Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie do posiadaczy Dual CS 604

Varg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem początkującym gramofonowcem i zwracam się do forumowiczów z prośba o poradę.

Mam problem z kupionym na Allegro gramofonem Dual CS 604. Wybrałem go spośród wielu jakie oferował sprzedawca. Wydaje mi się że jest uszkodzony, ale chciałbym to potwierdzić...

Chyba jest uszkodzony mechanizm opuszczania ramienia na płytę. O ile dobrze zrozumiałem instrukcję, nie jest konieczna jakaś regulacja tego elementu. Nie zauważyłem też aby mechanizm ten posiadał

jakieś blokady zakładane ew. na czas transportu.

Objaw jest taki, że manipulowanie manetką (oczywiście lekko, bez użycia siły, bo tak ma to się odbywać) nie powoduje nawet drgnięcia ramienia w pionie. Wiecej: studiując instrukcję zrozumiałem że lewarek ten ma dwie

pozycje: "nad płytą" i "na płycie". U mnie cały czas jest w pozycji "nad płytą" (czyli na dole). Gdy przestawić manetkę w pozycję "na płycie", a więc przełączyć ją do góry, powraca ona na pozycję "nad płytą". Mam

nadzieję że ten opis jest zrozumiały. ;)

Nadmienię, że na początku zbalansowałem ramię wg. wskazówek zawartych w instrukcji i zdziwiłem się, gdy po założeniu płyty, ustawieniu ramienia nad nią i trąceniu lewarka nic się nie stało... :)

Czy coś mogłem przeoczyć, coś przestawić? Jest w tym modelu oczywiście dodatkowa regulacja położenia ramienia, ale dotyczy ona wysokości z jaką znajduje się ono nad płytą, można to regulować pokrętłem w granicach ok. 6 mm.

PS: PhanTom, jeśli dobrze pamiętam z lektury forum, posiadasz chyba ten model gramofonu... Mogę liczyć na jakieś uwagi, wskazówki :)

https://www.audiostereo.pl/topic/24633-pytanie-do-posiadaczy-dual-cs-604/

Wszystkie Duale maja podobnie rozwiazany mechanizm opuszczania ramienia. Winą, za niepoprawne funkcjonowanie mechanizmu opuszczania windy, nalezy obciazyc zatarty mechanizm ogranicznika rozmiaru plyty lub wyschniety smar silikonowy samego podnosnika ramienia. Wyjmij gramofon z obudowy i sprawdz mechanike. Na pierwszy rzut oka znajdziesz miejsca wymagajace smarowania, badz uszkodzone mechanicznie.

• 2 tygodnie później...

Sprawa wyjaśniła się: mechanizm poluzował się i coś tam wyskoczyło z miejsca w którym miało siedzieć. Szybka naprawa i regulacja rozwiązała problem, ramię opuszcza się na płytę poprawnie. :)

• 1 rok później...

Witam. Dopiero teraz zobaczyłem Twój wpis ale widzę, że pomoc z mojej strony już jest niepotrzebna.

Faktycznie mam 604 od 1,5 roku i jestem bardzo zadowolony. Wyprowadziłem sobie tylko sygnał na 2 gniazda RCA Neutrik, założyłem kolce poziomujące (mam w domu krzywa podłogę i musiałem to skorygować) i rzecz jasna wymieniłem wkładkę na AT 110 E. Interkonekt na La Grange Klotza z wtykami Alphard i kręcę placki ciesząc się jak dziecko... :)

Pozdrawiam wszystkich Dualowców.

A jakbyś miał jeszcze jakieś problemy to daj znać.

PhanTom

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.