Skocz do zawartości
IGNORED

Wypasione kable zasilające DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

witam, przyszedł w końcu czas na wykonanie kabli zasilających DIY, ponieważ za dużo nie znalazłem na forum o jakichś super wypsionych wykonaniach kabla zasilającego do CD, preampa lub końcówki mocy zakładam ten wątek by w nim rozgorzała dyskusja na powyższy temat.

Chcę wykonanać porządną sieciówkę do CD... wykonałem z AQ Tyoe6+ i wynikami jestem zachęcony do dalszych poszukiwać, dźwięk nabrał lekkości, wysokie tony dźwięczniejsze, oczyszczony z brudu itp itd, natomiast wepnięty do P1.7 po Cordialu 260 odchudziło mi, dół zelżał... nie podoba mi się... zatem trzeba poświęcić trochę czasu na dobranie kabelka sieciowego do każdego z klocków..

wiem wiem, kable sieciowe nie mają takiego znaczenia... tez tak myślałem dopuki się sam nie przekonałem..

jak powiny być poprawnie wykonane kable sieciowe, dedykowane do konkretnych klocków?

Do CD nie powinine mieć uziemienia ale może powinien mieć ekran połączony z obudową cd przez gniazdo IEC.. itp itd..

zamieszczam zdjęcia niektórych wypasów... liczę na umieszanie konkretnych informacji i zdjęć.. to poważna sprawa ;)

PS.Lappkabel psuje dźwięk... pozbywam się go zewsząd gdzie go mam, to taki odpowienik Panasoników FC ;))))

Pozdr

Matt

https://www.audiostereo.pl/topic/24696-wypasione-kable-zasilaj%C4%85ce-diy/

zdjęcia oczywiście..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5385-100006065 1170286013_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozumie, że do CD bolec uziemijający łączy siez ekranem przewodu, a ten płaczy siętylko z obudową tak ?? Nie powinno się sprowadzac masy przez termistor na pudło w CD ??

A Matthew...masz może jakie linki gdzi można kupić jakies fajne przewody zasilające ekranowane w rozsądnych cenach ??

wovo, właśnie podobno powinno się łączyć z bolcem w ścianie tylko jeden klocek i jest to końcówka mocy.. CD nie powinno być uziemione, jedynie może być żyła uziemiająca i ekran połączone z uziemienim w gnieździe w CD... czyli połączone tylko od strony CD, żeby nie było pętli masy...

co do kabli to jak na razie można z głosnikowych robić, mamy do wyboru Solidcore jak Audioquest i inne, np BlackRhodium... tylko kombinować z oplotami, geometrią....doszedłem już do etapu gdzie eliminacja zakłóceń to poważna sprawa..

np Shunyata (na zdjęciu poniżej) opatentowała splot eleiminujący zakłucenie, widać że żyła uziemiająca leci prosto a reszta żył leci wokół tej jednej żyły.... krzyżowanie żył gorących z zimnymi znosi indukowanie się pola... natomiast pojemność jest wskazana w takim kablu, więc śmiało ciasno można to pleść...

Ukryta Zawartość

post-5385-100006061 1170286018_thumb.jpg

post-5385-100006062 1170286017_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze jedno

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiedz mi Matthew jak siemierzy to sianie pola, wpływ pola na prąd w przewodzie ?? jak to zmierzyć ??

I czy np. dobrym pomysłem do końcówki mocy byłoby zaplecenie ze sobą 3 linek OFC 4mm^2 w taki warkocz ?? jedna to faza, druga zero a trzecia uziemienie ?? co o tym myślisz

tak w sumie to kobieta by siędo tego przydała ...one czasami takie farmazony sobie na głowie pletą ... a tak...poplotły by sobie kablusie i jeszcze by było pożytecznie :)

Pamiętam jak na AudioShow takie kable wyrywały gniazdka ze ścian w hotelach :P

jak mierzyć to nie wiem ;) ale taki splot jak chcesz zrobić to wystarczy, mam takie coś z Cordiala dokładnie podłączone do końcówki...

w kablu zasilającym do CD chcę zamontować fitr RLC, mam taką puszeczkę magiczną audiofilską....he he

wovo, 22 Lut 2006, 09:45

>tak w sumie to kobieta by siędo tego przydała ...one czasami takie farmazony sobie na głowie pletą

>... a tak...poplotły by sobie kablusie i jeszcze by było pożytecznie :)

moja mi plotła interkonekty ale powstał bunt na pokładzie i sam musze pleść teraz ;)

U mnie również Lappkabel poszedł do kosza, a dokładnie 3 jego sztuki. Minęły dwa miesiąca zanim doszedłem do tego, że on to jest przyczyną okropnego psucia wysokich i ogólnej "krzykliwości" brzmienia - w tym samym czasie gdy wymieniałem przewody zasilające miałem tuningowane żródło i wzmacniacz, sądziłem więc że tu gdzieś leżała przyczyna. Po powrocie do starych kabli, ostrość i krzykliwość zniknęła, pozostały jednak ich ograniczenia.

W miarę wygrzewania Lappa jest coraz gorzej, owszem w porównaniu z poprzednikami dzwięk dostał przysłowiowego kopa, stał się bardziej namacalny, lecz z czasem "wychodzą" z niego brudy.

Wątek zatem przydatny, bo nadal szukam w rozsądnej cenie kabelków do żródła i wzmacniacza słuchawkowego.

zgadzam się z przedmówcą...

no myślę że z głosnikowych to niezła opcja robić kabelki sieciowe.. jak czas pozwoli to dziś zrobię ten do CD z filtrem , z AQ T6+ i dodatkowych żył miedzi posrebrzanej w teflonie....

Lapp może nie być najgorszy, np. do SET-a ujdzie :)

Matthew: masz jakieś dokładniejsze rysunki, jak się robi taki warkoczyk? Zabawiłbym się kiedyś (uspokaja, a lepsze to niż szydełkowanie, i pożyteczniejsze, niż robienie na drutach)...

grip, 22 Lut 2006, 11:14

>Czy używanie kabla głośnikowego do sieciówek jest Waszym zdaniem bezpieczne?

jezeli producent gwarantuje że izolacja wytrzyma 250V, Broń boze nie robić z AQ Bedrocka !!!! on ma węglową przewodzącą izolację czy coś, kolega puśił zasilanie w klonie nim i zjarało mu się....

jak na razie to umiem zapleść 4 żyły ;))))

Ja bym nie robił z głośnikowego. Izolacja nie ma odpowiedniej wytrzymałości na przebicie i mechanicznie też wydaje się słabsza. Tylko na dobrych drutach z elektrycznego, może nawet z podwójną izolacją, żeby było bezpiecznie. Głośnikowy odradzam.

Niektóre kable od instalacji GHerzowych dla anten sieci Wi-Fi mają niezłą miedź.

Możecie z nich próbować zaplatać warkoczyki! Ale uwaga! Niektóre mają rdzeń z drutu więc sztywne paskudy!

Za to w roli głośnikowych spisują się cudnie!

>mi$kin

Ja mam sieciówkę właśnie z takiego koncentryka do w.cz. Siedem żył z wysokiej czystości miedzi w polietylenie. Problem w tym, że świetnie gra to przy CD, natomiast ze wzmakiem bywa różnie. Z GC jest OK, ale ze wzmakami większej mocy już nie.

Jak ktoś ma problemy z zaplataniem to mogę pomóc :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawia mnie w jaki sposób kabel sieciowy wpływa na brzmienie zestawu . Nie wydaje mi się aby znaczenie miała jakośc zastosowanej miedzi - wnioskuje tak z faktu ,że w ścianie lezy przeciez podły kabel za pare z PLN /metr więc prąd i tak gna do gniazdka podłym kablem . Może tu chodzi o budowę kabla, sploty, warkocze i izoację od fal radiowych , voodoo , magic , Hary Ploter ...nie wiem.

...there is no spoon...

Sieciowki na wszelkich Lappach itp. to badziewie. Brzmienia nie poprawiaja, jedynie efekt wizualny i samozadowolenie posiadacza/wykonawcy, generalnie - szkoda kasy.

Co do plecionek to sprobowalem kiedys tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - w przeciwienstwie do Lappa, wprowadzalo pewne zmiany, ale czy na lepsze? W kazdym razie pobawic sie mozna ;-)

A na marginesie polecam dac sobie spokoj i zakupic sieciowki Bartka1 - za te pieniadze niczego lepszego nie wydlubiecie ;-)

pzdr.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.