Skocz do zawartości
IGNORED

Audionova - Quasarus

bardopond

Rekomendowane odpowiedzi

Tak to wygląda :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 1 miesiąc później...

Odgrzewam trochę wątek. Nie wiem czy interesuje to kogo kolwiek w takie upalne dni ale trochę znów pobawiłem się kablami. Nie czyniłem tego wcześniej bo czekałem na Albedo i miałem słuch przytępiony po zabiegu laryngologicznym. Teraz ze słuchem jest już ok :)

Słuchałem kiedyś Twinlinka należącego do Rafka. Spodobał mi się więc zamówiłem go od Petera Daniela. Podobał mi się też Audionova Quasarus więc go powtórnie pożyczyłem od Pana Sołtysiaka. Kiedyś słuchałem też Albedo Blue i przypadł mi on do gustu (ale w innym systemie). Dlatego pożyczyłem go od Pana Gierszewskiego ponownie (komplet IC + głósnikowe). Więc miałem do porównania trzy kable głośnikowe w podobnym przedziale cenowym i dwa IC z podobnej półki (Albedo Blue i AN Phantom).

Podłączyłem w pierwszej kolejności zestaw firmowy Albedo. Niby wszystko OK. Dźwięk niby spokojny, homogeniczny, łagodny. Ale brakuje czegoś. Scena jest wąska i płytka. Muzyka ładnie się snuje tylko brakuje jej żywiołowości i pazura.

Postanowiłem więc podłaczyć głośnikikowy Cardasa Twinlinka (IC został nadal Albedo). Cóż muszę z przykrością stwierdzić, że nastąpił nokaut. Bardzo cenię Pana Gierszewskiego ale niestety jego produkt dostał straszne baty. Scena oderwała się od głośników po podłaczeniu Cardasa. Całość przekazu stała się równie wyrównana ale o niebo dynamiczniejsza i przetrzenna. Kabel Cardasa pokazał klasę!!! Zabrakło mi jednak małej "kropki nad i". Był nią bas. Nieco niedoważony (przypomnę, że posiadam kolumny oparte o dwa 18 cm woofery Ushera - bardzo prądożerne). Druga cecha, która mi się nie podobała to wyraźna nosowość damskiego wokalu.

Postanowiłem sprawdzić co było przyczyną - wymieniłem więc IC na AN Phantom. Zmiana była dość wyraźna. Dźwięk nabrał nieco lepszego "beatu" a nosowość zaginęła. Było prawie idealnie jak na mój zestaw. Ale czegoś mi brakowało w najniższych rejestrach. Masy i wypełnienia. Średnica bardzo ładna a góra wręcz fenomenalna. Krótko - bardzo dobry zestaw choć nie idealny.

Postanowiłem sprawdzić jeszcze jak się sprawi "firmowe" zestawienie Audionovy (Phantom + Quasarus). No i cóż mogę rzec krótko i bez audiofilskiego chrzanienia - najniższy dół został jeszcze lepiej doważony, przkaz zyskał jeszcze lepszą kulturę. Zachowana została przy tym płynność i klasa Cardasa.

To były kable (Phantom + Quasarus), najlepiej zgrywające się z moim zestawem.

Wnioski - z przykrością stwierdzam, że Albedo wyraźnie odstawało od konkurencji. Cardas i Quasarus zagrały bardzo podobnie, choć Cardasowi zabrakło minimalnie doważenia w najniższych rejestrach. Oba te przewody otrzymują moja pełną rekomendację. A ja mam mętlik w głowie co wybrać - czy posiadanego już Cardasa czy zbierać na AN...

• Redaktorzy

jaro4444 - a testy robiłeś z wersją Standard ( 2x2m- 1050zł) czy Active (2x2m - 1450zł)? Bo różnica w cenie jest, jak z dźwiękeim, nie wiem.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 3 miesiące później...
  • 5 miesięcy później...
  • Redaktorzy

No i dzisiaj dotarły nówki nie śmigane - Audionova Quasarus. O dżwięku nic pisać na razie nie będę, bo co najmniej przez tydzień będą musiały pograć. A porównywać mam z czym bo miałem przyjemność pobawić się przez ostatni tydzień Albedo AIR-1 i Monolith, więc konkurencja zacna :D

Ukryta Zawartość

post-2651-100005184 1175325403_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Krótko i węzłowato: dziś ćwiczyłem Quasarusa w wersji nieaktywnej. Przekaz był żywiołowy, bas badzo dobry, średnica prawidłowo wypełniona, barwy ładnie pkazane. Niestety, góra okazała się w moim systemie najsłabszym ogniwem: Rebecca Pidgeon nagle zaczęła seplenić i ogólnie kłuło w uszy, co czyniło odsłuch męczącym na dłuższą metę. Jednakże w odpowiednio dobranym towarzystwie jest to z pewnością wartościowy kabel wart zainteresowania

Tak się złożyło, że mam fajny komplet Albedo na odsłuchu. Kable są ze średnich i wyższych półek : IC Flat Gold, głośnikowy AirI i Monolith.

Zobaczymy, czy wezmą odwet na moich Audionovach za wcześniejsze porażki tańszych braci ;)

• Redaktorzy

zastanawiam się jak długo może "układać się" w systemie kabel. Od ostatniej soboty quasaruch "gra" po co najmniej 5 godzin dziennie i im dłużej gra tym poszczególne pozakresy/tony/etc zaczynają układać się w muzykę. Tzn. od samego początku było co najmniej nieźle/poprawnie (ot taki poziom Albedo Flat-One), ale zbieiem czasu dźwięk nabiera nazwijmy to umownie "szlachetności".

Kiedy Pal55 wziął na testy IC MITa w instrukcji można było wyczytać, że kabel zaczyna grać po ok 48 godzinach ale pełnię swoich mozliwości osiąga po znacznie dłuższym czasie (teraz już nie pamiętam, ale coś koło tygodnia jak nie lepiej)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• 1 miesiąc później...
  • Redaktorzy

tak sobie wrzuciłem w googla "quasarusa" i proszę, okazuje się, że kabel (w wersji active) dostępny jest nie tylko w naszym skaczonym kraju:

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

Jakby nie było to pozytywna wiadomość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

I Redaktor Pacuła chyba też jest na wystawie w Monachiam bo na jego stronie nie są aktywne

wpisy ,które miały być aktywne wczoraj.

Chyba internet się zawiesił a bo jego pies ciągle wali nosem w entera i nic.

tadeo, 19 Maj 2007, 13:41

>I Redaktor Pacuła chyba też jest na wystawie w Monachiam bo na jego stronie nie są aktywne

>wpisy ,które miały być aktywne wczoraj.

Z tego co wiem to miał być w Monachium. Więc pewnie to co miało być 18 pewnie dopiero 21 będzie.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• 2 lata później...
  • 1 rok później...

2 dni temu dotarł do mnie Quasarus Active wypożyczony "na posłuchanie". Niestety jest nówka cewka, więc z wrażeniami jeszcze chwilę poczekam. Będę go porównywać z posiadanym Nordost Red Dawn (oba singlewire). Jedno co mogę powiedzieć już teraz - jest słyszalna różnica przed i po włączeniu do gniazdka wtyczki zasilającej magiczny układ aktywny :)

• 3 lata później...

"...Audioquest CV6 - Dźwięk oderwał się od kolumn szeroko ale jak próbuję zlokalizować konkretny instrument to mam małe problemy bo pływa on nieco po scenie. Ale i tak mam wrażenie wielkiej przestrzeni choć nieco chaotycznej..."

pozwolę sobie odświeżyć temat.

Aktualnie używam właśnie AQ CV6 i wszystko w nim jest OK, tyle, że doświadczam dokładnie tego - jakby "pływania" pozornych źródeł po scenie...i chciałbym to poprawić, ale żeby nie utracić pozostałych zalet kabla, tj. przestrzenności, holografii sceny, muzykalności i spójności poszczególnych warstw dźwięku...I mam możliwość nabycia Quasarusa, ale bez możliwości wcześniejszego odsłuchu. i nie wiem zmieniać czy nie...

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

aucionova jeszcze produkuje kable?

produkowała

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

• 4 tygodnie później...

Właśnie stałem się posiadaczem tych kabli. Powiem krótko - klasa, szlachetność, rozdzielczość, wypełnienie. Długo szukałem kabla, słuchałem ich kiedyś u kolegi i mi się spodobały. Nie próbowałem ich u siebie ale zaryzykowałem i w mój system idealnie się wpasowały, jestem zadowolony z kabelków, a te recenzje w HFM, że po podłączeniu to jak by ktoś koc na kolumny narzucił i przyznanie im jednej 1 gwiazdki na 5 możliwych zakrawa o absurd i kpinę i budzi wątpliwość w rzetelność testów. U mnie z systemu wygnały DNM Reson które ogólnie mają bardzo dobre testy.

a te recenzje w HFM, że po podłączeniu to jak by ktoś koc na kolumny narzucił i przyznanie im jednej 1 gwiazdki na 5 możliwych zakrawa o absurd i kpinę i budzi wątpliwość w rzetelność testów.

Widać nie wykupili reklamy. Albo zbyt małą powierzchnię reklamową ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.