Skocz do zawartości
IGNORED

G-601 A- co można poprawić

vinylec

Rekomendowane odpowiedzi

Nie każdego stać na Lina LP-12,ale każdy chciałby aby jego gramofon grał możliwie jak najlepiej.Proszę o sugestje od posiadaczy G-601 A dotyczące uleprzeń tego gramofonu.Słyszałem,że problem był poruszany w jednym z pism,ale nie mogę dotrzeć do tego artykułu.Mile widziane zdjęcia lub opisy poczynionych zmian.Na razie odmalowałem skrzynkę i wlutowałem czincze.Zabawa z winylami jest przednia.

https://www.audiostereo.pl/topic/24738-g-601-a-co-mo%C5%BCna-poprawi%C4%87/

vinylec >

>Słyszałem,że problem był poruszany w jednym z pism,ale nie mogę dotrzeć do tego artykułu.

Artykuł pochodzi z HiFi i Muzyka nr 3/2003, napisany przez jozwę maryna w czasach gdy sam bawił się śmieciowym HiFi (jozwa bez urazy, to taki niewinny żarcik) 8-).

Pozdrawiam.

Jest opcja usunięcia transformatora i izolacji silnika od plyty nośnej.lub maksymalnego 'odwibrowania ".poza tym wykorzystaj regulacje VTA dla idealnego sklaibrowania wkładki, Reszta w kablach o torze pre-amp-amp

Ja wywaliłem winę w indywidualna obsade (rurka z nacięciem przykęcona od spodu w nowym miejscu). Plastikowa ósemka poszla won. Całosc rownolegla , ale wazna jest nie równoległosć ramienia a wkładki

Najsłabszym punktem tego gramofonu był stroboskop składający się z neonówki i rezystora a całość podpięta do sieci. Niestety żeby nie słychać było silnego przydźwięku sieci trzeba zbudować jakiś generator. Można podpatrzeć taki z jakiegoś schematy gramofonów japońskich. Kolega, który ma Bernarda wziął schemat jakiegoś JVC, na prawdę warto buło. Trafo można odizolować, zrobić mu jakiś ekran z blachy Kolega w swoim wstawił toroid, ale nie było zdecydowanej poprawy, choć zawsze to krok do przodu. Kabel sygnałowy był do bani, tu trzeba dobrego kabelka. Jeżeli budżet jest wystarczający widziałem na Allegro Audioquest za 50pln/metr, albo Klotz za 16 - też zważywszy na sprzęt całkiem dobry. Niekiedypomaga jeszcze zmiana prowadzenia masy - ale to polecam raczej doświadczonemu dyi bo jest to racześ czasochłonne - trzeba kilka doświadczeń przeprowadzić a efekt nie zawsze jest satysfakcjonujący. Co do ramienia - ja bym nie ruszał. Te gramofony nieźle pracują z wkładkami Ortofona. Może OM10, bo Concorde to pewnie proszkę za drogie. Wkładki MF-10X dla płyt z tonpresu były wystarczające, ale dla płyt lepiej nagranych lepiej chyba już nie. Pozdrawiam.

Nie wiem, ale trafiłem na szczególny gramofon- zero przydżwięku sieci, nic nie brumi. U mnie gra z wkładką Sumiko Perl. Zdobyłem Hi-Fi Nr 3/2003 z artykułem Alka Rachwalda dotyczacym modernizacji G-601- bardzo ciekawa lektura. Mam pytanie: czy były produkowane te gramofony z różną wysokością zawieszenia płyty montażowej? W moim gramofonie jest ona zawieszona równo ze skrzynką- w gramofonie, którego zdjęcie jest zamieszczone w Hi-Fi wyrażnie ponad skrzynką. Czy z moim jest coś nie tak?

>>Vinylec

G 501A były w dwóch wykonaniach ,jako deck i jako deck ze wzmacniaczem. Natomiast nie było rożnic w zawieszeniu plyty nośnej. Osadzona ona byla w metalowych tloczonych miskach poprzez gumowe tulejki . Aby nie wypadły zabezpieczone były kolki plyty za pomoca pierscieni osadczych/.Na skutek czasu i własnego cięzaru -głównie talerza- gumowe tulejki mogły się ubić i stwardnieć.Stąd obniżenie poziomu o ok 2-3 mm w stosunku do płaszczyzny drewnianej obudowy.Lekarstwem jest wymiana na miękkie, nowe gumki. lub miekie `sprężyny , ale one nie będą tak tlumic drgań jak dobrana miękkoscia guma.No i pamięać należy o miseczkach ,Jelsi sprzęt z drugiego obiegu , mógł mieć przeszlośc .

>>> conri

proszę porównaj zdjęcia z wątku "Fonica G 601 A vs. GS 464" - wyrażnie widać, że płyty są zawieszone inaczej- raz w skrzynce, raz ponad nią, poza tym były różne pokrywy - jedna z giętej pleksy, po bokach otwarta i wkładana w zagłębienie w skrzynce (zdejmowana) i pełna na zawiasach

>>vinylec

odpowiedż hurtem.

1.

Jedyny właściwy fabryczny model g 601 A , to ten z tloczoną pełną pokrywą i płytą nośną (chasssis) równą z drewnianą obudową . Wszelkie nakładane, odstające od skrzynki płyty z mechanizmem to dzielo rąk i umysłow kolejnych właścicieli.

2.

Jeżeli chcesz skorygować pochylenie boczne wkładki to prawdopodobnie wina lezy w gnieżdzie kontaktowym . Jest ono zwykle wklejane i dla uruchomienia (obrócenia) należy delikatnie podgrzać zapalniczka .ale z wyczuciem by nie podtopic okablowania ramienia. potem 1/2 kropli cjaka ustali na wieki połozenie.Bywa że błąd ustawienia koszyka i wkladki tkwi w złym ustawieniu bolca we wkładce.Zwykle to jest przyczyną pochylenia w poziomie.Pewniej będzie jak przymierzysz inny koszyk i sprzwdzisz jak jest

• 1 miesiąc później...

Z zakupem może być mały problem, ale można coś takiego bez większego problemu dorobić. Oryginalny ciężarek waży 1,378g. Walec o tym ciężarze nawiercony w środku z kilkoma centymetrami żyłki przewleczonej przez ten otworek spełni swoje zadanie. Pozdrawiam.

• Redaktorzy

"Jedyny właściwy fabryczny model g 601 A , to ten z tloczoną pełną pokrywą i płytą nośną (chasssis) równą z drewnianą obudową . Wszelkie nakładane, odstające od skrzynki płyty z mechanizmem to dzielo rąk i umysłow kolejnych właścicieli."

Niekoniecznie. Miałem w rękach (oprócz swojego) jeszcze dwa G601A, i wszystkie trzy miały pokrywę z giętej pleksi otwartą po obu stronach, mocowaną w rowku z tyłu obudowy. Możliwe, że jest to wersja z wczesnych egzemplarzy produkcyjnych. Natomiast co do gumowych korków dystansujących płytę główną od skrzynki - w egzemplarzu który tuningowałem, były to cztery podkładki, z czego jedna za krótka, i tylko ten róg leżał bezpośrednio na skrzynce. Wymieniłem ją na większą, i uzyskałem równomierne położenie, bez stykania się z powierzchnią drewna. Wnioskuję z tego, że były i takie i takie egzemplarze, mój, jak widać, był, ehm, mieszany. W mojej opinii - niechlujstwo przy doborze elementów i montażu.

• Redaktorzy

Co do ciężarka anti-skatingu, to naj łatwiej wystrugać coś takiego z ołowianego ciężarka wędkarskiego (w różnych rozmiarach, dowolny sklep wędkarski). Łatwa obróbka (zmniejszać masę można przy pomocy ostrego np. nożyka tapicerskiego lub skalpela) i łatwo potem zamocować na żyłce.

Nie neguje istnienia innych wersji wukonania opuszczjących taśmy ŁZR Fonicy.a swoja opinie opieram na dwuch G-tkach , ktore przeszły przez moje ręce , a jedna pozostała.Być może że deficytowe w latach 70-tych tworzywo jakim był polimetakrylan na pokrywy , powodował szukanie jego oszczedności -i stad pokrywy zawijane z pustymi bokami. A moze puscisz fotke takiej edycji. Co do tuleji Gumowych to niestety z racji dośc miękkiej struktury gumy , mialy roąne wyskosci i faktycznie czasem plyta "kulała"Róznice dotyczyły tez wkladek z jakomi opuszczaly fabryke gramofony. Przy dozie szcześcia można było trafic na Shura M 44MB , ADC k9, lub Tenorela 2001(potem licencyjna MF) . To tyle uwag z lekcji historii;-)

• Redaktorzy

Niestety, nie mam żadnego zdjęcia swojej starej maszyny, a w HFM chyba (?) były zdjęcia bez pokrywy. Zresztą, nie była ona szczególnie praktyczna, kurzyło się.

Jak wam się podoba ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.