Skocz do zawartości
IGNORED

MARANTZ CD43 - zdalne sterowanie / Modyf

Bastek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów...

Ostatnim czasem wpadł mi w ręce CD firmy Marantz model cd43 - z zgodnie z dokumentacją model ten nie był wyposażony w odbiornik IR, jednak modele 53/63 już tak w stosunku do modelu 53 różnice są nie wielkie tak naprawdę brakuję kilku elementów odbiornika IR patrząc na schemat...Więc tak się zastanawiam czy po uzupełnieniu (braków ) można z tego coś wydusić czy raczej producent pominął jeszcze kilka ważnych aspektów!!

Kolejne moje pytanie brzmi czy da się z tego modelu coś wykrzesać... więcej niż oferuje obecnie... mam na myśli modyfikację (wymiana Oampów, kondensatorów w sekcji audio, poprawie zasilania, zegar itp)

za wszelkie uwagi i sugestie będę niezmiernie wdzięczny... dysponuję również serwisówką cd43/53/63 wiec jeżeli jest ktoś w stanie tylko mi służyć dobrą radą będę zobowiązany.

https://www.audiostereo.pl/topic/24610-marantz-cd43-zdalne-sterowanie-modyf/

HI

Posiadam takiego CD-ka i co mogę powiedziec o nim... Różni się od cd-53 w zasadzie tylko możliwością zdalnego sterowania. To co odróżnia modele 43/53 od 63 to zastosowanie HDAMów (czyli analogowych stopni wejsciowych), które dość wyraźnie poprawiają jakość dźwięku. To tyle. A co z tunningiem? Jeśli znasz się na tym to proszę bardzo. Istnieje sporo udanych konstrukcji opartych o CD43/53. Niektóre nawet ładnie grają.

Pozdrawiam

CD43, 53, 63 są zbudownae na tej samej płycie, różnią się jakością komponentów. Modułami HDAM nie ma co się przejmować, często w trakcie tuningu się je wywala. Tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wkleiłem kiedyś opis co jest do zrobienia w tym CD. Po takich modyfikacjach, jeżeli będą wykonane fachowo ten odtwarzacz może zagrać lepiej niż CD63KI.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcz jedna sprawa obecnie jestem w posiadaniu Philipsa cd720 i tego marantza.... czy możecie wg własnego doświadczenia wypowiedzieć się na którym z tych modeli warto się skupić i poświęcić mu więcej czasu na jego modyfikację czy raczej są to porównywalne CD i raczej efekt końcowy będzie zbliżony ?

Aby CD43 mial zdalne stereowanie musisz wlutowac 4 elementy :

- odbiornik IR

- 3 rezystory na plycie glownej RF16 i RF17 (10k) i RY11 (4,7 R)

co do modyfikacji - znajdziesz wszystko na ten temat na forum i w necie.

Gdybys potrzebowal odbiornik daj znac, wysle Ci gratis :)

pzdr

Hey... co do odbiornika to byłbym zainteresowany ;)

ale nie za darmo .... chciałbym się jakoś zrewanżować... gdybyś miał jakieś namiary co do odpalenia sterowania do tej cd43 to będę zobowiązany wieczorkiem w domu postaram się przeglądnąć zasoby sieci…

Jestem teraz na etapie modyfikacji tego cdka myślę że niebawem pojawią się jakieś fotki i szery opis moich poczynań…możliwe też że pojawią się jakieś pytania … Jednak nie wiem czy ktoś na forum jest zainteresowany kontynuowaniem tego postu, bo było by bezsensem kontynuowanie go na siłę z mojej strony !!!

• 7 lat później...

Czy to musi byc konkretnie ten odbiornik? Niestety nigdzie nie moge znależć takiego.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.