Skocz do zawartości
IGNORED

Temperatura wzmacniacza

kafka

Rekomendowane odpowiedzi

Hm... Od jakiegoś czasu szukam odpowiedzi na te pytania, ale jakoś do końca nie znalazłem odpowiedzi. Chodzi m.im o dopuszczalne i optymalne temperatury radiatorów. Po pierwsze mniej wiecej na jaką tmep. ustawić zabezpieczenie termiczne? Poniżej przykładowe zdjęcie mojego wzmaka. Znana na forum Dracula. Prąd spoczynkowy na 100mA. Na jałowym radiatory mają nieco poniżej 40 st. Nagłaśnia pomieszczenie około 16m2. Grając nawet dość głośno przez pierwszą godzinę, może dwie temp. wynosi 50-60. Potem zaczyna rosnąc i przy 75 wolałem wyłączyć wzmacniacz. Wiem, że radiatory nie są zbyt duże, ale czy normalne jest aż takie grzanie? A może taka temp nie jest taka straszna. Chociaz obawiam się o TL431. Zamontowane na radiatorze, a ich zalecana temp. pracy (tej wersji) jest do 70. Może wzmacniacz potem zaczyna sie wzbudzać. Sam nie wiem jak to sprawdzić, gdyż na ucho gra czysto...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/24438-temperatura-wzmacniacza/

musisz dodac stabilizacje temperatur. bo te tl to zwykle stabilizatory ustalajace napiecie na bramkach fetow i ich umieszczenie na radiatorze jest niepotrzebne. Masz poprostu niestabilny prad spoczynkowy i napewno skonczy sie to spaleneim koncowki i ew. glosnikow - basowcow. Musisz dodac tranzystor umocowany do radiatora malej mocy i rozpiety na perku np 10k. Czyli baza na suwak a emiter i kolektor na skrajne nogi. teraz podlacz to do bramek tranzystorow . Kolektor na nkanalowy a emiter na pkanalowy. suwak poczatkowo po stronie emitera. Nagrzej wzm i jak juz osiagnie temperature ktorej sie obawiasz ok. 50st to delikatnie pokrec potkiem. Prad spoczynkowy powinien spasc do poziomu tych 100ma i tak zostaw. Dla malych temp ten dodatkowy uklad nie bedzie dzialal bo napiecie na be bedzie zbyt male ale dla wyzszych zacznie stabilizowac prad spoczynkowy. Warto dac kondensatory blokujace ten tranzystor jeden ek i drugi be. I to wszystko. te radiatory sa stanowczo zbyt male jak na tak duzy prad spoczynkowy.

Faktycznie ten tl na radiatorze być nie powinien. Zmniejszenie prądu spoczynkowego według szybkiej symulacji jednak nie załatwia sprawy. Straty mocy na tranzystorach sa podobne przy 10mA i 100. Ale to była tylko pobieżna symulacja. Ile mocy są w stanie wytracić te radiatory??? Tak na oko, no żeby tych 75-80 stopni nie przekroczyć.....

>senicz ma racje, ten wzmak nie jest stabilny termicznie - tl nic tu, oprócz regulacji pradu spoczynkowego, nie daje.

Jeszcze lepiej byłoby uzyc mosfeta zamiast bipolarnego tranzystora do stabilizacji termicznej stopnia końcowego, tak jak to robił Pass np. w swoim 70W klasie A.

Z tego co widze na wyjsciu wzmacniacza znajduja sie kondenstaory. Pelnia tutaj role zabezpieczenia dla glosnikow i lekko zmieniaja jego brzmienie. TL431 nie trzeba montowac na radiatorze.

Radiatory wydaja mi sie troche za male. Obudowa nie jest zbyt duza. Jak wyglada sprawa wentylacji? Mozna poprobowac chlodzenia wymuszonego (wentylator 12V zasilany 5V) + czujnik temperatury. Na poczatek proponuje wentylator i pomiar temperatury po paru godzinach grania.

Kafka, widze, ze zlozyles wzmacniacz na moim druku ;) Dokonywales zmian w tej konstrukcji? Jakiej firmy masz tranzystory wyjsciowe i jakie napiecie ustalone przez TL431 na bramkach?

Zeby sprawdzic, czy wzmacniacz sie nie wzbudza, potrzebny jest oscyloskop. Mozna rowniez ograniczyc jego pasmo dodajac kondenstaory 56-200pF na resystorach sprzezenia zwrotnego.

Jar1:

"Jeszcze lepiej byłoby uzyc mosfeta zamiast bipolarnego tranzystora do stabilizacji termicznej stopnia końcowego, tak jak to robił Pass np. w swoim 70W klasie A."

Tutaj się zgodzę, z jednym zastrzeżeniem - bipolarne są chętnie stosowane w układach Vbe multiplier jako że ich napięcie Vbe jest w miarę powtarzalne, natomiast w mosfetach Vgs(on) może zmieniać się w dość szerokim zakresie (np. 2-4V) dla tego samego typu, w zależności od domieszkowania kanału (zubożony - niższe Vgs(on), wzbogacony - wyższe). Dlatego zastosowanie tutaj Mosfeta może oznaczać konieczność doboru tranzystorów pod względem Vgs(on) - niskie Vgs(on) tr. kompensacyjnego przy wysokim Vgs(on) tr. końcowych oznaczało będzie silną kompensację, w sytuacji odwrotnej kompensacja będzie słabsza - a jaki poziom kompensacji jest właściwy to można stwierdzić tylko doświadczalnie. Mr. Pass znany jest ze swojej tendencji do dokładnego mierzenia parametrów stosowanych tranzystorów - i uzależniania poprawnej pracy swoich urządzeń od doboru tychże parametrów.

Kafka:

TL431 nie daje żadnej kompensacji termicznej, jak widać masz wzmacniacz niedokompensowany, całe szczęście że zjawisko thermal runaway przebiega dość wolno. Spróbowałbym albo zmniejszyć prąd spoczynkowy (niestety pogorszy się jakość dźwięku, a przy dużej mocy wyjściowej thermal runaway może i tak wystąpić) albo zastosować porządną kompensację termiczną. Niestety konstrukcje Darkula które do tej pory widziałem mają nienajlepiej rozwiązany problem prądu spoczynkowego i jego stabilności w funkcji temperatury.

No faktycznie. Jest bardzo niestabilny termicznie. Prąd spoczynbkowy ustawiałem przy temp. radiatrów około 40 st. na 100mA. Okazało się, że przy 70 st. wynosi on już 150mA !!! Póki co zmniejszylem spoczynkowy na 80mA przy 40st. Wtedy jak to rozkrecę tempteratura stabilizuje się na 60 st. i już nie rosnie, a prąd wynosi 100mA.

Uruchomilem sobie drakula na takim druku jak na zdjeciu.

Prady mam ustalone na wartosc 200mA.

TL431 pilnuja Vgs, sa dodatkowo skompensowane elementami ktorych na schemacie niema.

Ich dobor jest istotny, uklad polaryzacji powinien miec w miare wysoka impedancje pracy.

drakul jest jednym z niewielu ukladow ktore daly mi satysfakcje w moim systemie, fakt ukladowo jest prosty ale kryje w sobie pelno ciekawostek.

Brzmienie ma podobne do bardzo dobrych lamp a bas miodzio.

Jak ktos zrobi bardziej rozbudowana wersje to bede zainteresowany.

Pozdrawiam.

• 3 miesiące później...

>Sfinks

Jak ustawiłeś tak wysoki prąd spoczynkowy? Mnie przy wyższych nap. Vgs (4.3 - 4.4) warjuje. Po kulku chwilach grania drastycznie skacze temp. i stopiń cońcowy idzie z dymam. Wydaje mi się, ze płynie mi prąd spoczynkowy.

Nie męczyłbym tematu, ale przez te kilka chwil układ gra naprawde pięknie i jest o co powaczyć.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

A dwa profile 6023 o wysokosci 70 ze stronki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wystarczą?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.