Skocz do zawartości
IGNORED

CD który powiękasza scenę dźwiękową

justas32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

chciałbym poprosić o poradę dotyczącą kupna odtwarzacza plyt CD.

Szukam odtwarzacza który powiększałby scenę dźwiękową. Urządzenia które gra dużym pierwszym planem.

Czy znacie takie ? Chodzi mi wyłącznie o odtwarzacz CD, nie zaś o dźwięk systemu w którym powiększać przedni plan mogą i wzmacniacz i kolumny. Z góry dziękuję za pomoc.

Ponieważ o budżecie nic nie wspomniałeś, rozumiem że to sprawa drugorzędna...

Proponuję:

Wadię 860

Wadię 830

Vimak DT-800 mkII

Krell KPS-20i

Są to klocki z lat 97-98, na Ebay-u czasem coś można trafić, w kraju raczej graniczy to z cudem, ale jak chcesz coś...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Redaktorzy

powiększenie sceny uzyskasz podpinając dowolny odtwarzacz DVD z tzw trybem virtual surround (czy jakoś tak) - ale z naturalnością niewiele ma to wspólnego.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

> Tak do 1500 zł

Hmm... to zmienia postać rzeczy.

- stary CD i przetwornik Stelmacha (ma wielu zwolenników). Mi to rozwiązanie nie odpowiadało.

- Musical Fidelity X-Ray V3 (szczeroka, szczegółowa scena, ciepła, przyjemna dla ucha barwa). Trudno go dostać. Nówka 990 EUR. Z drugiej ręki chodzą czasem w cenie ok. 750 USD, ale takie okazje rzadko się zdarzają.

- Cambridge Audio Azur 640C V2 - w tej cenie chodzą nówki. Nie zagra to jak MF, ale z dobrym ocieplony wzmacniaczem zagra lepiej niż cokolwiek innego w tej cenie. Połaczenie Azur 640C V2 i Azur 640A V - odpada, gra zbyt jasno. Ten CD wymaga ocieplonego toru.

- Inne nowe CD w tej cenie grają za ostro lub dają zamulony dźwięk.

yamen

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja kupiłem za 1500zł Micromege Stage 5.Ten CD słynie z grania przestrzennym dzwiekiem,co ja tez potwierdzam.W sumie szukałem CD pod moje preferecje,a szczegóły w "o mnie".

A może NAD C-541? Całkiem przypadkiem mam na sprzedaż :) On troche eksponuje najwyższe tony przez co scena jest mocno zaznaczona, a brzmienie efektowne. Nie jest do końca neutralny, ale jak rozumiem nie o to Ci chodzi?

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Nad ma harakterystycznie "wypchaną" średnicę do przodu. Trzeba coś takiego lubić, w innym przypadku nie będzie ciekawie. Większości jednak to pasuje...

Swietna scene maja wszelkie Technicsy ale niestety dzwiek niezbyt naturalny. Cene mozesz sobie dopasowac do potrzeb lub odwrotnie. Ja wprawdzie bym nie kupil (mialem w domu kilka dni i odnioslem) ale co do sceny to rewelka.

pzdrw

soso

opteron, 14 Mar 2006, 11:49

>Nad ma harakterystycznie "wypchaną" średnicę do przodu. Trzeba coś takiego lubić, w innym przypadku

>nie będzie ciekawie. Większości jednak to pasuje...

Masz racje, NAD właśnie tak gra. Justas32 pytał o CD które gra pierwszym planem i poszerza scenę. Wg mnie właśnie gra NAD, stąd moja propozycja. Oczywiście nie namawiam - i tak najlepiej posłuchać u siebie.

Wg mnie Misfit poprzez delikatne wyeksponowanie średnicy ma się wrażenie większej dynamiki, perkusja fajnie atakuje, instrumenty mają większą wagę i są jakby bardziej naturalne. To wszystko moje subiektywne odczucia, ale scena niestety na tym cierpi. Rotel zaś wycofuje średnicę, jest wrażenie że to czego słuchamy znajduję się daleko poza linią kolumn, tworzy się odległość i scena zarysowuję się klarowniej. I jedno i drugie ma swoje plusy, niestety w tym przedziale cenowym nie można mieć wszystkiego i trzeba wybrać.

Pozdrawiam

Może trochę uogólniam ale wszystkie popularne scalaki BB delta sigma (NAD PCM1732, starsze NAD-y PCM1716, nowe Rotele PCM1732 i wiele im podobnych) grają właśnie taką efekciarską średnicą. To superbudżetowe i dość kiepskie scalaki ze zintegrowanym filtrem i dekoderem HDCD, oprócz 1716 i 1710. Rotel który przytoczyłem wcześniej 971 jest na filtrze cyfrowym z prawdziwego zdarzenia PMD100 i na prawdziwych wielobitowych DAC-ach (x2) PCM63P. Takiego właśnie playera bym szczerze polecał no i w budżecie jak w pysk strzelił się zmieści.

Zbig, 13 Mar 2006, 22:08

>Urządzenia grające pierwszym planem pomniejszają scenę a nie powiększają.

Właśnie miałem zapytać autora wątku o co mu właściwie chodzi,kiedy przeczytałem powyższy wpis. Ależ oczywiście ! I najlepszy przykład - Naim !

Monstrualne powiększenie słyszałem niedawno u siebie mając Accuphase 65v. Jednak z uwagi na dżwięk jako taki odpadł.

>opteron, 14 Mar 2006, 12:31

Nie wiem czy słyszałeś dokładnie ten model, bo ostatnio NAD zmienił nieco swoje firmowe brzmienie względem tego co było kiedyś. Dawno temu miałem zestaw NAD 512 i NAD 312 i tam faktycznie była średnica i jeszcze raz średnica gorąca jak w piekle :)

W porównaniu ze Stelmachem (który chyba jest bliski neutralności), 541 gra efektowniej i właśnie bardziej pierwszym planem. Średnica owszem jest lekko docieplona, ale na pewno nie wyeksponowana. Za to najwyższych tonów jest WIĘCEJ niż na Stelmachu przez co nie trzeba grać głośno żeby scena była zarysowana. W samym basie i dynamice nie zauważyłem większych różnic.

Starsze NAD-y miałem na myśli 522 (PCM1710) i 524 (PCM1716), za to 512 oraz 514 o ile dobrze pamiętam miała zaaplikowany technics-owski M.A.S.H. to jeszcze inna epoka i szkoła brzmienia NAD-a.

Być może, być może - nie znam się na scalakach :)

A tak trochę off topic: czy jeśli urządzenie obsługuje HDCD, to nie oznacza to przypadkiem automatycznie że przetwornik musi mieć zintegrowany filtr? W końcu to od zakodowanego sygnału mają zależeć parametry tego filtru...

"czy jeśli urządzenie obsługuje HDCD, to nie oznacza to przypadkiem automatycznie że przetwornik musi mieć zintegrowany filtr?"

Nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.