Skocz do zawartości
IGNORED

Brzmienie Tonsil Maestro II 130 w stereo

boro53

Rekomendowane odpowiedzi

Czy moze sie ktoś podzielić wrażeniami z odsłuchu tych kolumn. Można je kupić za około 900 zł na allegro nowe. Czy za tą cenę warto kupić coś innego? Słucham muzyki spokojnej, przeważnie instrumentalnej. Jestem już zmęczony altusami 140, które "wrzeszczą ' niemiłosiernie i nie przekazują szczegółów.

Gdzie ewentualnie mozna posłuchać maestro w łodzi albo okolicach??

pozdrawiam.

Witam

miałem kiedyś takie i w porównaniu do Altusów są to rewelacyjne kolumny. No .. ale za ok. 1000 zł można już kupić nowe Ushery 520, Wharfedale 9.4. albo używane Dali 104/505. A to już będzie dużo, dużo lepiej ...

boro mozesz kupic te kolumny powinni je miec w media markcie (jak jest taki w łodzi) jak nie to moga miec maestro 180 wiekszy basior ale ogolnie dosc zblizone ..130 graja ciut ładniej to jak podejda ci 180 to tym bardziej zagraja 130.... diora faktycznie nie lubi 4 ommowek bo ma niewydolny słaby transformator w zasilaniu i na 4 omah STKi sie zaczynaja gotować..

W przyszłosci wymienisz sobie wysokotonówkę na cos lepszego vifa seas etc zawsze zagra jeszcze lepiej:)

Byc moze maja w mediaM tanoye posłuchaj porównaj sa ciut ..twardsze ale maj ciut lepsze wysoki tony..

Sądzę, że WS 504 nie da popalić z tymi wysokotonówkami, bo nie ma raczej tendencji do napastliwości. Z kopułkami z Excellence było całkiem OK. Co do impedancji to na pewno jest to spora zaleta Maestro - są ośmioomowe i nie jest to naciagane. Z "brytyjczykami" trzeba cholernie uważać, bo na niemal wszystkich ich kolumnach pisze 8 ohm, a jednocześnie większość to znamionowo czteroomówki - np KEF iQ3 8ohm min. 3,5. Producent se jaja robi...

Można te tonsile kupć taniej na allegro - mojej siorze kupiłe - za niecałe 800 z dostawą - bezpośrednio z fabryki - oczywiście z gwarą itd - transakchja odbyła się be zproblemów. Jak grają? mają naprawdę kopa - bas schodzi nisko - czuć go na sobie. Myślę, że tanoye wcale nie są lepsze - trzeba je przerobić, no ale tonsile też można.

Piotrek608, 9 Mar 2006, 17:16

>Fakt ale to gosc moze zrobic np za pół roku dozbiera sobie kaski zmodyfikuje kolumny i zagraja duzo

>lepiej nizby dołozył 100 czy 200zł do tanoyek

Jestem przeciwnego zdania. Tannoyki M2, M3 czy M4 (lub Fusion2, 3, 4) mają lepsze przetworniki, i wymieniając tylko zwrotnice i lekko wzmacniając skrzynki uzyskuje się lepsze rezultaty niż z Maestro, nawet jeżeli w nich wymienimy tweetery.

Jakiś miesiąc temu wymieniłem referemcyjne Altony na wspomniane wcześniej Ushery S-520. Jeśli kolega boro53 ma mały pokój to je polecam. Chociaż nie słuchałem tych Maestro - są chyba duże. Ushery są 8 Omowe - spełniają wyżej wpisany warunek.

9 Mar 2006, 16:20

Muszę mieć więcej wpisów w stereo np., abym mógł pisać dalej na bocznicy:)

Jak za komuny!

Nie mogłem uwierzyć własmym oczom, gratuluję głupoty w najbardziej czystej formie.

Skąd biorą się takie pomysły?

Problemy w dzieciństwie?

Współczuję...... :(((

Jak za komuny!

Nie mogłem uwierzyć własmym oczom, gratuluję głupoty w najbardziej czystej formie.

Problemy w dzieciństwie?

Jak za komuny!

Problemy w dzieciństwie?

Miałem okazje porównać Maestro 180 z MERCURY4 w tym samym pomieszczeniu i powiem szczerze że te drugie nie powaliły mnie na kolana po wszystkich pozytywach na tym forum. Tannoye trudniej jest wysterować i chyba potrzebują dobrego wzmacniacza bo mój amplituner nie dawał sobie z nimi za bardzo rady. W Maestro nie mam tego problemu. Jednocześnie trzeba przyznać że wysokie tony w Mercury są troche lepsze niż w Maestro zaś bas jest ładniejszy w 180. Osobiście polecam serie Maestro bo to naprawdę dobry produkt w swojej cenie i do tego rodzimej produkcji. Do spokojnej muzyki można poszukać też czegoś z Wharfedale.

W modelu M4 jest źle nastrojona obudowa (za wysoko) co powoduje brak najniższego basu, oraz jego tekturowe i buczące brzmienie. Łatwo to zmienić zwyczajnie przedłużając rurę.

M4 są niezwykle łatwe do wysterowania. Problem polega na tym, że nie są one ośmioomowe, czy też sześcioomowe jak podaje producent. Tak naprawdę to są czteroomowe, więc wiele amplitunerów nieprzystosowanych do czteroomowego obciążenia będzie miało problem ze współpracą z nimi.

Generalnie jako baza do tuningu Tannoye są znacznie lepsze niż seria Maestro, w przypadku Tannoyów koszt tuningu jest też znacznie mniejszy.

Seba78

"Myślę, że tanoye wcale nie są lepsze..."

Ja wiem że dla Ciebie to "...barachła made in china." :-)

tomo3,

poza wysoką skutecznością (mylnie interpretowaną przez wielu ludzi jakoby była wyznacznikiem łatwego przebiegu impedancyjnego kolumn) tannoye przynajmniej M4 i M5 które doskonale znam wcale łatwe do napędzenia nie są!!! Jakiś cherlawy amplituner nie ma prawa poprawnie ich napędzić, nie będzie basu, drive-u, jedyne co uslyszysz to kiszkowatą średnicę i jakieś tam wysokie. Do momentu aż nie podłączysz tych M-ek do przynajmniej dobrego budżetowego wzmacniacza nie będziesz wiedział jak one grają.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

A jak grają? bo widzę, że pomimo jakieś dziwnej przeceny i ceny poniżej 1tyś nikt tych tanoy nie chce w moim mieście:) - stały i się kurzyły. mystro 180 w tym samym czasie, mimo, że droższe przewineły się kilka razy:) Miałem wrażenie, że moje gale grały lepiej od tych m4 czy m5 (już nie pamiętam, które to stały i których słuchałem) W każdym bądź razie nie było zbyt wielu chętnych na ten wysmakowany angielsko chiński dźwięk:)

No ale decyzja zależy od nabywcy, jego gustu i reszty sprzętu.

Pozdrawiam.

Seba78, jak Tannoye podłączali do byle czego, to i byle jak grały, nie dziwię się zatem że się nie podobają.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

No i sprzedałem Altus 140 za 590 zł i zamówiłem już Maestro II 130 za 920 zł. Mają być w poniedziałek, wtorek. Jak sie trochę rozegrają i sie osłucham to dam znać co i jak.

Pozdrówka!!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.