Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze lampowe Delta Studio

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Wczytaj sie dokladniej - twierdzi, ze jest konstruktorem wzmakow sprzedawanych pod marka Delta Studio, a nie ze byl czy jest z Delty Studio. Co do owego autorstwa - mnie przy tym nie bylo, ale wersje znam inna.

Miałem kiedyś osobiście poznać pana Marka - który rzeczywiscie jest twórcą i konstruktorem lampek sprzedawanych pod marką "Delta Studio".

Osobiście darzę tego człowieka dyżym szacunkiem , kilkakrotnie miałem przyjemność z Nim rozmawiać i odnoszę wrażenie , że to człowiek na wysokim poziomie . Na pytania odpowiada konkretnie , stara się doradzić w kwestiach technicznych i nie ściemnia jak to się często zdarza wielu "domorosłym konstruktorom".

>>Pal55

Nie obrażaj się , wykazałeś się niewiedzą i ignorancją , wobec człowieka , który osiągnął w tej dziedzinie wiecej niz 99% uczestników naszego forum (włącznie z nami ) , wcale się nie dziwię , że tak Ci odpowiedział.

Ty się irytujesz z powodu zwyklego - "spadaj" , a co ma powiedziec człowiek (inżynier ), który od ponad 40-tu lat

zajmuje się tym co na tym forum zaledwie raczkuje od kilku lat , ma na swoim koncie kilka bardzo udanych konstrukcji - uznanych i sprzedawanych w Europie i Ameryce , a tu jakiś gość (Pal55) jaja sobie robi!

>>Pal 55 - myślałeś , że pan Witek te "Delty KT88" - wyciąga z kapelusza ?

"No to gratulacje dla Witka (jesli tu jeszcze wogole zaglada :) )"

"Drogi Marku ze znakiem zapytanie - Witka znam a Ciebie nie - stad gratuluje jemu :)" -

a tak sobie zacytuje sam siebie :) - jedyna niewiedza i ignorancja jaka widze w moich wpisach tak brak osobistej znajomosci owego Marka ze znakiem zapytania - czy to powod do chamskich odzywek?? Jesli tak to pozostaje mi sie cieszyc, ze owego czlowieka nie znam (i jego ewentualne osiagniecia na jakimkolwiek polu nie maja tu nic do rzeczy). Pozdrawiam

Tylko że nie każdy pilnie studiuje "o mnie" wszystkich forumowiczów. Witek pisuje na forum jako Delta Studio, co jest jednoznaczne i czytelne. Sprzedaje z dobrym skutkiem wzmacniacze (podobno, osobiście człowieka nie znam) skonstruowane przez "Marka?", co też jest godne szacunku. Ciekawe, czy "Marek?" sprzedając samodzielnie swoje wzmacniacze osiągnąłby jakąkolwiek pozycję na rynku (niezależnie od obiektywnej jakości jego wyrobów). "Marek?" bardzo mało pisze na forum, nie wniósł tu wkładu merytorycznego, nie dał się poznać, a teraz się jeszcze obraża że nikt go nie zna. Wystawia sobie w ten sposób nienajlepsze świadectwo. No chyba że miał po prostu zły dzień.

Panie Marku?, nie tędy droga. Szacunku Pan nie wymusi, trzeba dać się poznać w danym środowisku, trzeba sobie nań zapracować. Takie wpisy jak w tym wątku nie służą temu.

Ciekawe, czy

>"Marek?" sprzedając samodzielnie swoje wzmacniacze osiągnąłby jakąkolwiek pozycję na rynku

>(niezależnie od obiektywnej jakości jego wyrobów). "Marek?"

---No cóż żyjemy w takich czasach , że sama wiedza nie wystarcza , aby osiągnąć sukces komercyjny , pozycję na rynku (trzeba sporo zaiwestować , a i popłynąć można ! ,i to jeszcze jak !) . Spróbój McGaver - do odważnych świat należy , stwórz markę taką jak np. Delta , szczerze i Tobie życzę powodzenia.

Pan Witek zainwestował , chociaż może na akcjach wyszedłby lepiej , na pewno wiązało się to ze sporymi inwestycjami ( cokolwiek organizujesz - zaczyna się od płacenia ) , chyba było warto , bez wątpienia można powiedzieć osiągnął sukces . Sukces należy do p.Witka i słusznie , aczkolwiek człowiek , który można powiedzieć zrobił tzw "czarną robotę "(zaprojektował , obliczył obwody , wykonał prototypy itd ) pozostaje w cieniu , a to że powstały "delty " i nie są to jakieś tam mulące kundle na lampach - to zasługa p.Marka

"Marek?" bardzo mało pisze na forum, nie wniósł

>tu wkładu merytorycznego, nie dał się poznać,

---a jaki jest Twój wkład merytoryczny Mc Gayver , czy to forum nie jest dla Ciebie tylko sposobem na reklamę i zarobkowanie ?

a teraz się jeszcze obraża że nikt go nie zna.

------no i znowu pochopne słowa - gdzie Ty to wyczytałeś że się obraża ?

McGayver - tak bez obrazy :

Ten gość (p. Marek) robił wzmacniacze lampowe , jak Ty jeszcze nie byłeś w planach , już z rangi Jego wieku należy Mu się szacunek .

--- uwazaj McGayver bo zaczynasz chyba obrastać w piórka , a w dobie ptasiej grypy H5N1 - to może być niebezpieczne !

Mam nadzieję , że i p. Marek zaszczyci to forum jakimiś ciekawymi wpisami i na pewno jeszcze wielu ludzi mogłoby skorzystać z jego wiedzy i uprzejmości.

Wiem , że piszę dość dosadnie , więc winien jestem małe sprostowanie :

- nie mam intencji nikogo obrażać , ani pouczać , natomiast kubeł zimnej wody nikomu nie zaszkodzi

serdecznie pozdrawiam i życzę sukcesów

PS. Wiem jak to jest z tym wyjaśnianiem ludziom jakichś kwestii . Jak ktoś jest przekonany i w to wierzy , że 2+2=5 , to będzie kiwał glową , a i tak swoje sobie mysli.

Coś mi się wydaje, że Delta ma sporo wrogów.

Wzorcowa antyreklama. Brawo !

Po tak "nadętych" i "czołobitnych" wpisach Delta będzie miała mniej zwolenników (z czystej przekory).

Totalny kabaret :-)))

Ależ ja nie neguję wiedzy i umiejętności "Marka?", po prostu nic o tym nie wiem, bo i nie ma skąd się dowiedzieć. 22 wpisy na forum. W jednym z nich domaga się gratulacji dla "twórcy-wytwórcy", a w kolejnym traktuje z buta jednego z najbardziej kulturalnych forumowiczów. Tak więc jego wpisy na forum wystawiają mu nienajlepsze świadectwo. W innych okolicznościach go nie poznałem, lecz to co tutaj pokazał to... widać czarno na białym. Atakowanie mnie za to, że wyrażam swoje zdanie które jak sądzę co najmniej kilku forumowiczów podziela nie zmieni faktów, które mówią same za siebie.

Sprzeczne opinie o wzmacniczach Delta Studio sa rzecz normalna, tak jest z wiekszascia firm. Naleza sie jednak gratulacje dla Delta Studio z okazji pozytywnej recenzji w enjoythemusic.com

Dobra robota Panowie! Mam nadzieje iz postaracie sie by ta recenzja nie byla tylko krotko swiecacym meteorem jak recenzja wzmacniacza sluchawkowego Skorpion HV-1 OTL, po ktorej niewiele na rynku slyszalo sie o Skorpionie. Zycze by recenzja waszego wzmacnicza byla poczatkiem wejscia na rynek amerykanski.

Pozdrawiam,

Parsec

pal55--> napisałeś: "kultura żywcem wzięta od Grzebaka :)"

Pokaż choć jeden mój wpis, w którym brak kultury. Chciałem Ci uprzytomnić, że wypowiedź krytyczna nie jest tożsama z niekulturalną. Jak jednak widzisz po rozwoju tego wątku, w którym nie zabierałem dotychczas głosu, moja krytyka ma swoje podstawy.

JFSebastian--> napisałeś: "kłamstwo w stylu grzebaka"

Traktuję to jako pomówienie. Udowodnij mi kłamstwo albo przeproś.

rzebak, 7 Mar 2006, 08:31

>pal55--> napisałeś: "kultura żywcem wzięta od Grzebaka :)"

>

>Pokaż choć jeden mój wpis, w którym brak kultury.

pal braku kultury wcale nie suponuje. Wszak nie można wziąć czegoś, czego nie ma.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

grzebak, 7 Mar 2006, 08:31

>JFSebastian--> napisałeś: "kłamstwo w stylu grzebaka"

>Traktuję to jako pomówienie. Udowodnij mi kłamstwo albo przeproś.

Spadaj

Już Cie ktos pytal gdzie sluchales wzmakow delta studio i nie odpowiedziales.....

Parsec,

dzięki za link, czytało się to z prawdziwą przyjemnością. Jeśli ta integra bazuje na rozwiązaniu jakie miałem okazję słuchać u sibie (monobloki, o których pisano na forum) to nie dziwą mnie zachywty nad śrdnicą i holograficznym przekazem :)

Mi do pełni szczęścia brakuje zakresu baswoego rodem z Krell`a :), tylko czy to możliwe do wykonania w technologii lampowej, i co trzeba sprzedać by na to starczyło :)

Gratuluję Delcie Studio nowego modelu, mam nadzieję znaleźć czas i okazję by nacieszyć własne uszy dźwiękiem noej integry i życzę powodzenia w podbijaniu rynku za oceanem.

• Redaktorzy

"Nie rozpaczam z braku tej znajomości - spadaj!!

Marek"

Co to za typ jakiś nieobyty? Czy on w ten sposób reklamuje swoje (?) konstrukcje, czy przeciwnie - robi Delcie antyreklamę?

spojrzalem na strone Delty www.amplifiers.pl i przeczytalem :

"for the 15th year of our work we have prepared special, limited version of our amplifier Delta Studio 6s33c" :)

a to by znaczylo, ze gdzies przegapilem pierwsze 10 lat Delty ;) z tego co pamietam pojawila sie ok 2001 r

znaczyloby to tez, ze Delta Studio to weteran polskiego rynku wzmacniaczy lampowych, ze Andrzej Markow i Ancient Audio przy nich to mlodzieniaszki :) (jesli chodzi o staz na rynku rzecz jasna)

ech ten marketing ....

--> JFSebastian, JFSebastian2

"spadaj"

wy to razem z Marek?'iem jesteście z jednej wsi ? bo wyrażacie się tak samo i zaduch podobny ...

zwróćcie też uwagę, że temat wątku jest zupełnie inny niż to co piszecie.

krysias najpierw bracie wpisz cos sensownego o sobie w twoim "o mnie" a potem zastanawiaj sie skąd te 10 lat akurat mieszkam we wrocławiu i jarały mnie klocki technicsa jak panowie z delty składali wzmaki lampowe..to było napeeewno wczesniej niz w 98 roku..

- > Piotrek608

nie odbieraj tego ze sie czepiam, ale chyba na szersza wode Delta Sudio wyplynela ok 2001r., jesli dzialaja od 91 r to jak najbardziej powod do dumy, nawet jesli to bylo jedynie na rynku lokalnym, w audio siedze od poznych lat 80-tych kiedy jedynym pismem bylo Audio Video (potem AudioVideo SAT) i ewentulanie Stereophile, amerykanskie Audio kupowane z wielkim bolem w kilku miejscach w polsce, pare lat pozniej pojawil sie magazyn Audio albo Audio-fil juz nie pamietam, ale wyszly jedynie 2 numery :) potem byl magazyn Hi-Fi , i nigdzie nie znalazlem wzmianki o Delta Studio, zreszta dla mnie nie ma to znaczenia, czy to 5 czy 15 lat, wzmaki Delty znam i uwazam ze graja niezle, mimo ze nie jest to brzmienie w moim stylu ;)

przy okazji gratuluje Delcie recenzji :)

Piotrek608 - dysponujesz moze zdjeciami wczesniejszych konstrukcji ? ciekaw jestem jak wygladaly, znasz jakies szczegoly odnosnie ukladu, uzytych lamp itp ?

Osobiście byłem zainteresowany modelem Delta KT88 , ale trochę mnie zniesmaczyła recenzja w której napisano . o tym że KT88 mają trwałość 1000 godzin i to mnie wyleczyło z zakupu w/w (bo średnio licząc to sluchając po 3 godziny dziennie kwartet wystarczył by mi na rok czasu - doszedłem do wniosku , że mnie nie stać i niedługo póżniej zakupiłem tranzystorowe monobloki na których gram do dziś).

Jednak jeden znajomy nie dał za wygraną i szarpnął się na Deltę KT88 , ktorej swojego czasu sluchalismy w konfrontacji z Romulusem . Z tego co się dowiedziałem póżniej lampy KT 88 wcale nie padają po 1000 godzinach (chociaż nie jest to regułą ), u wielu ludzi pracują nawet po 3-4 lata , oczywiscie jak to lampy - wygrzewają się (dojrzewają ) i dżwięk rownież się zmienia - bardziej w stronę ciepła (taki ich urok).

Należy zwrócić uwagę , że lampiaki są czułe na obciążenie i impedancja kolumn nie jest im obojętna . Na przykładzie Romulusa - bo byl ćwiczony na kilku typach kolumn (JBL1000Ti - 4 Ohmy , ALR 7 - 4 Ohmy - zmierzone omomierzem 3,5 Ohma ).Romulus po ustawieniu prądow anodowych ( podłaczony do w/w JBL ) , przy zamianie głosnikow na ALR wykazywał zmiany w pomiarach pradów anodowych (co miało oczywisty wpływ na brzmienie ), piszę o tym dlatego , aby uczulić ludzi testujacych wzmacniacze lampowe (a na pewno w trybie push - pull ) o zwrócenie uwagi na ustawienie prądów anodowych najlepiej przy podączonych głosnikach na , których mamy zamiar prowadzić odsłuchy.

McGyver

Ten świat jest tak skonstruowany, że trudno jest jednocześnie cos tworzyć i sprzedawać i stąd mamy malarzy i marchandów, mój układ z Witkiem jest podobny i to właśnie owocuje tym co mogłeś usłyszeć. Ty próbujesz robić to wszystko sam, z wiadomym skutkiem, miałem okazję usłyszeć i pomierzyć twoje produkty. Pozostałych czytających informuję, że nie wykonałem żadnych zapisów pomiarów i nie będę sie na ten temat wypowiadał.

Marek?

Skoro Wam obu taki układ odpowiada, to wszystko OK. Z tonu poprzednich Twoich wpisów w tym wątku można jednak odnieść wrażenie, że coś Cię uwiera. Chyba że miałeś jakiś zły dzień.

A wystarczyło się zwyczajnie i spokojnie przedstawić, i nie wywarłbyś tak niekorzystnego wrażenia.

Życzę kolejnych udanych konstrukcji i pozdrawiam.

McGyver

Tak uwiera mnie to, że po tych wszystkich wypowiedziach jakie czytam w tym wątku i na forum odnoszę nieprzeparte wrażenie, ze Witek stroi się w cudze piórka, a jerzeli tylko pomija moje istnienie, jest to grzech zaniechania.

Jeżeli jest tak jak piszesz, to jest to powód do męskiej rozmowy z Witkiem, a nie do traktowania z buta forumowicza który się akurat nawinął, i z tą sytuacją nie ma nic wspólnego.

Parsec wspomniał o wzamcniaczu słuchawkowym Skorpion, że zniknął jak meteor. I dobrze się stało. Słuchałem tego na Audio Show jakiś czas temu z Senami HD600 i to była tragedia! Dźwięk jak z tranzystrorowego radyjka dodawanego do czasopism.

McGyver

Masz rację akurat się nawinął - miał pecha, a po za tym żle tarafił z transkrypcją "Marek?" na "Marek ze znakiem zapytania", ja nie próbuję interpretować co oznacza Pal55 i jaki to pal. Ma wiele wspólnego bo jak wielu innych jest żle poinformowany.

Byłem kilka razy na takich spotkaniach klubowych u Witka ale jakoś Witek nie wiem czy z braku obycia czy obawy przed utratą części blasku nie zdobył się na przedstawienie mnie szerokiemu ogółowi.

Marek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.