Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RSX 1056 + Dynaudio-nie uciągnie??

deckart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie znam sie w temacie - co pewnie zaraz sie okaże więc wolę sie sam przyznać :-). Bez wnikania w szczegóły zawiłej sytuacji i mocno upraszczając wygląda to tak:

Amplituner Rotel RSX-1056 miałby grać w 30 m pokoju z zestawem Dynaudio 52, 42 i 42 c lub z B&W 603, 601 oraz Lcr 60.

Przez wiekszość czasu system służyłby do odsłuchu muzyki stereo i SACD. Filmy oczywiście również ale głównie muzyka. Co do jej rodzaju to rock jak najbardziej tylko ostatnio zauważyłem niepokojącą tendencję w kierunku delikatnej muzyki klubowej (żaden łomot), chill out i generalnie to co słychać w Radiu Pin (wiadomo starośc nie radość) - stąd na wypadek gdyby to miałoby sie utrwalić to szukam w miare uniwersalnego jesli chodzi o zastosowanie zestawu.

Pomijając sprawę różnicy brzmienia (wiem, wiem, że to najważniejsze - ale z tym to sam sie będę musiał uporać) :-)

jakie są inne przesłanki za lub przeciw któremuś z wymienionych zestawów do połączenia ze wspomnianym Rotelem i do zastosowania w pokoju 30 m.

Nadmieniam iż zdaje sobie sprawę z różnicy w cenie (ok 700-1000 zł) + oczywiscie cena standów.

Nie miałem jeszcze okazji posłuchac zestawienia Rotel + Dynaudio ale w salonie BW choc pozytywnie wypowiadali sie o tych Dynaudio twierdzili że Rotel tego "nie uciągnie" - cokolwiek by to miało znaczyć.

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć ten zwrot i czy to nie jest przypadkiem tak że problem dotyczy jedynie sytuacji gdy słuchamy bardzo głosnej muzyki??

Zaznaczam że zamierzam posłuchać zestawu Dynaudio+Rotel - tylko chciałbym wcześniej wiedzieć na co zwracać uwagę. Koleżanka ma podpiete D 52 do wzmaka stereo Nad'a (modelu nie pamietam) i grało to swietnie ale na tym forum czytałem również niepochlebne opinie o zestawieniy Dynaudio + nad więc czuję sie delikatnie mówiąc " zagubiony" :-)

Z góry dziekuję za każdy komentarz - jak dla mnie to spory wydatek i chciałbym miec pewność że niczego nie przeoczyłem.

Pozdrawiam wszystkich,

Powiem rak, Dynaudio Contoury zapiete nezpośrednio za prawie topowym Denonem AVC-11SR brzmia beznadziejnie w porownaniu z tym samym zestawem, ale z AVC-11SR pracujacym jako pre a Dynaudio zasilanymi z końcówek mocy. Rożnica naprawde kolosalna. Zawsze mozna tego Rotela portaktowac jako start do zestawu docelowego.

Nie jestem pewien ale tak na pierwszy rzut oka ten AVC-11SR ma wiekszy zapas mocy niż mój Rotel - i jesli u Ciebie to brzmiało beznadziejnie to mnie to chyba tez zbyt dobrze nie rokuje :-)

Słyszałeś albo czy możesz polecić jakąs alternatywę do tych Dynaudio? Coś o podobnym brzmieniu? pytam ponieważ wydaje mi się że te BW mogą być jednak męczące przy dłuższym słuchaniu. Nie wiem też czy sie ich brzmienie skorygować kablami - poza tym czy takie rozwiazanie ma sens? Jesli ma grać ostro to kupujesz BW, jeśli ma grać przede wszystkim średnicą to kupujesz coś innego - ale kupować BW a potem je traktowac takim np. Cable Talk??

Tak czy inaczej posłucham Dynaudio z tym Nadem a potem z ampli Rotela i zobaczymy co z tego wyjdzie. Wolałbym traktować system jako "docelowy" - tzn. nawet jak bym chciał cos wymienic albo dokupić końcówke mocy tak jak radzisz to w najbliższej przewidywalnej przyszłości będe miał zdecydowanie inne wydatki.

Moze jednak znajdzie sie jakaś alternatywa dla tych Dynaudio?? :-)

• 2 tygodnie później...

Nie mam alternatywy dla Dynaudio, jezeli lubisz takie brzmienie czyli przede wszystkim doskonala barwe i wokale. Sluchalem kilku sprzetow i zawsze czegos mi w nich brakowalo. Dynaudio potraktowane mocnymi tranzystorowymi koncowkami mocy potrafia stworzyc przepiekny, nasycony i homogeniczny dzwiek, przy ktorym po prostu zapomina sie o brzmieniu a sluchasz muzyki. Inna kombinacja ktora mnie zwala na kolana to wysokie JMLaby ale tylko na mocnej lampie.

Cable Talki to kupa, niby zmiekczaja brzmienie, ale staje sie ono strasznie kluchowate i spowolnione. Mialem kiedys ze dwa typy Cable Talkow w zestawie i byl to jeden z bardziej nietrafionych zakupow w moim zyciu.

• 2 tygodnie później...

W przyszłym tygodniu wypozycze te Dynaudio 52 do odsłuchu z Rotelem.Wiem juz że nie bedzie doskonale ale chyba zrobię tak jak radzisz (ew. kupię te Dynki) a w przyszłości podepnę do zestawu jakąś końcówkę mocy (jesli sie w ogóle da - moge wypisywac teraz nieświadomie goopoty za co z góry przepraszam ale zupełnie nie orientuje sie w tej klockowej architekturze :-).

Zastanawiam sie tylko: Rotel w specyfikacji ma 75W/k (przy 5+1) albo 100W/k (stereo) ale dla 8ohm - jak sie bedzie zachowywał przy 4omowych głośnikach? Podobno bedzie sie wiecej grzał ale czy cos poza tym?

Pozdrawiam, :-)

->zyzio

Wielkie dzieki, przed chwilą znalazłem potwierdzenie tego (bardzo lakoniczne) na stronie faq's Rotela.

Wiecej juz was nie będę zamęczał tylko pytanie na przyszłość: gdybym chciał zwiekszyć moc tego amplitunera w jaki sposób zrobic to najlepiej?

1. Czy rozwiazanie - dodatkowy wzmacniacz stereo obsługujący fronty + przesunięcie mocy amplitunera tak aby obsługiwał pozostałe 3 głośniki (na razie nie planuje suba) ma przysłowiowe "ręce i nogi"??

2.Czy w taki przypadku mozna założyć że całe 450W amplitunera pójdzie "do podziału" na te trzy kanały? Pytam poniewaz w stereo mocy (wg instrukcji) mam 100 W na kanał a nie 450W/2=225W.

3. Czy podpiety wzmacniacz stereo musi swoja mocą w jakis sposób odpowiadać tej przypadajacej na pozostałe 3 kanały czy to nie ma znaczenia?

Pozdr

Nie obslugiwanie przodow koncowkami amplitunera nie podniesie Ci mocy pozostalych zestawow. Moga co najwyzej lepiej brzmiec ze wzgledu na odciazenie zasilacza od podawania prądu dla przednich kanałów.

Z czasem zapewne zaczniesz zauwazac ograniczenia przedwzmacniacza wbudowanego w amplituner, ale to zmartwienie zostaw sobie na pozniej ;-)

>> deckart

Słuchałem tego Rotela z B&W serią 700 i było nieźle, nieco za ostro.

Słuchałem też Dynaudio 42 z moim GainClone (28 W/kanał) i nie miały ŻADNYCH problemów z tym wzmakiem.

Wydaje się, że połączenie chłodnego i dynamicznego Rotela oraz ciepłych i spójnych Dynek może być bardzo trafne.

=> Barni

=> Zyzio

Wielkie dzięki za słowa otuchy :-)

Jeśli nie podniesie mocy ale poprawi brzmienie - to jest o.k. - mnie po prostu wydawało sie ze "wiecej mocy"="lepszy dźwięk" - ale ujeżdżałem wyszukiwarkę przez weekend i okazało sie że to nie zawsze jest tak - anyłej - dzieki za wyjaśnienie bo odpowiedzi na to pytanie akurat nie udało mi sie znaleźć chociaz w kościach czułem że nie może być tak dobrze aby te 450W w całości poszło na pozostałe 3 kanały :-)

=>Vorpane

Zgadzam się (szczerze mówiąc na to liczę )- teoretycznie powinno to do siebie pasować - tak czy siak odsłuchy w przyszłym tygodniu - nie mogę sie doczekać :-)

Wielkie dzieki za pomoc,

Pozdrawiam,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.