Skocz do zawartości
IGNORED

Konwersja formatu sygnału ze starych CD

morris

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma opracowany schemat lub projekt na PLD układu konwertującego sygnal z dekodera ze starych 14-bitowych (TDA1540 na pokładzie) odtwarzaczy CD Philips, Grundig na format, który akceptuje AD1865 lub format I2S?

Wydaje mi się, że dużo łatwiej by było zrobić to pierwsze.

A nie można pobrać sygnału sprzed filtra oversamplingu? Tam musi być 16bit/44.1kHz, jesli układ procesora (demodulatora EFM) i filtru cyfrowego są rozdzielone, a więc masz np. układy SAA7210 i SAA7220.

->Molibden

Tak właśnie chcę zrobić- pobrać sygnał z dekodera przed filtrem tylko format z dekodera to EIAJ 16 bit- mam podłączone dwa AD1851 i działa, tylko że chętnie zastąpił bym je AD1865 (od roku leży w szufladzie) lub TDA1541.No niezbyt szczegółowo się wyrazilem-poszukuję więc konwersji EIAJ 16bit na EIAJ 18bit lub na I2S.

Możesz spróbować użyć ASRC tak aby na wyjściu uzyskać x1 krotnośc fs wejsciowej ,można go sprzętowo ustawić na przyjmowanie danych 16 bit w chyba wszystkich formatach a wyjscie ustawić na 18 bit i2S , będzie sobie dodawał dither na dwóch ostatnich bitach .Troche dziwna konfiguracja ale powinna działać.

Witam

Oba układy mają podobny sposób transmisji wiec połaczenie jest mozliwe.

Napisz jaki układ jest przed tda1540 bo od niego bedzie zalezało dokładnie jak to podłączyć.

Pozdrawiam Romek

->bitrate

Dobry pomysl tylko przed ASRC przydała by się logika,żeby utworzyć jeden strumień danych, bo format z tych starych kości jest "dziki" -dane kanału lewego i prawego odzielnie i pewnie znając mój fart to wszystko w jednym czasie:( (choć tu mogę się mylić).

->Harry

Przed TDA1540 jest filtr SAA7030,ale chetnie bym go pominął i wziął sygnał bezpośrednio z SAA7000. Faktycznie formaty są podobne, przyjrzałem się dziś troche i moim zdaniem należało by stworzyć uklad, który:

1. Po 16 bitach danych z SAA7000 wygeneruje 2 "puste" zerowe bity

2. Po nich zatrzyma zegar idący do AD1865

3. Wygeneruje następnie sygnał Latch dla AD1865

4.Zsynchronizować to wszystko z sygnalem STR1 z SAA7000

Jeśli coś nie tak to proszę o uwagi.

Nota SAA7000:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moment i czas wpisywania danych do przetworników z weściem LATCH nie jest ważny, liczy się tylko kiedy pojawia się sygnał LATCH i następuje wpisanie danych i konwersja, zwykle jest to po porstu sygnał LRCLK, dla jednego z kanałów dodatkowo zanegowany. W układzie z rozdzielonymi wyjściami danych dla obu kanałów będzie to zapewnie wpisywanie synchroniczne dla obu układów, jeśli jest wspólne to wystąpi opóźnienie o jedną próbkę - bez oversamplingu jest to 22us, a z oversamplingiem x4 odpowiednio mniej, a więc praktycznie bez znaczenia w stosunku do drogi jaką pokonuje w tym czasie dźwięk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.