_3PO

ps. na podobnej zasadzie właściciele małych fiatów tuningują swoje auta do poziomu porsche :)

...hehe..no Panowie nie śmiejcie się:)

...napisałem, że "podobno"....

Przecież te Filipiaki to ponoć te 20 lat temu high-end był....:D

..podobno 1541 to wciąż jeden z najlepszych przetworników jakie udało się wyprodukować...stosowany w sprzęcie za 5-6K

..podobno CDM1 to także niedościgniony wzór jeżeli chodzi o czytniki - "PRACUJĄCY W POLU MAGNETYCZNYM... RAMIE LASERA W PÓŁOKRĘGU..SOCZEWKA LASERA ZBUDOWANA ZE SZKŁA NIE PLASTIKU"...

...kurcze Panowie czyżby ktoś mnie na prawdę OKŁAMAŁ???

czyli nic za tyle sensownego nie kupię???

ZERO SENSOWNYCH PROPOZYCJI??

Panowie...powiedzcie coś :)

>cloudior

Mam nadzieję, że nie robisz jaj i nie zostałem właśnie wkręcony...

Odpowiadam jak najbardziej serio: owszem, te stare napędy i przetworniki to dobre podzespoły, niektórzy - w zależnosci od preferencji brzmieniowych - twierdzą nawet, że TDA1541 jest znakomity. Trzeba jednak zawsze pamiętać o tym, że NAJISTOTNIEJSZA jest aplikacja, czyli cała elektronika współpracująca z napędem i kością przetwornika. A tu już bywa bardzo różnie. Tak samo założenie lśniących alufelg do wartburga nie uczini z niego rakiety szos. Liczy się całość.

Oczywiście, każdy sprytny sprzedawca lub posiadacz CD z tymi elementami będzie Cię przekonywał, no ale o marketingu to chyba słyszałeś, co?

Chcesz dobrej rady? Oto ona: nie wierz w bajki, zapomnij o DOBRYM CD za 400 zł, daj sobie na wstrzymanie, cierpliwie dozbieraj co najmniej drugie tyle, a wtym czasie uważnie poczytaj to forum. Dopiero potem kupuj.

zwolennik łagodności

Bynajmniej nikogo nie wkręcam - potrzebuję na gwałt CD - bo sprzęt stoi i się kurzy. Tymczasowo będzie to grało z pożyczonym Gainclonem Rekina - któremu pragnę jeszcze raz bardzo podziękować :)

Budżetu na CD raczej szybko nie zwiększę - zdecydowanie wolę zainwestować więcej we własny wzmak.

a np. ten Denon:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"PRAWDZIWY HIEND" lol

Ukryta Zawartość

No ok...ale czy ten DCD 1460 jest perspektywiczny w znaczeniu tuningu?

Czy może ktoś sensownie zobrazować mi porównanie tego staruszka do jakiego współczesnego przedziału cenowego odtwarzaczy CD?? 2K?? A po takiej przeróbce??

Z góry thx :)

Pozdrawia Was... wybitnie nieosłuchany i zdezorientowany początkujący meloman..:D

Każdy CD (no, prawie, pomijam prawdziwy hi-end) jest "perspektywiczny w znaczeniu tuningu" :-) Tu akurat masz do czynienie z solidną bazą, która z każdym modem (zasilanie, zegar precyzyjny, kondensatory, stabilizatory, op-ampy etc.) będzie grać lepiej.

Z porównaniami "kosztuje 300, a gra jak 3000" daj sobie lepiej spokój. To znów tylko marketingowe zagrywki. Nie ma po prostu czegoś takiego, jak brzmienie za "2Kzł' albo "12kzł". To bez sensu, na sam pomyśl...

Spróbuj jednak wywołać do odpowiedzi Piotrka608, to wybitnych fachowiec, wie wszystko o tych klockach.

zwolennik łagodności

Dziękuję Lenam :)

Tak więc Piotrku608 proszę wypowiedz się:)

Wydam te 400 zł na tego Denona i co potem?? Ile będę musiał włożyć by grało to na poziomie z resztą moich klocków? Czytałem opinię Jacma na temat 1460 - wspomina on o ściemnieniu dźwięku - może dobrze by się to spasowało z jasnotami moich 705??

A może dołożyć jeszcze 200 zł do tych 400 zł i kupić.....???? :(

....mam dość tych poszukiwań....strasznie męczące to...audio-hobby...;)

Przepraszam, że tyle zrzędzę i dziękuję cierpliwym oraz wytrwałym:)

cloudior

>...napisałem, że "podobno"....

>...kurcze Panowie czyżby ktoś mnie na prawdę OKŁAMAŁ???

Jeśli wiedzę na temat poszczególnych urządzeń czerpać będziesz z opisów zamieszczanych na Allegro, to nie dziw się, że ludzie będą robić sobie z ciebie podśmiechujki - tam byle szrot opisywany jest jako "hi-end, po małych przeróbkach koszący Levinsony" ;)

Jeśli koniecznie chcesz kupić coś do tuningu, to na twoim miejscu rozejrzałbym się za Marantzem CD63 (lub podobnym). Na dzień dobry zagra całkiem sensownie, a modyfikacjom poddaje się ponoć bardzo wdzięcznie. Przeróbki nie powinny być przy tym trudne, jako że sprzęt jest bardzo popularny wśród wszelkiej maści "grzebaczy".

pozwolę sobie zabrać głos, gdyż w cytowanej aukcji na ten cd denona jestem jednym z licytujących (póki co prowadzę:) choć jak widzę Mr cloudior ma zamiar powalczyć)

ten akurat model denona ma bardzo przyzwoite oceny - oczywiście jak na sprzęt w tej klasie cenowej.

pozdrawiam. ale mam pełną świadomość, że okreslenia hi-end to w zestawieniu z całą masą innych cedeków to trochę przesada.

może cloudior zwróć uwagę też na tego Technicsa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zauważyłem aby Pan Piotr jakoś specjalnie go polecał, domyślam się że odniósł się natomiast to wspomnianych 400zł. W miarę fajna baza do tuningu, dobre DACi 2xPCM61, poza tym cała masa tanich elementów. Lutownica do ręki i ogień!

Powiem inaczej, gdybym miał tylko ~400zł na playera zastanowiłbym się nad tym modelem.

Ale i nad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Od DcAudio, pewny i da się dogadać)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Brzmienie tego trzeba po prostu lubić, techniczne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Cena jeszcze dobra 405zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kolejny HiEnd :-) (stare wysokie kenwoody były bardzo fajne)

To tyle na chwilę obecną.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

PILNA PROŚBA!!!

Czy Philips CD-610 twin dac ma na pewno przetwornik TDA 1541? Pytam ponieważ w różnych bazach CDków są odmienne informacje (w jednych,ze jest 1541,a w innych 1543) .

Z góry dzięki!

A czy może ktoś coś napomknąć o wspominanym Rotelu RCD 970 BX? Jak to gra?? Jak jest zbudowane?? Na forum nie ma prawie nic na jego temat..:(

Może Piotrek608 coś wie:)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.