Skocz do zawartości
IGNORED

osobny stopień analogowy

BeerfaN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym zrobić osobny (oddzielne zasilanie, PCB..) stopień analogowy w moim philipsie cd473. Chciałbym też, aby układ był możliwie uniwersalny, czyli żebym mógł go przełożyć do innych CDków.

Zauważyłem, że w 473ce wyjścia z tda1541 są połączone bezpośrednio z wejściami opampów, żadnego rezystora czy kondensatora w torze. Jednakże od wyjść opampów mam już sporo elektroniki (regulowane wyjście cdout, tranzystory mutujące) i długie ścieżki sygnałowe oraz marne przewody.

Pomysł mam taki; zróbmy względnie uniwersalny stopień analogowy, łatwy do podłączenia (bezpośrednio pod DAC czy wejścia opampów). Wielu z Was ma już doświadczenia na tym gruncie, może jakieś rady, pomysły, schematy..?

https://www.audiostereo.pl/topic/24650-osobny-stopie%C5%84-analogowy/

Najlepszym stopniem analogowym jest jego brak.

W moim cd473, są tylko 2 rezystory i 2 kondensatory w "stopniu analogowym". Transformatory na wyjściu też były niezłe, ale jednak "podkolorowywały" dźwięk. Wada - małe napięcie wyjściowe, wymaga preampa o wzmocnieniu conajmniej 5. Można się też pokusić o DAC-a na TDA1543 i zastąpić nim TDA1541 - to mój drugi tip. Swego czasu przymierzałem się też do D1 Passa, zaprojektowałem nawet płytkę, ale jak na razie zostaję przy rezystorach. Zacząłem kombinować jak zmęczył mnie dźwięk op-ampów. W sieci jest mnóstwo różnych rozwiązań stopnia wyjściowego do tego DAC-a.

Witam

NO ja chce wykorzystac brak analogowki za DAC-iem, tak jak ma to miejsce w przypadku NOS DAC-a Petera Daniela. Z TDA1541 tez powinien sie sprawdzic, warunkiem tego ukladu jest chyba jednak stosowanie przed wzmacniacza lub bufora pomiedzy CD a koncowka mocy.

Kondensatory jakie mam zamiar uzyc to "ruskie" olejaki, rezystory AT lub Elpod stabilzacja na LT1086-CT5.

Zamieszczam schemat.

A jesli stosowac aktywny stopien analogowy to mnie osobiscie podoba sie brzmienie NE5532 jest takie analogowe i detaliczne jednoczesnie. Swoja droga tani i stary scalaczek AD nadal stosowany w CeDekach za 4 i 5 tys zl, wiec cos w nim jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9877-100006183 1170285853_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

opampy to niedobry pomysł. Op ampy stosują chłopaki ze względu na łatwiznę i bardzo niskie ceny hurtowe.

Tu są dwa inne rozwiązania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam nie robiłem ale na pewno spróbuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zgodnie z zasadą "im mniej w torze tym lepiej" bez opampów powinno być lepiej. Tylko przedwzmacniacz w moim ampie ma tylko jeden wzmacniacz operacyjny na 3x wzmocnienie.

Poza tym słabszy sygnał jest chyba podatniejszy na zakłócenia, więc opampy zaczynają być (przynajmniej w moim przypadku) złem koniecznym.

Może jakiś schemacik z ne5532? Też lubię tą kostkę, ostatnio wywaliłem opa2134 na jej rzecz.

BeerfaN

No niestety schematu aplikacji z Ne5532 nie znalazlem (jestem w pracy i nie mam za bardzo czasu grzebac), ja je mam u siebie we wzmaku Cambridge Audio, zmienialem na inne OPY i zawsze bylo gorzej.

Moze wieczorkiem przeszperam necik to na pewno cos znajde. Ale mozna je zamiennie stosawac z OPami BB, trzeba pamietac ze NE5532 jest kostka podwojna

Ukryta Zawartość

tutaj na stronie 37 jest schemat wyjscia analogowego na NE5534 (NE5532 to wersja podwojna tego scalaczka) co ciekawe wykorzystujac odpowiedni DAC mozemy sobie "chyba" pominac tego LT sumujacego + i -. W ten sposob powstanie wyjscie symetryczne XLR, chyba ze sie myle

Ukryta Zawartość

Niestety nie mogę się zgodzić z wami w kwestii opampów. Zamiana I/V w pętli sprzężenia zwrotnego opampa to najgorsze z możliwych rozwiązań.

Na prawdę wystarczy choć na chwilę podłączyć w podstawkach rezystory i posłuchać, żeby stwierdzić, że najlepszy nawet opamp (u siebie testowałem AD797, AD825, OPA2134 i OPA2604 ostatnio AD 8397) wnosi coś od siebie do dźwięku. Nie testowałem NE55XX, ale mam nienajlepsze doświadczenia z tymi scalakami.

Co do zakłóceń związanych z niskim poziomem sygnału, to absolutnie ich nie słuchać, nawet jeżeli kabel nie jest ekranowany.

Masz racje, nie od dzis wiadomo ze system powinien sie skladac z jak najmniejszej liczy elementow, wiec najlpeszym jest rozwiazanie bez OP-ow, co prawda nie ze wszystkimi DAC-ami tak mozna ale wiekszosc spelnia takie wymogi, aby sygnal puscic wprost do.... przedwzmacniacza lub bufora.

Co do szumow zwiazanych z takim rozwiazaniem to najlepiej maksymalnie skrocic droge sygnalu i jednoczesnie tak poprowadzic kable sygnalowy aby nie przechodzily w poblizu transformatorow.

Maszto

Masz racje, brzmienie NE5532 nie wszystkim sie podoba, ale jesli trafi w czyjs gust, to jest to !!! mnie sie wlasnie kojarzy z analogowym brzmieniem.

Mysle ze tez wiele zalezy od aplikacji tego ukladu

1) w nocie katalogowej mojego DACa jest na wyjściu bufor - czy jest on niezbędny?

2) Jak policzyć wzmocnienie dla układu, w którym sygnał jest podawany na (+) przez rezystor R1, a wyjście jest połączone z (-) rezystorem R2? Dodatkowo wejście sygnału połączone jest z (-) przez R3...

3) Czy lepiej zastosować opamp podwójny czy dwa pojedyncze (ne5532 czy ne5534)?

4) Czy lepiej stosować wejście odwracające czy nieodwracające, tzn dać sygnał na (-) czy (+)? Od czego zależy wybór?

duuużo się jeszcze muszę nauczyć...

na 2) już znam odpowiedź

tym niemniej od kilku dni przekopuję net i nie znalazłem żadnego schematu, który miałby przeznaczenie do toru analogowego w CD. Byłem na ti.com, fairchild, on semi., bb...plus masa DIY

jedynie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wydaje mi się blisko oczekiwań, zda się to na tor analogowy do CDka?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu na stronie 35 masz gotowy uklad do wersji balanced i unbalanced (w/g mnie) na NE5534, wystarczy zastosowac schemat pojedynczej aplikacji dla unbalanced tego NE5534 lub tak jak na schemacie w wersji balanced dwa NE5534, tego LT1028 bym wogole wywalil z calego schematu :)

w koncu chcesz zrobic analogowe wyjscie z CD a nie przedwzmacniacz :)

Ukryta Zawartość

Trochę mnie dziwi to upodobanie do apampów. Nie lepiej prościej i bez komplikacji. Żeby nie być gołosłownym wyniki pomiarów mojego CD473. Sygnał wyjściowy 0dB (U=214mV f=1kHz) THD=0,0039% THD+N=0,016%

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

maszto - Twój głos to jak głos wołającego na pustyni, choć masz rację ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

a co mi tam, próbnie dorobię wyjście bezpośrednio z tda1541 - trza szukać, szukać, szykać...

a w drugim CDku chyba uszkodziłem DAC; przy przechodzeniu na kolejny utwór w jednym głośniku słychać stuk, tranzystory mutujące wymieniłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.