Skocz do zawartości
IGNORED

CD SONY seria CDP-XE Porady, opinie

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś może mi coś więcej powiedzieć na temat odtwarzaczy CD firmy SONY z serii CDP-XE ??

Chodzi o to, że mam model CDP-XE 200, czyli najniższy z tej serii.

Czy wyższe modele poza tym, że różnią się dodatkowymi bajerami typu CD-TEXT, regulowane wyjście słuchawkowe, więcj przycisków z funkcjami, których właściwie mało kto używa, różnią się znacząco jakością dźwięku? Czy jest jakaś wyraźnie słyszalna różnica??

Dodam, że ten mój model 200 gra bardzo dobrze, mechanizm jest praktycznie niesłyszalny, więc nie wiem czy ma sens przesiadanie się na wyższe modele.

Proszę o poważne porady i opinie na temat odtwarzaczy CD z tej właśnie serii firmy SONY.

https://www.audiostereo.pl/topic/25116-cd-sony-seria-cdp-xe-porady-opinie/

Ja mam CDP-XE530. Tez jestem zadowolony poza tym ze musialem 3 lata temu wymienic laser (oczywiscie po gwarancji).

Co do bajerow o ktorych piszesz to akurat seria 500 ma inny przetwornik niz serie 200 i 300, a przynajmniej miala inny jak kupowalem w 98 roku.

seria 600 i 700 tez miala inna elektronike a seria 900 to byl owczesny wypas (jak na SONY).

Nie mialem sposobnosci porownania poszczegolnych modeli ale mniemam ze w przypadku tak rozniacej sie elektroniki roznica w brzmieniu byc musi.

Pozdrawiam,

Pawel

• 2 lata później...

Wyższe modele XE700, XE900 mają lepsze DACe (na pewno - inne), chyba z układami Pulse Current i konwersją I/V, niższe modele najczęściej DAC CXD8567AM lub podobny i gorszą sekcję analogową (niskie nap. zasilania, tanie opampy RC4558 i rezystory, kondensatory ceramiczne w filtrze dolnoprzepustowym).

Do modelu XE500 włącznie są to podstwowe odtwarzacze, które grają dość nieofensywnie, z raczej przeciętną szczegółowością i sceną oraz dość przyjemną średnicą która. Najlepiej sprawują się jako transport dla DACa (mają wyjście optyczne).

miałem kiedyś cdp-xe900 bardzo dobrze udany model bardzo dobrze gra dla wyjaśnienia powiem bylem posiadaczem tego sprzętu od nowości niestety nie czyta cd-rw kolega miał niższy model tez nie czytał jeśli masz zamiar zakupu dobrze ci radze weź ze sobą płytkę cd-rw jeśli odczyta to było majsterkowane przy nim a szczególnie przy laserze jest na wykończeniu oczywiście sam cd jest ciężki do zdobycia masywna aluminiowa obudowa nie to co w poprzednikach tani plastik ogólnie brzmienie tego cd jest dla ludzi słuchających raczej muzyki bardzo szybkiej i dynamicznej odwzorowanie niskich tonów jest jak najbardziej na miejscu tylko te wysokie tony gdzieś giną przesiadłem się z tego cd na wersje es a dokładnie model cdp-xa50es do tego modelu mu bardzo daleko polecam coś z serii es niższy model a na pewno połozy na łopatki tego cdp-xe900 polecam również md sony z tej serii mds-je 700 bardzo dobrze grający

miałem kiedyś cdp-xe900 bardzo dobrze udany model bardzo dobrze gra dla wyjaśnienia powiem bylem posiadaczem tego sprzętu od nowości niestety nie czyta cd-rw kolega miał niższy model tez nie czytał jeśli masz zamiar zakupu dobrze ci radze weź ze sobą płytkę cd-rw jeśli odczyta to było majsterkowane przy nim a szczególnie przy laserze jest na wykończeniu oczywiście sam cd jest ciężki do zdobycia masywna aluminiowa obudowa nie to co w poprzednikach tani plastik ogólnie brzmienie tego cd jest dla ludzi słuchających raczej muzyki bardzo szybkiej i dynamicznej odwzorowanie niskich tonów jest jak najbardziej na miejscu tylko te wysokie tony gdzieś giną przesiadłem się z tego cd na wersje es a dokładnie model cdp-xa50es do tego modelu mu bardzo daleko polecam coś z serii es niższy model a na pewno połozy na łopatki tego cdp-xe900 polecam również md sony z tej serii mds-je 700 bardzo dobrze grający

oczywiście ze jest sens tuningu ten tagze miałem w domu na teście lecz moim zdaniem 900 lepiej przerobić niż 520 te cd maja naprawdę mało elektroniki i żeby to dobrze grało trzeba trochę kasy wyłożyć a rożni się tym od 900 ze ma cd-Text i tandetny plastik proponuje włożyć zegar i poprawa będzie kolosalna

Osobiście mam es 227, jestem z niego zadowolony, i pozbywać się nie mam zamiaru, lecz dzisiaj w komisie znalazłem tego sony 900 za 120 zł,w dobrym stanie, czasem lubie sobie kupić jakiś stary klocek, posłuchać go,i sprzedać dalej. Tylko nie chcę z nim wtopić. A cena za niego dobra?

ja bym się lepiej pospieszyć jeśli jest z pilotem to na allegro możesz sprzedać za 250 zl już masz zarobek jak będzie bez pilota to ukręć z jakieś 10-15 ZL i będziesz miał fajny cd za bardzo śmieszne pieniądze

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.