Skocz do zawartości
IGNORED

Wypasione kable zasilające DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wymieniłem kabel w swoim wzmacniaczu również na Lappa i mam podobne odczucia, chociaż chyba wrócę do wersji w której mały odcinek starego kabla był pozostawiony we wzmacniaczu - w dźwięku było więcej "powietrza".

Mam solidna sieciowke na Lappie... na półce.

Przede wszystkim w porównaniu z dołączonym w komplecie "komputerowym" kablem

psuła średnicę i górę. Dużo nerwowości, wyostrzone sybilanty i transjenty, które mogą być

odbierane jako wzrost dynamiki. Co do basu nie mam uwag.

Byc moze alternatywa nie jest znowu taka droga:

SHUNYATA - VENOM POWER CORD - 99USD

Własnie zakupiłem gniazdka do siecióweczki,z tym ze mam pytaniem.Chce kupic AudioQuesta Type 6 badz 8 ale nie wiem jak podłączyc uziemienie,zimny, goracy to wiadomo,bo sa oznaczone kolorami,ale trzeciego koloru kabla dla uzmieniemia nie ma,wiec jak podłaczyc zeby z jednej i z drugiej strony były odpowiednie druciki:)

aha,czyli jest ona na zewnatrz.A jesli bym hcciał w srodku,to chyba w AQ type 6 tak samo jak w CV4 jest oznaczenie treble bas,wiec jedna zyłe treble dac na uzmieniemie??dobry pomysł??:)

• 3 miesiące później...

A może jednak upleść coś ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6291-100000204 1170294768_thumb.jpg

post-6291-100000205 1170294768_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

>AcoustiC

>"A może jednak upleść coś ..."

Pewnie, ze tak ! Tylko, cholera, jak uplesc takie cudo, jak pierwsze od gory na Twoim zdjeciu ?!

(tak zdaje sie dokladnie wyglada wewnatrz - Shuniata Anaconda !)

Pozdro

Tutaj jest troszkę dokładniej opisane(splot helix):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A po co te sploty, dla efektu ;))

Jeśli chcecie zwiększyć pojemność kabelka, nie prościej wstawić mały kond we wtyczce

nie rozumiem dążenia do komplikowania sobie życia, chyba że dla własnej satysfakcji, a to jak najbardziej ;))

cholera nie wkleiło się, to jeszcze raz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jodel, 18 Lip 2006, 21:59

>A po co te sploty, dla efektu ;))

>Jeśli chcecie zwiększyć pojemność kabelka, nie prościej wstawić mały kond we wtyczce

>

>nie rozumiem dążenia do komplikowania sobie życia, chyba że dla własnej satysfakcji, a to jak

>najbardziej ;))

poczytaj co powoduje krzyżowanie się przewodów i sama odpowiedź nadejdzie

>Matthew

rozumiem potrzebę stworzenia własnej konstrukcji lub własnego oryginalnego kabelka, dla własnej satysfakcji - OK.

Ale zwiększanie ilości splotów powoduje tłumienie na przepływie prądu do klocków, efekt podobny do zastosowania skomplikowanych filtrów lub wręcz kondycjonerów bez separacji.

Przykład: sieciówki Bartka1, mimo zachwytów na forum nad jego sieciówkami, miałem również okazję posłuchać o wadach tej sieciówki, właśnie "mulenie systemu". Zastosowanie skomplikowanych sieciówek mija się z celem przy zastosowanych np. szybkich diodach na zasilaniu w cd-kach, ponieważ niweczy efekt szybkich zamian na diodach.

Ale to są tylko moje uwagi, jeśli uważacie, że daje to porządany dla Was efekt to jak najbardziej zastosować skomplikowane oploty. Ale moim zdaniem da to taki sam efekt jak rozbudowany filtr na zasilaniu.

Z moich obserewacji najlepsze efekty daje spory przekrój min. 2,5mm2 lub większy do tego na małych poborach zastosowany pierścień ferrytowy, czym prostsza konstrukcja tym lepiej. Najlepsze efekty daje oddzielny przewód od tablicy zabezpieczeniowej z dobrą ochroną przeciwprzepięciową (min. 2-stopniową).

pozdrawiam jodel

P.S. A Lappkabel jest do d..y :)) zgadzam się

Lapp to producent wielu typów kabli sa dobre i złe niestety dla audio nalezy stosowac kable lappa z ekranem z srebrzonej miedzi..a nie z ekranem z stalowego drutu wygladaja podobnie roznica w brzmieniu jest zabojcza ..w cenie tez...kabel z zyłami stalowymi zachowuje sie jak dobrej klasy antena ferrytowa i sciaga na siebie wszelakie smieci..efekt podłaczasz kabel do wzmaka, właczasz wzmak i w tle słyszysz fale długie LW :)

z kablami nie należy przedabrzac ..zbyt gęste splotki zmula system..a po co??

... i jeszcze jedna uwaga ...

Pan Waszczyszyn uważa, że jego sprzęt najlepiej gra na komputerowych, hmmm... no już sam nie wiem co o tym myśleć, ale skoro tak twierdzi ;))

Jedno jest pewne do sieciówek należy podchodzić na pewno z pewnym dystansem ... na spokojnie :))

>Piotrek608

Piotruś twoja sieciówka faktycznie w porównaniu z tanimi firmowymi kabelkami broni się dzielnie (szczególnie względem ceny).

Zestaw Supry listwa+LoRad sprawuje się u mnie bardzo dobrze, natomiast sam LoRad jest poprostu zwykłym dobrym kabelkiem i nic poza tym.

a to moja sieciowka sklecona wczoraj w pare minut:)

kabel sterowniczy 7*1,75mm

1,2m dlugosci, tylko wtyczki musze jakies porzadne zdobyc:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

odświerzam wątek... ktoś mi powie jak to jest skonstruowane?

leci se 7 żył skręcone ale.. wokół każdej jest co? uziemiające żyłki cienkie??

Nordost Valhalla...

* Construction: Precision Micro Mono-Filament

* Insulation: FEP

* Conductors: 7 x 16 AWG with 70 microns Extruded Silver over 99.999999% OFC

* Connectors: Gold Plated IEC/Wall plug US/UK/EUR

* Color: Clear Red and Black filaments

* Speed: 91% Speed of light

* Power Rating: 60AMP

* Capacitance: 8pF/ft

* DC Resistance: 1.3 Ohms per 1000ft/304M as terminated.

Ukryta Zawartość

post-5385-100003080 1170304902_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Matthew ... to jak interkonnekt wyglada :P a juz tak na poważnie ... to jesli to jest 7 żył i kazda jest osobno ekranowana i wsjo jest skręcone jak widać, to w dobrych sklepach ze sprzetem estradowym można kupić takie mlutkie multicore`y czyli kable sygnałowe w których idzie pare mneijszych kabelków sygnałowych, i sa z tego co pamietam 6 kanałowe i 12 kanałowe. Nie jest to drogie jak się tego nie bierze 30 metrów.

ta miedź 8N heh, nie wiem czy zmierzenie tych N nie jest droższe niz 5 takich Vallhal ;)

podobno w środku jest żyła ochronna i wokół niej ta spirala, czy to prawda?

Vanvideo masz te fajne wtyczki jeszcze? ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.