Skocz do zawartości
IGNORED

G-601 A- co można poprawić

vinylec

Rekomendowane odpowiedzi

Gramofon wygląda ładnie. Ramię mnie nie przekonuje mimo, że to klon Micro Seiki. Niestety jestem przekonany, że wiele płyt zagra z dużymi zniekształceniami w sybilantach (mam kilkanaście takich "trudnych" płyt). Nie uwierzę jak nie usłyszę. Ot taki ze mnie "Niewierny Tomasz" :)

Jeśli chodzi o sybilanty nie są zbyt mocno akcentowane.

Widok zawieszenia ramienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>>lenin

Niesposób się nie zgodzić z Twoimi spostrzeżeniami. Też mam wrażenie przy odsłuchu G-tki że gra gorzej od chociażby stuningowanego G464 czy Adama. Nie wiem czy to wina tego overhangu , czy też ramienia wszczepionego w konstrukcję na zasadzie eksperymentu w czasach PRL-u. Oczywiście brzmienie rozpatrujemy dla tych samych wkladek koszyczków, i następnych elemetow toru.Pamiętając o geometri ustawienia.

Jedynie zaletą G601 jet masa talerza i prostota konstrukcji.Mimo że jestem w posiadaniu 601 to w użyciu jest Adam z AT 24,

Myślałem , że 601 to najlepszy polski gramofon. Tak wyczytałem z Forum i pism branżowych- widocznie się myliłem. Szkoda, że nie mogłem posłuchać Adama. Myślę, że zmiana G-8010 na G-601 to i tak postęp.

Feralny koszyczek- chyba coś z dyskoteki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To prawda. W moim poprzednim G-8010 tez wymienilem na Reloopa. Sam koszyczek jest plastikowy i choc nie robi najlepszego wrazenia, to ma prowadnice i mozna porzadnie wykalibrowac wkladke. Problam mialem za to z wywazeniem ramienia, bo po wymianie Headshella z tego oryginalnego blaszanego na lekki plastikowy, masa ramienia sporo spadla....

Nim "pożyczę " dobrej nocy zapytam o to czy regulowałeś VTA.Może wkładka jest z tych wyższych i inaczej uklada się ostrze igły. Standartowo powinno być 20st, od pionu. Taka jest większości wartość.Spróbuj opuścić lub podciągnąć zawieszenie po poluzowaniu ampulem wkręta .

Spokojnej nocy;-)))

Wkładka ustawiana w/g szablonu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

Postanowilem sie pochwalic swoim g601. Elektronika wymieniona na LM317. Silnik to Maxon DC motor.

Wkladka MC10 Ortofona.

zdjecia sa tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Arturmis, jeżeli można coś zasugerować to usuń ten uroczy transformator, jeśli nie zupełnie na zewnątrz i z daleka od gramofonu to przynajmniej przenieś go na spód obudowy- warto wtedy zrobić mu ekranowanie.

Pozdrawiam.

Alexander,

Zgadzam sie co do trafa. Prace nad g601 chwilowo ustaly poniewaz

plyt slucham na Micro Seiki MR 411. Mam do remontu jeszcze Lenco 75 i 78. Narazie zbieram informacje o nich.

a tu zdjecie MR 411:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 8 miesięcy później...

Czy ten heatshell może uchodzić za oryginalny do tego gramofonu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Dopnę się do tego watku uruchamiam na nowo swojego Bernarda po ładnych paru latach kurzenia na razie wymieniłem kabelki din na porzadne interconety z wtykami Neutrika (idą do mnie czarne Linna jak będą lepsze to przelutuję) i poszukałem prawidłowego złapania punktów masy (spartolone przez serwisantów)Jest naprawdę przyzwoicie Trafo też zamierzam zakuć w blachy ;) blachę oczywiście wpiać do masy.

Pytanie;

Czy zaekranowanie krótkiego odcinka kabelków wychodzących z mocowania ramienia(4-5cm) poprawi jeszcze niewrażliwość na zewnętrzne zakłócenia-czy do tego wystarczy n.p. zawinięcie folią aluminiowa (spożywcza) i jej podłączenie do masy gramofonu.

Czy można coś poprawić w układzie wyłączania (koniec płyty) z fotokomórką draństwo nie chce mi się za każdym razem wyłaczać przesuwałem "przesłonę" ale dalej raz działa a cześciej nie działa mimo ze jest ustawiona do standardowej średnicy rowka kończącego bieg igły

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

rozumiem ze te wszystkie tuningi polskich smieci sa typowo hobbystyczne i sprawiaja duzo frajdy w innym wypadku naprawde proponuje prawdziwe gramofony - takie potrafili robic na zachodzie w stanach i japoni w lataach 70-85. Oczywiscie bylo ez pelno smieci i w takim wypadku lokalny patriotyzm jest calkiem calkiem ale gdy porowna sie polskie gowno z juz solidnym gramofonem to mimo ze to czesto rowiesnicy to ten zachodni jest zazwyczaj "jak inteligent przy imbecylu".

Piotr__, 20 Sie 2007, 11:24

>rozumiem ze te wszystkie tuningi polskich smieci sa typowo hobbystyczne i sprawiaja duzo frajdy w

>innym wypadku naprawde proponuje prawdziwe gramofony - takie potrafili robic na zachodzie w stanach

>i japoni w lataach 70-85. Oczywiscie bylo ez pelno smieci i w takim wypadku lokalny patriotyzm jest

>calkiem calkiem ale gdy porowna sie polskie gowno z juz solidnym gramofonem to mimo ze to czesto

>rowiesnicy to ten zachodni jest zazwyczaj "jak inteligent przy imbecylu".

No niezupełnie.Jeżeli beziesz miał uszkodzenie mechaniczne wymagajace wymiany częsci , to twój japończyk czy inny za żelaznej kutyny wyladuje na śmietniku.,Natomiast narodowy produkt malym nakładem kosztów i pracy może byc reanimowany.W przypadku zakupów na Aukcjach jest duże ryzyko zakupu produktu z wadami.

A to czy tani produkt z zachodu i wschodu będzie lepszy od rodzimego to sprawa osobistych doświadczeń.I egzemplarza jaki się trafił z Fonicy. a ona była monopolistą w tej dziedzinie.

Wątek dotyczy G 601A -a to był jeden z bardziej udanych wyrobów ŁZR,

Corni dobrze mowi ale vinylec bo akurat do Ciebie kieruje ten teks jest taka drobna spawa - szukam, szukam wsrod perel jesli jakas sie rozpadnie bede mial kolejna moze lepsza moze gorsza ale serwisowalnosc polskich gramofonow wogole mnie nie interesuje bo moge miec na ich miejsce 3 zachodnie, z tego samego powodu wole tez te z dawnych lat od nowych budzetowych w sklepie - kwestia wyboru jeden woli spokojnie i bezpieczniej sie czuje nic wogole nie odkrywajac drugi bawi sie w odkrywce. Nie lubie stagnacji na poziomie daniela. Zreszta to samo mozna powiedziec o wkladkach corni ma kolekcje kilkudziesieciu a sa tez tacy co wola mf100 bo igle latwiej i taniej mzna zdobyc.

Ha ! Piotr_ rze.

Daniel akurat jest tym przykładem "prawie" japońsko zachodniej automatyki. Niby fajnie , zaawansowanie (jak na tamte czasy) technologicznie , tylko że całość do d...y. Niby powinien grac , a gra mechaniką, a nie wkładką .Nawet G461/4 będzie lepszy wspomnianego od Daniela.

>Piotr_ tu wcale nie chodzi o ideologię, ale o pragmatyzm.

Gdzie można nabyć w dobrym stanie Systemdeka, Voyda, AR, czy Lenco i za ile?

W tym temacie cuda się nie zdażają. Skończyły się czasy, że dobry stary gramofon można było kupić za grosze.

Nawet za używanego Shura V-15 chcą 500 zł.

Wszystko teraz jest audiofilskie, albo co gorsza hi-end.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.