Skocz do zawartości
IGNORED

Nakamichi BX-300E - naprawa

malywojt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanie do znawcow magnetofonow.posiadam w/w magnetofon,i problem z nim.Otoz nie przewija on tasmy tak jak powinien,tzn. robi to bardzo powoli.Powinien tez naciagac tasme po wlozeniu kasety,a tego nie czyni.Najprawdopodobniej sam go zepsulem nieumiejetnie czyszczac rolki,tzn spirytusem (wiem do czego jest spirytus :) ).To zawsze dzialalo w czasach swietnosci magnetofonu,ale jak widac nie z Nakamichi.Czy jest ktos kto moglby podpowiedziec co z tym zrobic,ewentualnie podjac sie naprawy?Jestem gotowy kupic uszkodzony magnet.,ew. potrzebne czesci (rolki?).Jezeli naprawa to najlepiej w ok. Wroclawia.Z gory dzieki.

https://www.audiostereo.pl/topic/24715-nakamichi-bx-300e-naprawa/

Witam !

Najprawdopodobniej przyczyna leży po stronie idlera. To dosyć istotna wada kilku serii magnetofonów firmy Nakamichi (w tym serii BX). Proszę zajrzeć na stronę: www.eslabs.com/idler_2.htm.

Sam idler możesz kupić za grosze na giełdzie elektronicznej na ulicy Robotniczej we Wrocławiu. Trzeba się tylko trochę pokręcić w dziale z częściami. Sam dwukrotnie natrafiłem tam bez większych problemów na identyczną rolkę (Sankyo). Miłośnicy naca twierdzą, że trzeba dokonywać wymiany idlera co jakieś dwa lata (w zależności od intensywności użytkowania oczywiście). Jest możliwa też wymiana całego werku na mechanizm z zębatkami, ale sądzę, że w przypadku BX-300 jest to nieopłacalne.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.