Skocz do zawartości
IGNORED

Występ Kazi Szczuki

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przyznam ze darze ogromna sympatia ta wojujaca feministke lubie jej ciety jezyk i podziwiam inteligencje. Ostatnio jednak Kazia ostro podpadla czesci naszego spoleczenstwa. W programie Kuby Wojewodzkiego zaczela parodiowac ikone prawicowej czesci naszego spoleczenstwa Madzie Buczek - przez Radio Maryja kreowana na geniusza: oto bowiem (cytuje za jedna ze stron internetowych) pierwsza ksiazka do jakiej siegnela Madzia byl Dzienniczek Siostry Faustyny zdumiewajaco szybko nauczyla sie czytac i pisac itp. Sa nawet zapowiedzi ze zostanie swieta... Edukacja tej kobiety (ma 18 lat) zatrzymala sie jednak na j polskim matematyce i srodowisku...

Doskonale zdaje sobie sprawe ze parodiowanie osoby niepelnosprawnej jest nieludzkie. Mysle ze wie o tym tez Kazia i pod tym wzgledem na pewno mozna jej wiele zarzucic. Jednak nalezy sie zastanowic kogo parodiowala i kim jest Madzia Buczek. Abstrahujac od niepelnosprawnosci jest kreowana i wychowywana przez kosciol. Calej sprawy zapewne nawet by nie bylo gdyby nie artykul w Naszym Dzienniku. Kazia wlozyla przyslowiowy kij w mrowisko i biorac pod uwage kto wchodzi w sklad KRRiTV jej zywot w mediach bedzie (niestety) ktrotki. Madzia jest chora na wrodzona lamliwosc kosci. Zastanawiam sie czy braki w edukacji wynikaja ze swiadomego dzialania czy tez niepelnosprawnosc dotyczy takze umyslu... Sadzac po tym co i jak mowi Madzia obie wersje sa prawdopodobne. Nasz Dziennik jak zwykle grajac na emocjach spolecznych podburzyl ludzi przeciwko Kazi i bylo to owej gazecie na reke poniewaz poglady Kazi od dawna sa potepiane przez ow periodyk. Po prostu szukali haczyka i go znalezli...

Mam nieodparte wrazenie ze program z Kuba byl tylko pretekstem do ataku na Kazie i takowy na pewno wczesniej czy pozniej by nastapil. Generalnie jestem przeciwny wciskaniu ludziom ciemnoty i urabianiu ich sobie przez media w celu zyskania wlasnych korzysci a przykladem takiego zachowania jest dzialanosc rozglosni radiowej telewizji i zwiazanego z nimi periodyku. Podobno od 1989 roku mamy wolny kraj ale prawde mowiac tej wolnosci jakos nie widac. Zeby nie bylo zludzen jeszcze raz podkreslam ze jestem przeciw drwieniu z jakiejkolwiek niepelnosprawnosci.

Na koniec mala dygresja: ogladalem wczoraj w Telewizji Puls wywiad z Kazia prowadzony przez niejaka Joanne Lichocka - byla dziennikarke Telewizji Polsat. Nie pierwszy raz potwierdza ze do mediow sie nie nadaje. Za wszelka cene forsuje wlasne prawicowe poglady... Telewizja Puls nalezy do Polsatu wiec wiadomo skad tam sie wziela. Takich dziennikarzy jest w naszych mediach wiecej a pani Lichocka to tylko jaskrawy przyklad.

A co Wy o tym sadzicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/25039-wyst%C4%99p-kazi-szczuki/

Moim zdaniem pani Szczuka dala pokaz tego, za co ja ja najczesciej krytykuje - calkowitej powierzchownosci osadow. Otoz parodiowala dziewczynke z Radia Maryja zupelnie nie zdajac sobie sprawy z prawdziwego obrazu sytuacji - warto jednak wiedziec co i kogo sie krytykuje zanim do tej krytyki sie przystapi :-)

Z drugiej strony, terroryzowanie antagonistow uposledzeniem w/w dziewczynki i handel jej nieszczesciem na antenie, mojej ´ulubionej´ rozglosni rowniez chluby nie przynosi.

Jesli chodzi o Kazie, to niestety jej inteligencja jest powierzchowna i wynika raczej z imponujacego ilosciowego przytaczania cytatow ze wspolczesnej filozofii i literatury klasy B niz z inteligencji, ktorej ja jakos nie jestem w stanie sie doszukac.

Jako dygresje moge przytoczyc taki cykl ´Zyciu Umyslu´ H.Arendt. Podobnie jak cala jej tworczosc jest to zbior cytatow z filozofow od Arystotelesa po Jaspersa i Heidegger´a, troche frazesow i kupa zachwytow Heglem i Marksem, calosc calkowicie odtworcza i pozbawiona wartosciowych wnioskow. Do podobnego worka, tyle ze 2 klasy nizej zaliczam K.Szczuke.

Wojujace feministki wywoluja za to usmiech na mojej twarzy. Razem z wojujacymi antyfeministami, milosnikami mniejszosci seksualnych badz milosnikami mlodziezy wszechpolskiej sa kwintesencja totalnego braku wyczucia jakie problemy sa chyba dzisiaj tymi kluczowymi i nie cierpiacymi zwloki, ale to oczywiscie moje prywatne zdanie.

Pozdr.

• Redaktorzy

Słuchałem wczoraj długiej wypowiedzi - wywiadu Szczuki. Mówiła ona, że nie było jej zamiarem sprawienie przykrości Buczek, i że nie parodiowała jej, tylko starała się naśladować jako swoisty fenomen działalności publicznej, bez złośliwej intencji. Powiedziała także, że gdy emocje opadną, będzia starała się z Buczek skontaktować, ma też na dzieję na inicjatywę z jej strony. Podkreślała, że jakkolwiek nie czuje się winna, rozumie, że mogła sprawić jej przykrość, co nie było jej intencją.

Kazia parodiując Buczek nie miała świadomości ze tej dziewczynie? łamie sie wszystko co popadnie.

Tak więc parodię Kazi należy doceniać w aspekcie takim jakby Buczek była normalną,zdrową osiemnastolatką. W takiej ocenie wypowiedzi/parodie Szczuki mogą uchodzić za przezabawne w niektórych kręgach.

Stosowanie parawanu - "jak Kazia mogłaś śmiać sie i parodiować kalekie guru radia wiadomego" jest w tym wypadku nieludzkie w stosunku do Kazi (za którrrą nie przepadam)

Ja co prawda Kazi(a) za bardzo nie lubię (za to rłrłr, słowotok i dopiełdalanie się), ale za to posługiwanie się osobą chorą, kaleką, ułomną w celach propagandowych, tak by wzbudzać litość, współczucie i cośtam głosić jest najbardziej prefidnym rodzajem czarnej propagandy na miare Goebbelsa. To odwoływanie się do ludzkich uczuć i odruchów które zasługują na zaistnienie tylko w prawdziwej sytuacji i osoby tego godnej. To mnie nie rusza!

Wojujące feministki i inne twory (punki, skini, anarchiści) tylko krzyczą byle krzyczeć, może bieadcy nie zdają sobie sprawy ze swej marginesowej marginesowośći, ale już lepiej niech tak zostanie.

Partia miała swój czerwony organ, DJ Rydzyk ma swój prasowy publikator, drugi oprócz Radia M., którym może mieszać do woli we łbach pod beretami.

Kazia sparodiowała jednak nie ową mieszczęsną Madzię, ale stystem który ją stworzył! I to boli ojca dyrektora dusz. :-D

Discomaniac, wolność, gdzie ta nasza wolność?!

A kogo tak naprawde poza p.Kazią i wiadomym radiem z zastepami cała ta sytuacja obchodzi i tak mamy bagno w naszym ukochanym kraju , jeden exces mniej lub więcej nierobi róznicy, normalni ludzie niemają czasu mysleć o takich banałach są ważniejsze żeczy np.jak przeżyć do następnego miesiąca

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu można obejrzeć ten fragment i ocenić samemu, czy intencje były złośliwe, czy nie. Mimo obojętnego stosunku do KS i raczej negatywnego do środowisk różańcowych uważam, że przegięła. Taką parodię można zaprezentować znajomym przy piwku, a nie w tv, zwłaszcza jeśli jest się osobą, bądź co bądź, znaną i to m.in. jako krytyk literacki, historyk sztuki itp. Głupia wpadka i tyle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Hm, właśnie sobie to obejrzałem. Ja bym się nie obraził, bez przesady. Ja też nie wiedziałem, kto jest ta dziwna dziewczynka-niedziewczynka, która raz mówiła jednym ciągiem przez ponad godzinę, kiedy akurat w samochodzie włączyłem RM. Po prostu nie mogłem się oderwać, i powtórzyłbym za Szczuką - fascynacja. Dla mnie to był jakiś zdumiewający fenomen, zwłaszcza że facetka mówiła jak robot, bezbłędnie recytując coś w rodzaju standardowego kazania monstrualnej długości - z charakterystycznym zaśpiewem, takim specjalnym przydechem, a jednocześnie płynnie i ze swadą. Rozumiem Szczukę, że dało jej to do myślenia. W głowę zachodziłem, co to za dziwna osoba i dopiero dużo później dowiedziałem się że to jakaś dziewczyna hodowana na chwałe Bożą, nie mająca chyba innej możliwości działania ze względów zdrowotnych. Coś jakby perwersyjnie wyhodowany ubogi duchem, pewny kandydat na wejście do Królestwa Niebieskiego. Ze słyszanej przeze mnie wypowiedzi M. Buczek nie dało się nawet stwierdzić, czy ten mózg żyje, tak niezwykle kanoniczny był jej strumień świadomości. Słuchałem jak zaczarowany, czekając na jakiekolwiek osobiste zdanie, ale nie doczekałem. Bardzo dziwne wrażenie, bardzo dziwna osoba.

Intencją Szczuki nie było raczej podzielenie się z innymi przemyśleniami na temat fenomenu tej dziwnej istoty, tylko chęć błyśnięcia w programie u Wojewódzkiego, na zasadzie opowiedzenia dowcipu i zebrania oklasków. W sposób raczej łatwy i niewyszukany, za to gwarantujący chwilowy sukces. Jakoś oczekiwałbym od niej więcej, nawet już pomijając oceny moralne tego występu, zbyt tani chwyt.

• Redaktorzy

Nie wiem, zauważ jak Wojewódzki parł, żeby Szczuka powiedziała ciś pieprznego, a ona nic. Ale generalnie, okay, lekko zakpili, ale dobrotliwie. Że to kogoś do białej gorączki może doprowadzić, to inna sprawa - wiadomo, że jeśli nas zwalczają na śmierć i życie, to wszystko jest ok, bo to dowodzi naszej wyższości moralnej, ale jeśli tolerują, to już zdrada. Bo tolerować to my, a nie nas. Więc znajdzie się zapewne sporo osób które będą starały się udowodnić, że te podśmiechujki to było jednak zwalczanie na śmierć i życie, bo wtedy wyższość moralna znowu będzie tam, gdzie trzeba. Nihil novi sub sole. A że przy okazji nakręcania tematu M. Buczek oberwie po kościach, tym razem za pośrednictwem swoich wyznawców, to trudno. I tak ma kiepskie, nie?

Wiadomo że dla środowisk okołoróżańcowych to super okazja żeby jej dopier.. i przy okazji innym liberałom, pedałom etc. Ale to inna sprawa.

Może ją przeceniłem. Mało oglądam tv i Szczukę zapamiętałem z jakiegoś programu krytycznoliterackiego, z Beresiem chyba. Ale skoro teraz robi w popszołbiznesie to faktycznie się nie ma co zastanawiać - nieważne czy dobrze czy źle, byle coś o mnie mówili. Reklama dźwignią handlu. Mnie osobiście byłoby po prostu wstyd coś takiego powiedzieć w tv, zakładając oczywiście że ktoś by mnie tam zaprosił :]

Takie ciekawe komentarze znalazłem na forum GW: :D

Madzia Buczek bredzi jak potłuczona, a jej sposób mówienia jest komiczny. Nie chodzi tu o to, że glos ten jest dziecinny w brzmieniu co pewnie jest wynikiem choroby tylko np. o idiotyczną egzaltację. Szczuka bardzo dobrze ją parodiowała.

Osoby chore należy traktować tak samo jak zdrowe. Upokarzający dla Madzi, jest fakt, że ceni się jej wypowiedzi jedynie z tego powodu, iż jest chora.

Chyba, że Madzia jest osobą upośledzoną umysłowo, ale to nigdy nie zostało w audycji powiedziane. Wtedy można zastosować taryfę ulugową stosowną do diagnozy lekarskiej.

w weekend słuchałem jej audycji.Nie naśmiewam się z jej głosu.Ale jeżeli takie dziecko mówi na antenie,żeby modlić się za rządzących polityków, to wydaje mi sie to conajmniej śmieszne,bo treść nie płynie z serca, tylko z instrukcji pana prezesa radia Tadeusza Rydzyka

Jesli modli się dla nich o rozum, to chyba mało skutecznie ;)

LUDZIE ! To "dziecko" skończy w tym roku 18 lat

Madzia Buczek staje się bardzo wygodnym narzędziem dla Ojca D. Wypowie każdą wypisaną przez kłamców toruńskich bzdurę i nie będzie jej można krytykować - ze względu na jej kalectwo.

Cud miód. Redaktorzy w sukienkach wiedzą jak pogrywać.

Molibden, 10 Mar 2006, 14:50

Osoby chore należy traktować tak samo jak zdrowe. Upokarzający dla Madzi, jest fakt, że ceni się

>jej wypowiedzi jedynie z tego powodu, iż jest chora.

>

>Chyba, że Madzia jest osobą upośledzoną umysłowo, ale to nigdy nie zostało w audycji powiedziane.

>Wtedy można zastosować taryfę ulugową stosowną do diagnozy lekarskiej.

Bardzo trafne. Ciężko to ująć precyzyjniej.

Poza tym Szczuka nie nabijała się z choroby M. Buczek, tylko ze steku bredni wypowiadanych słowotokiem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Obejrzalem to sobie dokladnie i stwierdzam ze Kazia nic zlego nie zrobila - nie ma ani slowa drwiny z niepelnosprawnosci owej Madzi za to jest celna parodia slowotoku ktorego inicjatorem jest O. Dyrektor. Celnie Kaziu - jestesmy z Toba!!!

discomaniac71, 10 Mar 2006, 15:56

>Obejrzalem to sobie dokladnie i stwierdzam ze Kazia nic zlego nie zrobila - nie ma ani slowa drwiny

>z niepelnosprawnosci owej Madzi za to jest celna parodia slowotoku ktorego inicjatorem jest O.

Trudno sie nie zgodzic z ta opinia.

Ona wyraza zdziwienie raczej niz drwine.

Trudno tez nie zauwazyc, ze w naszym kraju od pewnego czasu trwa polowanie na czarownice,

a np. wystawy poruszajace kwestie spoleczne bywaja cenzurowane a nawet zamykane.

Nie widziuałem tego występu p. Szczuki. Zdanie o tej osobie mam jednak wyrobione na podstawie innych jej przypadków nagłaśnianych w niektórych mediach.

K. Szczuka to zero, o ogromnym jednak parciu na "zaistnienie" w mediach, a najlepiej w telewizji. Szkoda zwracać na nią uwagę. Strata czasu. Uprzedzam, że nie podejmę dyskusji nad takim mym poglądem. Napisałem tę wypowiedź dlatego, że pytano o osąd jej jakiegoś pojedynczego występu (już dopchała się więc do upragnionej telewizji). Ja zaś mam zdanie bardziej podbudowane bo obserwuję jej zabiegi o tym samym celu już dawno więc mam jakby tym bardziej prawo je zasygnalizować.

Czy ja śnię czy kogoś tu już pop...liło dokumentnie?!!

" Polsat ukarany finansowo za program ze Szczuką

PAP 17:05

Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zdecydowała na wniosek przewodniczącej Elżbiety Kruk o nałożeniu kary finansowej na telewizję Polsat. Karę nałożono za nadanie programu z udziałem Kazimiery Szczuki, w którym wypowiadała się ona na temat jednej z postaci występujących w "Radiu Maryja" - niepełnosprawnej Magdy Buczek.

Zdaniem KRRiT, w programie prześmiewczo odnoszono się do osób niepełnosprawnych oraz modlitw. Jak poinformował rzecznik przewodniczącej KRRiT Tomasz Różański, wysokość kary nie została jeszcze ustalona. Maksymalnie KRRiT może ukarać nadawcę kwotą odpowiadającą połowie wartości rocznych opłat za częstotliwość (w przypadku Polsatu opłata ta wynosi 2 mln 100 tys. zł).

Nałożona na Polsat kara dotyczy nadanego 26 lutego programu "Kuba Wojewódzki". Występująca w nim krytyk literatury, znana z feministycznych poglądów Kazimiera Szczuka naśladowała sposób mówienia Buczek. Módlmy się, żeby łaski Boże spłynęły na wszystkie dzieci, które należą do Dziecięcych Podwórkowych Kółek Różańcowych - mówiła m.in. Szczuka.

KRRiT nie przekonały wyjaśnienia Polsatu, że fakt, iż Magda Buczek jest osobą niepełnosprawną nie był znany twórcom programu, a "formuła programu 'Kuba Wojewódzki' polega na swobodnej, nieskrępowanej rozmowie, która przybiera czasem formę żartów, pastiszu i parodii" - powiedział Różański. Wyjaśnił, że kara nałożona jest na Polsat, a nie uczestników programu, ponieważ program nie był nadawany na żywo, i nadawca przed emisją miał wpływ na jego ostateczny kształt.

Dodatkową kwestią wpływającą na ujemną ocenę programu było zachowanie prowadzącego, który swoimi wypowiedziami stwarzał sprzyjający klimat do formułowania stwierdzeń prześmiewczych i obraźliwych - dodał Różański. Wcześniej w stanowisku Polsat informował, że "goście programu 'Kuba Wojewódzki' mówią we własnym imieniu, własnym głosem i własnymi słowami, a przede wszystkim za siebie. Są to ich prywatne poglądy i jako takie nie podlegają naszej kontroli".

"Jest nam bardzo przykro, że wypowiedź osoby publicznej - jaką jest Kazimiera Szczuka - mogła naruszyć uczucia i wartości, którym hołduje Pani Magdalena Buczek. Nie możemy jednak ingerować w prywatne opinie naszych gości, bo istotą tego programu jest swoboda wypowiedzi, której nie ograniczamy" - napisał Polsat.

Szczuka podkreśliła natomiast, że w jej wypowiedzi nie było "cienia mowy o niepełnosprawności" Buczek, a jedynie "życzliwa anegdota". Ja mówiłam o jakimś wielkim swoim uznaniu i fascynacji tą osobą. Owszem, naśladowałam ten głos, ale była to pewna anegdota. Życzliwa anegdota z lekką kpiną. Nie było tam natomiast cienia mowy o tym, że ta osoba jest niepełnosprawna, włącznie z tym, że ja na początku programu powiedziałam, że nie wiem, kto to jest - dodała.

Postępowanie w sprawie programu z udziałem Szczuki Rada wszczęła na wniosek przewodniczącej Elżbiety Kruk. Jednocześnie - jak podał Różański - do KRRiT napłynęło kilkanaście skarg od osób prywatnych, które były oburzone programem.

Nakładając karę KRRiT oparła się na art. 18 ustawy o radiofonii i telewizji, który mówi m.in., że "audycje lub inne przekazy nie mogą propagować (...) postaw i poglądów sprzecznych z moralnością i dobrem społecznym, w szczególności nie mogą zwierać treści dyskryminujących ze względu na rasę, płeć lub narodowość" oraz, że "nadawcy dbają o poprawność języka swoich programów i przeciwdziałają jego wulgaryzacji".

Zdaniem Różańskiego, przepisy art. 18 odnoszą się również do "etycznego i moralnego traktowania osób niepełnosprawnych, a pani Szczuka odniosła się do nich z lekceważącym stosunkiem". Polsatowi przysługuje odwołanie od decyzji KRRiT.

Według "Naszego Dziennika", Magda Buczek ma 18 lat i od urodzenia choruje na wrodzoną łamliwość kości, przez co porusza się na wózku inwalidzkim. Jest założycielką działających przy "Radiu Maryja" Podwórkowych Kółek Różańcowych Dzieci (pierwsze założyła w wieku 9 lat). Celem ruchu jest modlitwa różańcowa."

Zostawiam to bez komentarza bo skrajny debilizm to najłagodniejsze określenie jakie przychodzi mi do głowy...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Spędzam mnóstwo czasu od wielu lat z osobami niepełnosprawnymi i uwierzcie mi, one naprawdę nie chcą być postrzegane jako chore, nie szukają pomocy a już na pewno litości z powodu choroby. Odrazę budzi wykorzystanie choroby tej osoby do nagonki medialnej, nie ma bowiam bezpośredniego związku między chorobą a wypowiedziami i działalnoscią osoby "pokrzywdzonej". Ciekawe że nie słychac wypowiedzi samej zainteresowanej.

• Redaktorzy

"Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji zdecydowała na wniosek przewodniczącej Elżbiety Kruk o nałożeniu kary finansowej na telewizję Polsat. Karę nałożono za nadanie programu z udziałem Kazimiery Szczuki, w którym wypowiadała się ona na temat jednej z postaci występujących w "Radiu Maryja" - niepełnosprawnej Magdy Buczek. "

Ot, siurpryza. Niespodzianka mimo wszystko. I szybkość, jak z knuta trzasnął. Polsat oczywiście zapłaci i może im nawet oglądalność wzrośnie. A M.B. już na zawsze zdobędzie sławę - jako "niepełnosprawna Buczek obrażona przez feministkę". A miała pewnie biedactwo nadzieję, że jeśli stanie się znana, to przez kółka różańcowe.

Oglądałem ten fragment programu i wg mnie K.S nie powiedziała nic złego. Mówiła jedynie że jest zafascynowana sposobem mówienia Buczek i trochę naśladowała ją - jednak nie prześmiewczo tylko żeby ukazać jak ona to odbiera. Jesli za to ukarano telewizje to jest to jakiś rodzaj zamachu na media. Tylko sąd mógłby wydać taki wyrok. I jak juz to mógłby jedynie ukarać K.S. a nie telewizję.

Wg mnie po czymś takim powinni rozwiązać KRRiT...............

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.