Skocz do zawartości
IGNORED

Sansui - wrazenia, opinie , porady.

staniu777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich..

Mam głównie pytanie do posiadaczy amplitunerów bądż wzmacniaczy firmy Sansui.

Czy tylko w moim odczuciu jest to firma warta zainteresowania, chodzi mi o sprzet z lat 70 -80.

Posiadam akurat amplituner tej firmy. Jak to jest ze w sumie dosć dobra jak nie wybitna firma nie mówie oczywiście o wszystkich urządzeniach jest w sumie tak mało znana. Na forum dosłownie kilka wpisów. A moze jest tego jakaś przyczyna ?

Jeśli ktos ma wzmak badz amplituner lub CD z troszkę dawniejszych lat z CD będzie gorzej :) to proszę o słów kilka.

Wszelki negatywne badz pozytywne opinie na ten temat.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/24737-sansui-wrazenia-opinie-porady/

Mało znana - chyba jednak nie. Mało znana w POlsce, to tak. Lata jej świetności przypadły bowiem na czas, gdy w Polsce tego sprzętu po prostu nie było, bo było go na półkach ani w Pewexie, ani w Baltonie. Bo okres świetności firmy trwał gdzieś do połowy lat osiemdziesiątych. W Polsce jako marka więc w świadomości nie zaistniała, marki to był Technics (w Polsce wręcz symbol hi-fi), Pioneer i parę innych. Ale nie Sansui. W świecie było inaczej i wśród miłośników używanego zażywa ona zasłużonej chyba popularności. Chodzi zwłaszcza o świetne amplitunery, tunery, mniej o wzmacniacze. Ale raczej już nie o odtwarzacze CD, bo to przypada już na lata dość niskich lotów tej marki.

Na audiofilskich forach jest o Sansui sporo. Na AudioKarmie odnajdziesz nawet osobny kącik dla miłośników Sansui:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Sporo o tunerach Sansui jest również na stronce TIC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I chyba tylko dla Sansui prowadzone są z tą skrupulatnością notowania cen sprzęt używanego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A na naszym forum najwięcej o sprzęcie Sansui znajdziesz w wątku 3620 o ślicznych tunerach (o amplitunerach też jest tam trochę).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam ze sprzętu Sansui miałem do czynienia tylko z kolumnami SP 50. Kupiłem je dla rodziców - pasują im do mebli ;-) Opisywałem je już i nie ma się chyba co powtarzać. Wrażenie robią przede wszystkim drewniane maskownice. I to może jeszcze, że te kolumny wciąż grają ;-))) Bo mają sporo ponad trzydzieści lat! Polecić zaś mogę wszystkim, którzy chcą nie mają zbyt dużo pieniędzy i dla których jednocześnie również wygląd kolumn odgrywa sporą rolę.

I jeszcze jedna stronka o Sansui, gdzie zreszta można odnaleźć i te moje kolumny:

Ukryta Zawartość

A na tej dla odmiany akurat nic o nich nie ma:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Tutaj jest przegląd oferty:

Ukryta Zawartość

a tutaj mój faworyt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) b-209thetube.html

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz>>>

To są chyba starsze modele, nowe Sansui wyglądają zupełnie inaczej.

A czy lepiej - oceńcie sami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam ..moim zdaniem coś pięknego szkoda ze to już było i nie wróci bo chyba nie było by mnie stać :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu bardzo fajna linia amplitunerów...

Ukryta Zawartość

Na mojej półce stoi model SIX . Piękne wykonanie

Ukryta Zawartość

Mam pytanie do posiadaczy amplitunerków.. Moim zdaniem Sansui gra bardzo naturalnym dzwiękiem Czy tylko ja tak uwazam ? Zdecydowanie inaczej niż mój Pioneer SX750 i SX 550 (bardzo ładna barwa) Jak bede miał wiecej czasu to zrobie porównanie tych trzech modeli i opisze co usłyszałem w miaręmożliwości oczywiście :)

Integrę Sansui kupiłem jako początek mojej przygody - dawno,dawno temu za wielkim stawem - "bo koledzy powiedzieli,że Sansui to top jeśli chodzi o piece". Duży, mocny (na papierze),ładny. Po powrocie do kraju zacząłem lepiej nasłuchiwać i NAD 3020B po prostu kloca Sansui zamordował.

A wiec uwaga z legendami !!!

• 1 rok później...

A ja doświadczyłem czegoś dokładnie odwrotnego.

Od 89 roku jestem posiadaczem budżetowej integry Sansui AU-X111,

3 lata temu postanowiłem kupić sobie coś mocniejszego. Znajomi poradzili mi Nada C370 - który miał mieć "potężna" moc. Przez chwilę nawet cieszyłem się Nadem ... dopóki nie podłączyłem starej budżetówki.

Nada sprzedałem ze sporą stratą.

Oczywiście kop to nie wszystko, ale jeżeli ktoś lubi żywiołowe nagrania to myślę że zrobiłby to samo co ja.

Błagam nie piszcie że Nad ma kopa!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

arekslazok

o mnie | ignoruj | PW

stat: 629 / 49 / 0

23 Lut 2006, 22:20

Witam,od paru dni testuje cd-ka Sansui CDX701i i uwazam ze jest o.k.Dobrze wypadł w odsluchu porównawczym w konfrontacji z pionkiem PD s-06.Poprawny dzwiek za rozsadną kase.

Pioneer PD-S 06 to wyjatkowa tandeta. Pamietam jak kilka lat temu mahler przytargal do mnie jakis bardzo wysoki model Sansui a do konfrontacji stanal firmowy PD 9300. Juz po kilku sekundach od wlaczenia nie bylo watpliwosci:)

• 4 lata później...

Po powrocie do kraju zacząłem lepiej nasłuchiwać i NAD 3020B po prostu kloca Sansui zamordował.

A wiec uwaga z legendami !

Nie jeden Sansui z Top modeli zarżnałby tego Nada i inne wyższe . Nad pierdnął by tylko dymem i nic pozatym :)

Jak porównywałeś jakiegoś Sanka z niższego przedziału to się nie ma co dziwić .

Gość czubsi

(Konto usunięte)

kalliber

został założony klub miłośników Sansui. Wiedza o marce jest znacznie bogatsza niż z czasów tego wątku ... Mało tego - dziś stało się oczywiste , zę topowe integry czy końcówki mocy z serii alpha 907, B2302 itd. to klasa sama w sobie ! Co dodatkowo wzbudza emocje - że da się je poprawić używając w spoósb przemyślany lepszych części !!! Wiem coś o tym - mam modyfikowaną AU-X911DG, ktora bezzmiennie od kilku lat wzbudza wzwód żołądka tych co do mnie wpadają na konfrontację :-) no a w dodatku jest też do porównania japończyk AU-alpha907i ... również modyfikowany :-)....

• 2 lata później...

Witam.

Wypowiadam się pierwszy raz na tym forum i chciałem poinformować , że mamy na naszej polskiej ziemi kolejną sztukę (lub nawet pierwszą) AU-X1111 MOS VINTAGE . Myśle o zakupie odtwarzacza pod owy wzmacniacz DENON DCD-S1 . Co myślicie o tej propozycji, macie ciekawsze pomysły?

Pozdrawiam wszystkich miłośników SANSUI

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.