Skocz do zawartości
IGNORED

UHERY CR- I REPORT MIT I RZECZYWISTOŚĆ

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Nadeszła wreszcie właściwa pora, aby zająć się tym tematem

http:www.allegro.pl/item 90648387_uher_reporterski.html

Polecam sprzęt i sprzedającego cena za ten doskonały pod każdym względem sprzęt reporterski jest bardziej niż

umiarkowana od tego modelu zaczęła się seria CR jest to bowiem UHER COMPACT CASSETTE RECORDER 124 przy

następnych jak 134 [dokładnie to samo 124] 210 zaczęto używać skrótu CR.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Cdn wieczorem

Do marko 3T

Naprawdę nie propaganda facet jest Przemyśla ja z Krakowa ani swat ani brat ani nawet znajomy, tam gdzie chodzi o prośby moich przyjaciół piszę wprost tak jak wczoraj w temacie Sony T i dotyczy to wyłącznie oferty kupna.

Usiłuję z uporem maniaka wklepać i ciągle coś gdzieś zawalam a więc jeszcze raz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

możesz sobie porównać z Marantzem PMD 222 o wiele upierdliwym w obsłudze i nie lepszym pomimo trzeciej głowicy

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

>Korwin

W porządku wierzę , nie bierz mojego wcześniejszego wpisu do siebie to była moja pierwsza reakcja.

Taki forumowy odruch bezwarunkowy.

Myślenice Pozdrawiają Kraków

Witam

Ponieważ mi wskoczyło podaję namiary na coś co w pełni doceniam ale nie jadam

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Witam

Ale obrodziło; pojawił się następny CR-124 w cenie naprawdę atrakcyjnej dokładnie w Pułtusku biorąc jeszcze pod uwagę dwa szpulowe REPORT 4000 nie jest źle - oby tylko się nie skończyło w myśl wspaniałej pieśni "kagda zawtra pachod... kagda zawtra wajna ...bo to nie jest sprzęt do kolekcjonowania i do zabawy tylko do ciężkiej pracy. Na mnie czeka piąty 4200 IC stereo wywalę na ołtarz Ojczyzny nieco rewelacyjnego sprzętu dokonam zabiegu machniom i będę szczęśliwy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwinie, ciekawi mnie z jakiego materiału wykonane są głowice w tych słynnych Uherach. Bylo nie było jest to właśnie sprzet do ciężkiej orki i to w terenie - czy są to jakieś specjalne, twarde materiały czy wcale nie ?

Nie są to specjalnie twarde powiedziałbym nawet, że żaden cud materiałowy tylko idealna wręcz zegarmistrzowska precyzja, mając możliwość zakupu taśmy 1/7" wyjątkowo cienkiej mocnej i taniej typ metal z zakupu zrezygnowałem używam obecnie SONY FX lub SONY EF a to jest zwykłe ferro bo żal mi serdecznie głowic.

Prędzej czy później ściągnę porządny chrom, ale mie jest to konieczne ponieważ każdy UHER obojętne czy REPORT 4000 czy CR- obojętnie z jakim symbolem jest absolutnie wszystkożerny. Jednego przy nich się nauczyłem naizuś mam to dosłownie wypalone w mózgu nie wolno w nich wprowadzać żadnych zmian przy wymianie elektrolitów nie wolno oszczędzać [tranzystory,diody, kondensatory prądu zmiennego mimo wieku mają w 99%-tach rewelacyjne parametry ponieważ są to maszyny o bardzo mądrym montażu należy mieć do nich zapasowe karty mocowane na wielowtykach na płycie matce dotyczy to zwłaszcza modeli CR-124 , CR-134 , CR-210 bo to praktycznie to samo a różnice praktycznie minimalne wystąpują jedynie w płycie czołowej w 124 jest jasna aluminiowa tak samo przyciski i gałki w 134 i 210 kolor czarny i nieco w detalachzmieniony mechanizm ładowania kasety

Pozdrawiam

Zbyszek

PS.

Mam odbite na punkcie Uherów, jest to moja pięta Achillesowa błogosławieństwo i klątwa jednocześnie z kiepskiego przegadanego i pretensjonalnego tekstu Gdy runą na nas wszystkie dachy świata tylko dzięki Uherowi byłem w stanie zrobić zwarty wiersz , którego się nie wstydzę.

Pozdrawiam

Zbyszek

Tekst poddany obróbce na parze UHER-ów CR-240

Gdy runą na nas wszystkie dachy świata

I nadmiar szczęścia nagle zwali z nóg

Jakie nam raje utracone płakać

Gdy u bram piekieł oczekuje Bóg

Nam łaska jego daje nowe twarze

Do ońca młóde bez zmarszczek i ran

I losy pisze ogniem i żelazem

I depcze świece i przelewa dzban

A my niewdzięczni jak pęd ułamany

W kamiennym lesie pościnanych drzew

Szarpiemy jeszcze pochylone ściany

Choć wrzask nas stężał i oniemiał śpiew

W belkach modrzewia modlitwy śpiewane

W ołowiu planet pełnej czerni gwiazd

Szukają Ojca ale on jest panem

I ogień wiary bezpowrotnier zgasł

Refren

Chleba naszego daj nam powszedniego

Trzymając w ręce jednocześnie miecz

I jeśli możesz nie wiedź nas do złego

A przeciw Tobie nie pójdziemy wstecz.

Można by było jeszcze bardziej w stosunku do pierwotnego zapisu uprościć ale uważam, że już jest odpowiednio prosty i zwarty

Sorry

Ma być druga zwrotka wers drugi

Do końca młode bez zmarszczek i ran

Ma być zwrotka czwarta wers czwarty

I ogień wiary bezpowrotnie zgasł

Pozdrawiam

Zbyszek

>Korwin

Mocne i piękne. Robi wrażenie nawet na takim profanie jak ja. Przepraszam, że nie wiem, ale czy wydałeś jakos te swoje wiersze? Byłyby to pierwsze wiersze jakie bym kupił, jeśli tak.

Trochę tego wydałem ale robiłem i robię to sporadycznie to tego tekstu Andrzej Zarycki pisze już melodję .Staram się być w miarę precyzyjny i uczciwy wiersze to matematyka zwłaszcza te do których jestem najbardziej przywiązany Lermontowa zgodne są w 100 % z podstawami jej logiki. Niestety polską piosenką rządzi mafia u koryta kłębią się tłumy miernot i średniaków, mam kompozytorów, mam teksty ale jak w tym ruskim kawale o bombie neutronowej jest wódka jest zagrycha są dziewczyny i jebut i wszystko nadal jest ale pić nie ma komu

brak wykonawcy.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Mam paskudny zwyczaj selekcjonowania a to jest cholernie czasochłonne zwłaszcza gdy trzeba wybrać dwadzieścia z prawie dwóch tysięcy.

Witam

Ukryta Zawartość

Najbardziej udany model z serii UHER CR-; UHER CR-240 [w tym przypadku AV (AUDIO VISUAL) a to ne vadi]

ZASILANIE w domu sieć przez Z 131 w terenie 6 x R14 na zwykłych jeśli magnetofon nie jest zagnojony można nagrać i odsłuchać dwie kasety 90 uwaga magnetofon po pracy powinien mieć albo wyjęte baterie albo przynajmniej otwartą klapkę pojemnika na nie .

kasety ferro, ferrochrom, chrom, jada także metal bez czkawki ale odradzam bo ten typ taśmy niszczy głowice.

UHER produkował do niego całą serię doskonałych mikrofonów [uwaga wejście mikrofonowe 7 pinowe ósmy w środku rozstaw jak w DIN 545 prawy i lewy kanał odbicie lustrzane piny skrajne sterowanie pausą z mikrofonu]

Produkowany był również do niego tak jak do innych CR-ów wyłącznik nożny. Oddzielna lub sprzężona regulacja poziomu nagrania na prawym i lewym,podświetlane wskaźniki, wbudowany mikrofon elektretowy [niezły] wbudowany głośnik [niezły] .Magnetofon ma doskonały system ładowania kaset mechaniczny licznik taśmy dolby.

Uwaga kupując go szukajcie do niego schematu i instrukcji serwisowej i błagam nie grzebcie w nim sami i innym grzebać nie pozwalajcie

pozdrawiam

Zbyszek

a to tak na wszelki przypadek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście zawsze istnieje możliwość ucieczki prądu przez brud kurz i częściowo padnięte podzespoły przeszło połowa CR-ów pracuje na Bateriach a nie chce pracować na Z 131 ponieważ jest to zwykły transformator a prostownik jest wewnątrz magnetofonu najczęściej salmiakiem przeżarty. UHER bardzo ładnie pracuje na zwykłych bateriach, na alkaliczne trzeba każdorazowo wydać ponad 24 złote licząc je po cztery złote sztuka 10 takich występów to już jest jeden mały CR na chodzie. Akumulatory do tanich nie należą i jeżeli nie pracuje się non stop na okrąło to kupowanie ich jest pozbawione sensu bo rozsądny ma przynajmniej dwa komplety czyli 12 x 25 też nie do przyjęcia bo to już jest duży CR- z Mikrofonem futerałem i z Z 131.

Pozdrawiam

Zbyszek

ok. rozumiem, ja mam właśnie 1 komplet akumulatorków (6sztuk) takich

Ukryta Zawartość

36zł komplet (6 sztuk), uważam to za dobrą inwestycję. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Przykro mi

Ale tej firmy nie polecam ani jej wyrobów lepiej już wyłuskać pieniądze na alumulatory z prawdziwego zdarzenia a te są w cenie dobrych baterii alkalicznych Na występy w terenie mam przerobione rozebranych nierozbiera-lnych akumulatorów do kas fiskalnych reanimacja polegała na dolaniu wody destylowanej i takim połączemiu ogniw aby mieć dokłanie 9V. Nie cudując na giełdach sprzętu RTV i komputerowego można kupić porządne akumulatorki w formie baterii ale niestety za jakość trzeba płacić .

Zbyszek.

Pozdrawiam

Spojrzałem na allegro . przejściówka tzw Adaptor na aku R 6 [AA] / R-14 3.99 złp

Ukryta Zawartość

Akumulatorek Sony NiNH 1 szt 9.9 złp ~14 x 6 =84 x 2 = 168 jest to już jakie takie rozwiązanie ale wcale nie specjalnie optymalne pamiętajmy o jednym 6 x 1.2= 7.2 czyli o 1. 8 V za mało należy dołożyć więc jedną tak zwaną pastylkę i wtedy niedobór napięcia będzie wynosił 0.6V jeśli dołożymy dwie nadmiar wyniesie 0.6V a z tym już sobie magnetofon poradzi Pamiętajmy, Uher to nie jest zabawka do umilania wieczoru u babci na imieninach tylko wyjątkowo precyzyjne narzędzie pracy.

Przy ogniwach litowych z prawdziwego zdarzenia ceny są jeszcze wyższe a więc do pracy ciągłej w terenie ciężki akumulator ołowiowy lub zwykłe baterie ale porządnej firmy jeśli są to tak zwane występy sporadyczne.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Ukryta Zawartość

Skoro została wyciągnięta firma FOREVER ,której wyjątkowo nie przeceniam podaję namiar na jej Akumulatory R14 Ni-MH 4000 17,99 za sztukę

Ukryta Zawartość

dwa komplety [po 6 sztuk] 216 zł

Najlepsze akumulatory dostępne obecnie na rynku to SANYO

Pozdrawiam

Zbyszek.

Ukryta Zawartość

Pierwszy kontakt; propozycja przygotowania stanowiska pracy, czynności wstępne.

Czysty stół przykryty ręcznikiem frote [ zabezpieczenie przed staczaniem się okrągłych elementów na podłogę zestaw do rozlutowywania i lutowania penseta wkrętaki itp daszkowa lupa dwuoczna dobre oświetlenie zestaw odczynników aerozolu do mycia elektoniki i udrażniania styków Kontakt 60 [Kontakt Chemie] pojemnik ze sprężonym powietrzem miękki pędzel do makijażu puste słoiki i pudełka na części długopis i papier czyste sprane białe bawełniane szmatki oliwa kostna lub inna do mechanizmów precyzyjnych benzyna ekstrakcyjna, 6 baterii R14 , kaseta z nagraniem, kaseta czysta.

Magnetofon UHER COMPACT RECORDER 124, lub CR134 lub CR-210.

Magnetofon kładziemy na ręczniku wykręcamy z blaszanej pokrywy 5 wkrętów trzy od góry dwa z boków ściągamy pokrywę zwracając uwagę na przewody biegnące do głośnika odpinamy głosnik czyścimy z kurzu środek magnetofonu sprężonym powietrzem udrażniamy styki kart z elektoniką [wpięte w płytę matkę] czyścimy

styki w pojemniku na baterię Potencjometr znajdujący się po lewej stronie tuż nad gniazdem mikrofonowym ustawiamy w pozycji wyłączony podpinamy głośnik zrobiwszy uprzednio przedłużkę około 60 cm, wkładamy baterie do pojemnika wprowadzamy nagraną kasetę do szuflady ściągamy szufladę w dół ustawiamy przełącznik < pause ^stop ^ play> na prawą pozycję włączamy zasilanie potencjometrem zerujemy licznik i puszczamy katarynkę w ruch.

Po pierwszych chwilach niekłamanej radości ustawiamy górny przełącznik w pozycji neutralnej [środkowa bez podciągania do góry] a dolnym przewijamy do przodu i do tyłu jeśli magnetofon nie chce przewijać oznacza to, że

czeka nas wymiana pasków jeśli magnetofon przewija bez zarzutu przemywamy głowice matujemy rolkę gumową

wałka sterującego demagnetuzujemy skręcamy, i po bólu ale niestety nie zawsze jest tak pięknie jak tutaj opisałem.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Przesuw taśmy w cm/sek nie jest uzależniony specjalnie od regulacji sprzęgieł magnetofon i stanu pasków napędowych, magnetofon może mieć trudności z przewijaniem do przodu i do tyłu ale nagrywa i odtwarza świetnie. W każdym magnetofonie czy to jest szpulowy reel to reel czy kasetowy compact cassette znajduje się tak zwany wałek sterujący i rolka dociskowa. Taśma w pozycji play i record jest dociskana rolką gumową [na wachaczu z możliwością regulacji docisku lub bez] do wałka sterującego guma rolki musi być odpowiednio miękka i matowa wałek synchronizacyjny idealnie czysty i niezdeformowany] Popatrz Bolesław Urbański Naprawa Magnetofonów str . 40 WNT Wwa 1986

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam.

Gdzie Rzym, gdzie Krym, a gdzie karczma cygańska głowica znajduje się po tej samej stronie taśmy co system głowic przesunięta w prawo w układzie dwugłowicowym co uniwersalna w układzie trójgłowicowym tuż za głowicą odczytu wałek sterujący dokładnie naprzeciwko osi rolki [a nie osi wachacza] od trony prawego sprzęgła.

Rolkę matujemy bez jej demontażu papierem ściernym na mokro, w sytuacji wrednej kiedy jest poważnie zniszczona poprostu ją wymieniamy.

Uwaga natury praktycznej matowanie rolki, lub jej wymiana nie wymaga jakiego kolwiek grzebania przy wkrętach od ustawiania głowic. Gradacja [wielkość ziaren ] papieru zależy od stopnia zniszczenia gumy na rolce [stosowałem 100 zdzierania garbów 250 (lub nieco więcej) do matowania)]

Pozdrawiam

Zbyszek.

PS. Walczę jak Lew Judy groźny, ale chudy, aby wygrzebać jakimś cudem serwisówki do Cr-ów sam w nich już grzebię z zawiązanymi oczami ale metoda na ślepo jest raczej polecana do mieszania kijem w szambie niż do dobierania tranzystorów kondensatorów i innego dobra jakie nam zostało dane [ Ku radości, k.. ku radości ( i znaleźli nareszcie o dokładnie takich samych symbolach {a nie żaden zas...zamiennik}]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.