Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze z dekoderem HDCD

Zloty

Rekomendowane odpowiedzi

tak, RCD-971 to świetny CD w swoim przedziale cenowym, świetny filtr PMD-100 z dekoderem HDCD oraz dwa prawdziwe multibity PCM63P. Masa kondensatorów Black-Gate, dobre firmowe rezystory, mądrze zrobione zasilanie...

Jak gra? Jasno, analitycznie, przestrzennie z holograficzną sceną i umiejscowieniem isntrumentów w przestrzeni, nic sie nie nakłada i nie ginie. Jak tylko znajdziesz BRAĆ!!!

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

NAD c541

Tylko słyszałem, że NADy są bardzo awaryjne. Problemy z wysuwaniem szuflady i czytaniem płyt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

następca NAD c542

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel RCD-02

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel RCD-1072

pewnie drogi...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NAD-y podobnie (dokładniej mówiąc TAK SAMO) jak nowe Rotele są robione na badziewnych delta-sigma BB1732... Wszyscy dzisiaj tną koszty, wszyscy.

a oto i Rotel RCD-971

Cóż, chyba jako jedyny leży w pobliżu moich możliwości finansowych. Tylko, że czytałem iż ma on przetwornik 22 bitowy. Nie wiecie jak się to ma do płyt HDCD nagranych w technice 24 bity? I jak z jego awaryjnością?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak w ogóle to po jaką cholerę Ci dekoder HDCD? Raptem kilka płytek mamy w tym standardzie a żeby różnica powalała na kolana...

Dobry cedek, uczciwie zbudowany na dobrych dacach zagra bez porównania lepiej niż te nowe zabawki z dekoderami i innymi duperelami. Przy szukaniu odtwarzacza HDCD powinno się traktować jako zupełnie niekonieczny wręcz zbędny bonus i nic więcej.

heh Zloty, płyta HDCD jest nagrana w technologii 16 bitowej, jak KAŻDA. Pogoooogluj sobie troszku.

A PCM63 jest 20bitowy...

Co do awaryjności to napęd jest tam sony KSS-213C, tani jak barszcz (chyba z 30-40zł) czyta wszystko jak leci, nawet RW no i jest cichy, nie to co niektóre przechodzone Philipsy co wytwarzają dzwieki rodem z tartaku.

"...HDCD-encoded CDs sound better because they are encoded with 20 bits of real musical information, as compared with 16 bits for all other CDs. HDCD overcomes the limitation of the 16-bit CD format by using a sophisticated system to encode the additional 4 bits onto the CD while remaining completely compatible with the existing CD format. "

by Microsoft

Denon DVD-3910

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cary Audio CD-308T

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uparłeś się na to HDCD, ale...

Proces przygotowania nagrań HDCD zaczyna się od konwersji analogowo-cyfrowej wykonywanej z częstotliwością próbkowania 192 lub 176,4 kHz. Następnie sygnał jest konwertowany do częstotliwości próbkowania 96 lub 88,2 kHz i rozdzielczości 24 bitów przy pomocy specjalnych filtrów i poddany dalszej obróbce, po której uzyskuje się już sygnał o częstoliwości próbkowania 44,1 kHz właściwej dla płyty CD. W procesie tym można zmienić strukturę dynamiczną sygnału w zakresie najwyższych (Peak Extend) i najniższych (Low Level Range Extend) poziomów. Peak Extend w łagodny sposób ogranicza szczytowe wartości sygnału a Low Level Range Extend nieznacznie kompresuje sygnał w zakresie najniższych poziomów. W wyniku obu tych operacji można dopasować do możliwości zapisu CD sygnał o większej dynamice. Procesor HDCD wykorzystuje też zmienny filtr decymacyjny (antyaliasingowy), którego paramtery są na bieżąco dostosowywane do charakteru sygnału audio. Wykorzystany jest także specjalnie kształtowany dither.

Na płytach HDCD w najmniej znaczącym bicie dodatkowo zapisany jest pseudo-stochastyczny szum, który niesie informację o sposobie kodowania HDCD (parametry Peak Extend, Low Level Range Extend oraz wybór filtru decymacyjnego). Najmniej znaczący bit nie jest jednak wykorzystywany na stałe dla potrzeb HDCD, a jedynie przez około 2-5% czasu nagrania. Według zapewnień Pacific Microsonic zaszyte w ten sposób w sygnale fonicznym parametry kodowania są całkowicie niesłyszalne.

Odtwarzacze wyposażone w dekoder HDCD identyfikują i odczytują dodatkową informację zapisaną w najmniej znaczącym bicie, a następnie wykorzystują ją by rozszerzyć zakres dynamiki nagrania (chodzi o Peak Extend, Low Level Range Extend - wykonuje się proces odwrotny niż przy przygotowaniu nagrania) i wybrać parametry filtru decymacyjnego. Natomiast odtwarzacze nie wyposażone w HDCD nie są w stanie zinterpretować kodowania zapisanego w najmniej znaczącym bicie, a w konsekwencji nie mogą zmienić parametrów filtru ani rozszerzyć zakresu dynamiki i odtwarzają nagranie w takiej postaci w jakiej jest zarejestrowane na płycie, czyli z nieznacznie zmodyfikowaną strukturą dynamiczną.

Więc teraz wiesz że zapis nie jest 18-20 czy 24 bitowy, jest jak na wszystkich płytach 16 bitowy i kropka.

Płyt HDCD za wiele nie ma to fakt - sam mam kilka zaledwie, jakość jest lepsza - nie ma wątpliwości, ale co z tego jak płytek brak....co do BB 1732, w który wyposażone są najczęściej odtwarzacze HDCD - to wszystko zależy od aplikacji - Linn Ikemi też ma ten przetwornik i pamiętam, że jak dawno temu go słuchałem to mi się podobał, cena na pewno nie, ale dźwięk i owszem :) Na swojego RCD 1072 też nie narzekam - co kto lubi ;-). Ze staroci to z tego co pamiętam w latach 80-tych wrażenie analogowym dźwiękiem zrobił na mnie PD 75 Pionka bodajże, ale szczegółowością nie grzeszył, muzykalny był za to bardzo, być może gdyby teraz ktoś wypuścił takiego nowego Pionka też by mnie urzekł, a być może i nie, bo stwierdziłbym - a fuj co za zamulacz ;-) Poza tym stare CD-eki nie mają HDCD ;-)

Jedem z tańszych z tym dekoderem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vincenty ma i to chyba kilka modeli 24/96 HDCD, np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piszecie drodzy Państwo o - niestety - martwym już formacie. To raz. Równie dobrze można dyskutować o formacie MD, który - komercyjnie - ma już blisko 16 lat...

A dwa: nie ma przetworników 24 bitowych sensu stricte. Czemu? Proste: Bo nie ma układów o S/N 145 dB...

Ma Windows Media Player 6 - na czym to polega? czy zgłasza tylko obecność HDCD czy też dekoduje i to programowo ? A jeżeli nawet...jak to usłyszeć, chyba że ktoś ma komp podłączony do dobrego wzmacniacza.

No i pytanie - ile macie płyt HDCD? Ja na około 500 mam: 1 Tool. 1 Younga, 1 Karsten, 1 Bremnes. Ani jednej z tak zwanej "poważnej". Kto ma więcej "statystycznie" więcej niż 1 procent ??

Ja mam NAD 541, płytek HDCD może kilkanaście... Poza ostatnim Toolem, reszta na CDR (większość ściągnięta z sieci). Różnica w brzmieniu jest wyraźna (przynajmniej na tym odtwarzaczu). Nie miałem z nim nigdy problemów, więc nie wiem skąd te opinie powyżej. Czyta wszystkie płytki. Szkoda że format się niespecjalnie upowszechnił :( Nawet Microsoft, który potrafi wcisnąć ludziom wszytko (nawet jeśli tego nie potrzebują) go nie potrafił sprzedać. Płytki oczywiście są nagrane w 16-tu bitach, ale rozdzielczość jest sztucznie podniesiona do 20-tu (wirtualnych).

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Mialem HDCD z PMD100 z X-Daca. Generalnie bylo roznie :) Z kilkunastu plyt z HDCD czesc grala lepiej czesc gorzej niz wczesniejsze mastery (opisywalem to w watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Klopot z tym ze nie ma mozliwosci porownania (ze wzgledu na zintegrowanie filtra i dekodera) jak cos "by gralo" bez HDCD-decoding... Zgrubnie usilowalem to wyszacowac puszczajac do X-Daca sygnal cyfrowy z plyty z HDCD poprzez wyjscie cyfrowe PC (wiem, wiem, inne probkowanie itp itd). I znow bylo roznie, czasem na pograniczu autosugestii, czasem lepiej z HDCD, a raz (Red KC) - domyslacie sie jak ;-)))

Ukryta Zawartość

Aha, nie da sie jednak zaprzeczyc, ze zbiory moich najlepiej nagranych plyt oraz zbiory plyt z HDCD mialy duza czesc wspolna:

Barber, Patricia Cafe Blue HDCD

Bremnes, Kari Norwegian Mood HDCD

Bremnes, Kari Svarta Bjørn HDCD

Garcia, Jerry & Grisman, David So What HDCD

Hancock, Herbie Future Shock HDCD

Hyman, Dick From The Age Of Swing HDCD

Karsten, Elizabeth Flux HDCD

McDonald & Giles McDonald & Giles HDCD

Peyroux, Madeleine Dreamland HDCD

Russel, Tom The Man From God Knows Where HDCD

Taby Church Chamber Choir Hush! The Angels Are Singing HDCD

Vas Offerings HDCD

Reszta, mimo HDCD, niczym sie specjalnie nie wyrozniala.

Nie widze, zadnych zalet HDCD po za marketingowym chwytem. mam pare takich. wczesniej posiadalem rotel 991ae z dekoderem HDCD(calkiem niezly odtwarzacz). zeby cudownie graly to nie powiem. dobry cd wyciaga z "normalnych" plyt cuda. kwestia tylko starannosci ich nagrywania i miksowania. oczywiscie to moja calkowicie subiektywna opinia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.