Skocz do zawartości
IGNORED

NAJLEPSZE POLECANE ZESTAWY HI FI !!!!!!!

justas32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

wiele osób wchodzi na to forum aby dowiedzieć się jaki sprzęt hi fi kupić. W zależności od tego na kogo trafią dostają różne odpowiedzi. Niestety wielu ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy że mimo iż posiadają wzmacniacz X, kompakt Y i poszukują dobrych kolumn, to fakt iż ktoś poleci im kolumny Z (i są to naprawdę dobre kolumny) nie oznacza wcale że te kolumny będą grały dobrze akurat w tym zestawie. Sam miałem kiedyś takie doświadczenie kiedy kupiłem sobie dobry high-endowy CD, high-endowy wzmacniacz i high-endowe kolumny. Po podłączeniu wszystkiego razem okazało się że całość brzmi fatalnie - i szybko się tych klocków pozbyłem.

Dlatego proponuję aby każdy uczestnik tego forum podzielił się z innymi swoimi własnymi doświadczeniami z odsłuchów i napisał jaki sprzęt REKOMENDOWAŁ by innym. Chodzi wyłącznie o całość konfiguracji tj. źródło, wzmacniacz i kolumny. Nie chodzi też o sprzęt high endowy - po prostu wpiszcie każdą konfigurację która Waszym zdaniem gra bardzo dobrze, lepiej niż inne konfiguracje w podobnej cenie. Można też zaznaczać do jakiego typu muzyki dana konfiguracja dobrze pasuje. Zapraszam - pomóżcie innym !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/25332-najlepsze-polecane-zestawy-hi-fi/

Wilson Audio Alexandia X-2

Lamm ML2.1

ARC Ref 3

EMM Labs CDSD/DCC2

Polecam :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dobry pomysł, ale proponowałbym konkretne i najlepiej dobrze osłuchane propozycje z dokładnym podaniem wszystkich elementów. Same zdjęcia i rekomendacje oparte na przypuszczeniach typu "na pewno to dobrze zagra" to za mało. Przy danej propozycji możnaby też podać, które elementy zostały wymienione i jak to wpłynęło na brzmienie. Ogólny opis brzmienia systemu, co jest dobre i co możnaby poprawić też wskazany.

Mój system (w "o mnie") na pewno nie jest idealnie zgrany. Z Tanooyami grało to dość miło, jazz akustyczny, trąbka, małe składy było ok. Na minus - brakowało wykopu, bas trochę rozlazły. Z Dali 450 o wspomnianych wadach zapomniałem. A że oczywiście można lepiej to wiem i słyszałem. Jak w końcu zmienię wzmacniacz i może kabelki to opiszę wrażenia.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Panowie, moim zdaniem pomysł określenia najlepiej zgranego zestawu hi-fi, hi-end czy jak go tam zwał jest z założenia chybiony ... gdyż nie wprowadziliście do swoich rozważań preferencji brzmieniowych osoby która poleca dany zestaw.

zdezintegrowany_3PO

zgadzam się

nie da się dobrać systemu który by grał jednakowo dobrze dla każdego

wystarczy poczytać forum...

co więcej.. nie ma sensu nawet zupełnie szukać systemu uniwersalnego, bo uniwersalny to znaczy tak naprawdę dla nikogo..

jeden lubi mulić i pisze że to czarowny dźwięk lampy

inny lubi krew z uszu i mówi że to analityczność i precyzja systemu

Oj Panowie (Panie) - bo pomyślę że nikt na tym forum żadnego dobrego systemu w życiu nie sluchał.

Przecież nie chodzi o to aby podawać wydumane ideały uniwersalnego piękna brzmienia tylko żeby komuś pomóc.

Np. słuchałem tego z tym, brzmiało fajnie do muzyki symfonicznej ale wyłożyło się na metalu ... lub słuchalem tego kilkakrotnie i są przepiękne wokale, więc polecam (chociaż nie ma basu) itp. Jeżeli każdy z nas napisze co go kiedyś tam na odsłuchu zauroczyło to na pewno będzie to świetną bazą danych pomocną dla innych osób szukających sprzętu na oślep. Polemiki nic tu nie wniosą - trzeba konkretu !!! Zachęcam ...

Tag McLaren 20R > Audiograde Perceptionsim > MF A 300 > Kimber 8tc/4tc > JMLabElectra 905. Kable sieciowe Audiograde.

Grało to 1-szorzędnie. Rock,elektryczny jazz. A300 to najlepszy piec MF,jaki słyszałem. Niewiele wspólnego z obiegową opinią o szkole brzmienia. Uzasadnia to praktyczny brak na rynku wtórnym i tu i np. w UK. Niedawno widziałem po raz 1-szy za Ł900.

Ładnie też u mnie zagrał ex- Gutkowy NAD S500>Perc lub Red Dawn>Primare A30>Nordost bodaj Blue Heaven bi-wire>ProAc Studio 125. Damskie wokale,jazz akustyczny. Gutkowi się nawet bardzo podobało.Ja nie słucham takiej muzy.

Wczoraj sluchalem zestawu Naim Wzmacniacz plus CD - nie pamietam symboli ale kwoty za klocek oscylujace w granicach 4 tys zł plus Radmor LS-30. Jak dla mnie rewelacja, ale jestem malo osluchany w sprzecie, jednak gdybym mial 10.000zł to bym je wydal na ten zestaw.

O kablach sie nie wypowiem bo nie wiem co gralo.

Generalnie dzwiek kiedy potrzeba subtelny, kiedy potrzeba ostry, zawsze szybki i dokladny, z piekna stereofonia.

Pewnie w takiej kwocie mozna juz wybierac, ale powiem ze to gralo tak jak zawsze myslalem ze porzadny sprzet powinien zagrac.

Aha Radmorki LS-30 juz nie produkowane, te ktore graly modyfikowane, zmieniony glosnik wysoktonowy na Vifke z nowej seriiXT z korektorem fazy,

Witam

Oto systemy, które zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie:

1. CD Blues Sound Art - Jazz Sound Art - Esa Ostinato 2. Kabli nie pamiętam, niektóre chyba też Sound Artu.

Bardzo plastyczne i głębokie brzmienie, niesamowita przestrzeń i namacalność dźwięków, świetny bas, trochę jak dla mnie za mało góry i drapieżności.

2. CD Lektor III - Audioquest Panther - Baltlab - Albedo Air 3 (?) - Totem Model 1

Bardzo muzykalny ale i bardzo szczegółowy system. Znakomita przestrzenność, minimalne braki w basie.

3. Mój skromny systemik, szczegóły w "o mnie".

Uważam, że udało mi się zestawić bardzo muzykalny, przyzwoicie przejrzysty i dynamiczny zestaw z niezłą górą pasma, fajną średnicą i niestety nieco buczącym basem. Ale mi się podoba :-)

To moje propozycje z normalnego pułapu cenowego, słuchałem też parę drogich systemów, ale szkoda nawet gadać....

Pozdrawiam Stempur

PS. Uważam, że to bardzo rozsądny wątek, bo jak wiadomo grają system a nie poszczególne klocki. Oczywiście wiem, że elementem systemu jest równie pokój i słuchacz. Ale od czegoś trzeba zacząć opisy systemów....

W bardziej lub mniej rozsadnych pieniadzach, ale zeby nie przekraczac 60 kzl:

I.

1. Pro Ac Response 2.5

2. Jolida JD 801A

3. Meridian 588

4. XLO Reference IC

5. Glosnikowe (??)

Cieplo, ale z zyciem i kultura

II.

1.AP Virgo III

2. Plinius SA-102

3. AA Capitole mk II

4. Fadel Streamflex komplet

Calkiem jak na Pliniusa przejrzyscie, ladna przestrzen i wybrzmienia

III.

1. Totem model 1

2. Baltlab/Sonneteer Alabaster

3. Resolution Audio

4. Cardas NR IC/Spkr

Niby nic wielkiego, a gralo muzykalnie

no to i ja jednak napiszę o zestawie który cieszył mnie przez 5 lat ;-)

Cd= Cairn FOG

IC= siltech SG18

Wzmak= Primare a20MkII

kabelki gł: góra Nordost Flatline Gold+dół Kimber 4 (chyba VR)

kolumny JM LAB Megane Carat (cudo do dzis gra w KD i długo posłuży od nich zachorowałem na focalizm)

grało to z piękną przestrzenią dobrą lokalizacją instrumentów powiem jeszcze że przy wyborze każdego klocka spędziłem wiele godzin odsłuchu w Zena studio w Krakowie (już nie istnieje niestety) porównywałem z Marantzen Denonem Yamaha, Thule,(ok 4k za klocek) i ten dźwięk był przemyślaną konsekwencją..

dopiero skok o 2 pólki wyżej dał poprawę zdecydowaną..(patrz w "o mnie")

podtrzymuje jednak to co napisałem wcześniej to MÓJ dźwięk i nie wiem czy kogo innego by to oczarowało..

teraz czaruje co innego ;-)

1. CD Rotel 971 + Sphinx Myth 3 + Totem model One

Duża przestrzeń, bdb szczegółowość i analityczność, w pomieszczeniach powyżej 20m2 basu może brakować

w mniejszych jest super, wzmacniacz trzyma basik krótko a Totemy sprawiają że czuć go na sobie, bez buczenia i mulenia. Nie polecam do cichego grania, zestaw ma wykop idelalnie do Rocka,

koszt całości to cirka: 1.500+2.500+3.500+ kable 500, całość ~ 8.000zł

2. Marantz CD-17KI + Copland CSA28 + Cabasse Caprera

Super średnica, kobiece wokale przepięknie, zestaw zagra już przy małym wzmocnieniu, idealne do jazzu i klasycznej

instrumenty bez przekłamań bardzo ładnie gra fortepian, smyczkowe, przeszkadzajki

ps. podobny zestaw ma Piterski tylko inne kolumny, Piotrek moim zdaniem Cabasse zagrały lepiej :)

koszt całości to cirka: 2.000+3.500+3.500+kable, całość ~ 10.000zł

mimo małego jeszcze doswiadczenia, podziele sie tym co udało mi sie złozyc do tej pory:

kolumny dali 505 + wzmacniacz arcam delta 290. Za zródło tymczasowo robi technics sl-pg5 - i jest to najsłabszy element zestawu, gra po prostu za ostro i krzykliwie. Ostatnio podpinałem marantza cd-57 i było o niebo lepiej!!

Tak wiec polecam taki zestaw:

dali 505 + arcam delta 290 + marantz cd-57 (lub jakis wyzszy model)

ciekawi mnie jak w moim zestawie zagrałby CD sony, np. model 222es (widzialem cos takiego na allegro ostatnio)

1.Dla wsystkich z zakresu budzetu:

Atoll Cd 50 - XLO ultra1 - NAD 352 - DNM reson - Audio Academy Phoebe

Doskonaly budzetowy zestaw pozwalajacy wyciagnoc maximum z niedrogich komponentow. doskonaly do rocka, jazu ale takze pieknych kobiecych glosow.

Dynamika i rownowaga tonalna. Niezla przestrzennosc i doskonaly rytm. Doskonala barwa i nasycenie dzwieku jak na tak tani zestaw.

Pozdrawiam

P.S. drugi zestaw to moj obecny ale juz go stempur opisal wczesniej;-) Dzieki :))

larson3, 25 Mar 2006, 15:04

>Dla wsystkich z zakresu budzetu:

A co to jest ? Średnia płacas w RP? Minimalna?

Czasem słucham u rodziny na Arcam 5+ (już prawie sprzedany)> Kimber PBJ > Sugden Optima ileś tam > DIY solid core> JPW AP 3 lub Tannoy M2. Gra to nasyconym,barwnym i nie przycinającym uszy dżwiękiem.

To i ja się dopiszę. Na pewno nie jest to najlepszy słyszany przeze mnie zestaw, ale na pewno frapujący (kontrowersyjne komponenty - znakomity efekt końcowy). Źródło: Cambridge Audio Azur 640C (sorry Stempur;)), wzmacniacz: Synthesis Ensemble (włoska lampka), kolumny: Cabasse Jersey. Doskonała przestrzenność i zupełnie nielampowa lekkość dźwięku, aż się chciało słuchać.

A żeby nie być za skromnym - ten co w "o mnie" też niegłupi ;)

Poniewaz wlasnie slucham wspanialego zestawu to postanowilem siÄ dopisac. Jego "serce" to wzmacniacz SET na lampach 845 marki Unison Research S8. Wspaniala maszyna, sluchajac analitycznie w zasadzie mozna by siÄ lekko doczepic do gory i ataku- ale to niewazne!!! - od wczoraj slucham tej maszyny z wielka przyjemnoscia, po prostu nie mogÄ siÄ oderwac od muzyki - kolejna plyta leci od poczatku do konca (co normalnie mi siÄ nie zdarza!). MĂłj nastepny wzmak to na pewno bedzie SET (byÄ moze wlasnie ten UR S8)- polecam SET pod rozwage tym ktorzy sa zmeczeni sluchaniem sprzetu zamiast muzyki.

Reszta systemu jak w "o mnie", wazny element to akustyka, kolumny Kelly KT2, sub REL, muzykalny interkonekt VdH oraz Ceraballs :). Sluchanie plyt SACD teĹź pomaga.

Aha, wbrew stereotypom ten wzmak ma b db bas i moc 24W z kolumnami 95 db/W wystarczy aby zrobic disco w domu.

Podsumowujac - lampa + duzo pracy aby uzyskac bas jak trzeba (ustawienie, ustroje, byÄ moze sub).

Pozdrawiam D.

Odnalazłem niemieckie Audio sprzed kilku lat, w którym ich fachowcy od odsłuchów testowali różnego rodzaju klocki i rekomendowali najlepsze zestawienia w zależności od pułapu cenowego. Oto one w

kolejności CD / wzmacniacz / kolumny :

do 3000 zł - Technics SLPG 580 + Nad 312 + BW DM302

do 3600 zl - Onkyo DX7110 + Rotel RA 935BX + ALR Entry 2M

lub Technics SLPD 580 + Denon DRA385 + Quadral Fortun

do 4600 zł - Nad 512 + Nad 310 + Quadral Pico

do 5000 zł - Pioneer PDS 505 + Marantz PM 66SE + BW DM 305

do 6000 zł - Onkyo DX 7510 + Rotel RA935 BX+ MB Quart QL 01D

do 6800 zł- Pioneer PDS 506 + Sony TA FE910 QS + Magnat Vector 77

do 7000 zł - Onkyo DX7310 + Karman Kardon AVR21 + Teufel M80 / 800

do 7800 zł - Revox S22 + Revox S 25 + ALR Jordan Entry 5M

do 8000 zł - Sony CDP XA2 ES + Denon PMA 925 + T+A TB100

do 8400 zł - Rotel RCD 950 + Onkyo A 9711 + Heco mythos 500

do 10.000 zł - Kenwood DP7090 + Rotel RA 980 BX + Chario Hiper 1 Reference

lub Pioneer PDS705 + Onkyo TX SV 444 + Magnat Vector 11

do 12.400 zł - Rotel RCD 950 + Myryad MI120 + BW CDM7

do 14.000 zł - Marantz CD 67 SE + Lindemann AMP3 + Dynaudio Audience 8

do 15.000 zł - Onkyo DX7711 + Lindemann AMP3 + ALR Take 4

do 19.400 zł - Sony CDP XA50 ES + Classe Audio CAP80 + Audio Physic Step

do 36.000 zł - Advantage CD1 + Octave HP200 + Magnepan MG1.5

do 50.000 zł - Marantz CD17 + Octave HP200 Line + IQ System 300 T

do 54.000 zł - Marantz CD 17 KI + ASR Schafer Emiter I HD1.3 + HGP Fuga Supertech

Widzę że w Polsce inaczej składa się systemy, np. odtwarzacze CD stosujemy dużo lepsze do dużo gorszych sprzętów.

A jak tam Wasze kontrpropozycje ?

>justas

niemcy mają dziwaczne gusta: B&W DM302, 305 to plastikowe badziewie które gra jak głosniczki w komputerze

AudioPhysic STEP - bez basu kompletnie więc nie w systemie za 20000 prawie

w tym zestawieniu zupełnie brak sensownych kolumn

to jest jak sponsorowane przez okreslone firmy!! dla mnie nie do przyjecia

Kiedyś miałem okazję poszlajać się (rok to trwało) z zeszytem po angielskich sklepikach audio - było to 8 lat temu chyba ... Dziś wyciągnąłem swój notatnik i jeżeli moje wrażenia z przed lat się komuś przydadzą to proszę ...

Zestaw A:

Audiolab 8000Q preamp

Audiolab 8000M power

Monitor Audio Studio 20SE/ REL Stygian speakers

Audioquest kable

Najbardziej powyższy system pasował mi z:

1/ Audio Note AN-CD2 (dla mnie najlepszy w tym teście CDplayer)

2/ Cyrus DAD3Q

W sumie przesuchałem 11 CDplayerów.

Jutro dodam coś jeszcze ...

Swego czasu podobał mi się zestaw Audio Analogue Paganini/Puccini + Thiel CS1.6, ale wcale nie wiem czy zagrał by tak samo w innnym pomieszczeniu. Kolumny mogą zagrać bardzo różnie w zależności od pomieszczenia i dobranie elektroniki niewiele tu pomoże. Druga rzecz to preferencje. Jak ktoś lubi muzykę akustyczną, wokale, nieduże składy, to monitory SF jak znalazł, ale do rocka i symfoniki z wykopem, aczkolwiek radzą sobie, trudno mi je bezkrytycznie polecić. Reasumując, zestawianie takich "wzorcowych" kompletów ma ograniczony sens.

Witam

do pewnego stopnia się z tobą zgadzam - na pewno warto dopisywać muzyczne preferencje danego zestawu. Ale pomyśl o tych którzy na tym forum pytają : jakie kolumny byście mi polecili ? (bez podawania sprzętu towarzyszącego, preferencji brzmieniowych, pomieszczenia, ulubionej muzyki czy rodzaju preferowanego dźwięku) i dostają odpowiedź (zgodnie z najlepszą wiedzą podpowiadającego) : kup to i to ... . Albo pytają : jakie kolumny do Marantza ? Też nie wiadomo o co chodzi - a pomóc trzeba ... . Podanie dobrze grającego zestawu nie rozwiąze sytuacji w 100 %. Ale może w 75% ?

"Ale pomyśl o tych którzy na tym forum pytają : jakie kolumny byście mi polecili ? (bez podawania sprzętu towarzyszącego, preferencji brzmieniowych, pomieszczenia, ulubionej muzyki czy rodzaju preferowanego dźwięku)"

Ciekawe czy jak idą do lekarza to mówią, Panie doktorze, czy może Pan mi polecić jakiś dobry specyfik? Ja bym wtedy zaordynował lewatywę...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.