Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Polaris 120 zagra lepiej niż ...

teel

Rekomendowane odpowiedzi

... Jamo E430?

No właśnie. Zastanawiam się nad zmianą Jamo E430 na coś co:

- jest cięższe, a przez to ładniej gra basami

- na pewno ma impedancję 8Ohm, bo na tym wynalazku stoi 4-8Ohm, a w rzeczywistości w stanie spoczynku ma 6Ohm (w obawie o amplituner, który wymaga minimum 8Ohm przy A/B, używam tylko jednej pary głośników).

Nie wiem czemu, ale odkąd miałem 15W Unitry, które z wiekiem (ok 20 lat :) ) się rozleciały, jakoś z zaufaniem podchodzę do wyrobów Diory, choć jestem świadom, że nie powinno się bezgranicznie ufać w jakość produktów, zwłaszcza biorąc za wzór dzieło sprzed 20 lat.

A może moglibyście coś polecić, co spełniałoby moje oczekiwania? Warunki j.w plus:

- musi być ładne (idą do salonu i żona nie pozwoli mi go oszpecić bele czym).

- raczej konstrukcja wąska a wysoka, choć niekoniecznie

- niekoniecznie trójdrożne

- cena do ok 500 zł

Sprzęt na jakim to ma grać to 60W Yamaha RX-550, pokój ok 15m2

Pozdrawiam

teel

https://www.audiostereo.pl/topic/25320-czy-polaris-120-zagra-lepiej-ni%C5%BC/

Ciężko znaleźć dobre sporawe kolumny do 500zł. Polarisy raczej nie są rewelacyjne, ponoć grają poprawnie. Tak wiec nie wiem, czy się nadadzą... . Co do impedancji, to do amplitunera można podłączać kolumny o impedancji minimalnej 6 ohm. A to dlatego, że przy impedancji znamionowej 8 ohm minimalna musi wynosic >6,3 ohm. Minimum 6 ohm to zatem znamionowo 6 ohm, ale te 0,3 oma nie robią żadnej różnicy.

Znalazłem na Allegro Tonsile Tango 150 za 400zł, nieużywane (!). Niestety nie słyszałem ich w akcji, ale sądząc po tym, że:

-zastosowano w nich najlepsze ówczesne głośniki Tonsilu

-były to kolumny eksportowe, nie ma ich w Polsce zbyt wielu

mogą być niezłe - może warto się zainteresować - znaleźć kogoś, kto słyszał itp.? Sądzac po bass-refleksach są to kolumny 3-drożne. Impedancja 6 ohm, więc powinno być OK z tym amplitunerem. Poza tym to spora rzadkosć - kolekcjonerski rarytas :) Sam bym chętnie kupił za tą cenę, z ciekawości, ale mnie nie stać...

Czyli kolumn, na których stoi 4-8 Ohm mogę spokojnie używać ze wzmacniaczem min. 8Ohm bez obawy o sfajczenie końcówki nawet na max. mocy wzmacniacza?

A wracając do kolumn to może podstawkowe?

Co to może być warte?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak na taki pokoik zagra to ładnie? Ładnie czyli ładniej niż moje obecne? :)

Pozdrawiam

Teel

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może jeszcze to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

No proszę i doczekałem się wątku w którym mogę podzielić się informacjami odnośnie używanego sprzętu :). Niestety nie powiem Ci czy Diory zagrają lepiej niż wymienione tutaj zestawy. U mnie grają z Yamahą, odpowiednio CDX-493 i AX-492. Myślę, że jak na swoją cenę, za nowe zapłaciłem 620 zł. grają przyzwoicie. Można uzyskać jakąś stereofonię, brakuje basu, głośniki wysokotonowe trochę "szeleszczą". Generalnie kolumny najlepiej radzą sobie z "nieskomplikowaną" muzyką. Mam na myśli małe składy. Muzyka klasyczna czy nawet Big Bandy to już inna sprawa. Biorąc pod uwagę cenę, jestem zadowolony. Wyglądają neutralnie, czarna sztuczna okleina, na szczęście nie imituje drewna. Są wąskie, mogłyby być trochę wyższe. Ja jestem zadowolony ale Ty nie kupuj ich w ciemno. Skoro zależy Ci na basie, mogą się okazać nieodpowiednie. Na dodatek, nie wiem czy to bardziej wina pokoju, czy samych kolumn, najbardziej uciążliwa cecha to dudnienie.

Pozdrawiam

No i tu właśnie pojawia się problem. Żeby stwierdzić, że coś może grać lepiej czy gorzej, musiałbym sobie to "coś" podłączyć u siebie w domu, do swojego sprzętu, bo jakiekolwiek inne ustawienia w pomieszczeniu, gdzie odsłuchuję, wpływają na "jakość" dźwięku.

A jak Wy robicie w takich sytuacjach? Pożyczacie? Kupujecie i sprzedajecie jeśli to nie gra jak miało grać? Mój problem polega pewnie na tym, że nie mam zbyt dużo znajomych, którzy interesują się sprzętem audio, tak więc zbyt dużego wyboru w sprzęcie nie mam :-)

A powiem jeszcze inaczej: przeczytałem ostatnio wybitnie niepochlebną opinię o Jamo E430, których jestem posiadaczem. Przeczytałem i jak tak koło nich przechodzę to zacząłem krzywo na nie patrzeć. Głupie, to fakt. Ale wynika to z tego, że nigdy nie słyszałem sprzętu, który w opinii znawców (i "znawców" dla kontrastu) gra super świetnie. Czyli brak jasnego porównania, gdzie mógłbym stwierdzić, że wcale nie grają dużo gorzej niż kolumny przysłowiowego Kowalskiego, które ten zanabył za 2k PLN. No albo rzeczywiście grają kiepsko nawet jak na te pieniądze.

Pozdrawiam

Teel

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.