Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa dyfuzora akustycznego

lolipop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

No wiec tak jak w temacie.

zbieram sie do budowy takiego właśnie cuda.

I tutaj pojawiają się pytania moje, na które mam nadzieję ze ktos dał by radę odpowiedzieć.

1. Czy koniecznie styropian?? (cytat z HIFI.pl "Najbardziej znane ustroje akustyczne RPG są wykonywane głównie z drewna")

Własnie z drewna chciałem wykonać. Rozumiem ze styropian ma pewne własciwosci tłumiace, ale jeśli naprzykład na każdy z drewnianych klocków nakleil bym taką gąbkę akustyczna jaką stosuje się pod panele podlogowe, lub też jakiś bardziej dedykowany tym celom materiał.

2. W dwóch wątkach na tym forum trafiłem na kalkulator

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chciałbym się troszeczkę na nim oprzec, przynajmniej losowy rozstaw klocków.

Ale moje pytanie dotyczy kalibracji klocków. Nawiązując do tego kalkulatora powinna sie cała tablica skłądać ze 144 elementów (12x12), wiec w zależnosci od wymiarów jakie mi kalkulator poda klocki powinny mieć różne wymiary, np 25x25 lub nawet 70x70 ?? Czy w wiekszosci dyfuzorów stosuje się standardowe wymiary.

Moze ktos zrobił jakiś "działajacy" dyfuzor i ma jakieś rady dotyczące np. długości klocków.

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24792-budowa-dyfuzora-akustycznego/

Rozmieszczenie słupków i ich wysokosci wcale nie sa przypadkowe. Są obliczne na podstawie tgz "quadratic residue" to po pierwsze. po drugi styropian wcale nie ma dobrych własnosci pochłaniających. Stosuje sie go z uwagi na niską cenę i łatwość obróbki.

Wysokością słupków określasz dolną granicę działania dyfuzora, do jakiej częstostliwości w dół bedzie skuteznie działal. Szerokoscią scianki słupka otrzymujesz górny zakres. Mozesz wiec zrobić dyfuzor pracujacy w bardzo szerokim pasmie jeśli długość najdłuzszych słupków bedzie wynosiła 1,5 metra i ścianka słupka 0,5cm, z tym ze tych słupków będą tysiace. Generalnie używa sie max głębokosci około 25-30cm i ściankę słupka 4-5cm co z reguły owocuje skutecznym rozpraszaniem w pasmie od 600-800Hz do 3,5-4Khz. Orginalny Syline RPG ma chyba 27cm max wys. i ścianki 5cm.

Masz kalkulator. Znasz zasady, nie ma co dyskutowac tylko rób...będziesz zaszokowany efektami.

Najlepiej działa na pierwsze odbicia.

Pozdr.

Kalkulator do którego link podałeś słuzy do oblicznia tgz. dyfuzara skyline. Sąróżne dyfuzory, a przede wszystkim są jedno i dwuwymiarowe, czyli działające w jednej płaszczyźnie lub wdwóch. inne rodzaje faktycznie najczęściej wykonuje się z drewna.

Ukryta Zawartość

post-568-100005797 1170286420_thumb.jpg

post-568-100005798 1170286419_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy zrobisz ze styropianu czy z drewna będzie działać dobrze, nie materiał tutaj jest kluczowy a kształt i wymiary, mozesz zrobić z plastiku.

A co do wymiarów słupków to logiczne jest ze jesli dasz mniejszy rozmiar słupka to będzie ich wiecej. Kalkulator do którego link dałeś ma stalą liczbę słupków więc jesli dajesz mniejszy rozmiar słupka to on zmniejsza wymiar całego panelu.

No to ok, zobaczyłem ze w tym programie można zmieniac wymiary boczne słupków.

Zrobię wszystko z drewna, pracuję w markecie budowlanym wiec materiały kupie jako straty za grosze, i wszytsko otzrymam dokłądnie docięte.

Wymiar 90x90 słupki 45x45mm a więc 400! słupków.

Troszke pracy w to włozę.

Na dodatek całosć pomalowana w dwa kolory.

Jak zrobię (ok. miesiaca) dam jakieś foto.

Oczywiscie buduje 3wymiarowy

Potem moze 2 wymiarowy, a na koniec 2 sztuki jednowymiarowych.

PrzemekElektro, 26 Lut 2006, 22:42

>Jak się to ładnie pomaluje i powiesi na ścianie to będzie wyglądało jak jakaś sztuka nowoczesna :)

I rewelacyjny pojemnik na kurz i wszelkiego rodzaju roztocza ;)

zdezintegrowany_3PO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.