Skocz do zawartości
IGNORED

Wgnieciona kopułka przeciwpyłowa :/

Mateusz_GTI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie... wgniotła mi się jedna kopułka przy basowym głośniku od sherzo 350, udało mi się ją wyssać, ale jest troszke pogięta i w związku z tym kupiłem sobie nowe cztery kopułki do wszystkich basowych głośników żeby wszystkie wyglądały tak samo... i po pierwsze: Czym przykleić te kopułki? (jakim klejem) A po drugie: Czy moge nakleić kopułki na tamte poprzednie? czy musze odkleić te stare? (zaznaczam że te nowe są minimalnie większe)

z góry dzięki za odp! Pozdrawiam

Cześć!

Nie naklejał bym nowych kopułek na stare ponieważ zwiększy się masa membrany co może spowodować pogorszenie jakości dzwięku czy dynamiki. Kiedyś przyklejałem kopułku do membrany celulozowej i używałem do tego kleju szewkiego typu butaprem (trzeba posmarować obie powierzchnie, odczekać chwilkę i skleić).

Do odklejenia starych membran użyj etylu octan lub zmywacz do paznokci. Tylko wtedy gdy membrana głośnika jest celulozowa !!! Posmaruj obwód membranki, klej napewno zmięknie pod wpływem tych rozpuszczalników.

Do przyklejenia nowej nie radził bym używać kleju typu "butaprem". Owszem, membranka napewno dobrze by się przykleiła, lecz nadmiar kleju który wypłyną by spod kopułki bądź którym posmarowało by się zbyt wiele jest nie do usunięcia z delikatnej celulozowej membrany. Spróbuj użyć silikonu sanitarnego. Doskonale skleja z sobą różne materiały, jest zawsze elastyczny, daje pewność że po sklejeniu nie pozostanie żadne miejsce niedoklejone a nadmiar który zostanie wyciśnięty podczas dociskania można bez problemu usunąć szmatką.

Silikon nie reaguje z klejonymi powierzchniami, dlatego nigdy niczemu nie zaszkodzi. Nawet gdyby okazało się że rezultat nas nie zadawala, zawsze można odkleić i bez problemu usunąć nie robiąc szkody.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.