Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Sony CDP 970 na lepiej grający

Ola

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Slowa na temat Brazylijki tutaj nie bylo. Pioneery i to wszystkie odrzuciles z pogarda ale to twoj problem nie moj... Znam brzmienie rozmaitych cdekow ze Stelmachem znam tez zdanie Piotrka o tym DAC'u i zgadzam sie z tym. Potwierdzily to moje odsluchy i opinia porownawcza psg.

Oj nie ma co się kłócić, może będzie kiedyś okazja porównać. Jedno jest pewne: oba rozwiązania dadzą widoczną poprawę. Podejrzewam że charakter brzmienia może się za to różnić. Posłuchamy, zobaczymy - na razie nie ma co teoretyzować.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Chciała bym podsumować to co do tej pory napisaliście.

Są więc dwie drogi:

1) tuningowac mojego Sony

2) kupic pioneera i też go tuningować

Co jest jest lepszym rozwiązaniem mając na względzie wyznacznik

ceny do jakości?

Ps. Ktoś słuchał może tego luxmana o którym leman pisał?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ola nie do konca.

1. Mozesz tuningowac swojego Soniaka w oparciu o potencjal ktory ma na pokladzie (PCM 58PK)

2. Mozesz zalozyc do niego Stelmacha.

3. Mozesz kupic jeden z cdekow ktore wymienilem i go tuningowac.

4. Mozesz kupic inny odtwarzacz pod Stelmacha lub NOS DAC.

>Discomaniac71

W sumie to mozliwoście jest dużo. I żadnej konkretnej ;)

Możesz mi po kolei opisać każdą z tych 4 mozliwości?

Chodzi mi mniej więcej o cene i porównanie jakości brzmienia.

Co wg was przyniesie więcej korzyści przy mniejszym koszcie.

Pozdrawiam

Ola

Opcje wg mnie:

Sony zostaje - poszedłbym w Stelmacha+Piotrek608

Sony odchodzi: do wyboru dochodzi NOS Petera.

Dlaczego? Zarówno jeden jak i drugi DAC jest używany przez forumowiczów. Decyzja, wybór konkretnego modelu pod konkretny DAC. Są to rozwiązania w miarę bezpieczne - tzn że mniejwięcej wiesz co dostaniesz jako efekt końcowy. Dwa konkretne produkty.

Nie zdecydowałbym się na tunning cedeka pt. wymiana jakiś tam części - nie wiesz co z tego wyjdzie chyba że posłuchasz konkretny model zrobiony przez konkretnego tunera, spodoba Ci się i sprawisz sobie taki sam.

discomaniac71, 8 Lut 2006, 16:37

>Znam brzmienie rozmaitych cdekow ze Stelmachem znam tez zdanie Piotrka o tym

>DAC'u i zgadzam sie z tym.

Masz na myśli na przykład tą opinię? Cytuje:

"Teraz krótko zwięźle i na temat....brzmienie daca pana Stelmacha opisze jako NIEBO jest super- sprężysty bas nie podkłócająca się srednica, elegancka pastelowa góra. Dosc duzo Powietrza(!) Całosc brzmienia jest kapitalna jak z cd z bardzo wysokiej półki za kilka dobrych tysięcy złotych!!. Nie ma problemu z lokalizacją barwy, timmingiem nagrań, nie ma wchodzących sobie na głowę muzyków i to wszystko w odtwarzaczu cd z prostym w miarę skutecznym mechanizmem któremu trochę brakuje do doskonałosci. Jak widać upgread przynosi naprawdę wymierne korzysci- gorąco Polecam.

Hi-endowe granie za małe pieniazki."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodam że to chyba była pierwsza wersja DAC(?), a ta poprawiona gra ponoć jeszcze lepiej.

Ukryta Zawartość

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

A ja jednak swoje. Jako audiofil z relatywnie niewielkim stażem, wciąż jeszcze słucham muzyki, a nie sprzętu. Dlatego dorzucę jeszcze jedną możliwość: ani Stelmach, ani NOS DAC, ani tuning, tylko głęboki oddech, trochę cierpliwości i po odłożeniu większej większej sumki kupno czegoś naprawdę porządnego - porządnego bez żadnych modyfikacji. Na nie zawsze będzie czas. Przykłady podałem wczesniej.

Dygresjami Kolegów się nie przejmuj. Oni tak zawsze :-)

zwolennik łagodności

Ech, w obecności dam robię się naprawdę aktywny.

Chodzi jeszcze o coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

lenam, 8 Lut 2006, 17:47

>A ja jednak swoje. Jako audiofil z relatywnie niewielkim stażem, wciąż jeszcze słucham muzyki, a

>nie sprzętu. Dlatego dorzucę jeszcze jedną możliwość: ani Stelmach, ani NOS DAC, ani tuning, tylko

>głęboki oddech, trochę cierpliwości i po odłożeniu większej większej sumki kupno czegoś naprawdę

>porządnego

powyżej opisanych opcji, oczywiście jest to możliwe jak uzbiera się, hmmm, no dobra, skromnie, ok. 4kzł

He, he, precz ze znakami przestankowymi!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie działały dwa z czterech. Niezły wynik :-)

Teraz będzie OK.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Hm, to już nie ma tańczych (używanych!) oryginalnych konstrukcji z wrodzonymi przyzwoitymi przetwornikami? Coś mi się nie chce wierzyć. Co na to bardziej obyci?

zwolennik łagodności

Koledzy niejako wywołali mnie do tablicy:) Nie ma sprawy, napiszę. Oba cedeki są warte zachodu, ale w stanie w jakim się znajdują w chwili obecnej, tzn. po modyfikacjach. Pioneer PD-S 705 najpierw dostał przetwornik Stelmacha, później pojechał do Piotrka 608, który na płytce Stelmacha wymienił pare kondensatorów (mam nadzieję, że nie robię tutaj Panu Andrzejowi przykrości, ani innego rodzaju kłopotów), które Piotrek uznał, że sensowne będzie ich wymienienie na lepsze, większej pojemności, dalej zrobił porządne gniazdo IEC i nowe porządne gniazda RCA. Po tym, w Pioneerze wstawiłem jeszcze nowy, lepszy generator kwarcowy z osobnym zasilaniem tylko dla kwarcu. Parę kondensatorów zostało jeszcze wymienionych przy tej okazji, ale nie z płytki Stelmacha. Teraz to ten Pioneer gra naprawdę porządnie, soczystym dzwiękiem, ze stereofonią i przestrzenią, a przede wszystkim znakomitym basem (tu zasługa Stelmacha) i pięknymi wysokimi (tu z kolei nowy zegar działą); co do AKAI CD 73 to nabyłem go częściowym upgreadzie, miał porządnie zrobiony cały tor analogowy, szczegółów teraz nie będę opisywał i przyjechał do mnie w chwili, gdy Pioneer nie miał nowego zegara; miazgi z Pioneera nie było, ale różnica na korzyść AKAI owszem z tym, że chciałbym wyraźnie zaznaczyć, że oba cedeki były odsłuchiwane na innych kolumnach przy tym samym wzmacniaczu MF A1 - Pioneer na KEF C 75 Uni-Q, a AKAI na jakichś monitorkach Monitor Audio, niestety nie pamiętam modelu; najprawdopodobniej stąd ta róźnica w dzwięku; monitorki miałem na chwilę pożyczone i podpiąłem do systemu AKAI, jak tylko przyjechał; a teraz najdramatyczniejszy moment historii - AKAI zdążyłem posłuchać ledwie kilka godzin i to w nocy, więc nie za głośno i ........... się zepsuł; bezczelnie padł z niewiadomych przyczyn mikroprocesor; koniec końców od jakiegoś już dłuższego czasu mój AKAI jest z powrotem w Krakowie u gościa, który go tuningował na początku zanim go kupiłem, a korzystając z tej okazji po naprawie, tzn. uruchomieniu jest w trakcie wykonywania dalej idącego upgreadu - o wynikach napiszę innym razem, jak już go będę miału siebie; a wracając do tematu, moja skromna sugestia jest taka, aby wykorzystać tego SONEGO; o ile koledzy ciepło się wypowiadają o zamontowanym w nim firmowym przetworniku to znaleźć kogoś kto z głową dokona modyfikacji (kondensatory, opampy, diody itd), lecz przede wszystkim wstawi nowy zegar z osobnym koniecznie zasilaniem; kwestia decyzji o wstawieniu ewentualnie później DAC'a Stelmacha, czy też innego przetwornika jest kwestią wtórną i uzależnioną od odsłuchów takiego cedeka z takim, konkretnie nowym przetwornikiem, uważam, że modyfikacja w ramach tego, co Ola już ma nie nadwyręży zbytnio kieszeni, a poprawę przyniesie na pewno, a jaką trudno mi się wypowiedzieć, bo nie słuchałem tego modelu; jest jeszcze jedna istotna rzecz - olu nie napisałaś czego konkretnie chciałabyś się spodziewać po swoim nowym lub modyfikowanym cedeku, jakiej muzyki słuchasz i w jakim systemie ma to grać - a to jest najważniejsze.

Pozdrawiam

Popijając z wolna Montepluciano, pomyślałem, że Ola mogłaby spróbować jeszcze jednego: wypozyczyć na odsłuch coś takiego:

Ukryta Zawartość

Oczywiście z opcją zakupu. Człowiek jest sprawdzony, solidny Ślązak, robił dla mnie 2 CD, tuner, a teraz męczy końcówki mocy.

Słuchając tego Phlipsa, Ola mogłaby ocenić, co może dokonać porządny tuning, jak daleko mogą sięgać metamorfozy przeciętnych fabrycznych odtwarzaczy.

Spodoba się - zostanie. Nie -odda, bogatsza o to doświadczenie. Ryzyko kosztuje tu cenę przesyłki.

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

Rusha z allegro występuje tu na forum pod nickiem Usha. Polecam człowieka, bo wie co robi. Można też zlecić mu modyfikację tego Sony 970, ta opcja będzie tańsza.

Wot i cały disco

Wciągnął nosem Stelmacha itd. zapytajcie psg. A tu okazuje się że psg posłuchał tego Akaia raptem parę godzin z innymi kolumnami. Naprawdę nie twierdzę że Akai nie mógłbyć lepszy - po prostu daje to do myślenia jeżeli chodzi o opinie discomaniaca. Tyle mam do powiedzenia, nie zamierzam dyskutować dalej.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W prywatnej rozmowie ze mna Lukasz podkreslal wyzszosc Akai. Tez nie mam wiecej do powiedzenia. A swoje komentarze Walery mozesz sobie schowac w najciemniejsze miejsce. Jest mnostwo zadowolonych z moich opinii. Czepiasz sie mnie od dawna wiec badz uprzejmy zejsc ze mnie.

.Jakaś Pani pytała tylko o nowy CD dla siebie.A tutaj wojna ,wyzwiska...Inne wątki strach czytać.Gorzej niz na warszawskim Bródnie na jakims murku wsród smakoszy.

Grundig High Fidelity

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.