Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz lampowy do 1500zł???Możliwe?

bananowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Jestem nowym użytkownikiem forum i chciałbym podzielić się z wami tym tematem.

Otoż mam możliwośc zakupu wzmacniacza lampowego (zabudowanego) o nazwie cvt 3030 firmy amc.

Wiem,że jest to konstrukcja z połowy lat dziewiędziesiatych i zastanawiam się czy warto w coś takiego inwestować.Proszę o jakieś opinie w tym temacie.Zaznaczę,że chce nim "nakarmić" kolumny b&w 309 lub asw cantius IV-co do ich wyboru nie jestem jeszcze pewny :) Pozdrawiam i proszę o porady fachowców w tych tematach :)

• Redaktorzy

Hi

Lepiej nie bierz tego wzmaka. Z tego co pamiętam w ww modelu lampy są wlutowane bezpośrednio w płytę główą (bez podstawek).

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem :)

Decyzje o zakupie tego wzmaka rozważe póżniej teraz mam bardziej priorytetowy problem,a mianowicie wybór kolumn.Mam do wyboru b&w 309-nowiuśkie oraz asw cantius IV-używane.Co o tym myślicie?

Czy jest duża różnica brzmieniowa między nowymi nie wygrzanymi kolumnami,a takimi które są już wygrzane?

Proszę pomóżcie jak najszybciej.

Bananowiec rozgladalem sie ostatnio za lampa do max 2000 ale zrezygnowalem az uda mi sie dozbierac troche wiecej a z tego co znalazlem sa trzy typy:

1.Lampy firmy Dared (byly na allegro)

2.Lampy z Wroclawia S&Audio (bardziej DIY) (Push Pullu 1000zl) (tez na allegro)

3.AR SE-41 (Zakład Audio Elektroniki A.R. Electronics) ([email protected])

• Redaktorzy

można jeszcze dopisać Arie Mini P14 - za 1750 chodzą nówki z Allegro, tylko jeśli w Chinach kosztują 320zł, to się trochę smutno robi ;(

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>Bananowiec rozgladalem sie ostatnio za lampa do max 2000 ale zrezygnowalem az uda mi sie dozbierac

Miczq:Chyba też zrezygnuje z poszukiwań lamp w tej cenie :( A co myślisz o tych co wymieniłeś?Słuchałeś którejs z ww?

Ze 2 lata temu u naszego forumowego kolegi słuchałem zestawu: CA D500 SE (w porzo), pre AMC 1030 (chyba tak to się nazywało), 2 końcówek (klonów) Passa (super !:) oraz kolumn Monitor Audio Silver 5i (specyficzne ale fajne). Jako całość dźwięk był wciągający i mnie/nam się podobał. Mnie zwłaszcza końcówki i to właśnie lampowe pre... Wtedy jego zagrało zdecydowanie lepiej od mojego, przecież dobrego...

Po spotkaniu poszukałem materiałów nt. AMC i ww. pre. Natrafiłem na dosc stary nr Hi-Fi i M, a w nim na recenzję tegoż pre i końcówki mocy AMC. Duet ten został mocno zjechany i uzyskał nie pochlebną recenzję.

Osobiście tego duetu AMC nie słuchałem ale o tym pre zachowałem jak najlepsze zdanie.

(Obecnie swoje mam znacząco poprawione i chętnie bym porównał oba jeszcze raz.)

Po tamtym odsłuchu, rozważałem nawet zakup takiego pre i zainteresowałem się mocniej klockami firmy AMC.

Forumowego kolegę oceniam, że wie o co w dobrym dźwięku chodzi, bo umiał złożyć ciekawie brzmiący system.

Wiem, że w przedmiotowym pre zmienił lampy. Czy ma obecnie lepszy dźwięk - nie wiem ale może przeczyta ten wątek i coś piśnie. Chociażby jak to pre ocenia obecnie ( o ile nadal je ma) ad. dźwięku i niezawodności.

* * *

Konstruktora (z wieloletnim doświadczeniem) wzmaków lampowych pytałem co sądzi o wlutowywaniu lamp w płytkę. Odpowiedział, że pod pewnymi względami nie jest to złe czy błędne rozwiązanie (choć wiem, że sam stosuje podstawki).

Tyle w temacie.

>Lepiej nie bierz tego wzmaka. Z tego co pamiętam w ww modelu lampy są wlutowane bezpośrednio w płytę

>główą (bez podstawek).

Fr@ntz powiedz mi proszę czy to źle, że AMC nie ma lamp na podstawkach?I jaki to ma wpływ na jego jakośc?

Jak dla mnie ten wzmacniacz brzmi klarownie i ciepło, ale niestety nie mam porównania z innymi lampkami :(

co do Dareda to:

www.daredaudio.pl

a cennik otrzymałem w pliku .xls więc jak chcesz mogę ci przesłać

No i tak jak w przypadku Arii ceny Polskie a Chińskie duuuuużo się różnią.

Ja proponuje poszukac sprawnych wzmacniaczy radiowezlowych BIS 101 (ewentualnie lekko uszkodzonych) - np dwa lata temu kupilem po 110; sprawne 2 sztuki w komisie ze sprzetem muzycznym :) - do tego dodajesz zapalonego lampomaniaka ktory Ci je przerabia i masz dwa monobloki lampowe za mniej niz 1000; Potem mozesz inwestowac w obudowy do nich :)

Pozdrawiam

bananowiec, 22 Lut 2006, 21:26

>Fr@ntz powiedz mi proszę czy to źle, że AMC nie ma lamp na podstawkach?I jaki to ma wpływ na jego

>jakośc?

Lampy się zużywają. W zależności od typu, układu, warunków pracy wytrzymują od kilku do max. 10000 godzin (ale ta górna liczba dotyczy tylko lamp specjalnych). Niektórzy użytkownicy trzymają sprzęt pod napięciem cały czas lub wygrzewają i grają wiele godzin. policz sobie na ile tygodni "wystarczą" ci lampy o żywotności powiedzmy 2000 godz. (12AX7). Pod koniec ich żywota lampy trzeba wymienić. W przypadku kiedy są zamontowane w podstawkach to kwestia sekund, wylutowywanie i wlytowywanie nowych to oparacja dłuższa, wymagająca umiejętności i ostrożności (lutowanie wyprowadzeń nie jest zalecane, nie ryrykowałbym rozlutu wewnątrz drogiej lampy). scieżki obwodów drukowanych wielokrotnie podgrzewane lubią odchodzić od podłoża - mamy zatem demolkę PCB. No i na koniec kwesta zabaw w wymianę i próbowanie różnych lamp. Bez podstawek - tragedia.

spooky :

Myśle,że to calkiem niezły pomysł ale ja bym chciał sprawnego gotowca :)

dudivan:

Dziękuje Ci za bardzo pożyteczne informacje.Teraz przynajmniej wiem na czym to polega.

Czyli pod względem brzmieniowym nic to nie zmienia?Dobrze rozumiem?

Miczq, 23 Lut 2006, 01:54

>Niestety nie sluchalem probowalem sie skontaktowac z konstruktorem zarowno AR jak i s&audio lecz

>bez skutku byc moze kiedys sie odezwa :)

O AR raczej zapomnij. Tylko z drugiej ręki. Konstruktor jest / był b.poważnie chory.

Steffaudio (S@Audio) - raczej kontakt telefoniczny, niż mailowy. Spróbuj dzwonić 0504350289.

Powodzenia.

bananowiec, 22 Lut 2006, 23:08

>Czyli pod względem brzmieniowym nic to nie zmienia?Dobrze rozumiem?

Nie zmienia (o ile nie przesmażyłeś wyprowadzeń wewn. lamp) tak samo jak przyspawanie zamiast przykręcenie śrubami kół w samochodzie. Kłopot jest gdy chcesz wymienić koło.

1) We wszystkich opisach urządzeń lampowych dla początkujących (EdW,EP) było napisane żeby kategorycznie nie lutować lamp, bo przegrzanie może doprowadzić do mikropęknięć bańki, a więc rozchermetyzowania, a więc całkowitego uszkodzenia lampy.

2) Porównywałem B&W DM309 z Acoustic Energy Aegis Evo 3 (niestey nie bezpośrednio) i różnica na korzyść tych drugich była miażdżąca. Nie umiem opisywać, ale B&M tylko wydawały dźwięki, bez żadnych emocji i przyjemności ze słuchania muzyki. Na AE Evo 3 w dobrym towarzystwie (Linn Genki) pierwszy raz w życiu usłyszałem że wokalista stoi iśpiewa metr przede mną a nie gdzieś tam na lini kolumn. I jeszcze te plastikowe fronty w B&W - może nie jak w miniwieży ale i tak mi się nie podobają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.