Skocz do zawartości
IGNORED

Mundorf, SCR czy coś innego?

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na etapie zbierania elementów na nowe zwrotnice do kolumn. Zastanawia mnie kondensator w torze wysokotonówki. Chciałem tam dać Siemensa MKV ale jak się okazało, że nie ma ich to muszę dać coś ogólnie dostępnego. Wysokotonówka to będzie Usher T-9950. Zastanawiam się nad następującymi kondensatorami:

- Jantzen MKP - nie wiem czy nie będzie mezaliansem w tym zestawieniu,

- SCR MKP - ponoć ostre i szkliste w dźwięku,

- SCR KP - już dość drogie ale podobno zdecydowanie lepsze,

- Mundorf MCap MKP - trochę droższe od innych MKP ale podobno lepsze,

- Mundorf MCap SUPREME - dość drogi, ale bezindukcyjny, nie wiem tylko czy jest to KP czy MKP,

- Mundorf MCap Zn - kuszą folia z cynku i technologia KP(?),

- ewentualnie ruskie kostki olejowe i kupiłem też K40Y9.

Proszę o uwagi odnośnie brzmienia tych kondensatorów i opinie czy jest warto pchać się w te droższe Mundorfy i SCR a jeśli tak to konkretnie które i dlaczego w nie? Mudorfy SUPREME Silver/Oil proszę nie proponować ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/25284-mundorf-scr-czy-co%C5%9B-innego/

Sprawdzałem w mojej kolumnach diy 4 rodzaje MKP:

Jantzen - ciepłe brzmienie, melodyjny, nieco podbarwiony

SCR - zzimny, niemelodyjny, super transjenty

Audyn - podobnie jak jantzen, bez podbarwienia, nieco nijaki

Mundorf (biały) - wypełnione brzmienie, trochę za kremowy

Sprawdzałem jeszcze polskie kond. olejowe (duży walec 10cm - po 2 zł). Ciekawe brzmienie, gorsza detaliczność.

Supreme - może wkrótce

Mój opis jest jak najbardziej subiektywny ;) Nie ma najlepszego, jest tylko taki pasujący najbardziej do aktualnej kofiguracji.

ja mam w zwroticach SCR KP.Miałem je we wczesniejszych kolumnach.Jednym słowem super kondensatory!.Tekst na stronie akkusa to nie sa zadne fantazje...z tymi kondensatorami naprawde wiecej słychac muzyki....Jak wpakowałem je do wczesniej posiadanych kolumn9Amiałem w orginale MKP) to wysokie tony zmieniły sie nie do poznania!efekt jak wymiana na lepszy tweeter.Teraz od kupna kolumna mam standardowo SCR Kp.Porównywałem tez SCR MKP d KP,i moge powiedziec tylko tyle,ze róznica po wymianie no name MKP na SCR MKP jest dosc mała,w stosunku do wymiany MKP na KP SN.To naprawde słychac!.I nie sa to napewno kondy grajace ostro.Zawsze jak wpakowałem do zwrotnicy KP SN-a to dało sie usłyszec zwrost dynamiki,i tak zwana cisze przed wybrzmiewaniem.

P.S nie polecam Jetzenów do tej kopułki,bo ona jest detaliczna ale nie szklista i ostra,wiec mogło by ja za bardzo słumic,i ukryc to co w niej dobre,czyli wybrzmienia i rezonanse blach:).Podobnie moze byc słaby efekt z olejówkami.

Jeśli chodzi o kondensator do wysokotonówki to panuje opinia że do Scanów najlepszy jest Mundorf...i chyba uzasadniona oglądając wysokie modele na SS.

W zasadzie można załozyć że kostrukcyjnie Usher T-9950 to prawie to samo co SS ....czyli jest szansa że będzie to bardzo dobre połączenie.

SCR MKP czy KPSN to jest zawsze kompromis.

No i dziś się wszystko popierdzieliło.

Jak dostałem schemat zwrotki od Pana Albeckiego to mi się nogi ugięły. W torze wysokotonówki mam 8,2 uF i 15 uF. Ladny zoonk finansowy. Na razie chyba zostanie szukać dalej MKV.

O osconach jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wystarczy wpisać "oscon" lub "os-con" i wcisnąć enter.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jaro

spróbuj kondensatory do silników Inco Sintex. do kupienia w hurtowniach i sklepach elektrycznych.

cena śmieszna a efekt może mocno zaskoczyć

no i ruskie olejaki oczywiście. (allegro)

pozdrawiam

Koledzy znalazłem ok 30 szt fabrycznie nowych Siemensów MKV 10 uF, cena 10 zł/szt. Gość ma też parę sztuk Boscha MP 5 uF. Ja biorę 6 szt. MKV i 6 Boschów. Sprawdzę czy to prawda i kto ma ochotę na pozostałe to jutro podam namiar do gościa. Jest z Warszawy.

Więc nie wytrzymałem i pojechałem dziś do tej hurtowni. Kupiłem sobie Siemensy MKV 10 uF, Boscha MP 5 i 1 uF. Dostałem od Bikoza ruskie kondy więc już mam wszystko na zwrotki.

Co zostało:

- Siemens MKV 10 uF - 27 szt,

- Bosch MP 10 uF 270 szt,

- Bosch MP 5 uF 290 szt,

- Bosch MP 1 i 2 uF - nie wiem ile sztuk,

- Superior Elektric 6,5 uF 330V.

Z ciekawostek mają też Jenseny 0,1 mF i 0,05 uF oraz Panasonic FC, Sanyo Os-Con i wiele innych ciekawych rzeczy.

Firma to Rawim-Elektronik ul Syta 87. Tel 022 6422016.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.