Skocz do zawartości
IGNORED

Progresywne scanowanie--jakieś fotki?

Sebit

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko jebna rzecz...chodzi mi o progrsywne scanowanie---czy ktoś ma jakiegoś linka do strony czy może sam ma fotki jakieś porównawcze ,obraz z progresiv scan i bez....(w starych postach niebyło żadnych fotek) ..

pozdr.

Na czym bedziesz ogladał?

Jesli na projektorze to roznica jest tak duza ,ze slowami sie tego nie da opisać. A fotografia sama duzo ci nie powie.

Jesli natomiast do zwykłego TV bedzie podlaczał to kupuj obojetnie jakie DVD.

Jak do Plazmy czy duzego LCD to rowniez skanowanie sie przyda.

To tyle. fotki w niczym nie pomogą. :)

może tu coś znajdziesz... są linki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr

Ukryta Zawartość

123... test

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tylko trzeba też zwrócić uwagę na stan odwrotny, czyli co sie będzie działo, gdy nagrany interlaced puszczamy progressywnie (choc np. LCD z natury jest "progressywny"= wada i zaleta jednocześnie)

2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu też o tym i jest fotka, jak to na CRT wygląda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - (po angielsku)

... to zaś dobrze przybliży i interlaced i zamianę trybu wyświetlania ze zmianą "jakości" wyświetlania (nadal tylko NTSC opis).

Ukryta Zawartość

Czyli wnioskując : obraz w ruchu będzie bardziej wyrazisty ,ruchy będą płynniejsze ..poprostu obraz bardziej naturalny.... Ok dzięki za pomoc....

KOpyt25 mam zamiar kupic LCD-ka Funai

Ukryta Zawartość

Tylko musze jeszcze poszperać w necie i sprawdzić tą firme ...a może wy mieliście już styczność z FUNAI?

Ukryta Zawartość

...to zależy.

Matryca LCD ze swojej natury jest "progresywna" (wyświetla naraz), zaś analogowy PAL ze swojej natury jest interlaced (do tego częśc informacji jest przesyłana miedzy tymi półobrazami) i czasami efekt końcowy jest wręcz odwrotny (mozna ....pisać i pisać).

Generalnie LCD lubi sygnał progresywny i dlatego większosć ma taki duzy skok jakościowy w oglądaniu , gdy zapuszcza sygnal progresywnie....(bo te półobrazy sie teoretycznie nie różnią - jednak sygnał z anteny....mozna pisac i pisać).

Przyzwoite LCD (raczej te drogie) obchodzą częściowo te problemy, ale????? ;)

No hojlo1 zadużo tych niewiadomych...:) --- Jak kupie Lcd to sam ocenie i dam ci znać...

pozd

ps a co sądzisz o tym lcd Funai ---Oglądałem go w ''rtveuroagd '' i jakosc obrazu była o wiele lepsza niż droższych LG--(moim zdaniem)

lepiej sprawdź jaki sygnał jest podawany do danego odbiornika... ostatnio byłem w saturnie i jakis koleś z żoną i chyba teściami i jeszcze kimś (wsumie z 5 czy 6 osób) byli kupować plasme czy lcd (dokładnie nie pamietam), ale marudzili że takie te obrazy nijakie... potem doszli do sonego i byli zachwyceni, ostrość i takie tam... Tyle że do sonego był podłaczony sygnał z komputera :-), a pozostała większość ze zwykłego kabla miała sygnał podłaczony... ale oni na tym się nie znali i chyba tego soniaka łykneli. Ciekawe jak w domu im gra... :-D

123... test

Trzeba zdać sobie sprawę z jednej zasadniczej sprawy. Jeśli źródło sygnału video (niektóre płyty DVD, sygnał telewizyjny PAL) jest z przeplotem to usuwanie tegoż przeplotu bez względu na etap usunięcia ZAWSZE pogorszy jakość obrazu. Nie ma bezinwazyjnej metody usunięcia przeplotu. Sytuacja odwrotna czyli źródło progresywne a monitor tudzież telewizor z przeplotem też rodzi problemy, funkcja odwrotna do usuwania przeplotu to telecine i też nie pozostaje obojętna na jakość obrazu a konkretnie płynność dynamicznych scen, niejednokrotnie widać to przy oglądaniu filmów emitowanych przez TV.

Konieczny jest jakiś priorytet, jeśli stawiamy na kino domowe i komercyjne DVD to kompletujemy tor progresywny, jeśli oglądanie TV i np. prywatne filmy z kamery (bezpośrednio lub ze stworzonego krążka DVD) to wtedy znacznie lepiej sprawdzi się tor od początku do końca nie ingerujący w przeplot, obraz z CRT będzie wtedy najlepszym rozwiązaniem.

@Sebit - znak zapytania postawiłem tylko na końcu (niewiadoma) i dotyczy praktycznie nowinek stosowanych w "płaskich rozwiązaniach" (czyli co pewien czas kolejne ulepszenie, które udowadnia, ze poprzednie nie było rewelacyjne).

@Edson (też skrótowo) - usiluje wyjaśnić, jak to moze być i praktycznie jest w zależnosci od typu itp..

Problem raczej sprowadza sie do pogodzenia "starego z nowym" i narazie efekty nie są zadawalające (w pełni raczej nie będą nigdy...), gdyż analogowy, stary PAL daje czyste interlaced i znowu (jak poprzednik/ja)...mozna pisać i pisać.... .

Zadowoli Cię LCD - nie ma sprawy (szczególnie jak się przesiadasz z ze starego CRT).

Mnie np. LCD do oglądania TV niezadowala (ogladam na CRT - mam na czym czekać) a nie spieszę się z zakupem , chocby po takich informacjach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - gdzie tylko widzę kolejny krok w rozwoju tej technologii (i udowadnianie, że nie ma jeszcze szczytów swoich możliwości )

Ps - progresywne w moim CRT nie jest żadną rewelacją (inne układy w interlaced dają sobie wyśmienicie radę).

Ukryta Zawartość

Edson napisał: "Konieczny jest jakiś priorytet, jeśli stawiamy na kino domowe i komercyjne DVD to kompletujemy tor progresywny". Nic dodać nic ująć, ale dodam: Wszystkie filmy wydawane na DVD są skanowane progresywnie zatem ich wyświetlanie w kinie domowym też winno być progresywnie. Przy wyświetlaniu progresywnym w każdej chwili na ekranie mamy pełne 576 pikseli w pionie. Tymczasem przy wybieraniu między liniowym tylko 288. Co prawda przy oglądaniu obrazu progresywnego występują pewne wady, np. szybki ruch poziomy w filmie odwarzany jest jakby skokowo ale prosze zauważyć rodzielczośc pionowa jest zachowana taka jak na płycie DVD ! Zatem progresywne skalowanie jest wręcz konieczne jeżeli mamy całkowicie wykorzystać wysoką rozdzielczośc pionową zawartą na płycie i tym samym uzyskać obraz o pełnej możliwej rozdzielczości.

@Bogusław - ja zaś mam wrażenie, ze ta płynność ruchu jest nie tyle związana z progresywnym, ile z trybem NTSC, a właściewie (jak ja to okreslam) z "trybem filmowym",czyli: 23,97/24/29,97/30 (w gruncie rzeczy z NTSC).

Dlaczego?

Okazuje się że gdy przełączę odtwarzanie takowych fimów na np. PAL60 (czyli podaję PAL60) - uzyskuję własnie tę płynność ruchu (niezależnie, czy mam progressywne, czy nie).

Weź pod uwagę, ze mam CRT i wtedy progressywne skanowanie jest idelne, ale wiem, ze OTV pracuje już w trybie NTSC (widzę).

W trybie PAL już progresywne nie jest tak idealne, ale nie ma to związku z płynnościa ruchu (nagrania w PAL zawsze mam płynnie - często z własnej kamery DVDR tworzę i nie mam jakiś "przeskoków" przy krajobrazach niezależnie od trybu - choć nagranie na DVDR jest "p").

Dodaj do tego jeszcze inną przypadłosć - nagrywam film z anteny np.TVP1 (czyli ewidentny interlaced) - nagranie na DVDR oczywiście pokazuje mi z lit. "p", co znowu sprawia (co podałem wyżej) - że chociaż teoretycznie DVD puszcza sygnał "p" - jeszcze nic nie oznacza - przeciez zarejestrowałem interlaced.

(raczej to bardziej przydaje sie np w matrycach LCD ale tylko dlatego - że one pracują w takim prawie "p" - czyli wyświetlają naraz - ale wzorzec może być różny),

Oczywiście mogę się mylić (tylko w czym? - bo praktycznie wszyscy i tak to samo piszemy) - ale podaje, to co widzę u mnie .;)))))

..... i jeszcze jedno.

Nie zapomnić proszę, ze większość "poprawiaczy" w np. 100Hz CRT (Pixel Plus/Natural Motion/Natural Scan/????) w gruncie rzeczy dość podobnie działa jak progressywne skanowanie...z tym że ewidentnie zwiazane jest to z PAL. ;)

(sporo osób o tym nie pamięta)

Był wątek na temat jakości CRT 50/100 Hz. Owszem 100 Hz likwiduje migotanie ale jakość obrazu niestety zostaje po takich zabiegach zdegradowana, w końcu to twór sztuczny. Pól biedy jeśli mamy dobry sygnał, przy złym i nie daj Boże zaszumionym jest fatalnie. Niestety technologia 100 Hz i jej podobne osiągnęła sukces marketingowy co w praktyce ograniczyło rozwój 50 Hz. Szkoda.

• 5 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.