Skocz do zawartości
IGNORED

OPUS AUDIO-zestaw za rozsądne pieniądze

jaro_001

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

W zakładce 'stereo' bywam rzadko. Postanowiłem pochwalić się zakupem zestawów głośnikowych. Od kilku lat słuchałem muzyki na Tannoykach M2 i przyszedł czas żeby wskoczyć troszkę wyżej. Szukając nowych zestawów postanowiłem zwróćic uwagę przede wszystkim na producentów krajowych, ewentualnie DIY - ale na profesjonalym poziomie. Na tym etapie pragnę wyraźnie podkreśklić, że ten tekst nie jest absolutnie 'sponsorowany', nie mam także żadnych powiązań z firmą, której produkt zamierzam tu opisać. W tym wątku pragnę polecić konkretne głośniki osobom, które nie mają grubych tysięcy na produkt tzw. 'markowy' a chcą obcowac z profesjonalnie zaprezentowaną muzyką. Tylko tyle i aż tyle. Uwaga dla czytających dalej! Moje preferencje muzyczne i opis mojego systemu znajdziecie w 'o mnie'.

Zatem do rzeczy...

Na tapetę postanowiłem wziąć produkty firm AUDIO ACADEMY, ESA i OPUS/ARGOS AUDIO z przedziału do 2tyś złotych. Raczej konstrukcje wolnostojące. Jako, że z Torunia najbliżej jest do Bydgoszczy to jako pierwszych wybrałem Panów z firmy ARGOS AUDIO - a dokładnie ich budżetowe konstrukcje, które robią pod znakiem OPUS AUDIO. Od razu poczułem, że rozmawiam z profesjonalistami ...i do tego miłymi i życzliwymi ludźmi! Jako, że cenię rzetelny i wolny od propagandowej ściemy kontakt z producentem Panowie Waldek i Bartek otrzymali od razu 'bonus' za postawę :-)

Zaproponowano mi odsłuch konstrukcji na przetwornikach Vifa, czyli tweeterze DX25 oraz średnioniskotonowym M18WH. Przetworniki te oprócz tego, że są bardzo popularne wśród 'DIY-makerów' wykorzystywane są także w drogich zestawach tzw. markowych (np. niektóre z oferty firm ProAC i Audio Physic - choć mogę tu być nie do końca precyzyjny). Przetworniki te umieszczono w offsetowo wykonanej obudowie zamkniętej, dociążonej piaskiem. Wybarałem się na odsłuch do Bydgoszczy z moim kompletnym systemem i okoła 30toma płytami. Po blisko 3 godzinach słuchania wiedziałem, że ewentualna konkurencja będzie miała trudne zadanie.

A jak zagrały OPUSY? Od razu słychać, że garją dźwiękiem zrównoważionym, detalicznym - raczej analitycznym niż ciepłym, choć bogatym w barwy (na tyle na ile w tym temacie pozwala moja elektronika NAD). Żadnego zakresu nie eksponują, żadnego nie skąpią. Mówią prawdę o nagraniach - jest to poszukiwana przeze mnie cecha. Symfonika idealnie rozplanowana i z odpowiednią wagą, kameralistyka i jazz namacalne. W rocku różnie - jak się producenci płyty przyłożyli do roboty to ok, jak nie to lipa! Przy okazji na jaw wyszła 'malizna' mojego dotychczasowego kabla głośnikowego IXOS - grał sucho. Tannojki grały z nim dobrze, lepsze od nich OPUSY od razu go zdyskredytowały. Pan Bartek zaproponował odsłuch kabla VOLTA (producent także z Bydgoszczy). Dopiero z tym kablem system zagrał tak jak się należy, wypełniając barwami miejsca gdzie IXOS tych barw poskąpił. Na uwagę zasługuje bas Opusów. Z zestawu zamkniętego gra on inaczej niż z bass reflexu. W mojej subiektywnej ocenie o wiele lepiej, tzn. nie dudni tylko gra. Opus pokazuje w tym zakresie detale, których bym się nie spodziewał usłyszeć z obudowy typu bass-reflex. Pamiętajmy, że jest to zestaw dwudrożny z dwoma tylko przetwornikami!

Tego samego dnia kiedy słuchałem Opusów miałem także możliwość umówionego wcześniej posłuchania w salonie-audio zestawów tzw. markowych do 3,5tyś zł. Były to Usher 520 (minimonitor za 1,3kz), Dali Concept 6 (1,99tyś,-) i Avance Dana 670AV (około 3.5tyś,-). Powiem krótko bo szkoda mi miejsca. Dali i Avance to totalna porażka na całej linii! W ich dźwięku nie znalazłem nic dla siebie. Jedynie najtańszy Usher dzielnie się bronił. Te minimonitorki zagrały dźwiękiem zrównoważonym, ale za małym do mojego pokoju i za małym żeby zagrozić Opusom.

Na tym etapie zdecydowałem zaprzestać dalszych poszukiwań i zamówić zestawy wraz z kablami głośnikowymi w firmie ARGOS/OPUS AUDIO.

Po 3 tygodniach miałem gotowe zestawy, którymi się cieszę, i które pozwalają mi odkrywać moje płyty na nowo.

Chciałbym podkreślić jedną ważną rzecz. Od zakupu minął około miesiąc a ja wciąż zarzucam Pana Bartka różnymi pytaniami na które on cierpliwie mi odpowiada. Dzięki temu udało się właściwie ustawić głośniki w moim pokoju, choć Pan Bartek był gotowy w razie problemów przyjechać do mnie i sprawdzić akustykę pokoju. Kontakt z producentem nie skończył się wraz a momentem zakupu przeze mnie głośników. Na zakończenie dodam tylko, że mam na nie 5 lat gwarancji i nie musiałem wpłacać żadnej zaliczki.

Reasumując. Jeżeli szukacie dla siebie równo grających głośników a nie macie na to 8 czy 10 tyś.zł to polecam kontakt z firmą ARGOS AUDIO - tym bardziej jeżeli cenicie profesjonalny i oparty na zdrowym rozsądku kontakt pomiędzy klientem a producentem.

Załączam kilka fotek z mojego pokoju, choć nie pokazują optymalnego i ostatecznego ustawienia moich nowych głośników. UWAGA! maskownice wykonano na moją prośbę! Słucham bez nich, ale chronią przetworniki przed moim 2 letnim synkiem!

pozdrawiam wszystkich

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6776-100005660 1170286616_thumb.JPG

post-6776-100005661 1170286615_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-6776-100005657 1170286621_thumb.JPG

post-6776-100005658 1170286619_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

To nie pierwsza pozytywna opinia ta temat produktów duetu z Bydgoszczy, więc jak najbardziej wierzę powyższej opinii. Pogratulować udanego zakupu :) A co z fotkami??

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

• Redaktorzy

jaro_001 - napisz coś więcej o tych kablach Volty. Jeśli nie w tym wątku to np. w nowym. Jakie maja modele i ceny . Link do www również by się przydał.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz:

Jak można nie znać Volty?? przecież to stara, uznana na całym swiecei marka hi-endowych kabli opracowanych przez specjalistów z Madagaskaru ;-))) a tak poważnie to małe sprostowanko - Volta funkcjonuje w tej chwili jako DIY, wykonuje te kable mój kolega, którego znam jeszcze z piaskownicy. W najbliższym czasie zamierza z tym ruszyć bardziej oficjalnie, to jest jednak dla niego zajęcie dodatkowe, które wykonuje poza zasadniczą swoją pracą, stąd na razie brak jakiegokolwiek rozgłosu. W chwili obecnej określenie "producent" jest jeszcze troszkę na wyrost, z naciskiem na słowo "jeszcze", naklejki jak widać są już gotowe i razie gdyby był ktoś chętny jest możliwość przetestowania i wykonania. Poproszę kolegę zeby na priva coś napisał na temat swoich wynalazków, ale to pod wieczór, jak wróci z pracy, on jest najlepiej zorientowany. Ja tylko mogę powiedzieć że sam używam tych kabli, bardzo mi one pasują...

Pozdrawiam!

Bartek

fornir jak w moich Akusach;).Powiedz cos o konstrukcji,jaka paczka,jak solidna:) jakie elementy w zwrotnicy,jakiet o sa przetworniki.Wysokotonowy to chyba vifka z serii TC,czy cos bardzo podobnego,co miałem w avance epsilonach.

elfan >

- fornir brzozowy

- co to jest 'paczka'? masz na myśli obudowę? Jest solidna. Każda kolumna głośnikowa waży ponad 20kg. Dociążona zostałą przez producenta piaskiem. Co do budowy to zapytam producentów, chyba sklejane płyty wiórowe.

- elelmenty zwrotnicy - nie wiem, zapytam

- o przetwornikach już napisałem w pierwszym poście - zapraszam do lektury.

Panowie... nie przesadzacie z tymi wkrętami?

Żeby zastosować śruby imbusowe, należy przymocować gniazda z gwintem od wewnątrz obudowy.

Ta operacja jest trudna, zwłaszcza w przypadku płyty wiórowej.

Wymaga frezarki, na oko sie tego nie zrobi porządnie, chociaż koszt części groszowy.

Wkręty łatwiej zastosować...po prostu :-)

PS Ładny kolorek tych Opusów

Eeee tam, czepiacie się. Kolega zakupił zestaw, z którego jest bardzo zadowolony. Napisał, że ustawienie nie jest ostateczne, a miejmy nadzieję, że osiągnie to optymalne. Pogratulować syatemu.

P.S. Ile mb te kableki Volta?

Ustosunkuję się do zarzutów o wkrętach - ich uroda to kwestia gustu, na życzenie można mieć śruby imbsowe. Wkręty mają jednak jedna zasadniczą zaletę - nie wystają poza wytłoczenia pod śruby w koszach wysokotonówek. Dlatego też o ile tylko to nie przeszkadza nabywcy używamy wkrętów. Czy to od razu przesada?

Pozdrawiam!

Bartek

dzieki za odpowiedz.Moja paczka jeszcze ciezsza bo 35kg sztuka;),ale nie o moje tu sie rozchodzi;).Ale kolumienki ładne,jak za 1900zł,konkurencja ta bardziej reklamowana wysiada od razu,tak do 5-6kzł.Przynajmniej oceniajac po wartosci materiałowej,bo brzmienie to gusta itd..znam takich co podobaja im sie jak ładnie rezonuje obudowa i ponoc wprowadza ona klimacik do nagrac(lol) :).

A co do wkretów,to wcale nie trzeba do imbusów srubek w srodku,ja mam imbusy i sa wkrecane w goły MDF.

a co do głosników,faktycznie nie jestem za bardzo spostrzegawczy ze juz to opisałes.Jednak po czesci zgadłem,na górze jest vifka bardzo podbna jak nie identyczna oprócz innego frontu do tej co miałem w epsilonach.Super głosnik!

Witam

Wielka szkoda, że nie przesłuchałeś produktów Audio Academy oraz Esa!

A.A posiadam, a ESy słuchałem kiedyś jest to również bardzo poprawny i wciągający dźwięk-myślę, że do 2tys. zł.

nie ma wielu rywali.

pozdrawiam

• Redaktorzy

THnX - info o kablach dotarło na priva. Czekam na "ciąg dalszy" i cieszę się, że kolejny "audiofilski" producent wypływa na "szerokie wody".

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

jakobs: dzisiaj już Pan Darek mnie "męczył", wiele wskazuje na to że niedługo wybierzeymy się na Mazury, ale na razie nie chcę nic obiecywać żeby nie zapeszyć. Póki co w przyszłym tygodniu na bank jadą na Mazury interkonekty Volty :)

Pozdrawiam!

Bartek

Witam

Mam pytanko czy kable głonikowe Volty zagrjš poprawnie ze wzmakiem lampowym ? Czytajšc powyższe wpisy zwróciłem uwage na te kable i jestem ciekawy opini użytkowników którzy je posiadajš a także dostępnoci i ewntualnych cen zakupu.

Pozdrawiam

Dzień dobry

Nie przeszkadzają mi absolutnie zamontowane śruby, nie ma to dla mnie znaczenia czy śruba, czy imbus czy inny kalafior ;-)

oley >

Tak jak powiedziałem (i zauważył także Simonello) na zdjęciach nie widać ostatecznego ustawienia. Optymalne ustawienie to baza poszerzona o około 60-70cm. Odsunąłem także je bliżej okna o około 20-30cm. Dzięki temu ustawieniu dźwięk stał się większy, bas lepiej się rozwija - i to bez utraty detali w wysokich i średnicy. Do tego jeszzce postawiłem obie kolumny na kamiennych płytach, które mam od standów po tannojkach. To jeszcze bardziej polepszyło lokalizację żródeł - bez zmniejszania sceny. Do tego jak słucham w weekendy troszkę dłużej (ehh, brak wolnego czasu...) to za głośniki wstawiam płaty perforowanej gąbki (około 50/100cm sztuka) i częściowo zasłaniam szybę piankowym materacem (nie dorobiłem się firanek - i wcale ich nie chcę na oknie!). No i w takich warunkach orkiestra brzmi jak orkiestra!!!!! :-)

Simonello >

Co do ceny kabla to wolałbym się nie wypowiadać. Nie upoważniono mnie do upubliczniania ich ceny. Tak jak napisał Pan Bartek z Argosa produkt dopiero 'wchodzi' na rynek i nie wiem czy 'Volta' ma już jakąś politykę cenową?! Powiem tylko, że grają naprawdę wyjątkowo! Polecam sprawdzić jak tylko będziecie mieli okazję.

elfan >

W moich Opusach nic nie rezonuje :-) Obudowy są solidne. Zaiste dziwni to chyba 'audiofile' co lubią jak im rezonuje, prawda?

wiktor3 >

Ja nie żałuję, znalazłem dźwięk jakiego szukałem. Aczkolwiek nie ukrywam, że dużym szacunkiem dażę AA i ESĘ pomimo tego, że nie słyszałem ich produktów. Po prostu wybrałem producenta bliższego geograficznie - uwierz mi, że to duża zaleta - szczególnei w razie jakiś - odpukać w nie malowane - kłopotów. Ale jak mie się kiedyś trafi posłuchac produkty AA i ESY w pobliżu mojego domciu to chętnie to uczynię.

italus >

Ja tego nie wiem. Przyznam, że tak troszkę niechcący 'wyciągnąłem' Voltę na forum. Myślę, że to tylko kwestia czasu kiedy usłyszymy o tych kablach więcej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.