Skocz do zawartości
IGNORED

Siemensy czy Mullardy ?

atopos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Jestem posiadaczem dwu klockow hybrydowych (zrodlo i pre).

Oba na lampkach E88CC alias 6DJ8 alias 6922 !

Jak widac liczne aliasy zawsze byly w modzie ! :)

Czy moglibyscie pokusic sie o opisanie roznic dzwiekowych

pomiedzy poszczegulnymi wersjami : Mullarda, Siemensa i Telefunkena ?

Pozdrawiam

>Lukar !!!

Tym razem to masz chyba BARDZO POWAZNE klopoty techniczne !

Zginelo "en block" ponad 30 ostatnich wpisow z Twego najnowszego

watku ! Co najciekawsze jednak, zachowaly sie powybierane z "srodka"

tego bloku chamskie, glupie i ordynarne wypowiedzi Gustawa czy

Kurt Dupla, natomiast ZADNEJ mojej na nie odpowiedzi !

Rozumiem, ze uzywasz bardzo "inteleginynego" oprogramowania,

ale zdaje sie, ze przejmuje ono powoli kontrole nad Twoimi przeciez Serwerami !

Chyba, ze w pelni solidaryzujesz sie z wypowiedzia Twego fana - Gustawa :

..."Te atopos ! I wali mnie co o tym sądzisz. Po chamsku ? Ano właśnie."

Wywalenie na Bocznice watku o tym co dzieje sie na Forum I JEDNOCZESNE

ZABLOKOWANIE DOSTEPU do niego wszystkim zainteresowanym cofa

Nas cywilizacyjnie o kilkadziesiat lat i jest NAJZALOSNIEJSZYM Twoim

pomyslem w ciagu i tak obfitujacych w twa inwencje tworcza - ostatnich 2 dni !

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/25043-siemensy-czy-mullardy/

>atopos

Szły raz drogą trzy kaczuszki, grzeczne, że aż miło. Pierwsza biała, druga czarna, a trzeciej nie było. Na spotkanie tym kaczuszkom dwie znajome wyszły: pierwsza z lasu, druga z krzaków, trzecia prosto z Wisły. Siadły wszystkie na ławeczce, wtem dziwiąta krzyczy: pięć nas było, a jest siedem, kto nas wreszcie zliczy? Itd.

Nie na temat? A co tam!

PS. Tak przy okazji, spróbuj Electro Harmonix Gold, świetne.

zwolennik łagodności

>lenam

Dziekuje lenam ! :)

O nich wlasnie myslalem ! :)

Mam w Melosie 2 Sovteki i graja b. dobrze (a probowalem rozne !)

Electro Harmonixy powinny byc jeszcze lepsze ! :)

W Vincencie na wyjsciu najlepszay okazal sie Siemens cca !

Pozdrawiam serdecznie

>dudivan

Jak to, dudi ? TY nie wiesz ? Najlepszy Siemens tego typu ! deBescior ! :)

O ile wiem istnieja tez Telefunkeny "diamond bottom" cca, ale cholernie rzadkie ! :(

Ale lepiej niech sie wypowie ktos kto sie naprawde zna ! 8-)

>lancaster

"Ja w preampie DIY mam e88cc Tesli i bardzo sobie chwalę."

Tu jest ciekawa rzecz. Przez dłuższy czas też grałem na Teslach (gold pin) i też sobie chwaliłem. Żądny zmian, zamieniłem na Elektro Harmoniksy. Według mnie, zmiana wyraźna, ogólnie mówiąc: szlachetniejsze, bardziej wypełnione granie, dużo realniejsze wokale, zwłaszcza męskie (!). Ale - moja zona, zazwyczaj świetnie słysząca, tym razem nie odnotowała zmiany. Z czego wnoszę, że uległem w tym przypadku syndromowi synestezji doznań: nowe lampy były tak przyjemne organoleptycznie, złote nózki tak lśniły... że to miłe doznanie musiało się przenieść i na słuch. A może nie? Kto to wie...

zwolennik łagodności

Ja sam mam w przedwzmacniaczu 6922 Philipsa JAN o raz Tesle w szufladzie ale nie zauważyłem żadnej między nimi różnicy. ale to bardzo prawdopodobny efekt bo uklad nie sprzyja specjalnie eksponowaniu

cech indywidualnych lamp a i same lampy są raczej dość "tępe" i niezbyt wdzięczne w aplikacjach audio, do których nie zostały stworzone. Wszystkie ECC88, E88CC, 6922 mają monotonny, beznamiętny charakter.

Siemens CCa to tzw. "best of the best" (wedlog zachodnich rankingow) najbardziej poszukiwana i ceniona lampa typu E88cc. Na ebayu para takich lamp osiaga cene 300-400 $. Ma lepsza ma miedzy innymi lepsza zywotnosc od zwyklych E88cc

W porownaniu np. ze zwykla lampa Siemens E88cc ma bardziej szczegolowy i otwarty dzwiek. Wiecej dynamiki i takiej " konturowosci" dzwieku. Instrumenty sa lepiej zdefiniowane a scena bardziej przestrzenne. Acz mam wrazenia, ze w porownaniu ze zwyklymi Siemensami dzwiek stracil troche delikatnosci i "lampowego uroku". Jednak zwykle JJ czy stare Tesle zostaja daleko daleko w tyle. Zdziwilem sie wymieniajac w odtwarzaczu lampy jak duzy ma to wplyw na dzwiek. Bardzo dynamiczne i z bardzo szczegolowa gora sa tez Philipsy SQ Mini Waty ale u mnie znikl troche fundament dzwieku i mam je teraz jezeli ktos potrzebuje do odsprzedania.

>Lukar

Wlasnie o TO chodzi Lukar ! Ty oponentow "zalatwiasz" bez swiadkow, po cichu !

Niszczac po prostu wszystkie ich niewygodne dla Ciebie wpisy !

Zachowujesz sie po prostu bez "klasy" !

Jak dlugo jeszcze bedziesz takim Czau Czau Szesku ?!

To nie Publicznosc ! To inni Forumowicze ! Tacy jak ja !

larson3, 10 Mar 2006, 13:47

>Siemens CCa to tzw. "best of the best" (wedlog zachodnich rankingow) najbardziej poszukiwana i

>ceniona lampa typu E88cc. Na ebayu para takich lamp osiaga cene 300-400 $. Ma lepsza ma miedzy

>innymi lepsza zywotnosc od zwyklych E88cc

Nie ma. Dla pewności właśnie zajrzałem do karty katalogowej CCa Telefunkena i jest to wspólna karta dla CCa, E88CC i 6922 (wymienione ciurkiem w prawym górnym rogu) oraz do danych E88CC Philipsa i w obu źródłach widnieje żywotność - 10 000 godzin.

"Zachodnie rankingi" moga byc układane na podstawie rożnych rzeczy, moze czasem niesłusznych.

To że lampa ma inne oznaczenie a nawet wygląd o niczym nie swiadczy. Na przykład producenci niemieccy celowo oznaczali innymi znakami oraz zaopatrywali w nietypowe cokoły lampy przeznaczone do użytku przemyslowego np. na kolei po to aby nie padły one ofiarą złomiarzy i masowo nie lądowały w radiach cywilów ! Chyba zmiana cokołu i inna pieczatka nie ma żadnego wpływu na brzmienie lampy ?

>larson

My nie agresory ! :)

Lukar pozbawil mnie WSZELKIEJ mozliwosci

slownego sprzeciwu wobec dziejacego sie na tym Forum - ZLA !

Wiele osob pozbawil mozliwosci wypowiadania sie i o TO cala ta Batalia !

Wiekszosc Forumowiczow "polozyla uszy po sobie" i udaje, ze nic sie nie dzieje !

A dzieje sie ! I nie ja jeden jestem Tu "antysocjalistycznym elementem" !

Atopos to zło to jest tylko w Twojej czaszce ,nikt nie chce tu walczyc i nie widzi zła.Zło siejesz ty bo to przez Twoje egoistycczne i przez nikogo nie chciane batalie tak się stało.

Bardzo Ci dziękuje ozdrowiencze samozwańcze! :-(

> do owcy-statysty (nr.stat 659/356/7) z "Milczenia baranow"

Sluchaj baranie, przeczytaj jeszcze raz, ze zrozumieniem najnowszy watek

swojego Pana - o najnowszych regulacjach na Forum, potem popros

zeby Ci ktos wytlumaczyl co przeczytales i sam zobaczysz zes owca !

No wreszcie udało mi się trochę serca wydobyc z tak kulturalnego Pana Atoposa, że asz obcy ludzie piszą mejle z podziwu dobroci i kultury atoposowej, do reszty chamów.

Jestem baranem!

Wchodząc na audio stereo czytam i czasem piszę o audiostereo.

Wchodząc na forum moto piszę i czytam o samochodach.

To jest moja wolność i sprzeciw!

Dlatego uważam że masz problemy z samym sobą i nie czuje się uszcześliwiony czytajac tu twoje zadufane popierdywania schorowanej psychiki przeinteligentowanego bufona.

Mi też Lukar wykasował wierszyk o trzech kaczuszkach (jako ironiczna polemika z atoposem), ale trudno. Jego prawo.

Wracając do lampek: larson 3, złoż mi na: wplus [malpka] go2.pl jakąś propozycję cenową, dobrze?

zwolennik łagodności

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.