Skocz do zawartości
IGNORED

jaki projektor do ok 10tys zł ?

kret

Rekomendowane odpowiedzi

Noszę się ze zmianą "systemu wyświetalania :) " z 32CRT na coś większego - myślę poważnie o projektorze. W akcji w odpowiednich warunkach (całkowite zaciemnienie, obraz w podstawie 2m szer) widziałem tylko jeden sprzęt - NEC HT 1000. Nie jest chyba "najświeższy" więc mam nadzieję że są lepsze bo obraz z tego jest dla mnie całkowicie nieakceptowalny. Lepszą jakoś mam na starym TV a wielkośc nie kompensuje mi tak poważnej straty jakości. Przede wszystkim ostrośc, wyrazistośc - była bardzo zła, kontury jakby rozmyte, kolory słabo nasycone. Stąd prośba do posiadaczy/znawców tegoż sprzętu o pomoc - co jeszcze obejrzec przed zakupem ??

Pomieszczenie w którym będzie zainstalowany ma mozliwośc całkowitego zaciemnienia (rolety zewn), obraz ma miec szerokośc 2 - 2,2m, sprzęt kinowy (nie prezentacyjny), mogę go powiesic ok 5 - 6 m od ekranu.

czytałem pozytywy o Panasie 900, Sanyo Z4, Optomie HD72 , H57, BenQ 7700 - ktoś może widział/ma i może skrobnąc coś o obrazie :)

dodam że żona nie pozwoli mi na zakup projektora (przeforsuje tv 42") jeśli nie osiągnę "podobnej jakości na ścianie" :(

https://www.audiostereo.pl/topic/24937-jaki-projektor-do-ok-10tys-z%C5%82/

jedynie w czym ustępują projektory w stosunku do TV CRT to poziom odwzorowania czerni

wszystko inne - nayscenie kolorów, rozdzielczość jest wg mnie na lepszym poziomie

a ten link do HP to żart, prawda...

jakieś koszmarne monstrum do prezentacji a nie do KD

ten hp to - wnioskując po parametrach - jest napewno do prezentacji a nie do kina...

Meloman - jak możesz to napisz coś więcej o tej jakości obrazu bo ja chyba obejrzałem nie ten projektor albo mam coś z oczami ??

Ten NEC HT1000 miał ogólnie pojmowaną jakośc obrazu duuużo gorszą niż porządny TV CRT, gdyby tak nie było nie miałbym problemów z żoną i tematem projektora :)

przykład na którym żona pokazuje mi że projektor jest do d.... - płytka testowa DTS Sampler, kawałek z filmu Chicago i wszystko jasne ... nie mam argumentów za projektorem (zaznaczam że widziałem tylko jeden !) - dwie kobiety śpiewające na tle świateł które są "mgliste", "niekonturowe" ze słabymi kolorami - jednym słowem o obraz o klasy gorszy niż w domu na TV...

Mam cały czas nadzieję że ten NEC to niewypał a inne będą o niebo lepsze ...

Krzy$ - właśnie czytałem sporo dobrego o optomie HD72, H57 i widziałem zapowiedzi HD72i - jakbyś je ocenił w porównaniu np. do popularnych Panasów 900, Sanyo Z4 (na razie ich nie widziałem, ale wybieram się) ?

no i gdzie można je zobaczyc "w akcji" ?? (spojrzałem że zajmujesz się optomami stąd pytanie)

Okolice 10 tys to już można powybrzydzać :)

Z LCD masz do wyboru praktycznie Wszystkie nowe LCD 720p : Sanyo Z4, Panasonic AE900, Hitachi TX200, Epson TW600...

Z DLP masz wszystkie 480p oraz z ciekawszych 720p: Optoma HD72i, BenQ PE7700, Mitsubishi HC3000. Dostaniesz gdzieś jeszcze pewnie 576p: Mitsubishi HC910, InFocus Screenplay 5700 i Optoma H57.

Tutaj masz przykładowe DLP:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tej rozdzielczości, i przedziale cenowym nowe DLP 720p, przewyższają jakością obrazu LCD. (Opinie zagranicznych forum i recenzji.)

Na model HD72i, który u oficjalnego dystrybutora będzie po targach CEBIT, czekam na demo. I wtedy "naocznie" porównam do H57 i H79. I będzie moża wtedy zobaczyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.