Skocz do zawartości
IGNORED

G-601 A- co można poprawić

vinylec

Rekomendowane odpowiedzi

=>Lasica, 2 Gru 2007, 15:12

Jest piknie tylko zaznacz że ramię jest odizolowane od chasis (czyli jak kto woli obudowy gramofonu)

No i dodaj że to jest podpięte przez Rafaell's cable

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Naprawdę hula gramiak że hej, nawet na tej wkładce MF100-wszystko jest podane tak szczegółowo, pięknie i analogowo że będę sobie musiał w moim nowym JVC QL-G90 wymienić właśnie na te IC -no ale szewc bez butów chodzi :)

Propozycja tylko dla forumowiczów mogę puścić w obieg te kabelki (wersja z obu stron cinch) tylko muszę wiedzieć że będą u kogoś w testach nie dłużej niż tydzień i do kogo idą dalej (ważne 1,2metra wystarczy ? chociaż czym krótszy kabelek tym lepiej,to jaka długość [przechodnia;)],

No i oczywiście coś za coś opinia w kabelkach, najlepiej porównanie z tym co macie o gramiaku wkładce i ramieniu też napiszcie

reszta na PW

Pozdrawiam

Rafaell

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jakby ktoś był na kupnie Bernarda G603 z właśnie tymi kabelkami i po remontach i z "tuningiem" to właśnie się go pozbywam :( jeden kabelek z uziomem masy i ramienia jest zielony-ważne już nie trzeba się bawić z przeróbek z DIN na Cinch, wtyczki oczywiście profesjonalne pozłacane Neutrika. Jest ważna informacja od pierwszego właściciela ! może nawet instrukcję i gwarancję wygrzebię :D

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 1 miesiąc później...

Poprawiałem, poprawiałem, aż wyszło coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>conri

Byłem na to przygotowany

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie takia płaska tuleja w obsadzie powinna być i w oryginale 601.(nie mylic z trabim)

Z foniki wychodziły ramiona z trzema różnymi wysokościami. Przez co "ogon" ramienia był czasem uniesiony. Ta Twoja obejma daje właśnie to co trzeba.Gratulacje-Lenco zacnie wygląda i pewnie brzmi też.

• 2 tygodnie później...

Na foto jest płytka stabilizacji obrotów ,z przełacznikami isostatami od WG610. Czy posiada ktoś dokumentację jaki transformator i powinien ją zasilać.

Czy w fonomastrze 76, z=napięcie na stabilizacje było brane z tego samego trafo co na końcówkę mocy i pre.

Może ma ktoś mozliwośc zrobienia foto,werku od spodu . kompletnego fonomajstra 76.Mając inne egzemlarze kazdy jest wyposażony w inną płytkę .Brakuje mi w tym egzemplarzy diod zasilaniu , chyba ze byly przy trafo głównym , lub poza płytką .

Ta nosi oznaczenie TOORAL T4-B-2217-248 78/1 to rok prod.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na foto jest płytka stabilizacji obrotów od Wg 610 .Część gramofonowa rózni się od pierwszych wersji Fonomastera kominkiem z neonówką przy podporze ramienia i własnie płytką stabilizacji.O ile poprzednie wersje (peryskopowe) znam , to nie bardzo wiem jakim napięciem była zasilana ta wersja .Jakie trafo było montowane .A moze napięcie dla stabilizacji i silnika brane było z głównego trafa zasilającego pre i stopień wyjściowy. A może ma ktoś łatwa możliwość zrobienia fotek wewnętrzych układów fonomastera WG610f. Wtedy prośba na mail-box .Interesuje mnie głównie zasilanie tej płytki,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

witajcie, odświeżam wątek, bo stałem się posiadaczem tytułowego. kupiłem z powodów kolekcjonersko patriotycznych bez większych nadziei na wybitny dźwięk. no i ten dziadziuś mnie zaskoczył :))). zrobię go więc na cacuś. jak się doczytałem dobrym wytłumiaczem plinty jest mata bitumiczna (?). w ciastoramie jest takowa w zwojach po 32 zeta. można wybrać, także taką z folią metalową z jednej strony. pytanie moje brzmi: czy ma sens wytłumianie taką taśmą traktując ją jednocześnie jako dodatkowy wewnętrzny ekran, czy to nadgorliwość (gramniak minimalnie brumi)?

pozdrawiam

Przecież w tym sprzęcie płyta nośna jest metalowa , po co więc ekran.

Poza tym folia aluminiowa nie ekranuje od pola mag.

Sprawdź połaczenia masy ramienia i przy obsadzie ramienia/Podkadka fi 24mm z dolutem). Masa jest oddzielna dla samej rurki do headshella i kardana

• 2 lata później...

Witam,

Przywracam do sprawności G 601. Gramofon był w kiepskim stanie. Przeczytawszy cały wątek i parę pobocznych zdołałem przywrócić działanie windy, pozbyłem się luzów na ramieniu itp. Musiałem również przylutować jeden kabelek do kostki DIN na wyjściu ramienia bo odpadł. Tu zauważyłem coś dziwnego (a może nie i się nie znam). Mianowicie 2 pierwsze uszka od kostki były wolne, następnie do uszka 3-ego był jeden żółty, do kolejnego 3 czerwone razem i drugi do ostatniego uszka. Czy to jest normalne? Jeżeli nie i wymagać to będzie kolejnego lutowania, czy lepiej pozbyć się kostki DIN i połączyć kabelki prosto do wmontowanego kabla cinch? Kabelki są w marnym stanie, czy demontaż ramienia w tym celu jest skomplikowany (nigdzie nie mogę znaleźć takowego opisu). Narazie rozkręciłem je do przesmarowania (3 śrubki z wklęsłym stożkiem) więc nie wiem jak sprawy mają się "dalej". Mam również pytanie odnośnie drążka anty-skatingu, ponieważ muszę je dorobić, szukam wymiarów (przybliżona waga, długość, nacięcia) Doczytałem już wcześniej wagę ciężarka, który też jest do dorobienia. Po pierwszych próbach gra na jeden kanał, czy to możliwe, że jest to sprawką "poknoconego: łączenia na kostce DIN wspomnianego wcześniej czy może pomieszane kabelki przy wkładce? Jestem raczej początkującym reanimatorem więc przepraszam z góry za tą ilość pytań. Bardzo mi zależy na odrestaurowaniu owej Unitry, szczególnie, że mój poprzedni gramofon poszedł już w świat...

Dzięki za ewentualną pomoc i pozdrawiam.

W tym przypdku połaczone są masy kanału prawego i lewego.Najlepiej przelutuj rozseparowując je. Do przewodów RCA dajesz prawy sygnał prawa masa i lewy sygnał lewa masa.gniazdku i wtyku,lub podepnij kabel z RCA,.pamiętajac o połaczeniach mas ramienia i chassis.A sygnałowe tylko pod RCA.Były opisywane te połaczenia na forum.

Dobra, zakupiłem dziś kable do ramienia, mam nadzieję, że przed weekendem przyjdą i w końcu mi zagra. Szkoda, że owy temat umarł, chodź zdaje sobie sprawę, że mineło już dosyć sporo czasu od ostatniego wpisu nie licząc mojego i odpowiedzi ricona. Jeżeli chodzi o mechanizm antyskatingu, w wyniku braku danych, nie będę się przejmował masą pręcika a długość spróbuję wymierzyć ze zdjęć na necie + proporcje. Ciężarek 1.18g dorobię i w/g podpowiedzi nawiercając osiągnę odpowiednią masę. No nic, pozdrawiam!

Do przekablowania,ramię musisz zdemontować z gramniaka

Zdemontować złącze SME (wkręt+ ogrzanie rurki po obwodzie w miejscu wkręta.

Rozkręcenie krzyżaka kardana ,dla przewleczenia w pionowej kolumnie + przelutowanie kabli w złączu i SME i DIN 545. Sprawdzenie zgodności sygnałowych i masowych wyprowadzeń.Przewód musi być bardzo flexi,aby nie hamował ruchu ramienia.

Temat nie umarł , tylko ludzie mają co robić:)

@Baarto, pamietaj o właściwym podłączeniu kolorów okablowania pod piny ;-)

post-27746-100000080%201278961212.gif

No i ja bym sie raczej nie bawił w podpinanie tych kabelków spowrotem pod DIN, tylko skombinuj jakąś płytkę i podlutuj kable z ramienia bezpośrednio do kabla RCA, odpowiednio rozseparowując masy lewego i prawego kanału i wyprowadzajac uziemienie na zewnątrz ;)

K.

Ech...nie dostałem potwierdzenia ze sklepu, więc przed weekendem kable pewnie nie przyjdą. Wybiorę się do sklepu i przynajmniej zapytam o tą płytkę do połączenia kabli ramienia do RCA. Zrobię próby rozkręcenia ramienia więc jak już przyjdą kable to wymienię je w tempie serwisantów F1. Cały czas się zastanawiam czy wywalić plastikowa 8-kę mocując windę i antyskating w obudowie, czy dorobić ją z innego surowca czy zostawić wszystko oridżinal. Chyba zrobię losowanie, bo w każdym rozwiązaniu widzę plusy i minusy. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam

Zdemontować złącze SME (wkręt+ ogrzanie rurki po obwodzie w miejscu wkręta.

Pytanko: demontując złącze SME poprostu wykręcam je (ta tulejka z nacięciem)? Nie widzę żadnego wkręta więc domniemam, że jest ono wkręcone w "rurkę" ramienia. Wolę zapytać zamin otworzę wątek "jak zepsuć ramię";) Powiem szczerze, że już lekko próbowałem odkręcać ale ani drgnie. Bez upewnienia się, wolę nie zwiększać wektora siły. Dzięki!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pytanko: demontując złącze SME poprostu wykręcam je (ta tulejka z nacięciem)? Nie widzę żadnego wkręta więc domniemam, że jest ono wkręcone w "rurkę" ramienia. Wolę zapytać zamin otworzę wątek "jak zepsuć ramię";) Powiem szczerze, że już lekko próbowałem odkręcać ale ani drgnie. Bez upewnienia się, wolę nie zwiększać wektora siły. Dzięki!

Nie jest wkręcone. Jest wklejone w ramię. Pomaga czasem lekkie podgrzanie ramienia tuż przy koszyku.

GM

Nie jest wkręcone. Jest wklejone w ramię. Pomaga czasem lekkie podgrzanie ramienia tuż przy koszyku.

GM

A brzmienie po tym podgrzaniu nie będzie za ciepłe? :)

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.