Skocz do zawartości
IGNORED

Zwiększenie stabilności wąskich kolumn

Ziutek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Witam Forumowiczów!

Mój ostatni nabytek to świetne, duże, ciężkie (ponad 30kg) i wąskie kolumny od Argos Audio (model robiony na zamówienie). Chciałbym je jednak lekko zmodyfikować i dodać do nich "łapki" z kolcami zwiększające ich stabilność. Mam dwójkę małych dzieciaków i mimo iż bardzo uważają na sprzęt Tatusia ;) to obawiam się, że kiedyś mogą niechcący, po prostu stuknąć mocniej głośnik i będzie kłopot...

Stąd moja prośba - pochwalcie się swoimi "łapkami" lub doradźcie jak najlpepiej i najładniej je zrobić. Wdzięczny byłbym też za konkrety, tzn. grubości, komponenty, farby itp... oraz oczywiście ile Was kosztowały Wasze "łapki" lub ile mogą mniej więcej mnie kosztować... Fajnie byłoby, gdyby były też zdjęcia lub linki, coby zobaczyć jak coś takiego może wyglądać...

Sam myślę o stalowych, malowanych na czarno "łapkach" (patrz fotka/projekcik), ale nie wiem skąd wziąć do nich odpowiednie/ładne kolce z estetycznymi zakończeniami...

Doradźcie proszę!

Ps. Myślę też o ewentualnym zleceniu komuś zrobienia takich łapek - jestem raczej "leworęczny" ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może kup od Audio Physic-a :)))

A tak serio to możesz przecież wkręcić od spodu dowolny kolec a od góry dać jakąś estetyczną "nakrętkę"...

Ukryta Zawartość

Ziutek, 7 Mar 2006, 11:41

>Ale czekam jeszcze na inne propozycje...

Przyklejenie kolumn do cokołów (np. granitowych) z użyciem Blue-Tak.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

karbidoczaszka, 7 Mar 2006, 12:18 ->

>Przyklejenie kolumn do cokołów (np. granitowych) z użyciem Blue-Tak.

Tylko trzebaby chyba wcześniej oderwać fornir spod spodu, bo przy mocniejszym spotkaniu z rozpędzonym dzieciaczkiem, fornir mógłby pozostać na cokole, a kolumna polecieć bez dołu... Chyba żeby przykręcić je do cokołów...

Dzięki, ale czekam jeszcze na inne propozycje... ;)

Użytkownik brylant założył temat, gdzie prezentował swoje kolumny-klony DIY i jedenych zrobił bardzo łande "łapki". Popytaj się go, może Tobie też zrobi. A jego robota to pradziwy majstersztyk, ciekawe jak z ceną.

Ziutek, 7 Mar 2006, 12:28

>>Przyklejenie kolumn do cokołów (np. granitowych) z użyciem Blue-Tak.

>Tylko trzebaby chyba wcześniej oderwać fornir spod spodu, bo przy mocniejszym spotkaniu z

>rozpędzonym dzieciaczkiem, fornir mógłby pozostać na cokole, a kolumna polecieć bez dołu... Chyba

>żeby przykręcić je do cokołów...

Myślę, że szybciej puścił by Blue-Tak - przecież to plastelinka (chociaż trzyma nieźle) ;-)

Można zrobić otwory w płycie granitowej w miejscach gdzie są otwory pod kolce i przykręcić kolumny do cokołu (ustawiając oczywiście cokół na kolcach wkręcanych bądź samoprzylepnych)

- Duke Ellington -

karbidoczaszka, 7 Mar 2006, 13:23

>Można zrobić otwory w płycie granitowej w miejscach gdzie są otwory pod kolce i przykręcić kolumny

>do cokołu (ustawiając oczywiście cokół na kolcach wkręcanych bądź samoprzylepnych)

Nie zauważyłem, że już na to wpadłeś ;-)

- Duke Ellington -

Simonello, 7 Mar 2006, 15:10

>Fiksujesz czaszko, przecież to twój wpis!

Chyba jednak nie (patrz niżej).

Ziutek, 7 Mar 2006, 12:28

>Chyba żeby przykręcić je do cokołów...

- Duke Ellington -

Simonello ->

>Użytkownik brylant założył temat, gdzie prezentował swoje kolumny-klony DIY i jedenych zrobił

>bardzo łande "łapki". Popytaj się go, może Tobie też zrobi. A jego robota to pradziwy majstersztyk,

>ciekawe jak z ceną.

Gadałem z brylantem, robił mu to kumpel. Za podobne, gotowe: pomalowane i juz z kolcami i otworami zapłaciłbym jakieś 140PLN. Kurcze - trochę drogo, ale nieżle to wygląda i mnie się podoba. Na razie się zastanawiam... A może ktoś ma jakiegoś znajomka, który zajmuje się taką metaloplastyką ;) ?

kup profil aluminiowy. Kształtka "C" tzw. foto - >

Ukryta Zawartość

ceownik, albo jakiś profil o przekroju prostokątnym(może być z zaokrąglonymi narożnikami).

Przytnij do wymaganej długości, nawierć otwory pod śruby mocujące do kolumny, na końcu zamocuj kolce np. na klej

Możesz dać do malowania proszkowego, anodowania, czy czego tam jeszcze.

Wystające końcówki można lekko zaokrąglić na końcach, ale co kto woli...

Powinno wyjść taniej niż 140 PLN.

wspomniane wyżej podstawy AP sa tak zbudowane, tyle że mają plastikowe "pokrywki" na zakończeniach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za 20 złotych masz taka nogę.

Na dół - fornirowany kawałek MDF z wywierconym otworem o średnicy nogi - nogę na wcisk i wklejasz.

Na górę metalowy blat - choćby i na klej. Na to kolumna.

Minimalistycznie cenowo :)

A jak się uprzesz - to nogę zasypiesz piaskiem czy innym ołowiem.

Ukryta Zawartość

Przepraszam za dziki wpis - nie wiem dlaczego pomyslałem że chodzi o podstawki pod małe kolumny. Sorki, cholerny dzień kobiet i milion bab w biurze - tak się tłumacze...:D

kubedes, 8 Mar 2006, 11:38

>zaraz, zaraz.

>Argos zrobił paczki na zamówienie i nie zaproponował żadnych podstaw?

>dziwne...

Proponował, drewniane - malowane, ale mi się nie podobały...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.