Skocz do zawartości
IGNORED

Dobra odległość od TV CRT - ile wynosi?

pawfazi

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Czy ktoś zna (czy są wogóle takowe) zasady doboru wielkości TV do pomieszczenia?

Lubie duże TV i chcę kupić najlepiej 32 cale 16:9. Odległość mojej sofy od TV będzie wynosiła ok. 2,5 metra.

Czy to nie za mało???

Dzięki za info

pawfazi

Tak mi się jeszcze pomyślało - kupujesz nowy telewizor? Jeśli tak, zastanów się, czy warto w czasach, gdy porządne telewizory LCD 32 cale "schodzą" (w promocjach) poniżej 4000 PLN... Jeśli problemem jest kasa, IMO warto dołożyć (albo wziąć raty). Jeśli kupisz LCD, nie będziesz się musiał martwić o odległość, a Twój wzrok tylko na tym skorzysta.

Pozdr

"obi" dobre telewizory LCD zaczynaja się od 7000 zł w górę, wszystko co jest poniżej to, nie obraź sie, badziewie, też miałem ten sam problem pół roku temu.

Do wydania przeznaczyłem 4000 zł i tez zdecydowałe sie na CRT 32 cale, bo przy słabym sygnale na LCD jest tragedia i tutaj nic tego nie zmieni, a tak może mam mniej miejsca w domy ale obraz za to rewelacja (sygnał z anteny dachowej) i te wszystkie tanie LCD sie chowają.

Nie za malo z jakich wzgledow ?

Bo jezeli chodzi o promieniowanie, to do niedawna wiekszosc uzytkownikow komputerow siedziala tuz przed monitorem CRT wiele godzin dziennie. Graficy np. przed 21". I nie ma niezbitych dowodow, ze bylo to szkodliwe.

Za to inny argument moze byc wazny - widzenie artefaktow obrazu (np. na skutek obrobki lub slabej jakosci obrazu) lub "pikseli" kineskopu. Dopiero po przekroczeniu pewnej odleglosci nie sa rozrozniane przez czlowieka. Chodzi o krazek rozproszenia - to sie nawet da policzyc :)

Mam 32" CRT - normalnie siedze w odleglosci ~3,3m. Nie mam zastrzezen. Ale sprawdzalem z bliska, od 1,5m zaczyna byc widac artefakty.

Za to mialem kiedys CRT 29", 100Hz, z obrobka cyfrowa - tak "usprawnial' obraz, ze dopiero z 4m nie bylo widac przerysowanych krawedzi, kwadratow, etc.

Warto przetestowac ta odleglosc w sklepie przed zakupem. Niestety w sklepie jest na ogol taka jakosc obrazu, ze dopiero z przeciwnego konca ulicy nie widac szumu :)

Adam

Sam mam telewizor CRT 100 Hz, dość wysoki model (ale kupowałem go w czasach, gdy LCD i plazmy kosztowały dużo więcej niż teraz) i prawdę mówiąc w temat LCD się za bardzo jeszcze nie wgłębiałem, więc dzięki, że dopisały się osoby, które lepiej go znają.

Chciałbym i ja skorzystać w Waszej wiedzy. Za jakieś pół roku będę kupował telewizor do drugiego mieszkania, prawdopodobnie LCD 32 lub 37 cali. Sygnał będzie dobrej jakości - Cyfra+. Na co radzilibyście zwrócić uwagę (oczywiście oprócz subiektywnych odczuć co do obrazu)? Czy wystarczy przyzwoita rozdzielczość (kwalifikująca się do HD-ready) i któreś z nowych wejść cyfrowych plus komponent? Jeśli to za mało - co jeszcze jest ważne?

Aha, kwestie dźwięku są dla mnie nieistotne. Telewizorowe głośniczki zapewne nie będą używane w ogóle.

Dzięki i pozdrawiam,

obi

Jest wiele szkół doboru wielkości przekątnej kineskopu. ja spotkałem się z praktyczną metodą, która mówi że

optymalna odległość powinna zawierać się pomiędzy:

- 3 razy przekątna telewizora (wartość dolna)

- przekątna telewizora wyrażona w calach podzielona przez 10 wyrażona w metrach (wartość górna)

Przykładowo dla telewizora 32 cale odległośc optymalna będzie zawierać się pomiędzy:

- 32" razy 3 daje około 2,4 m (wartość dolna)

- 32" podzielone przez 10 daje 3,2 metra (wartość górna) - oczywiście to jest rachunek mnemotechniczny.

Jak widać podana przez ciebie odległość 2,5 metra będzie idealna do oglądania 32" odbiornika.

Muszę podkreślić że ta metoda jest dedykowana dla doboru telewizorów CRT.

Niedawno kupowalem 32" CRT. Tez mam niewielki pokoj i ogladam go z dwoch odleglosci - z kanapy jakies 2.5 m i z fotela okolo 3 m. Dla mnie jest ok z obu miejsc chociaz zona siada na fotelu bo mowi ze tak jej lepiej. Zalezy od gustu.

Mowa oczywiscie o 100HZ.

Co do LCD to za podobna kase co dobry CRT nie ma szans na nic sensownego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.