Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki do marantza cd5000 + pm4001

radekkotek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich uzytkowników forum audiostereo.

Śledzę z uwagą Wasze dyskusje i opinie od dawna - nadszedł czas, w którym proszę Was o poradę:

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie na temat doboru głośników do zestawu:

marantz cd5000 + pm4001.

Pokój 3,5 x 8 m (głośniki przy krótszej ścianie, na dłuższej ścianie książki od podłogi do sufitu).

Słucham głównie dynamicznego jazzu (lata 60-te) i, powiedzmy, alternatywnego rocka.

Znam ograniczenia i niedoskonałości posiadanego sprzętu - wymiana nie jest brana pod rachubę.

W grę wchodzą dwa zakresy wydatku - do około 1500 zł lub (jesli ma to sens) do 2500 zł.

Wolałbym z osobistych względów głośniki podłogowe, do podstawkowych musiałbym się przekonać. Zakładam przeprowadzenie próbnego odsłuchu w domu.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

Biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia , jak również małą moc wzmacniacza , sugerowałbym konstrukcje o przyjaznej impedancji i dużej skuteczności .Należy również pamiętać o dość jasnym charakterze brzmienia marantza- kolumny powinny więc raczej oszczędnie dawkować wysokie tony.Myślę , że można spróbować Paradigm Monitor 7 lub Avance Dana 509 lub na przykład AA Mimas ale raczej w wersji 1 – z głośnikiem wysokotonowym Tesli które oszczędniej dawkowały wysokie tony niż wersja 2 z kopułką Seasa.Warto też zwrócić uwagę , aby pokój odsłuchowy nie był „goły”(wykładzina lub dywan , meble z miękką tapicerką itp.).

• Redaktorzy

Ja ze swojej strony przewrotnie dorzucę dwa typy: Audiowave 141 i konstrukcję podłogową Sound Projecta na głośniku koaksjalnym

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Pedros, Fr@nz - bardzo Wam dziękuję

już kompletuję z internetu dokumentację wskazanych kolumn

odsłuchy zacznę zapewne od Audio Academy

jak się ma pod względem brzmienia Minas AA do Phoebe oraz Hyperiona?

czy producent Audiowave ma jakąś stronę internetową?

a teraz pytanie, którego wcześniej się wstydziłem zadać:

sprzedawcy w salonach upierają się przy kolumnach podstawkowych

wynika to z tego, że:

A) mój pokój jest za mały i bas z podłogówek bedzie niekontrolowany, dudniący i niekulturalny (słowo-wytrych)?

B) w tej cenie kolumny podstawkowe bedą lepsze jakościowo (pod wzgledem dźwięku, nie estetyki i wykonania)?

moje nieracjonalne, ale osobiste odczucia z dotychczasowych dłuższych odsłuchów zdecydowanie wskazują na kolumny podłogowe

tak jakby organizm nie przyswajał basu generowanego wyżej niż tuż nad podłogą (mimo że wiem, jak rozchodzą się niskie dźwieki)

Witam !

Polecam kolumny podłogowe Firmy QBA model Elements 3000

cena tych kolumn to 1650 zł. - posiadam takie kolumny na sprzedaż, grałem na nich ok. 3 tygodni, kolor czarny - przetworniki :

- góra: kopółka tekstylna seas

- niskośrednio: papierowy 17cm peerless

Podaje strone: www.qba.com.pl - strona dawno nieaktualizowana i pokazany jest model elements 1.1 - wygląd jest ten sam tylko kształt głośnika niskośrednio jest troche inny - ładniejszy !!!

Recenzje tych kolumn znajdziesz na forum : - naprawde warto

podaje do siebie kontakt : 0-511-273-370.

Wiadomo że cena będzie atrakcyjna bo jak by niebyło były używane, niedługo ale były !

Gwarancja 4 lata !

->radekkotek

Jeśli w Twoim wpisie dotyczącym wielkości pokoju nie ma błędu i jego wymiary to rzeczywiście 3,5x8 metrów (?) , to jest dokładnie odwronie niż sugerują sprzdawcy - ciężko będzie znależć kolumny podstawkowe , które zapewnią odpowiednie ciśnienie akustyczne przy parametrach elekroniki.

-> Pedros

pokój ma rzeczywiscie takie wymiary

dziekuję za potwierdzenie moich odczuć, to duże wsparcie psychologiczne

potwierdza się reguła, że trzeba obstawać przy swoim zdaniu (ale nie obstawać przy ignorancji)

jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

do końca tygodnia postaram się wypróbować powyższe głośniki

chętnie zapoznam się z jeszcze innymi propozycjami

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.