Skocz do zawartości
IGNORED

co macie w ścianach -kable, gniazdka itp

fxx

Rekomendowane odpowiedzi

zbliżam się do remontu pokoju, tyle na formu jest o kablach zasilających a co macie w ścianach?

zamierzam wymienić kable, bo i tak muszę zmienić ułozenie..

czy macie jakieś wskazówki dotyczące gniazdek, kabli?

czy układa się w ścianie tylko kable sztywne (solid core) czy też linki splecione?

Ja mam u sibie solid core 3x4mm kw. Elektryk jak to układał to pukał się w głowę :-)

Jeżeli możesz to zrób sobie dwie linie od bezpieczników - jedną analog, a drugą digital. U mnie kabel idzie bezpośrednio od skrzynki do gniazdek bez dodatkowych puszek/połaczeń. Dodatkowo przełożyłem sobie fazy tablicy rozdzielczej - klimatyzacja + reszta mieszkania jest na 2 fazach, a stereo na oddzielnej 3 fazie.

Jak zdecydujesz się na kabel 4mm kw to możesz mieć problem z gniazdkami. Standardowe akceptują tylko drut do 2,5mm kw. Dlatego ja zdecydowałem się na "audiofilskie" gniazdka HMS Energia - tu 4mm wchodzi bez problemu. Poza tym takie gniazdka zastępują ci listwę zasilającą (ja mam 2x 3szt).

Więcej masz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja właśnie ukończyłem moją sieć, od skrzynki licznikowej 2x 2,5 do gniazdek. Gniazdka tylko słowackie , pięknie niebieskie zamontowane na korytku takim dużym .Wygląda b. dobrze.Do tego sieciuweczka made mła na lapp kabel classic 110 zmontowane wg rad kolegów z naszego forum.Całość jeśli nawet jej nie słychać to zaspokaja moją samczą audiofilską próżność.A poważnie to jest lepiej , zawsze to mniej łączeń i niepewnych styków. pozdrawiam

Nie wiem dlaczego, ale przypomnialo mi sie wlasnie:

Lucy: "If you use your imagination, you can see lots of things in the cloud formations...what do you think you see, Linus?"

Linus: "Well, those clouds up there look to me like the map of the British Honduras on the Caribbean...that cloud up there looks a little like the profile of Thomas Eakins, the famous painter and sculptor...and that group of clouds over there gives me the impression of the stoning of Stephen...I can see the Apostle Paul standing there to one side...."

Lucy: "Uh huh....that's very good....what do you see in the clouds, Charlie Brown?"

Charlie Brown: "Well, I was going to say I saw a ducky and a horsie, but I changed my mind!"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MariuszJ - to był dobry wpis ;-))

Ale serio - nawet współczesna nauka podkreśla trudności w odróżnieniu "obiektywnej" rzeczywistości od "subiektywnej" - a więc możemy się usmiechać ale muzykę słyszymy przecież nie w uchu tylko w mózgu.

A zatem (upraszczając) wszystko, co poprawia samopoczucie słuchacza, może poprawiać również percepowany przezeń dźwięk.

Poza tym można podać kilka "obiektywnych" powodów, dla których dedykowana linia powinna poprawić dźwięk.

Fxx, jaka zylka do jasnej ciasnej!!!

Kuzden elektryk zalozy Ci jak to gornolotnie Elberoth okreslil "solid core". Tylko nie mow tak do niego ("chce solid core!!!") bo Ci moze dac w pysk. Podobnie nie mow mu zeby klimatyzatory podlaczal na osobnej fazie, ja bym k...a na zlosc podlaczyl wtedy ja razem z audiofilskim g....m.

YKY 3x2.5, gniazda Becker - polecam.

MariuszJ - w takim razie cieszę się, że nie jesteś moim elektrykiem.

fxx - nie przejmuj sie gderaniem w/w. Każdy zrozumiał o co chodzi. Po polsku mówi się "drut". HMSem handluje Dobre Brzmienie (ci od Audioneta).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

NIe dajmy się zwariować Ludzie!! Podłącz normalny Drut typu Dyt 3X2,5 mm miedź, jeśli masz możliwość to najlepiej od tablicy bezpiecznikowej, jeśli nie da rady od najbliższej puszki. W puszce wymień kostki na nowe, obojętnie jakiej firmy do cholery! Dobrze i mocno skręć wszystko. Zapewniam możesz z takiej linii zasilić bezpiecznie nawet baterię Kreli, albo levinsonów. Pytanie drut czy linka nie na sensu. Linkę stosuje się tam, gdzie przewód może się ruszać, jeśli twoje ściany są ruchome to daj linkę.

Gość

(Konto usunięte)

....A zatem (upraszczając) wszystko, co poprawia samopoczucie słuchacza, może poprawiać również percepowany przezeń dźwięk.....

Nordost podobno zaczął produkować takie niebieskie tabletki :)))) sie potym słucha....

Ja bym koniecznie zainwestował w jakieś firmowe kable! Elberoth - Ty i zwykła linka miedziana no-name?? ;-) Myślę że najlepszym rozwiązaniem byłoby ułożenie w domu jakiegoś wyższego modelu Nordost. W końcu do skrzynki daleko, a Nordost przesyła prąd (w odróżnieniu od innych kabli) z prędkością zbliżoną do prędkości światła (cytat od producenta). Poza tym po co gniazdka? ja bym od razu taki przewód wychodzący ze ściany zakończył wtyczką i podpiął do wzmaka z ominięciem gniazdka... oczywiście taka konfiguracja wymagałaby pociągnięcia osobnego kabla do CD, ale myślę że warto. Aż dziwne że producenci nie wpadli na pomysł przewodów zasilających bi-wire... może pan Velum to przeczyta i skleci odpowiedni pionierski model :D

:)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

fxx

Jesli jesteś w trakcie remontu, warto wymienić instalację.

Także zastosować osobną linię for audio omly.

Bez wzgledu na to czy użyjesz miedzi (3x2.5mm2 lub 3x4.0mm2) solid core czy też multi strand, Twoje Imagination są tego warte.

Po wymianie, nie będziesz musiał zadawać sobie pytań, "a może warto było?" :-)

Również scenariusze Twoich snów, nie bedą dotyczyły (głównie) tematyki okablowania :-)

Przysięgam publicznie, Twojego nowego okablowania nie tknie żadna rdza :-)

------------------

Darekk

Kupiłeś podkładki Ceraballs, w ciemno, "po lekturze entuzjastycznej recenzji..."

(Temat nr 24880).

Nie badź takim sceptykiem okablowania podściennego.

Twój wpis, to pewnie "zemsta", za wpisy w Twoim wątku o podkładkach C.? :-)

Pozdrawiam

wierzących i niwierzących w prąd i jego możliwości :-)

widzę że niechcący wywołałem wojnę kablarzy i anty kablarzy

żeby była jasność ani jedny ani drugim przesadnie nie jestem i kable ktore przekraczają 10% wartości systemu to dla mnie marnotrawstwo, ale....

jesli i tak mam zamiar robić nową elektrykę to lepiej zrobić sensownie tak żeby mieć przynajmniej nie gorzej..

w każdym razie uważam że kilkadziesiąt metrów kabla w ścianie może mieć znacząco większy wpływ na system niż 1.5m kabla zasilającego (w który średnio wierzę)

--> fxx

Jakiś czas temu robiłem generalny remont pomieszczenia do odsłuchów. W planie było m.in. poprowadzenie osobnej linii do sprzętu audio. Przygotowałem się dosyć mocno teoretycznie i ostatecznie położyłem kabelek ekranowany Lapp 4x2,5mm plecionka. Ekran podłączyłem z jednej strony do bolca w gniazdku, jedna żyła pozostała nie podłączona. Linia jest na osobnej fazie, tylko do gniazdek audio. Gniazdka zwyłke, tyle, że dosyć solidne z zakręcanymi łączeniami kabli.

Jakiegoś zauważalnego wpływu na brzmienie nie zauważyłem (aczkolwiek osobna faza była już wcześniej), no może poza lepszym samopoczuciem w trakcie odsłuchów. W międzyczasie dotarłem za to do kilku informacji, które nieco podważyły moją wcześniejszą wiedzę. Okazuje się, że ekranowanie kabelków to nie taka prosta sprawa i czasami może szkodzić, a czasami pomagać. Generalnie, gdybym dzisiaj kładł linię ponownie użył bym zwykłego kabelka trzyżyłowego 4x2,5 albo 3x4 z możliwie czystej miedzi bez ekranu. Osobna faza jak najbardziej, zawsze to trochę mniej zakłóceń (aczkolwiek tylko własnych, bo na to co na tej fazie dzieje się poza naszym lokum nie mamy wpływu). Całość podłączona najlepiej do głównej skrzynki przyłaczeniowej do budynku.

R.u.s.t

Piszesz "Twój wpis, to pewnie "zemsta", za wpisy w Twoim wątku o podkładkach C.? :-) "

Odpowiadam - nie jestem sceptykiem kabli, źle zrozumiałeś mój wpis - ja po prostu uznaję obiektywną trudność w oddzieleniu czynników "obiektywnych" od "subiektywnych". Powiem więcej - pod koniec miesiąca przy okazji przemeblowania też poprowadzę sobie linię dedykowaną (ale bez "audiofilskich szaleństw").

Co do Ceraballs: po pierwsze to bardzo udany zakup, po drugie od dobrych paru lat regularnie czytam kilka magazynów audio więc przeczytałem już w życiu pewnie z 1000 entuzjastycznych recenzji różnych rzeczy z czego bez odsłuchu kupiłem chyba 5 (czyli 1 na 200 ;-) i wszystkie te zakupy uznaję za udane!

Pozdrawiam

Risk Taker ;-)

Darekk

"Zemsta", to tylko taki......żart. nielot :-(

Przepraszam.

Wierzę, że usłyszałeś pozytywny wpływ swoich podkładek,

Podkładki, które slyszałem (nie jestem ich posiadaczem):

Swoboda Audio Modification Gerätefüße

Harmonix TU-66ZX Tuning Feet

oraz

Final Laboratory Daruma 3 Isolation Bearings

również nie okazały się "makijażem technologicznym".

Nie przejmuj się sceptykami.

Mnie tez, rózni tacy pouczali:

że wchodząc do sklepu czy urzędu (w Niemczech), należy wypowiedzieć zwrot grzecznościowy - Hände hoch! :-)

Pozdrawiam serdecznie

Sceptyczna Ciotka Droll :-)

Do autora wątku.

Możesz zrobić wersję "wypasioną" w stylu Elberotha albo trochę uboższą. (sam sie zastanawiam nad wersją Elb.), ale ją zrób...!!!

po pierwsze będziesz miał lepsze samopoczucie, że zrobiłeś wszystko, aby było naj w jakimś tam odpowiednim dla Ciebie budżecie,

po drugie może to usłyszysz, jeśli jesteś odpowiednio czuły na takie zmiany

a po trzecie nie słuchaj skrajnych odpowiedzi, bo przegięcia w żadną stronę są niewskazane!!!

Życzę powodzenia, bo mi cały czas brakuje czasu aby to zrealizować.

Stosowanie druta daje większe bezpieczeństwo niż skrętka przed iskrzeniem z powodu pewniejszego połączenia. Skrętkę przed umocowaniem do gniazda należałoby zawalcować tulejką. Wtedy połączenie byłoby w pełni bezpieczne.

Natomiast nie wierzę w polepszenie słyszalnego brzmienia. Myślę, że kabel ma być solidny i tyle. Chyba że, właściciel takiego mieszkania będzie się z tym lepiej odnajdywał w obcowaniu z muzyką.

ok to kwesitię druta mam już załatwioną...

a teraz może jeszcze trochę o gniazdkach.. muszę ich wlepić całą baterię myślę że gdzieś ok 10-ciu

nie wchodząc w szczegóły..

na razie mam tylko namiar od Ebelrotha.. a ktoś coś jeszcze podpowie?

może tańsze nieco a dobre? schuko?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.