Skocz do zawartości
IGNORED

MD Mini Disc użytkownicy

Zloty

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

No wieć MDS-JE330 w pełni mnie zadowala swoim brzmieniem.

Czy ATRAC 4.0 bardzo odbbiega od wersji 4.5 ??

Pytam bo czasami mozna dorwać MD ze starszej serii Sony ES, a one wtedy miały Atrac 4.0

Inna sprawa MD Pioneera - Jaki Atrac siedzi w tych Pionkach? Pytam bo nigdzie nie moge znaleźć porównania ich Atraca do Sony. Jakiej generacji Atrac (Asrac) Pioneera odpowiada Atrac Sony?

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Z góry przepraszam autora wątku.

>zdezintegrowany_3PO, 9 Mar 2006, 16:33

>znowu ten Marek68 :( ---> aż boję się zajrzeć do lodówki :(

Co to znowu jest? Kto to jest Marek68?

• 1 miesiąc później...

Ma pytanie odnośnie SONY MDS-JA3ES.

Wizualnie prezentuje sięświetnie, w środku też pewnie podzespoł wyższej klasy, w końcu to ES. Ale za kompresję odpowiedzialny jest ATRAC w wersi zaledwie 3.5.

Czy w takim razie jakość nagrywania na tym sprzęcie będzię o wiele gorsza niż w takim chociażby MDS-JE520, który ma na pokłądzie ATRAC v4.5?

A moze ten ES ma inne podzespoły tak dobrane, że mimo iż jest tam ATRAC 3.5 to zagra on bardzo dobrze?

rugie pytanie odotyczy przenosnych MD z możliwością nagrania HIMD. Czy tak nagrana płyta będzie odtwarzana na każdym stacjonarnym odtwarzaczu MiniDisc, który niema możliwości zapisu HiMD?

Pytanie wkleilo mi się kilka razy ponieważ zawiesił mi się net i komp zapamietal moje 4 klikniecia myszy w przycisk "dodaj wpis".

Ponadto pytanie zadalem w 3 wątkach o MD z tego względu gdyżte tematy nie są zbyt częśto czytane.

Nie wiem w czym Seba ma problem??

Wracając do tematu to jeżeli ktos moze mi fachowo odpowiedzieć to czekam na odp.

Witam

Używam Pioneer-a MJ-D707 ale nie wiem jaki jest ATRAC. W instrukcji brak informacji.

Co do brzmienia i obsługi to jestem zadowolony. Mam go od 2004 roku i spisuje się OK. Poprzednio miałem nowego Sony 302 ale po 1,5 roku padł laser.

Ktoś pytał - w modelu Pioneer jest możliwość nagrywania LP mono czyli 80 minut razy 2.

Reaper, 4 Lut 2010, 10:59

>Wiesiek. A jak brzmial ten Sony 302? Podobno stara wersja Atrac brzmi kiepsko.

Atrac to kompresja stratna tak jak mp3 ... pierwszy lepszy audiofil "besztający" mp3 byłby hipokrytą, gdyby traktował Atrac lepiej od mp3 .

discomaniac71, 13 Wrz 2009, 14:14

>farad

>13 Wrz 2009, 12:04

>O mnie » Ignoruj » PW »

>stat: 1669 / 293 / 0

>

>Nie rozumiem zachwytów nad MD, przecież to kompresja.

Tak długo jak kompresja jest bezstratna, jak nazwa wskazuje, strat w jakości nie ma. Niestety mp3 i ATRAC są stratne.

Brzmienie Sony 302 jak dla mnie było rewelacyjne. Kupiłem go nowego wiele lat temu. Porównując MD wtedy z odtwarzaczem CD Technics Ja naprawdę nie widziałem wielkiej straty jakośi tego samego materiału nagranegona na MD.

Sony 302 kupiłem w 1996 roku. Jak wiecie wtedy na rynku dostępne dla szarego użytkownika były komputery 386 DX lub 486. Kompresja pliku WAV na mp3 trwała wieki i oczywiście efekt końcowy nie był zbyt rewelacyjny (lame w pierwszych wersjach). Sam wtedy nie byłem przekonany do mp3. Miałem wtedy odtwarzacz CD Technics SLP 370 więc po nagraniu na MiniDisc w moim subiektywnym odczuciu jakość nagrania była bardzo dobra. Niestety w 1998 roku Sony miał problemy z odczytaniem płytek - diagnoza była że laser do wymiany. Serwis Sony twierdził że i tak długo działał poprawnie. Udało mi się go sprzedać niesprawnego w 1999 roku za kwotę 250 zł. Żeby wykorzystać płytki MD kupiłem przenośny odtwarzacz Sony MZ E300. Dopiero w 2004 roku kupiłem ponownie stacjonarny MiniDisc Pioneer MJ D707. Zawsze uważałem że jakość nagrań z MD jest lepsza niż mp3. Oczywiście robiłem wiele testów odsłuchowych. Niewiem może to zasługa przetworników w MD. Obecnie sytuacja jest już chyba inna - lepsze komputery, wiele programów do kompresji mp3, lepsze algorytmy kodowania itd. ale nadal mam sentyment do małej płytki MD :)

Ja też mam sentyment do plytki MD i tez mam Pionka 707. Ale chce kupic jeszcze jakis Sony. Tak, zeby miec na zapas i zeby z ciekawosci porownac. Jak Twoje plytyki nagrane na tym starym Sony brzmia w tym Pioneerze. Czy szumy miedzy utworami sa bardzo slyszalne?

Ja tez mam md, jesto to kenwood dm 9090, moim zdaniem wybitny klocek w formacie md. Brzmienie wybitne, bardzo naturalne, niesamowita dynamika i rozdzielczość. Kiedyś byłem totalnym przeciwnikem tego formatu od kiedy posłuchałem tego klocka wszystko się pozmieniało, obecnie mam 50 dyskietek i ciągle przybywa.

Posiadałem też

kenwood dmf 9020, dm-3090

sony mds-ja520

md sony z seri es mds-ja555 i uważam, że był znacznie gorszy w brzmieniu od kenwooda.

Parę fotek tego urządzenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22560-100003212 1265411741_thumb.jpg

post-22560-100003213 1265411741_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze kilka fotek kenwooda dm 9090, przetoorniki to crystal cs5335, analog devicec ad1855

Ukryta Zawartość

post-22560-100003209 1265411994_thumb.jpg

post-22560-100003210 1265411994_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

discomaniac71, 10 Mar 2006, 16:57

...kazdy MD deck ma zainstalowany pewien stopien kompresji tzw

ATRAC a bylo tego pare wersji i im wyzszy tym mniejsza kompresja i lepsza jakosc nagran...

Stopień kompresji danych w MD to ok 1/5 w stosunku do danych pochodzących z CD. Z tego względu stopień kompresji jest zawsze (standardowe stereo 2ch) ten sam, różne są natomiast algorytmy kompresji (ATRAC) dające subiektywnie lepszą jakość. Nie możesz mieszać tych pojęć.

• 4 tygodnie później...

Obecnie posiadam odtwarzacz Sony MDS-JE530, który jest wyposażony w stopień kompresji ATRAC DSP Type R, czyli najwyższy.

Natomiast mam możliwosć zakupu odtwarzacza MDS-JE700, który w porównaniu z 530-tką ma aluminiowy front panel. 530 ma plastikowy.

MDS-JE700 mimo wyższego oznaczenia modelu jest odtwarzaczem starszym niż 530-tka i posiada kompresję ATRAC 4.0.

Czy oznacza to, że jakościowo bedzie duzó gorzej, bedzie to słyszalne?

Czy warto przeisadać się z MDS-JE530 na MDS-JE700. Pytam bo 700-tka lepiej by mi pasowała wizualnie do zestawu ale jeżeli mam stracić na jakości to sobie odpuszczę.

Czesto na Allegro dosyć drogo schodzi model Sony MDS-JA3ES mimo iż posiada zaledwie ATRAC 3.5, a podobno dopiero od wersji 4.5 warto kupowac odtwarzacze MD.

• 3 miesiące później...

Tomal, ciekawe jest to o czym napisałeś, bo według testów z tamtego okresu brzmieniowo 555ES wypada lepiej od tego Kenwooda.

Ukryta Zawartość

post-19877-100000044 1277107326_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy należy tak oceniać algorytmy kompresji bez uwzględnienia różnych gatunków muzyki. Podobno nie należy uogólniać. Dla jednej muzyki lepiej jets uszczuplić zakres powyżej 12 kHz, lecz dokładniej zakodować pasmo 4 - 12 kHz. Dla innej muzyki lepiej dać więcej ponad 12 kHz poświęcająć niższy zakres.

Atrak to nie wszystko. Istotne jest DAC, stopnie wyjściowe, które w wyższych modelach grają znacznie lepiej. Nawet ze starszą wersją ATRAC może to dać istotnie lepsze brzmienie. Mam dwa modele MD marki SONY MDS-503 (ATRAC 3.5) oraz MDS-S40 (ATRAC 4.5). Tych MD używa przeważnie żona(!) i twierdz, że MDS-503 gra zdecydowanie lepiej. Osobiście używan tego MDS-503 jako DAC i nie narzekam.

• 1 miesiąc później...

troche sie ten watek juz zakurzyl wiec celem ozywienia go wpisuje sie do grona "uzytkownikow" :-)

moj sprzet to: deck sony mds-jb940 qs i walkman sony mz-e501. posiadam ok 100 szt nagranych minidyskow. wczesniej uzywalem decka mds-je640 ktory obecnie lezy w kartonie czekajac na sprzedaz. formatu uzywam od prawie 10 lat. jak do tej pory zaden z deckow nie sprawial mi najmniejszych problemow. walkman zas miewal swoje humory ale wystarczylo go troche w srodku przeczyscic zeby znowu gral jak trzeba.

md choc stosunkowo wygodny nie jest obecnie moim ulubionym nagrywalnym formatem. rok temu ponownie zakochalem sie w kasecie i to na niej obecnie najchetniej dokonuje nagran.

• 2 lata później...

Witam,

Jeżeli jeszcze ktoś obserwuje ten temat, to bardzo bym prosił o podpowiedź, gdzie dokładnie mogę znaleźć tabele z atrac'ami, gdzie jest czarno na białym pokazane w porządku hronologicznym kodowanie atrac.

Pozdrawiam

Maciej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.