Skocz do zawartości
IGNORED

UHERY CR- I REPORT MIT I RZECZYWISTOŚĆ

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panie Zbyszku-otrzymałem tego uhera cr 240, włożyłem baterie, kasetę i cisza, nic, żaden przycisk, żadna dioda, nie przewija itd. Coś charakterystycznego - baterie zaczęły się grzać więc szybko z nimi uciekłem. Czy coś robię nie tak? Pozdrawiam.

Być może baterie zostały źle założone powinno być DOLNA WARSTWA OD STRONY KLAPKI (-) GÓRNA WARSTWA OD STRONY KLAPKI (+) Trzy błędne dolna i górna od strony klapki I] (-), II] (+) III] dolna(+) górna (-).

Pozdrawiam

Zbyszek

PS nie grzebać podam namiary na znajomego, który ostatnio zreanimował mi idealnie CR-240 dwie sztuki w stanie post agonalnym

• 3 tygodnie później...

Pojawił się na Allegro UHER magnetofon reporterski kolekcjonerski (numer 343981785) [13 dni aktualna cena 400.00 złp UHER REPORT 4200 MONITOR z futerałem i przypuszczalnie z zasilaczem. Jest to dwuślad stereo raz a dobrze na pełną szerokość taśmy z lewa na prawo lub 2 x mono górna dolna z lewa na prawo lub z odwracaniem A/B trzy głowice przesuwy 2.4,4.76, 9.5, 19.05 cm/sek podsłuch przed taśmą i po taśmie UWAGA KLAWISZ OD PAUSY W KAŻDYM UHER-ze REPORT z serii 4000 OPADA - TO NIE WADA TO ZAŁOŻENIE KONSTRUKCYJNE.

Pozdrawiam

Zbyszek

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

Wczoraj dostałem maila dotyczącego Uher-a Royal de Luxe C nastąpiła wymiana pytań i odpowiedzi.Nastawiłem się na kupno niestety po ostatnich dwóch moich mailach pod rząd nastąpiła cisza, która trwa do tej pory ponad 2/3 wymaganej kwoty już w tej chwili mam chociaż prosiłem o trzymanie dla mnie sprzętu do 15.IX. Poszukuję pilnie dwuślada stereo albo Uher Royal albo Uher Variacord.

Pozdrawiam

PS. Nauczony smutnym doświadczeniem od dzisiaj przestałem udzielać porad i uwag osobom z poza Forum

Pozdrawiam

Zbyszek

• 3 miesiące później...

Reanimacja

Pozdrawiam i myślę że ta strona powinna sie tu znależć jest wszystko instrukcje manuale itd

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Niema sensu reanimować temat jest od dawna martwy, "dziennikarze" nie potrafią przeprowadzać wywiadów

wyręcza ich tak zwany umyślny z bezkablowym mikrofonem na wędce sterowany z wozu transmisyjnego a za całą wspaniałą trójkę i siebie haruje dyżurny stareńki dźwiękowiec w rozgłośni. To se ne vrati ostatni idioci noszenia cudownych maszynek na własnym grzbiecie dożywają końca dni swoich ale za próbę ożywienia wątku serdecznie dziękuję i Pozdrawiam

Zbyszek

Panie Zbyszku UHER to kawał dobrej inżynierii i to pozostanie mimo to że my gdzieś tam pójdziemy te tematy pozostaną żywe ostatnio miałem młodzieńca z taką zabawką co to rejestruje z ręki w formatach przeróżnych , i po przesłuchania materiałów z radia norweskiego konkretnie wywiadu nagranego na dwusladzie na 19 c/s ręka z tym urządzeniem mu opadła , niestety nie wszystko się da zdigitalizować

Zawsze znajdą sie czy to ludzie którzy są amatorami i ciekawia ich te tematy i znajdą się doświadczeni mędzy innymi jak Pan w tym który ma doświadczenie inne niż kolekcjonowanie , wkładanie na półki czyszczenie itd

Dziękuje i pozdrawiam

Marek

audiomagia.blogspot.com

Jestem obecnie na etapie poszukiwania dwu ślada innego niż UHER REPORT 4200 Monitor którego mi żal do odsłuchów, opracowałem metodę najpierw ręcznego nanoszenia warstwy ochronnej z smaru koloidalnego na taśmę magnetofonową. Zabieg ten dziesięciokrotne zmniejsza współczynnik tarcia przy ślizganiu, żywotność głowic zwrasta od 2.5 - 5 krotnie. Obecnie mam proste oprzyrządowanie i grubość warstwy ochronej mieści się w granicach 0.5 - 1 um . Ceny sprzętu podbijają w Polsce zbieracze gromadzący w nadmiarze bez żadnego klucza dla samego jedynie patologicznego mienia [posiadania ] efektownych dóbr doczesnych magnetofony jak meble na wysoki połysk

Pozdrawiam

Zbyszek

Na szczęście mnie zdarza się dźwigać naramiennie i w dłoni od czasu do czasu odpowiedniki funkcjonalne w/w sprzętu.

Dzięki powolnemu, ale skutecznemu kompletowaniu oprzyrządowania mam nadzieję, że stanę się chociaż przyzwoitym amatorem.

Pozdrawiam.

Nie raz Pan jeszcze krwawymi łzami ,ale na amatorstwo Panu nie pozwolę ktoś musi to robić, a chyba Pan naiwnie nie wierzy,że zrobią to porąbane dzieciny praojca Onana zajęte nieustannym kompletowaniem i masturbacją zakupionego sprzętu, żałuję że to nie moja wypowiedź tylko o 40 lat ode mnie młodszego studenta politechniki.Ale cytat też dobry jeśli jest dokładnie na temat.Nagra + ten shotgun Tonsila to sprzęt nie do pobicia smaru koloidalnego do tworzenia na taśmie warstwy poślizgowej dla Marka-41, Pana i mnie wystarczy a inni mogąc dostać ale w.......

Pozdrawiam

Zbyszek

Nie ma nic gorszego, niż obłędna sztuka dla sztuki w dotaku nie poparta choć kwantem niezbędnej, podstawowej wiedzy. Dla mnie zawsze najważniejsza była klasa sprzętu i walory użytkowe, a nie jego zalety kolekcjonerskie. Nie mogę patrzeć na bezmyślność i bezproduktywność niezdrowo nawiedzonych, uprawiających sztukę dla sztuki, w dodatku nie mających poszanowania dla cudzej własności, jaką jest to forum.

Do nagrywania staram się podchodzić profesjonalnie - literatura jest, praktyki coraz więcej będzie. Tak jak maluje się obazem, także samo można malować dźwiękiem.

Szkoda tylko, że nadeszły czasy, w których o konkretnym sprzęcie można pisać wyłącznie przez PW, gdyż publiczne konkrety bezwzględnie wykorzystują wszechobecni handlarze i spekulanci.

Pozdrawiam.

Braku logiki, fali totalnego nieuctwa nawiedzenia syndromu niedopieszczonego guru nic nie powstrzyma, nie mamy żadnego wpływu na ekstrema lokalne a teraz jest dołek i pora przeciąć tą porąbaną funkcje. Prośba do Redaktora KOŃCZ WAŚĆ I WSTYDU OSZCZĘDŹ

Pozdrawiam Wszystkich którym szpulki nie poprzewracały jeszcze klepek w głowie.

Zbyszek

• 1 rok później...

Panie Zbyszku nie powinno się zapominać o takim temacie UHER to jest kawał dobrej inżynierii i jak by nie ta myśl techniczna to nie powstałyby nowsze konstrukcje

Panie Zbyszku Wszystkiego dobrego w starym jeszcze roku pozdrawiam serdecznie

audiomagia.blogspot.com

• 2 miesiące później...

Dziękuję Wszystkim Którzy tutaj zaglądają

Dziękuję Magowi, Który ma świętą rację, bo gdyby nie UHER Compact Report 124 nie byłoby nie tylko całej serii UHER-ów Cr ale także JVC CD-1635 Mark II ani kasetowych reporterskich Sony, Marantz, czy biednego węgra Mechlabora Riporter 7A.

Dziękuję

Nixowi za namiar na Uherową stronę

Jest to sprzęt, który sobie wyjątkowo cenię i bez przerwy z niego korzystam

Pozdrawiam

Zbyszek

Panie Zbyszku

W Polsce wiosna a tu na łeb spadło mi dzisiaj jak na złość z 20 cm śniegu:( ale to już ostatnie przytupy zimy

Niedługo jak już dojadę powysyłam com obiecał i specjalny specyfik do tak zwanego wstepnego pozbycia się gumy która się rozpuściła i zafajdała wszystkie kółka:) i super olej delikatny do sprzętu tego starszego jak i nowszego i parę innych próbek z opisem pozdrawiam i dziękuję

audiomagia.blogspot.com

Do^Maga

W pierwszych słowach mojego listu pozdrawiam Was i pytam o Wasze Zdrowie i nieco słońca i ciepła posyłam Wam pomiędzy białe niedźwiedzie.Donoszę też, że gorąco niektórym tutaj już się na mózgi rzuciło i non stop bredzą od rzeczy jak potłuczeni

Ukłony dla Żony, pociechy z Dzieci, radości z Saren podchodzącym po drzwi

Zdarowia i Szczastia Żełajem Wasze Błagorodje

Zbyszek

Korwin, dzięki za dzięki ... znalazłem tą stronę i tyle mi radości przyniosła o miłej stracie czasu przy kawie czarnej nie wspomnę .... Pomyślałem, że grzechem by było przekrutnym z bracią uherową się nią nie podzielić .... a tak na koniec - fotki rekalam Uhera sprzed pół wieku - bezcenne ...

Wiosennie pozdrawiam ze słonecznej Małopolski ... Oj trza na pchli targ się wybrać w dziadostwach pogrzebać by ręce w kurzu wiekowym pobrudzić .... Korwin, byłeś już?

Do ^ NIX-a na UHER-a wystarczy spojrzeć nie wspominając nawet o tknięciu w nim czegokolwiek aby od razu lepiej się poczuć. Jutro idę do przeglądu na kanale kardiowerter raz na 6 miesięcy a z płytek CD robię szpule 12-tki do Reportów z serii 4000, cała radość życia polega na tym aby na stare lata przesadnie nie zmądrzeć.

pozdrawiam

Zbyszek

• 2 tygodnie później...

Panie Zbyszku

Wytrwałości po tysiąckroć we wszystkim słońca i uśmiechu na co dzień oraz zdrowia bo bez tego nie damy rady ....

Zdrowych Świąt Wielkanocnych , Spokoju , Wytrwałości , Uśmiechu i w ogóle wszystkiego najlepszego Wszystkim z tego wątku życzę :)

MAG

audiomagia.blogspot.com

Dziękuję Wszystkim

Tym z daleka i Tym z bliska i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych o ile może komuś być jeszcze obecnie wesoło. Magnetofon reporterski to obecnie nisza w niszy sprzęt całkowicie nikomu do szczęścia niepotrzebny i zapomniany.Ale gdyby komuś się jeszcze chciało to może z dowolnej niskoomowej wkładki słuchawkowej i transformatora z Tonsil MDO IX + obudowa, gąbka, wtyczka zrobić mikrofon o charakterystyce dookólnej. Uwaga lewy kanał mikrofon o charakterystyce super kierunkowej skierowany precyzyjnie na gałąź na której siedzi ptak, prawy kanał mikrofon [dookólny] skierowany do przodu nieco w górę pod kątem 15-20 stopni, i nagrywamy słowika.

Pozdrawiam

Zbyszek

• 2 tygodnie później...

Sprzęt

Magnetofon reporterski stereo

Słuchawki z mikrofonem o impedancji ~200-600 Ohm typ zamknięty duże i szczelne, mikrofon o charakterystyce kierunkowej impedancja 200 Ohm.

Mikrofon mono o charakterystyce dookólnej [kołowej].

Mikrofon od słuchawek podpinamy do gniazda lewego kanału - ustalamy wstępnie metodą prób poziom zapisu

pytań przeprowadzanego wywiadu.

Mikrofon mono podpinamy do prawego kanału i trzymany w ręce około 40-60 cm od ust udzielającego odpowiedzi.Jeżeli nam zależy na odpowiedzi ze słabą rejestracją tła bardzo blisko ust konieczna wtedy gąbka a jeśli zależy nam w równym stopniu na mówiącym jak i i tła wystarczy osłonięcie mikrofonu chusteczką i oddalenie go od twarzy mówiącego< im większa odległość tym więcej tła.

Uwaga

Albo coś rejestrujemy w trakcie a wówczas robią to znacznie lepiej od nas ekipy zaopatrzone w ciężki sprzęt PR, TVP, TVN I Inni, albo wtedy kiedy dany fakt albo już przeszedł albo jeszcze przechodzi do Historii i boli cholernie rozumu jednak już nie odbierając.

Pozdrawiam

Zbyszek

• 4 tygodnie później...

Wątek magnetofony szpulowe zamienił się w klub towarzystwa wzajemnej adoracji, agorę do wywrzaskiwania bzdur, straszenia innych hakami, niewiedzy i bezguścia.Nawet jest nowy samozwańczy guru specjalista od wszystkiego.Kopiujcie sobie spokojnie coraz większe gówno na coraz droższym sprzęcie, ale proszę uprzejmie nie nazywać tego nagrywaniem. W internetowym sklepie muzycznym

Gatt Audio można tanio kupić owiewki mikrofonowe: MIWS-60 , MWS-10 , MWS-20 , MWS-30 , MWS-40 , MWS-50 . Ku przypomnieniu nagrywanie jest procesem jednorazowym i niepowtarzalnych nikt jeszcze życia cudzego ani własnego nie cofnął. Uwaga taśm nawet o tym samym symbolu tej samej firmy ale 50um i 35um porównywać nie wolno bo różni je nie tylko grubość nośnika ale jego skład chemiczny.

Pozdrawiam

Zbyszek

• 4 miesiące później...

Zamiast reanimacji

Nie jestem szczęśliwy

I] po pierwsze nie mogę wydrukować niczego ze swojego własnego wątku, przy każdej próbie otrzymuję jedynie czystą kartkę z informacją nie jesteś zalogowany.

II]po drugie zakopałem toporek wojenny, chociaż przekonań ani na milimetr nie zmieniłem, że podstawowe zadanie magnetofonu to możliwie jak najwierniejsza rejestracja przemijającej rzeczywistości.

III] po trzecie nawet gdybym nie chciał gonić ze szczytem techniki audio drugiej połowy minionego wieku to muszę, ponieważ samo życie opowiada najstraszniejszą ze wszystkich znanych mi bajek tą o Komturze Kaczorku z zapalonymi pochodniami, opętanym wrzaskiem i Nocą Długich Noży w odcinkach.

IV] Nie narzucam Nikomu swoich przekonań ani światopoglądowych ani politycznych, nie proponuję określonego typu sprzętu analogowy/cyfrowy nie każdy wybierze taki jaki lubi i na jaki go stać

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

• 2 miesiące później...

Gratuluje wszystkim wspaniałych nabytków prezentów

Chciałbym abyście się podzielili swoimi kolekcjami zapraszam wszystkich bez wyjątku do nowo założonego tematu

Wszyscy którzy kochają technikę Audio a zapewne są tu tacy są mile widziani w nowym wątku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Zamiast reanimacji

Nie jestem szczęśliwy

I] po pierwsze nie mogę wydrukować niczego ze swojego własnego wątku, przy każdej próbie otrzymuję jedynie czystą kartkę z informacją nie jesteś zalogowany.

II]po drugie zakopałem toporek wojenny, chociaż przekonań ani na milimetr nie zmieniłem, że podstawowe zadanie magnetofonu to możliwie jak najwierniejsza rejestracja przemijającej rzeczywistości.

III] po trzecie nawet gdybym nie chciał gonić ze szczytem techniki audio drugiej połowy minionego wieku to muszę, ponieważ samo życie opowiada najstraszniejszą ze wszystkich znanych mi bajek tą o Komturze Kaczorku z zapalonymi pochodniami, opętanym wrzaskiem i Nocą Długich Noży w odcinkach.

IV] Nie narzucam Nikomu swoich przekonań ani światopoglądowych ani politycznych, nie proponuję określonego typu sprzętu analogowy/cyfrowy nie każdy wybierze taki jaki lubi i na jaki go stać

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Czas mija Forum uległo poprawie nie jest to jeszcze szczyt moich marzeń ale punkt I] już nieaktualny, chory i słaby ale się podpisuję pod II], III],IV]

Pozdrawiam Wszystkich

Szczęśliwych Świąt i Nowego Roku.

[Pijanego Królika z Marchewką]

Zbyszek

• 5 miesięcy później...

Z megafonu TONSIL-a nie dokonując żadnych zmian w układzie tylko podpinając głośnik/transformator głośnikowy/ jack mono 6.3mm wejście mikrofonowe JVC CD 6335 Mark II otrzymałem mikrofon super kierunkowy o niesamowicie wąskim kącie pracujące wyjątkowo czysto. Megafon otrzymałem w prezencie od Pana H. Konstantego S. Składam serdeczne podziękowania, a tym Którzy lubią poszaleć z mikrofonami dalekiego zasięgu polecam to ustrojstwo jest znacznie lepsze niż schotgun za ciężkie pieniądze pozdrawiam

Zbyszek

• 2 miesiące później...

Korwinów w Polsce było, dosłownie jak psów nierejestrowanych, część z nich to byli konwertyci hiszpański z okresu Izabelii Hiszpańskiej Tomasa de Torquemady którym udało się umkknąć w porę to są Ci notowani u Niesieckiego, nie mam prawa wymieniać tych nazwisk oprócz własnego nie wszystkim odpowiada wywodzenie swoich korzeni z domu np Dawida czy Aarona okres późniejszy jest związany z Natanem Frankiem a reszta to wiek 18.

Do notowania wykładów oczywiście wystarczy dyktafon albo prosty tani magnetofon kasetowy mono na kasety mono z możliwością sterowania zdalnego wyłącznikiem nożnym, postaram się taki wyszukać na Allegro i umieścić

informację o nim w temacie, który obecnie ciągnę

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. Było kilku w tym jeden dobry lekarz który się heraldyką zajmował , podpisywał się Ludwik Korwin [Piotrowski]

ja pochodzę z tej uboższej linni bo straciła prawie wszystko w powstaniu Listopadowym [stary cmentarz w Tarnowie kwatery powstańców z 1863 jedyny grób z Listopadowego Rufin Piotrowski jeden z ulubionych pisarzy

politycznych Józefa Piłsudzkiego a napisał tylko jedną książkę Trzydzieści lat katorgi wspomnienia z Sybiru wydana w Paryżu w wieku XIX i tam mogłeś widzieć tą okrągłą pieczęć

Nie mam najmniejszej ochoty ani przeceniać ani się wypierać swoich starozakonnych antenatów. Moim polakiem Nr 1 nie jest ani Marszałek ani Prymasi ani Papież tylko Janusz Korczak.

Nadciąga faszyzm mamy jedną "Partię" o której nawet wstyd mówić i nazwę jej wymieniać miejcie swoje Uhery w pogotowiu.

A skoro już jesteśmy przy sinusoidzie może jest to minimum wyjątkowo bardzo lokalne, a jutro już będzie ciut lepiej

pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.