Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Sony CDP 970 na lepiej grający

Ola

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam porady. Posiadam CD Sony CDP 970. Wg mnie jest do dobry CD.

Jednak poszukuje czegoś lepszego w rozsądnej cenie. Teraz ten mój CD

wart jest może jakieś 200zł. Czy po dodaniu nastepnych 200zł na jakiś

inny odczuje różnice? Proszę o radę ;)

Jeżeli to możliwe to proszę o informacje o konkretnych modelach.

Pozdrawiam

Ola

Ps. Pewnie wiele osób nie będzie wiedziało co to ten CDP 970 więc załączyłam

obrazki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10984-100006877 1170284779_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zanim koledzy zasypią Cię konkretnymi propozycjami, odpowiem trochę "obok": z moich doświadczeń wynika, że aby usłyszeć NAPRAWDĘ różnicę, trzeba albo 1) sięgnąć parę pólek wyżej, czyli w Twoim przypadku kupić coś za, powiedzmy, 1000 zł (oczywiście używanego), albo włozyć kilkaset złotych (na początek) w upgreade.

Natomiast przesiadka z półki "dwie stówy" na półkę "cztery stówy" moim zdaniem nie da Ci jednoznacznej, wykraczającej poza autosugestię satysfakcji. Trzeba szukać wyrazistych, bezdyskusyjnych doznań, żeby potem na siłę nie dopatrywać się jakichś - nierzadko pozornych - zmian.

Moja rada: uzbrój się w cierpliwość, uciułaj, i wtedy dopiero - majętna i wybredna - szukaj czegoś lepszego. Opłaci się.

zwolennik łagodności

>leman

Dziękuję za odpowiedź.

Ale może zechciał byś napisać, mniej więcej, na co mam odkładać te pieniądze?

Jaki sprzęt, w tym przedziale który zaproponowałeś do 1000zł,

spowoduje, że różnica naprawdę będzie bardzo odczuwalna?

Pozdrawiam

Ola

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie trzeba az 1000zl - wystarczy ok 500 - 600. Przyklady? Pioneer PD 8500. Za niewiele wieksze pieniadze Pioneer PD 9700 i lepszy od niego PD 9300. Modele 701 801 i 702 plus 802 tez powinny byc lepsze. Nie mowiac o 901.

Lepsza bedzie tez starsza Yamaha z serii 10xx ktora mozna dostac od ok 600zl. Wymienione przeze mnie modele sa tez lepsze do upgrade'u. Jesli zdecydowalabys sie na przetwornik Stelmacha do Sony zrobisz bardzo dobrze. Wydatek ok 600zl. Jednak wiem z doswiadczenia ze upgrade takich klockow jak Pioneer PD 9300 8500 czy 9700 a takze Yamahy CDX 1030 daje lepsze rezultaty niz Crystal Stelmacha.

Ze starszych konstrukcji np. wysokiej klasy Sony z serii ES (szukaj konkretnej rady Piotrka608) czy Pioneery z serii 9X albo 9xx(jak np. ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Ale można też pomyśleć o nowych, okazyjnych ofertach, jak np. ta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zdarzają się okazje, tylko nie wolno się napalać ;-))

A ponieważ - jak mi się zdaje - w obecnym soniaczku masz przyzwoity transport, to można też pomyśleć o dodaniu mu tylko dobrego DAC, jak np. ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - sam aktualnie próbuję negocjować obiżkę ceny.

Powodzenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

lenam

polecanie zewnętrznego DAC do SONY to chyba nie jest dobry pomysł, a ponadto kosztowny.

Sony jako źródła nie polecam, pnadto kabelek cyfrowy przyzwoitej jakości to też parę setek.

Jeśli już SONY to coś z serii np X5xxES. Będzie taniej i napewno lepiej.

ps.Chyba będzie taniej tego DAC sprowadzić niż kupować w kraju.

Odnośnie wpisu Discomaniaka71 - tu nie ma co deliberować: 600, 1000, a może 1150 zł. Chodzi o to, że w tej materii trzeba robić skoki, a nie kroczki. Wtedy jest frajda. W przeciwnym wypadku drepcze się niemal w miejscu, entuzjazmując się na siłę tym, że trójkąt w 3 min 46 sek wybrzmiewa o 0,01 s dłużej.

Olu - odwagi! :-)

zwolennik łagodności

Jakie tam są przetworniki? Czy nie są to BurrBrowny PCM58? Jeżeli tak, to warto te 200-300zł przeznaczyć na modyfikację odtwarzacza. Może przynieść to zaskakująco dobre rezultaty. Innym dobrym wyjściem gwarantującym ogromną poprawę jest zamówienie wmontowania przetwornika Andrzeja Stelmacha.

discomaniac71, 8 Lut 2006, 15:04

>Jednak wiem z doswiadczenia ze upgrade takich klockow jak Pioneer

>PD 9300 8500 czy 9700 a takze Yamahy CDX 1030 daje lepsze rezultaty niz Crystal Stelmacha.

Możesz napisać coś więcej? Tzn konkretnie w jakich aspektach brzmienia powyższe kompakty były lepsze od DAC Stelmacha? Ja mam wrażenie że starszy sprzęt, nawet ten z najwyższej półki miał pewien określony charakter brzmienia (mięsisty bas, wyeksponowana średnica i lekko wycofane tony wysokie). Może to wynikało z przyzwyszajenia do brzmienia kaset i płyt analogowych, nie wiem. Chętnie posłucham Twojego Pioneerka, może nawet będzie okazja do porównania ze Stelmachem jak się na niego zdecyduje. Ja szukam czegoś raczej szczegółowego i precyzyjnego...

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Tak, tak, ja wiem. Zwróć uwagę, że sam podałem podobne przykłady. Podobnie zewnętrzny DAC - to też tylko jedna z możliwości, nie mówię, że najlepsza. Chodziło mi o to, żeby Koleżanka wykorzystała maksimum swoich zasobów finansowych :-), to może (!) wtedy rzeczywiście usłyszy różnicę.

zwolennik łagodności

>McGyver

Wiesz, nie wierzę, że ktoś za 200 czy 300 zł zrobi mody dające WYRAŹNĄ poprawę brzmienia.

>marekzawa

Właśnie sprawdzam, czy wyjdzie taniej. Hornet twierdzi - to zrozumiałe - że wyjdzie mi na to samo...

zwolennik łagodności

> McGyver

Wyczytałam gdzieś, że on posiada:

20-bitowy przetwornik Burr Brown-PCM 58P-K po jednym na kanał prawy i lewy

- w sumie nie mam pojecia o czym to ;)

Po przeczytaniu waszych rad dochodze do wniosku, że poprawa ma być raczej radykalna.

Nie chcę zbierać pieniędzy tylko po to aby zastanawiać się co jest lepiej.

Najlepiej odrazu to usłyszeć ;)

Pozdrawiam

Ola

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Misfit upgrade odtwarzaczy opartych na porzadnych wielobitowych przetwornikach daje lepsze rezultaty niz wlozenie Crystala Stelmacha. Zapytaj psg. Kupil Akai CD 73 Refrence Master po upgrade adamhiend'a. Rozlozyl Stelmacha w Pionenerze PD-S 705 w kazda strone.

To jest jakis mit ze stare cdeki nie sa tak szzcegolowe i dokladne. Posluchaj ich troche a zmienisz zdanie. Pozdrawiam.

Mając dobrą bazę (na przykład przetworniki PCM58) można uzyskać rzeczywistą i wyraźną poprawę. Mam CD Sony CDP228ESD na PCM58, jak będę miał trochę czasu to go zmodyfikuję w ramach eksperymentu. Części nie będą kosztować dużo.

> Ola

"dochodze do wniosku, że poprawa ma być raczej radykalna. >Nie chcę zbierać pieniędzy tylko po to aby zastanawiać się co jest lepiej. >Najlepiej odrazu to usłyszeć ;)"

O! O to mi chodziło. Pierwszą i najważniejszą rzecz już wiesz.

No - to Ty idziesz do Taty po pieniądze, a my tu coś wymyślimy :-))

zwolennik łagodności

discomaniac71, 8 Lut 2006, 15:33

>Misfit upgrade odtwarzaczy opartych na porzadnych wielobitowych przetwornikach daje lepsze

>rezultaty niz wlozenie Crystala Stelmacha. Zapytaj psg. Kupil Akai CD 73 Refrence Master po upgrade

>adamhiend'a. Rozlozyl Stelmacha w Pionenerze PD-S 705 w kazda strone.

A pytałem go, polecał Stelmacha. Ten Akai to chyba Twój był?

Droga Olu!

Jeżeli chcesz zmian radykalnych to jednak proponuje zainteresować się DAC Stelmacha. Innym rozwiązaniem jest chwalony na forum NOS Petera Daniela, jednak słusznie ktoś zauważył Soniaki nie cieszą się dobrą opinią jako transport do zewnętrznego DACa. Chyba żeby go do środka, albo jaki dobry transport.

Co do przetwornika Andrzeja Stelmacha to jest on montowany w środku CD i gwarantuje że odczujesz poprawę, a rzeczony ma już doświadczenie z cd Sony.

Jak stwierdzisz że chciałabyś jeszcze lepiej to w Twoich okolicach grasuje pewien osobnik znany jako Piotrek608 który cedeki z tym przetwornikiem oraz ich poprawianie przez wymianę paru elementów ma "obcykane".

Po przejściu przez ręce Piotrka608 jest duża szansa że mało cedeków mu podskoczy, nawet jakie kultowe pioneery a Ty będziesz miała CD na całe życie. Nie sądze żebyś za długo czekała na modyfikację Piotrka gdyż z niego nielada dżentelmen.

Mój cd przeszedł taką drogę, jak gra? Proszę bardzo, tak:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Walery, 8 Lut 2006, 15:48

>Po przejściu przez ręce Piotrka608 jest duża szansa że mało cedeków mu podskoczy, nawet jakie

>kultowe pioneery a Ty będziesz miała CD na całe życie. Nie sądze żebyś za długo czekała na

>modyfikację Piotrka gdyż z niego nielada dżentelmen.

Piotrek608 odpisał mi że już się nie zajmuje CD ze Stelmachami, napisał że teraz robi tylko Denony (?). Ale na pewno znajdą się inni :) Z tego co się wywiedziałem to w pierwszej kolejności warto wstawić dobry zegar z własnym zasilaniem. Ponoć wymiana kilku kondensatorów w samym DAC też ma sens.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Piotrek jest niezly i darze go ogromnym szacunkiem a kultowe Pioneery trzeba znac (takze po upgrade) zeby oceniac. Walery jakich modeli konkretnie sluchales i po jakich modyfikacjach?

Disco, jak Cię lubię, daj już spokój :-)) My tu próbujemy pomóc Dziewczynie, w końcu dwie tu mamy, jeśli dobrze policzyłem. A ten znówu swoje. Lepiej byś Oli opchnął tego swojego nowego Pioneerka, co? :-))

zwolennik łagodności

discomaniac71, 8 Lut 2006, 15:52

>Misfit - nalezal do Avatara. Watpie zebys go pytal chyba ze zrobiles to zanim kupil Akai.

Jesli dobrze pamietam to pisal ze wczesniej mu nie spasował z jakims innym sprzetem, ale potem juz bylo oki. Jak chcesz to moge sprawdzic w domu w skrzynce ;-) A w opisie ma napisane ze Akai od Ciebie stąd pytałem :) Ale to w sumie nieważne!

Sam jesteś ciewkaw, czy zdaniem Kolegów, można polecić Oli coś takiego. Tzn. nie czy można, tylko czy należy. Z zewnątrz wygląda chyba lepiej niż w środku.

zwolennik łagodności

link się zapodział:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwolennik łagodności

discomaniac71>

Z tego co pamiętam nie słuchałem żadnych, podobnie jak Ty "brazylijki", nie wiem czy zauważyłeś ale nie stwierdziłem że wciągnie wszystkie - napisałem że jest duża szansa. To m.in. nas różni - ja nie wypowiadam się autorytatywnie. Bez urazy ale obserwując Twoje wpisy na forum Twoje rekomendacje są dla mnie "antyrekomedndacją" i traktuje je podobnie jak rewelacje o stereolith czy innych wynalazkach, nie oceniam też jak gra dany klocek na podstawie.... ech. Jak napisałem - bez urazy.

Misfit>

Piotrek nie robi "stelmachów" - z jednej strony się cieszę - nie ma jak to mieć wyjątkowe źródło;-)

Jestem jednak przekonany że dla Oli uczyni wyjątek, w razie czego mogę poprosić;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Walery mozesz odczytywac moje wpisy jak chcesz nie dbam o to. Mozesz olewac moje rekomendacje tez o to nie dbam. Jestes dla mnie jednym z tych co podsumowuja nie sluchajac. Po antyrekomendacji. Odsluchujac moglbys sie zdziwic. Zreszta niewazne. Nie dbam o to.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.